10 verborgen Windows 10-functies die u zou moeten gebruiken

Zelfs als u Windows 10 al een tijdje gebruikt, zijn er waarschijnlijk meer dan een paar niet voor de hand liggende functies die u nog nooit eerder hebt geprobeerd. We hebben er tien uitgekozen en elk ervan helpt u het meeste uit uw pc te halen.

Heb je een pc met Windows 11? Bekijk ook zeker onze favoriete Windows 11-functies.

Emoji-kiezermenu

De Windows 10 Emoji-kiezer

Als je een grote fan bent van emoji, is er een eenvoudige manier om emoji in elk document in te voegen. Druk hiervoor op Windows+Periode (“.”) op uw toetsenbord. In het kleine menu dat verschijnt, kun je door de volledige lijst met beschikbare emoji in Windows 10 scrollen. Wanneer je degene vindt die je zoekt, klik je erop en Windows zal het invoegen in het tekstveld waaraan je werkt.

VERWANT: Geheime sneltoets opent de nieuwe Emoji-kiezer van Windows 10 in elke app

Virtuele desktops

Het scherm Taakweergave op Windows 10.

Als uw Windows-werkruimte vol aanvoelt, kunnen virtuele desktops u helpen uw geopende vensters te beheren en uw bureaublad op taak of onderwerp te ordenen. Om een ​​nieuw virtueel bureaublad toe te voegen, klikt u op het pictogram Taakweergave op uw taakbalk of drukt u op Windows+Tab. Klik in Taakweergave op de knop “Nieuw bureaublad” boven aan het scherm. (Als u geen virtuele desktops ziet in de Taakweergave, zorg er dan voor dat ze in Instellingen > Systeem > Multitasking staan.) U hebt nu een ander bureaublad om aan te werken en u kunt op elk moment tussen bureaubladen schakelen in de Taakweergave door te klikken op de miniatuur van elk bureaublad.

VERWANT: Snel schakelen tussen virtuele desktops op Windows 10

Instant tijdstempel in Kladblok

Het Kladblok F5-tijdstempel in Windows 10

Als je graag aantekeningen maakt in de ingebouwde teksteditor van Windows 10, Kladblok, zul je deze snelle tip leuk vinden. Om een ​​datum en tijdstempel in Kladblok te krijgen, drukt u op elk gewenst moment op F5 op uw toetsenbord. Of u kunt Bewerken > Tijd/Datum selecteren in de menubalk. Vanaf dat exacte moment verschijnt de huidige tijd en datum direct op de positie van uw cursor. Heel handig!

VERWANT: Waarom Kladblok nog steeds geweldig is om aantekeningen te maken

Knip en schets

Selecteer een gebied van het scherm met de Snip & Sketch-tool.

Deze ingebouwde app kan screenshots maken van elk gebied op je scherm, en het kan ook een screenshot maken van een volledige webpagina met een druk op de knop. Om Snip & Sketch te starten, drukt u op Windows+Shift+S op uw toetsenbord. Of u kunt het menu Start openen en ‘Snip & Sketch’ typen en vervolgens op Enter drukken of op het pictogram klikken. Om een ​​screenshot te maken, klikt u op de knop “Nieuw” in de werkbalk en gebruikt u vervolgens uw muis om het gewenste gebied te markeren. U ziet het resultaat in het venster en u kunt het opslaan door op de knop Opslaan (een diskettepictogram) in de werkbalk te klikken.

VERWANT: De nieuwe Screenshot-tool van Windows 10 gebruiken: clips en annotaties

Windows “Time Machine”-back-up

Een ingebouwde Windows 10-functie genaamd Bestandsgeschiedenis maakt standaard elk uur een back-up van uw bestanden, maar u kunt de frequentie wijzigen in slechts elke 10 minuten. Het is vergelijkbaar met Time Machine op een Mac. Om Bestandsgeschiedenis in te schakelen, drukt u op Windows+i om Instellingen te openen en navigeert u naar Update en beveiliging > Back-up. Klik onder ‘Back-up maken met bestandsgeschiedenis’ op de knop ‘Een schijf toevoegen’ en selecteer een schijf (meestal een externe schijf) waarop u wilt dat Windows back-ups opslaat. U kunt de instellingen van Bestandsgeschiedenis configureren als u op “Meer opties” klikt in Update en beveiliging > Back-up.

VERWANT: De bestandsgeschiedenis van Windows gebruiken om een ​​back-up van uw gegevens te maken

Schermopname met Xbox-gamebalk

Druk in het Xbox Game Bar Capture-venster op de "Begin met opnemen" knop.

De Xbox Game Bar is een van de krachtigste geheime wapens van Windows 10. Het is ontworpen voor gamers, maar iedereen kan de functies gebruiken, waaronder een handige tool voor schermopname. Om het te gebruiken, drukt u op Windows+G om de spelbalk te openen. Klik in het hoofdmenu van de Game Bar op het kleine “Capture”-pictogram (dat op een camera lijkt). Gebruik in het venster “Capture” de opnameknop (een kleine cirkel in een knop) om te beginnen met het opnemen van uw scherm. Klik op ‘Opname stoppen’ als je klaar bent. Je vindt het videobestand in je map Video’s.

VERWANT: Hoe de ingebouwde tool voor schermopname van Windows 10 te gebruiken

Het hoofdgebruikersmenu

Het verborgen hoofdgebruikersmenu, dat u kunt openen door op Windows+X op uw toetsenbord te drukken of door met de rechtermuisknop op de Start-knop te klikken, geeft u snel toegang tot enkele van de belangrijkste hulpprogramma’s en instellingen van Windows, zoals Taakbeheer, Apparaatbeheer, Event Manager, Schijfbeheer, Netwerkverbindingen en meer. Het bevat zelfs slaap- en afsluitopties, en u kunt Bestandsverkenner snel openen met een paar klikken. (Bonustip: probeer ook op Windows+E te drukken om Verkenner te openen.)

VERWANT: Toegang krijgen tot het verborgen Power User-menu van Windows 10

Focushulp

Als je even een pauze nodig hebt van meldingen, kan Focus Assist helpen. Als je aanstaat, krijg je geen pop-ups met meldingen in de hoek van het scherm. Om het in te schakelen, klikt u op het Action Center-pictogram (dat eruitziet als een woordballon) helemaal rechts op uw taakbalk. Klik vervolgens op de knop “Focus Assist”. Als u geen knop “Focus Assist” ziet, klikt u op “Uitvouwen” onder aan het actiecentrum. In Instellingen > Systeem > Focus Assist kun je ervoor kiezen om Focus Assist automatisch in te schakelen op bepaalde tijden of aanpassen welke meldingen je wilt zien terwijl Focus Assist is ingeschakeld. Schakel het op elk gewenst moment uit met dezelfde Action Center-knop.

VERWANT: Hoe Focus Assist (niet storen-modus) te gebruiken op Windows 10

Klembordgeschiedenis

Haat je het niet als je iets probeert te plakken en je realiseert je dat je het klembord al hebt leeggemaakt door iets anders te kopiëren? Gelukkig heeft Windows 10 een ingebouwde functie genaamd Klembordgeschiedenis, die je kunt inschakelen in Instellingen> Systeem> Klembord door “Klembordgeschiedenis” naar de “Aan” -positie te schakelen. Zodra u dat doet, is het bekijken van uw klembordgeschiedenis net zo eenvoudig als op elk gewenst moment op Windows + V drukken. Als u ‘Synchroniseren op verschillende apparaten’ inschakelt, kunt u uw klembordgeschiedenis delen met andere Windows-computers waarop u zich met hetzelfde Microsoft-account hebt aangemeld.

VERWANT: Klembordgeschiedenis inschakelen en gebruiken op Windows 10

Nachtlichtje

Een voorbeeld van Night Light aan het werk in Windows 10.

Als u merkt dat u tot diep in de nacht aan het werk bent, kan de nachtverlichtingsmodus helpen om vermoeide ogen te verminderen door uw scherm er warmer uit te laten zien. Het kan ook tijdelijk helpen om je melatoninegehalte te verhogen, zodat je de slaap niet verstoort.

Om het te activeren, opent u het actiecentrum en klikt u op de knop “Nachtlicht”. Of u kunt Instellingen openen en naar Systeem> Weergave gaan en de schakelaar naast “Nachtlicht” op “Aan” zetten. Als je in hetzelfde menu op ‘Nachtlichtinstellingen’ klikt, kun je de kleur van de warme tint aanpassen en zelfs automatisch instellen dat Nachtlicht op bepaalde tijden van de dag in- en uitgeschakeld wordt. Fijne dromen!

VERWANT: Nachtlicht inschakelen op Windows 10

Leave a Comment