10 jaar later geloof ik eindelijk in Windows op ARM

Bijna twee jaar later staat Apple aan de vooravond van de overgang naar ARM. Het zal je dan misschien verbazen te weten dat Microsoft zijn eigen reis naar ARM-chips begon lang voor Apple.

Maar de ondersteuning van Windows voor ARM verliep veel minder soepel. Er zijn niet veel meer Windows-apparaten met ARM-chips dan vijf jaar geleden – en ik kan bevestigen dat ik elke poging persoonlijk heb gebruikt.

Maar in 2022 werpt de langzame maar consistente vooruitgang van Microsoft zijn vruchten af. We zijn nog niet aan het einde van de transitie, maar het is een nieuw begin. Na het gebruik van apparaten zoals de Lenovo ThinkPad X13s, ben ik er meer dan ooit van overtuigd dat Windows op ARM de komende jaren een mooie toekomst heeft.

Het grote app-probleem

Arif Bacchus/ Digitale trends

App-ondersteuning is het grootste probleem waar Microsoft in de loop der jaren tegenaan is gelopen met de omarming van ARM. Omdat het op een andere systeemarchitectuur werkt, werken apps die zijn ontworpen voor het traditionele x86-systeem niet alleen op ARM-machines.

Er zijn twee oplossingen voor het probleem. De eerste is het opnieuw compileren van apps voor ARM, wat ontwikkelaars ervan moet overtuigen dat het de tijd en moeite waard is. Met hoe weinig ARM-gebaseerde Windows-laptops er zijn, is dat een moeilijk argument gebleken om te maken.

De andere optie is dat de apps worden geëmuleerd, wat ernstige prestatieproblemen kan veroorzaken. In de loop der jaren is dit kip-of-ei-probleem steeds weer teruggekomen bij Microsoft – te beginnen met de eerste release van Windows 8 en de Surface RT.

Tegenwoordig is het bijna een non-issue geworden. Zoals getest op de ThinkPad X13s, zal het moeilijk zijn om een ​​app te vinden die niet werkt zoals je zou verwachten. Met Windows 11 werd 64-bits app-emulatie nu direct uit de doos in Windows 11 opgenomen. Via het Windows Insider-programma heeft Microsoft nog veel meer van zijn apps voor ARM geoptimaliseerd, waaronder de Edge-webbrowser, Microsoft Teams, Visual Studio en de populaire tool PowerToys – allemaal native zonder emulatie.

Aan de kant van de externe ontwikkelaars moedigt Microsoft ontwikkelaars aan om ARM-apps te coderen met een inkomende kit, Project Volterra. Gooi in Android-apps op Windows 11 die geweldig werken op ARM-gebaseerde pc’s, en je hebt een redelijk gezond app-ecosysteem.

Maar het was niet altijd zo. In feite is app-ondersteuning al vanaf het begin een groot probleem.

De vroege dagen

Microsoft’s inval in de computer- en pc-kant van de ARM-ruimte begon ruim 11 jaar geleden. Op CES 2011 gaf Microsoft voor het eerst gedetailleerde informatie over Windows op ARM en zijn plannen om de “volgende generatie Windows” systemen op een chip (SoC) te laten ondersteunen. Instrumenten en Nvidia. Dit soort dingen waren ongehoord.

Een jaar later, in 2012, lanceerde Microsoft het besturingssysteem Windows 8.

Microsoft lanceerde in hetzelfde jaar Windows RT naast het allereerste Surface-apparaat, de Microsoft Surface RT.

We weten allemaal hoe dit verhaal ging. De Surface RT werd een van de grootste verliezen van Microsoft, met rapporten die een afschrijving van $ 900 miljoen hadden. Met name technische ontwikkelaars en ontwikkelaars hielden niet van het onvermogen om traditionele Win32-apps op het apparaat uit te voeren. In de druk om Windows-tablets om te zetten in echte iPad-concurrenten, waren apps beperkt tot wat je kon vinden in de Windows Store-app store, waar veel hoogwaardige apps ontbraken.

Vanaf het begin had Windows op ARM een slechte reputatie, vooral als het om apps ging. Het zou zeven jaar duren voordat Microsoft het nog een kans gaf met een nieuw first-party apparaat, maar het leek zijn les niet te leren.

Langzame vooruitgang

Qualcomm Altijd verbonden

Microsoft had de afgelopen zeven jaar de voortgang vertraagd, vooral met de lancering van Windows 10 in 2015. Windows 10 was een frisse nieuwe start voor Microsoft. Microsoft werd aangestuurd door een nieuwe CEO en het leek vastbesloten om dezelfde fouten opnieuw te vermijden. Als Microsoft in de toekomst ARM-pc’s zou ondersteunen, moest het langzaam en consequent te werk gaan.

Dat is dus precies wat het deed. Tijdens de WinHEC-keynote in China vertelde Microsoft dat het samenwerkte met Qualcomm aan een nieuwe “Always Connected PC”-onderneming. Het toonde volledige Windows 10 die draait op ARM-gebaseerde SoC. Deze keer waren de zaken anders. Microsoft had een duidelijke en enkele partner in zijn visie voor een ARM-gebaseerde SoC op Windows-systemen. Windows op ARM-systemen kan nu elke 32-bits pc-app uitvoeren, zoals Adobe Photoshop.

Al dit momentum werd op zijn kop gezet door wat een beslissende overwinning had moeten zijn: de lancering van de Surface Pro X in 2019. Voor het eerst beloofde Microsoft dat de meeste volwaardige 32-bits Windows-apps via emulatie op ARM-apparaten zouden draaien. Het was een verandering ten opzichte van Windows RT, dat alleen vooraf geïnstalleerde systeem-apps draaide en die uit de toenmalige Windows Store – niet Win32-apps zoals Chrome.

Ondanks hoe prachtig de hardware was, waren apps toch de achilleshiel van deze prachtige 2-in-1.

De Surface Pro X gebruikt met de Surface Slim Pen 2.

Emulatie werkte niet zoals Microsoft had verwacht, en je kon de meeste apps of games niet draaien. De meeste ontwikkelaars zijn op dit moment overgestapt op 64-bits apps en 32-bits app-emulatie op Windows op ARM had geen zin. Basis-apps zoals Google Chrome hebben zwaar te lijden gehad wanneer ze worden geëmuleerd, en de processor kreeg enorme prestatiehits.

Drivers voor hardware zoals printers, games en apps werkten ook alleen als ze specifiek voor de Surface Pro X en Windows op ARM waren ontworpen. Bepaalde games werkten niet tenzij ze een specifieke versie van OpenGL gebruikten, en antivirusprogramma’s van derden en programma’s zoals Oracle Virtualbox werken ook niet.

Als pc was het een beetje een puinhoop. De hoop voor de toekomst was er echter en de bouwstenen werden gelegd om te komen waar we nu zijn.

Prestatieproblemen

Kijkend naar het deksel van de Thinkpad x13s.
Arif Bacchus/Digitale trends

Prestaties zijn het tweede grote probleem dat in 2022 is opgelost met ARM-pc’s. Nogmaals, het was een probleem vanaf de begindagen van deze apparaten. Die eerste Surface RT was zwaar ondermaats, en werd zelfs verslagen door low-end tablets met Windows 8.

Het zou vele jaren duren voordat Microsoft deze hachelijke situatie zou overwinnen, en het was nauw verbonden met de prestaties bij emulatie. Qualcomm was al lang zijn partner in deze mobiel-achtige SoC-processors (system on chip), die uiteindelijk uitmondden in de SQ1. Deze aangepaste ARM-chip was gebaseerd op Qualcomm’s Snapdragon 8cx en begon eindelijk te concurreren met het soort prestaties van hun x86-rivalen.

Qualcomms ontwikkeling van pc-prestaties is elk jaar verbeterd en wat je krijgt met de Snapdragon 8cx Gen 3 en de ThinkPad X13s voelt eindelijk alsof we ergens zijn beland. Lenovo beweert dat met de nieuwe Snapdragon 8cx Gen3 de prestaties op systeemniveau van dit apparaat tot 57% kunnen worden verbeterd en dat multitasking tot 85% sneller kan zijn in vergelijking met eerdere generaties.

Deze chip is eindelijk krachtig genoeg en de emulatie was eindelijk goed genoeg voor Lenovo om hem in een vlaggenschip ThinkPad-product te plaatsen. Microsoft heeft zelfs het App Assurance-programma gemaakt om ervoor te zorgen dat zakelijke en zakelijke apps rechtstreeks op ARM werken. Het had me verkocht.

De CPU op de ThinkPad X13s
Arif Bacchus/ Digitale trends

Hoe goed de machine ook is, de ThinkPad is geen Apple M1 MacBook-killer. Sommigen zullen misschien beweren dat Windows nog steeds emuleert en beter werkt in een virtuele machine op een Mac Mini dan op native hardware, en als iemand die beide heeft geprobeerd, zou ik zeggen dat het dichtbij is. Dat is geen goed teken.

Het betekent echter een enorme sprong voorwaarts voor Windows op ARM. Voor het eerst heeft een op ARM gebaseerde SoC prestaties die dichter bij een Intel Core i5-chip liggen. Voor het eerst draaien Google Chrome en andere veelgebruikte Win32-apps zonder prestatiehits op een ARM-gebaseerde SoC. Ja, er zijn nog steeds enkele compatibiliteitsproblemen, maar Windows op ARM heeft eindelijk een hoogtepunt bereikt waarop het net zo goed presteert als een op Intel gebaseerde laptop.

Op weg naar de toekomst heeft Microsoft nog steeds werk te doen. Om te beginnen zou ik graag zien dat geëmuleerde Windows op ARM-apps profiteren van de GPU-kracht in Qualcomm SoC. Op dit moment is dit de reden waarom videobewerking en gaming zwaar te lijden hebben op het Windows on ARM-platform.

In de loop van de tijd heeft Microsoft echter bewezen dat het Windows op ARM kan repareren en meerdere dingen bij elkaar kan krijgen om het goed te laten werken, dus mijn verwachting is hooggespannen. Laten we hopen dat het niet nog eens 10 jaar zal duren voordat we de volgende mijlpaal bereiken.

Aanbevelingen van de redactie


Leave a Comment