6 tips en hulpmiddelen om uw Flatpak-ervaring in Linux te verbeteren

Langzaam en gestaag wordt Flatpak steeds meer geaccepteerd in de desktop Linux-wereld.

Het is goed geïntegreerd in Fedora en vele andere distributies zoals Linux Mint, elementair, Solus, enz. geef er de voorkeur aan boven Ubuntu’s Snap.

Als je graag Flatpak-applicaties gebruikt, laat me dan een paar tips, tools en tweaks delen om je Flatpak-ervaring beter en soepeler te maken.

1. Gebruik Flatpak om nieuwe Flatpak-toepassingen te verkennen

Deze spreekt voor zich.

Als u op zoek bent naar nieuwe toepassingen in Flatpak-verpakkingen, bladert u door de Flatpak-website.

Dit is de officiële website van het Flatpak-project en het vermeldt en distribueert een groot aantal Flatpak-applicaties.

U kunt zoeken naar aanbevolen apps in het gedeelte ‘Keuze van de redacteur’, recent bijgewerkte apps, nieuwe apps en populaire apps.

Homepage van Flatub-website

U kunt schermafbeeldingen, beschrijvingen, ontwikkelaarsinformatie en installatie-instructies van de toepassing op de afzonderlijke webpagina’s van de toepassing vinden.

Bonustip: zorg ervoor dat u de Flatthub-repo aan uw systeem toevoegt. Anders ziet u de foutmelding “geen externe refs gevonden vergelijkbaar met flathub” tijdens het installeren van applicaties van Flathub.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

2. Gebruik de Flatline-extensie om Flatpak vanuit de browser te installeren

De Flatthub-website biedt opdrachtregelinstructies om de applicatie te installeren.

Er is ook een knop Installeren, maar deze installeert de applicatie niet voor u. Het downloadt een .flatpakref-bestand en dan moet je de opdrachtregel gebruiken om te installeren vanuit het flatpakref-bestand.

apps op flathub
De installatieknop biedt standaard geen snelle installatie

Als u uiteindelijk de opdrachtregel moet gebruiken, heeft het geen zin om het fltapakref-bestand te downloaden.

U kunt dingen beter maken door Flatline te gebruiken. Het is een Mozilla Firefox-extensie en het maakt die knop Installeren handig door het om te zetten in een appstream-link. Nog een reden om Firefox te gebruiken?

flatline-extensie
Flatline-browserextensie

Op deze manier, wanneer u op de knop Installeren klikt voor een toepassing op de Flathub-website, wordt u gevraagd om de link te openen in een XDG-toepassing zoals het Software Center.

flatpak installeren vanuit de webbrowser
U kunt ervoor kiezen om het Flatpak-pakket in het softwarecentrum te installeren

Dit betekent ook dat u de Fltapak-ondersteuning in het softwarecentrum moet hebben geïntegreerd.

3. Integreer Flatpak met het softwarecentrum (voor GNOME)

Afgezien van Fedora bieden een handvol distributies standaard Flatpak-ondersteuning. U kunt Flatpak-apps vinden en installeren vanuit de grafische softwaremanager.

Niet alle distro’s hebben dat. Als u een andere distributie gebruikt met een GNOME-desktopomgeving, kunt u Flatpak-ondersteuning inschakelen in het softwarecentrum.

sudo apt install gnome-software-plugin-flatpak

Merk op dat Ubuntu is overgeschakeld naar Snap voor het softwarecentrum. Met de bovenstaande opdracht wordt ook een deb-versie van GNOME Software Center geïnstalleerd. U hebt twee softwarecentrumtoepassingen in het systeem.

Als u de Flatpak-ondersteuning in de software inschakelt, kunt u deze koppelen aan Flatline en Fltapak-apps rechtstreeks vanuit de webbrowser installeren.

Onlangs was er een onafhankelijke, zelfstandige Flatpak-app store genaamd Souk. Het wordt echter niet meer actief ontwikkeld.

souk app details
Souk GUI-softwaremanager voor Flatpak

Er is ook Bauh die Flatpak, Snap en AppImages vanuit één interface kan beheren.

4. Beheer Flatpak-machtigingen grafisch met Flatseal

Flatseal is een grafisch hulpprogramma om de machtigingen van uw Flatpak-applicaties te bekijken en aan te passen. Dit maakt het een stuk eenvoudiger dan het doorlopen van de commando’s.

Beheer machtigingen van individuele Flatpak-apps
Beheer machtigingen van individuele Flatpak-apps

Het geeft een overzicht van alle geïnstalleerde Flatpak-applicaties en laat zien wat voor soort rechten de geselecteerde applicatie heeft.

U kunt de machtigingen in- of uitschakelen. Houd er rekening mee dat het uitschakelen van bepaalde machtigingen de normale werking van de applicatie kan beïnvloeden. Je moet weten wat je doet.

Natuurlijk kunt u Flatseal installeren met Flatpak.

flatpak install flathub com.github.tchx84.Flatseal

5. Pas GTK-systeemthema’s toe op Flatpak-applicaties

Je hebt misschien al gemerkt dat de meeste Flatpak-apps hun uiterlijk niet veranderen volgens het huidige systeemthema.

Waarom? Omdat Flatpak-apps in een ‘container’ draaien en geen toegang hebben tot het hostbestandssysteem, netwerk of fysieke apparaten.

U kunt ervoor kiezen om thema’s als Flatpak te installeren om dit probleem op te lossen. Uw favoriete thema is echter mogelijk niet beschikbaar in Flatpak-indeling.

Als alternatief kunt u wat handmatige inspanning leveren en de Flatpak-applicaties dwingen een bepaald thema te gebruiken. Hier is hoe dat te doen.

Stap 1: Geef Flatpak toegang tot de map waar themabestanden worden bewaard:

sudo flatpak override --filesystem=$HOME/.themes

Stap 2: Maak een lijst van alle beschikbare thema’s op de locatie ~/.themes en geef vervolgens de mapnaam van het geselecteerde thema aan Flatpak:

sudo flatpak override --env=GTK_THEME=chosen-theme 
De themawijziging voor de Flatpak-applicaties vergelijken

Als u het systeemthema later wijzigt, kunt u het thema voor Flatpak op dezelfde manier wijzigen.

U kunt de wijzigingen ongedaan maken met deze opdracht:

sudo flatpak override --reset

Lees meer over het toepassen van GTK-thema op Flatpak-apps in dit artikel.

6. Update Flatpak-apps en maak ze schoon

Dit is meer voor Flatpak-onvriendelijke distributies zoals Ubuntu. Als uw distro niet is ingebakken met Flatpak en u deze niet hebt geïntegreerd met het Softwarecentrum, worden uw geïnstalleerde Flatpak-apps niet bijgewerkt met systeemupdates.

Je kunt al je geïnstalleerde Flatpak-apps tegelijk updaten met:

flatpak update
update flatpack-applicaties
Flatpack-applicaties bijwerken

Het zal niet alleen de applicaties updaten, maar het zal ook ongebruikte runtimes verwijderen. Jij U hoeft deze opdracht niet meer handmatig uit te voeren.

flatpak uninstall –unused

Bonustip: Tijdens het verwijderen van een Flatpak-toepassing kunt u ervoor zorgen dat deze persoonlijke toepassingsgegevens verwijdert die gewoonlijk in de thuismap worden achtergelaten.

flatpak uninstall --delete-data package_name

Conclusie

Ik heb bewust niet meer Flatpak-opdrachttips toegevoegd, hoewel ik in de verleiding kwam. Waarschijnlijk zijn er nog een paar toepassingen en tweaks voor Flatpak-pakketten. Ik deelde mijn favorieten.

Als je goede tips kent met betrekking tot Flatpak-pakketten, deel ze dan met ons in het commentaargedeelte.


Leave a Comment