10 iOS-tips en -trucs om je iPhone meer tot leven te brengen

Onder de suggesties vindt u aanpassingsopties voor de gebruikersinterface, lifehacks en geavanceerde functies die de afgelopen jaren aan de software van Apple zijn toegevoegd. Onthoud dat de nieuwste versie iOS 16 is, nog steeds in de openbare bètafase. Tot de nieuwe functies behoren het aanpasbare vergrendelscherm, optimalisaties in de meldingen, spraakinvoersystemen en nieuwe beveiligingsopties.

Hieronder vindt u enkele van de meest populaire iOS-tutorials onder NextPit-communityleden.

Spring naar:

 1. Gebruik snelkoppelingen om aangepaste pictogrammen te maken en meer
 2. Verander je iPhone-toetsenbord in een trackpad
 3. Ontgrendel snelkoppelingen en andere acties met de functie Terug tikken
 4. Hoe de Picture-in-Picture-modus op YouTube in te schakelen
 5. Slepen en neerzetten van foto’s en bestanden tussen apps
 6. Een iPhone casten op een tv
 7. Haal het beste uit de filmmodus en fotografische stijlen
 8. Apple Pay instellen op je iPhone
 9. Bedien Apple Music op een pc of Mac vanaf je iPhone
 10. Voeg een slaaptimer toe voor alle media en bespaar de batterij van je telefoon

Gebruik snelkoppelingen om aangepaste pictogrammen te maken en meer

iOS is niet de meest op maat gemaakte gebruikersinterface in de wijde wereld van smartphones. Het wordt echter onmiskenbaar steeds meer aanpasbaar, tot grote ergernis van veel fans.

Als je het type bent dat van een originele gebruikersinterface houdt, kun je met de Shortcuts-app eenvoudig applicatiepictogrammen op het startscherm van de iPhone transformeren, unieke kleurencombinaties maken en nog veel meer. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om hiervoor een app van derden te gebruiken, maar de Shortcut-tool biedt een scala aan opties in lijn met Apple’s kieskeurige ontwerprichtlijnen en kan bovendien worden gebruikt voor het automatiseren van routines in iOS en andere snelkoppelingen.

Bekijk hoe u aangepaste pictogrammen en andere trucs kunt maken om het startscherm van uw iPhone echt uniek te maken.

Met behulp van de Shortcut-app is het mogelijk om een ​​pictogram van naam tot afbeelding aan te passen / © NextPit

Verander je iPhone-toetsenbord in een trackpad

Van alle iOS-tips is het veranderen van je iPhone-toetsenbord in een trackpad verreweg de handigste lifehack en ik geniet ervan om het bijna elke dag te gebruiken. Het is eigenlijk een heel simpele truc, een die de meeste iOS-gebruikers niet kennen en misschien zelfs minder populair dan de functie om de zaklamp van de iPhone te dimmen.

Om de standaard toetsenbordcursor van Apple snel op een strategische positie te plaatsen, drukt u lang op de spatiebalk en wacht u tot de letters verdwijnen. Daarna kunt u, zonder uw vinger van het scherm te halen, de cursor naar believen verplaatsen en tekst “als een pro” bewerken!

Verander het toetsenbord van je iPhone in een trackpad

Verander uw iPhone-toetsenbord in een handomdraai in een trackpad / © NextPit

Bekijk onze complete gids over hoe u het toetsenbord van uw telefoon in een trackpad kunt veranderen.

Ontgrendel snelkoppelingen en andere acties met de functie Terug tikken

Ok, deze tip is zo oud als het activeren van de donkere modus op de iPhone, maar het wordt nog steeds onopgemerkt door de meeste mensen. Naast het simpelweg maken van screenshots, biedt de Back Tap-functie een schat aan functies en snelkoppelingsopties met twee of drie tikken op de achterkant van de iPhone.

Het sensationele van deze functie is dat het modellen vanaf iPhone 8 ondersteunt, en naast een belangrijk hulpmiddel voor toegankelijkheid, fungeert het ook als snelkoppelingen naar belangrijke systeemsoftware, zoals de camera en – in mijn geval – Shazam.

Volg deze stappen om de Back Tap-functie op uw iPhone in te schakelen:

 1. Ga naar Instellingen > Toegankelijkheid > Aanrakenen tik op Rug Tik.
 2. Tik Dubbele Tik op of Verdrievoudigen Tik op en kies een actie.
 3. Gedaan! Om de actie te activeren, tikt u eenvoudig twee- of driemaal op de achterkant van uw iPhone.
Schermafbeeldingen met de stappen om de Back Tap op een iPhone opnieuw toe te wijzen

Met de Back Tap-opties kun je zo creatief zijn als Apple je laat zijn / © NextPit

Hoe de Picture-in-Picture-modus op YouTube in te schakelen

Sinds iOS 15 biedt Apple een geavanceerde optie om YouTube in een zwevend venster te gebruiken. De functie staat bekend als Picture-in-Picture (PiP) en maakt het mogelijk om YouTube-video’s op het iPhone-scherm te minimaliseren. Om de Picture-in-Picture-modus van YouTube op de iPhone in te schakelen, is echter een Premium-abonnement op de streaming-applicatie van Google vereist.

[Confessional interview: “Yes, I subscribe to YouTube Premium and I’m not ashamed of it!”]

Als je op mij lijkt, ben je ook een YouTube Premium-abonnee. Eerst moet je je aanmelden als proefgebruiker, dan is de functie automatisch beschikbaar op je iPhone. Wil je daarentegen YouTube-vrij blijven, dan is onze tip om de PiPifier-app rechtstreeks uit de App Store te downloaden.

In deze tutorial laten we je stap voor stap zien hoe je de Picture-in-Picture-modus op YouTube kunt inschakelen.

Screenshots die de YouTube PiP-modus op een iPhone laten zien

Video’s kijken op YouTube is minder vervelend op een iPhone als je Premium-abonnee bent / © NextPit

Slepen en neerzetten van teksten, foto’s en bestanden tussen apps

De universele besturing van Apple is misschien nog niet op de iPhone aangekomen, maar dat betekent niet dat je geen teksten, bestanden en foto’s tussen apps op het systeem kunt slepen en neerzetten. Dit is geen erg populaire iOS-functie, maar het is zeker een geweldige multitasking-functie. Zie hoe eenvoudig het is om tekst van de notities-app naar de hoofdtekst van de e-mail te verplaatsen.

De meest interessante functie van deze functie kwam echter alleen met in iOS 16 en de optie “onderwerp van achtergrond opheffen”. Met slepen en neerzetten kunnen we een specifiek object in een afbeelding isoleren, bijvoorbeeld de achtergrond of zelfs tekstpassages verwijderen.

Onder de apps waarmee u de achtergrond van afbeeldingen kunt verwijderen, zijn Foto’s, Snelle weergave en Safari. Voorlopig kunnen we de functie alleen gebruiken op iPhones met de bètaversie van iOS 16, maar de functie zal binnenkort beschikbaar zijn voor alle iPhones die compatibel zijn met het nieuwe besturingssysteem van Apple.

Schermafbeeldingen die laten zien hoe u elementen tussen apps op iOS kunt slepen en neerzetten

Hoe gemakkelijk kan het zijn om mijn collega Antoine Engels van de achtergrond op te tillen in de Top 5 apps van de week-afbeelding met de functie slepen en neerzetten? / © NextPit

Een iPhone casten op een tv

Het streamen van de inhoud van het iPhone-scherm op de tv is mogelijk via de AirPlay-functie. Net als bij Miracast, kunt u met deze functie uw iPhone-scherm spiegelen op compatibele tv’s of aangesloten op het Apple TV-streamingapparaat. Om dit te doen, moet je naar het configuratiescherm van de iPhone gaan en de snelkoppeling voor AirPlay activeren en deze stappen volgen:

 1. Open Controle Centrum.
 2. Tik Scherm spiegelen icoon.
 3. Selecteer uw Apple TV, AirPlay 2-compatibele smart TV of Mac in de lijst. (Als er een AirPlay-toegangscode op uw tv-scherm of Mac verschijnt, voert u de toegangscode in op uw iOS).
 4. Als u wilt stoppen met het spiegelen van uw iOS-apparaat, opent u Controle Centrumtik Scherm spiegelenen tik vervolgens op Stop met spiegelen.
Schermafbeeldingen die laten zien hoe je het scherm van de iPhone kunt spiegelen

Vanuit het Control Center is het super eenvoudig om het scherm van de iPhone te spiegelen / © NextPit

Een belangrijke opmerking hierbij: de lijst met tv’s die compatibel zijn met AirPlay 2 is nog klein, inclusief modellen die vanaf 2018 zijn uitgebracht door fabrikanten LG, Samsung, Sony, TCL en Vizio. De bijgewerkte lijst kan worden gecontroleerd op de website van Apple en bevat ook enkele apparaten met Amazon Fire TV- en Roku-systemen.

Houd er rekening mee dat, in het geval van zowel AirPlay als Miracast, sommige toepassingen de overdracht van inhoud naar de tv kunnen verhinderen, hetzij om technische redenen, hetzij vanwege certificeringsvereisten. Bekijk deze zelfstudie over hoe u uw iPhone op uw tv aansluit voor meer informatie over het onderwerp.

Haal het beste uit de filmmodus en fotografische stijlen

Last but not least, te beginnen met de iPhone 13-serie, biedt Apple nu de filmmodus en fotografische stijlen. Aangezien beide functies hardware-afhankelijk zijn, kunnen alleen eigenaren van de modellen uit de iPhone 13-serie nu ten volle profiteren van deze functies.

In ons speciale artikel over tips voor het gebruik van de filmmodus laten we u zien hoe de videofunctie werkt en de verschillende manieren om beeldmateriaal tijdens en na het opnemen te bewerken. Als je een compatibel apparaat hebt, kun je leren hoe je video met een onscherpe achtergrond kunt vastleggen en hoe je automatisch het voorgrondobject of de persoon in een opname kunt veranderen.

Als het gaat om fotografische stijlen, kun je met de nieuwste generatie smartphonecamera van Apple dezelfde veranderingen in tint, temperatuur en verzadiging toepassen als traditionele filters, maar maakt gebruik van de hardware van de iPhone om een ​​ander resultaat te bieden dan bestaande methoden. Hier leest u hoe u het gebruik van fotografische stijlen op de iPhone kunt optimaliseren.

Hoe Apple Pay in te stellen

Als je een iPhone of Apple Watch hebt, kan het instellen van Apple Pay je helpen het potentieel van je apparaten te vergroten. Het contactloze betaalplatform van Apple werkt samen met Apple Wallet en biedt tal van mogelijkheden. Van betaalkaartintegratie tot ID-kaartopslag, Apple Wallet kan erg handig zijn.

Met uw creditcard of betaalpas ingesteld, kunt u eenvoudig aankopen doen met alleen uw iPhone om af te rekenen in winkels met Apple Pay. Dus of je nu net een nieuwe iPhone hebt gekocht of een nieuwe betaalpas of creditcard instelt in de Wallet-app, het is gemakkelijk om Apple Pay in te stellen vanaf je iPhone en je hebt het voordeel dat je transacties kunt uitvoeren met alleen je telefoon. Volg onze tutorial over het instellen van Apple Pay.

Schermafbeeldingen die laten zien hoe u Apple Pay op een iPhone instelt

Het instellen van Apple Pay op een iPhone is eenvoudig en handig! / © NextPit

Bedien Apple Music op afstand vanaf je iPhone

Apple heeft een uitstekende integratie tussen zijn producten, en hoewel de iPhone niet tot de apparaten behoort die de Universal Control-functie gebruiken, kun je met behulp van een app die is ontwikkeld door Apple je Apple Music op je pc of Mac vanaf je iPhone bedienen – en zelfs vanaf uw iPad. Dit is een goede tip voor wie afspeellijsten of albums wil wisselen vanaf de bank zonder op te hoeven staan!

Met de iTunes Remote-app kun je Apple Music eenvoudig op afstand bedienen met je iPhone. De app is gratis verkrijgbaar in de Apple Store en biedt je nog veel meer mogelijkheden. Hier is hoe je Apple Music op de pc of Mac vanaf je iPhone kunt bedienen.

iTunes-afstandsbediening

iTunes-afstandsbediening / © NextPit

Een slaaptimer toevoegen voor alle media

Als je een iPhone of iPad gebruikt, kun je je favoriete series kijken op Netflix of Apple TV+ zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat de batterij van het apparaat leeg raakt omdat je midden in een aflevering in slaap bent gevallen. Dat komt omdat Apple een slaaptimer biedt voor elke mediaweergave. En het beste is dat je het kunt gebruiken voor alle apps die media-inhoud afspelen op je Apple-apparaat – het kan bijvoorbeeld ook worden ingesteld voor de kijktijd van kinderen op iPads.

Om de functie te gebruiken, hoef je alleen maar naar de Klok-app te gaan. Lees meer in onze uitgebreide tutorial over: een slaaptimer toevoegen voor alle media op iOS.

Instructies voor het gebruik van de slaaptimer voor media-inhoud.

Hier ziet u hoe eenvoudig het is om de slaaptimer te gebruiken voor media-inhoud. / © NextPit

Welnu, dit zijn enkele van de beste iOS-functies en gebruikstips voor iPhone-gebruikers voor nu. Wat vind je van de functies die hier worden gedeeld? Wat is jouw tip om het beste uit je iPhone te halen? Welke functie zou je graag in deze iOS-gebruiksgids willen zien? Deel uw mening in de opmerkingen hieronder.


Artikel bijgewerkt op 15 juli 2022.

.

Leave a Comment