6 verborgen Windows 11-trucs die je leven gemakkelijker maken

Windows 11 is het fraaie, gemoderniseerde besturingssysteem van Microsoft dat veel pc-gebruikers nu gebruiken dankzij de gratis upgrade. Hoewel het (eindelijk) versleten interfaces en verouderde software achterlaat, hebben velen zich misschien gerealiseerd dat het niet zo heel anders werkt dan de beproefde Windows 10.

Maar wat velen zich misschien niet realiseren, is dat er een bundel superhandige functies verborgen is in het besturingssysteem. Natuurlijk, enkele handige tools zoals uw scherm opnemen in Windows 11 werkt misschien op dezelfde manier, maar Microsoft heeft andere geheimen die in het zicht verborgen zijn – zoals uw bureaublad opruimen door een venster te schudden en andere baanbrekende Windows-functies.

Met een paar sneltoetsen hier en tweaks in de instellingen daar, zul je Windows 11 in een heel nieuw licht zien. En wie zou de prestaties van zijn pc niet gratis willen verbeteren? Als u het meeste uit uw pc wilt halen, zullen deze geheime Windows 11-trucs de, ehm, truc doen.

1. Tik en veeg weg met geavanceerde gebarenbediening

Het is geen geheim dat je met Windows verschillende bewegingen op een touchpad kunt gebruiken om bepaalde taken uit te voeren, zoals het gebruik van drie vingers om alle apps weer te geven die momenteel geopend zijn of het gebruiken van een tik met vier vingers om het datum- en tijdvenster te openen. Dat zijn enkele handige basisgebaren van Windows, maar het is tijd om het op te voeren en naar geavanceerde niveaus te gaan.

Dankzij geavanceerde gebaren in instellingen kun je gebaren met drie en vier vingers volledig aanpassen. Wilt u een tik met drie vingers gebruiken als middelste muisknop? Natuurlijk. Of misschien wil je alles verbergen behalve de app in focus met een simpele veeg met vier vingers naar links? Ga ervoor. Er zijn tal van configuraties te maken, of het nu gaat om tikken of vegen naar links, rechts, omhoog en omlaag. Bovendien kunt u een aangepaste snelkoppeling instellen voor een specifieke actie die niet op de lijst staat.

1. Openen Instellingen.
2. Klik in de linkerzijbalk op Bluetooth en apparaten.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

3. Scroll naar beneden en tik op Touchpad.
4. Navigeer naar Geavanceerde gebaren onder Gerelateerde instellingen.
5. Klik naast het gebaar dat u wilt aanpassen op het vervolgkeuzemenu en selecteer de gewenste actie.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

2. Beheer het volume van individuele apps

Ooit naar je eigen mix van deuntjes willen luisteren terwijl je nog steeds de bombastische geluiden hoort van de games die je speelt? Ik weet dat ik dat heb, en het kan vervelend zijn om te rommelen met de in-game geluidsinstellingen die perfect overeenkomen met waar je naar aan het jammen bent. Gelukkig kun je met de Volumemixer van Windows 11 het volume van afzonderlijke apps regelen.

Door simpelweg naar de geluidsinstellingen te gaan, kunt u het volume van Google Chrome verhogen of verlagen met een YouTube-video die op een tabblad wordt afgespeeld, een Microsoft Teams-oproep, de pc-games die u speelt en nog veel meer.

1. Openen Instellingen.
2. Klik op het tabblad Systemen op Geluid.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

3. Klik onder Geavanceerd op Volumemixer.
4. Sleep onder Apps de volumeschuifregelaar om het volume naar wens in te stellen.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

3. Geniet van handsfree typen dankzij spraakgestuurd typen (met ondersteuning voor interpunctie)

Ken je die dagen dat je zou wensen dat alles wat je in je hoofd had op wonderbaarlijke wijze op een document zou eindigen, zodat je het niet allemaal hoeft uit te typen? Nou, als journalist kan ik zeker meevoelen en ik stel me voor dat die dagen wekelijks komen voor studenten of welke schrijver dan ook. Als er maar was sommige soort functie die precies dat zou kunnen doen …

Oké, spraak-naar-tekst is niets nieuws, maar dat neemt niet weg van de Microsoft Speech Service van Windows 11 die uw stem omzet in tekst – met de toegevoegde bonus van ondersteuning voor interpunctie. Beter nog, er is slechts een eenvoudige sneltoets voor nodig om het op gang te krijgen.

1. Druk op Ramen + H.
2. Er verschijnt een kleine microfoonbalk. druk op Windows + H opnieuw of tik op het microfoonpictogram en begin te spreken.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

Dat is het. Uw pc begint te typen wat u zegt in een tekstvak. Zorg ervoor dat je ook je microfoon aan hebt staan. U kunt de instellingen enigszins aanpassen om automatische interpunctie in te schakelen en de tool voor spraaktypen te starten wanneer u zich in een tekstvak bevindt.

1. Druk op Ramen + H.
2. Klik op de tandwiel icoon.
3. Schakel de . in Spraakgestuurd typen launcher en Automatische interpunctie schakelt.

4. Maak het navigeren door Windows 11 soepeler door een vernieuwingsfrequentie te selecteren

Sommige monitoren en laptopschermen bieden verversingsfrequenties die ver boven de standaard 60 Hz liggen, vooral als u een gaming-laptop of gaming-monitor. Maar wie zegt dat ze alleen moeten worden gebruikt voor boterzachte framesnelheden in games?

Om vloeiende overgangen te ervaren terwijl je door Windows 11 navigeert en door apps beweegt, hoef je alleen maar naar de geavanceerde weergave-instellingen te gaan en de vernieuwingsfrequentie te kiezen die je leuk vindt. Zonder twijfel, hoe hoger je het kunt maken, hoe beter het zal zijn.

1. Openen Instellingen.
2. Klik op het tabblad Systemen op Weergave.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

3. Scroll naar beneden en klik onder Verwante instellingen op Geavanceerde instellingen.
4. Onder Informatie weergeven vindt u: Kies een verversingssnelheid. Selecteer in het vervolgkeuzemenu de gewenste vernieuwingsfrequentie.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

Als je een externe monitor hebt, kun je deze ook selecteren in het vervolgkeuzemenu bovenaan en daar de vernieuwingsfrequentie kiezen om het meeste uit je installatie te halen. Houd er rekening mee dat er gevolgen zijn voor de levensduur van de batterij als u dit op uw laptop doet wanneer deze niet is aangesloten.

Ah, het Knipprogramma. Mijn favoriete functie om overal op een pc precies een screenshot vast te leggen, precies zoals ik het wil. Natuurlijk kun je gewoon op de Print Screen-knop drukken om alles op het scherm vast te leggen, maar soms heb je de taakbalk niet nodig om een ​​verder perfecte foto te maken.

Net zo gemakkelijk kunt u een sneltoets invoeren om het knipprogramma van Windows 11 te openen, waarmee u de cursor op verschillende manieren over wat u wilt in de schermafbeelding kunt slepen. Of je nu een eenvoudige rechthoekige knip, een specifieke vrije vorm screenshot of gewoon een knip van een venster wilt, de kniptool is hier om een ​​helpende hand te bieden.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

1. Druk op Windows + Shift + S.
2. Selecteer het type knipsel dat je nodig hebt door op de opties in de bovenste balk te klikken.
3. Sleep de cursor of klik op het venster waarvan u een screenshot wilt maken.

Voila! De schermafbeelding wordt op uw klembord opgeslagen om te bewerken, op te slaan of te delen.

6. Als u opstart-apps uitschakelt, worden de prestaties van uw pc verbeterd

Ongeacht hoe krachtig uw pc is, deze kan nog steeds last hebben van lage opstartsnelheden vanwege apps die op de achtergrond worden uitgevoerd. Het goede nieuws is dat er een simpele oplossing is om te voorkomen dat apps automatisch opstarten zodra je inlogt op je pc of laptop.

Recht onder uw neus staat Microsoft toe dat een aantal apps automatisch worden uitgevoerd bij het opstarten op Windows 11, samen met andere programma’s die u mogelijk downloadt, zoals gaming-clients of VPN-services. Volg de onderstaande stappen om te voorkomen dat deze apps de prestaties van uw systeem belemmeren.

1. Klik met de rechtermuisknop op de Start menu pictogram op uw taakbalk en selecteer Instellingen. Er verschijnt een menu waarin u kunt kiezen uit veelvoorkomende apps die native zijn voor Windows.
2. Klik in de linkerzijbalk op Apps.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

3. Navigeer naar Opstarten onderaan van de menukaart.
4. Schakel de tuimelschakelaar uit naast de apps die u wilt uitschakelen.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

5. Windows laat u het impactniveau van elke app weten. Om gemakkelijker te zien welke apps ‘Hoge impact’ hebben, klik je op Sorteren op en selecteer je ‘Opstartimpact’.

Leave a Comment