7 Docks om uw Linux-desktop aan te passen in 2022

Een dock is al tientallen jaren een belangrijk onderdeel van de Linux-desktopervaring. Het biedt een handige manier om snel toegang te krijgen tot uw favoriete, veelgebruikte applicaties.

Helaas biedt de populaire desktopomgeving GNOME geen dock.

Maak je geen zorgen. Je kunt altijd een Docking-applicatie op je Linux-desktop installeren.

En dit is niet alleen beperkt tot GNOME. Als je het dock van je distributie en de desktopomgeving niet leuk vindt, kun je het vervangen door een ander naar keuze.

Over keuzes gesproken, laat me enkele van mijn favoriete docks delen die je zullen helpen het standaard uiterlijk van je desktop Linux te veranderen.

Ik heb installatie-instructies voor Ubuntu toegevoegd. U kunt deze docks vinden in de repository’s van uw distributie en deze installeren met behulp van de pakketbeheerder van uw distributie.

1. Plank

Plank Dock

Plank is het standaarddock in Elementary OS, een van de mooiste Linux-distributies. Maar dit was niet de enige reden waarom Plank op deze lijst staat.

Het geeft je het eenvoudigste dock dat je kunt krijgen vanwege zijn functionaliteit.

Daarom is het ook licht op systeembronnen, dus het kan een goed idee zijn om het te koppelen aan uw favoriete vensterbeheerder (helaas krijgt u niet veel aanpassingsopties).

Je kunt ook de fijne implementatie van Plank-dock ervaren in andere distributies zoals Ubuntu MATE en andere.

Gebruik de gegeven opdracht om Plank op Ubuntu-derivaten te installeren:

sudo apt install plank

2. Laat

latte
Laat dok

Als onderdeel van het KDE-ecosysteem is Latte een van de meest configureerbare docks die beschikbaar zijn. Van het hebben van verschillende aangepaste profielen tot het veranderen van het gedrag van elk element, Latte verdient het zeker om op deze lijst te staan.

Het enige nadeel van Latte zijn afhankelijkheden. Latte kan een beetje zwaar zijn voor systeembronnen omdat het standaard wordt gebundeld met verschillende KDE-apps en Wayland nog steeds niet wordt ondersteund.

Maar als u al enkele apps van KDE gebruikt of als u zich geen zorgen maakt over afhankelijkheden, zal Latte goed zijn voor zijn uiterlijk en aanpassingsopties.

U kunt Latte installeren op op Ubuntu gebaseerde distributies met behulp van:

sudo apt install latte

3. Dash naar Dock

dash naar dock
Dash naar Dock op Ubuntu

Een populaire GNOME-extensie waarmee gebruikers het gedrag van het standaardstreepje op GNOME kunnen wijzigen.

Als extensie is het eenvoudig te installeren en hoef je je helemaal geen zorgen te maken over afhankelijkheden. Extensies zijn extreem licht op de middelen. U kunt de Extension Manager gebruiken of onze gids volgen om de GNOME-extensie te installeren.

Voor meer informatie kun je hun officiële GNOME-extensiepagina bezoeken.

4. Caïro

Caïro-dok in Linux
Cairo Dock op Ubuntu

Als je de voorkeur geeft aan old-school animatie en thema’s zoals ik, gaat er niets boven Cairo! Dit ziet er misschien wat verouderd uit, maar standaard krijg je verschillende thema’s vooraf geïnstalleerd die bij je bureaublad passen.

In plaats van elke aanpassingsoptie in een enkel menu te compileren, krijgen we subsecties voor het aanpassen van één element tegelijk en geloof me, het spijkert het vast.

In tegenstelling tot andere opties in de lijst, krijg je verschillende add-ons en secties van waaruit je de functionaliteit van het dock kunt verbeteren en ook een aantal vooraf geïnstalleerde thema’s kunt krijgen om mee te beginnen.

Het is een beetje zwaar voor systeembronnen omdat het constant animaties zal gebruiken. Gebruik de gegeven opdracht om Cairo op een Ubuntu-gebaseerd systeem te installeren:

sudo apt install cairo-dock cairo-dock-plug-ins

5. DockbarX

dockbarx
DockbarX

Opmerking: De laatste uitgave was in 2019.

Dus als u op zoek bent naar een dock die ook in paneelmodus kan werken, kan DockbarX uw volgende dock zijn, vooral als u Xfce DE gebruikt.

Het is een eenvoudig dock dat u met elke desktopomgeving kunt proberen.

DockbarX is een van die docks waarmee u de manier waarop u ermee omgaat kunt aanpassen. Van de achtergrond van het dock en thema’s tot meldingen, alles kan worden aangepast.

De installatie is eenvoudig en als u een op Ubuntu gebaseerde distro gebruikt, kunt u DockbarX eenvoudig installeren met behulp van de gegeven opdracht:

sudo apt install dockbarx-themes-extra

6. KSmoothDock

ksmoothdock
KSmoothDock

Als je iets wilt dat een glazige afwerking/premium touch toevoegt aan je Linux-desktop, dan is KSmoothDock wat je zoekt.

KSmoothDock is bedoeld om te worden gecombineerd met KDE Plasma, maar het past ook goed bij GNOME. Het heeft een parabolisch effect vergelijkbaar met macOS en heeft een applicatiestarter, pagina’s en andere handige functies voor dagelijks gebruik.

Het grote nadeel van KSmoothDock is dat het een moderne set software vereist en niet werkt op oude kernels. Installatie is complex, vooral als u geen Debian-derivaten gebruikt.

Ga naar hun officiële downloadpagina om het .deb-bestand te downloaden. In beide gevallen kun je ervoor kiezen om het helemaal opnieuw te compileren als je dat prettig vindt.

7. Tint2: Dock voor Windows-managers

tint2
Tint2 Dock

Opmerking: De laatste release was in 2019.

Tint2 is een veelgebruikt dock/paneel, in combinatie met windowmanagers, en qua maatwerk komt waarschijnlijk niemand in de buurt.

Dit is misschien geen goede keuze als je een beginner bent, maar geschikt voor gevorderde gebruikers die graag sleutelen aan elk element dat beschikbaar is op DE.

Je vindt Tint2 in de standaard repositories van bijna elke Linux-distributie en als je nog steeds niet weet hoe je Tint2 op Ubuntu moet installeren, typ dan de volgende opdracht:

sudo apt install tint2

Om uw inspanningen op het gebied van maatwerk te verminderen, vond ik een reeks vooraf gedefinieerde thema’s op Github die is gemaakt door rekening te houden met elk type gebruiker.

Wat is je favoriete Linux-dock?

Docks zijn een van de verschillende manieren waarop u uw bureaublad kunt aanpassen. Andere methoden zijn het gebruik van verschillende pictogrammen en thema’s, achtergronden, terminalkleuren, extensies en meer.

Ik heb naar mijn mening de beste Linux-docks opgesomd. Sommige van de populaire opties hebben de afgelopen jaren geen nieuwe release gezien, maar ze kunnen nog steeds worden gevonden in de repositories van uw distributie.

Wat gebruik je het liefst tussen de vermelde Linux-docks? Hebben we een van je favorieten gemist? Laat me alsjeblieft je mening weten in de reacties hieronder.


Leave a Comment