Als het op Windows aankomt, weg met het oude, met het … wat?

Mijn Computerworld-collega Steven Vaughan-Nichols meende vorige maand dat Windows 11 het einde zal zijn van de ouderwetse Windows-desktop en voerde aan dat Windows 11 een zinloze upgrade is. Hoewel ik het ermee eens ben dat Windows 11 me precies laat afvragen waarom ik ernaar moet upgraden, weet ik niet zeker of dit het einde van desktops betekent. (Het kan echter een rol spelen bij het wekken van interesse in tablets – daarover hieronder meer.)

In feite zien we misschien al Windows 10 als het laatste van de ouderwetse desktopbesturingssystemen.

Samen met bijna elk ander bedrijf, klein en groot, worstel ik met de hoge kosten van het upgraden naar Windows 11. (ik heb het niet over de software; het is het hardwaremandaat van de TPM-chip en processor die mijn grootste belemmering voor upgraden aangezien ik nieuwe hardware moet kopen als ik het grootste deel van mijn kantoor wil upgraden.) Zelfs thuis heb ik maar één machine – Microsoft’s recente Surface Pro 7 – die de upgrade aankan. Mijn andere computers – een andere laptop en een zelfgebouwde desktop – kunnen de sprong niet maken, en ik wil ook geen tijdelijke oplossingen gebruiken om de beveiligingsvereisten te omzeilen.

Aangezien softwareleveranciers nog steeds hun voeten slepen met het aanbieden van updates voor Windows 11 – in dit geval lijkt Sage Accounting-software Windows 11 officieel niet te ondersteunen – is het niet verwonderlijk dat er na zes maanden nog steeds geen enorme druk is om migreren naar 11.

Kanttekening: als ik Windows 11 gebruik, is het nieuw gecentreerde menu geen groot probleem. Ik heb het met opzet in het midden gelaten om te zien hoe het mijn routines beïnvloedt, van de wijzigingen aan de taakbalk tot het menusysteem. Ik heb gemerkt dat na jaren aan de linkerkant van het scherm te hebben geklikt om een ​​menuoptie te starten of de computer af te sluiten, het duidelijk enige tijd zal duren voordat mijn hersenen opnieuw zijn getraind als ik van plan ben het zo te houden. Voor degenen voor wie dit een groot probleem is, zijn er een aantal tools en oplossingen van derden om dat menu te verplaatsen en Windows 11 een beetje vriendelijker te maken voor oude Windows-gebruikers:

  • Start11 – Als je Start8 of Start10 al hebt, kun je upgraden naar Start11.
  • Github-tool om de taakbalk te laten overeenkomen met het gedrag van Windows 10.
  • Explorer-patcher, een andere manier om de taakbalk van Windows 11 meer op Windows 10 te laten lijken.
  • OpenShell voor Windows 11, waarmee u het klassieke menu krijgt.

Op de Askwoody.com-forums zie ik steeds meer mensen vragen welke laptop ze moeten kopen om hun vertrouwde, oude hardware te vervangen. Vaak, terwijl ze een oudere desktop hebben die prima werkt met Windows 7, 8 of 10, willen ze onderweg een laptop. Maar nadat ze zijn gevraagd naar specifieke behoeften, wijzen hun antwoorden op een soort tablet, niet op een laptop, als een perfect apparaat om nieuws te zoeken en te lezen en e-mails te beantwoorden terwijl ze mobiel zijn. Er zijn eigenlijk maar twee platforms: iPads of verschillende Android-tablets. Als voormalige eigenaar van verschillende Surface-apparaten (en als huidige eigenaar van een Surface Pro 7), kan ik zeggen dat het geweldige draagbare eenheden zijn voor IT-beheerders; Ze stellen me in staat om efficiënt en effectief op afstand te werken en in te loggen op andere werkstations, servers, cloudplatforms, enz. Maar als ik bij de dokter wacht, surf ik eerder op mijn iPhone dan met een laptop.

Toen de pandemie twee jaar geleden toesloeg en we ervoor moesten zorgen dat mensen vanuit huis konden werken, ontdekte ik al snel dat sommige mensen op kantoor helemaal geen computer of laptop hadden – ze gebruikten een tablet om op internet te surfen en e-mail te checken. Onlangs heb ik een Chromebook uitgeleend aan een vriend die nog steeds een flip-telefoon gebruikt. (Ze had een apparaat nodig voor Zoom-vergaderingen met haar arts.) Ze ontdekte dat ze helemaal geen Windows-laptop nodig had; de Chromebook voorzag haar van een ondersteunde browser en een webcam en dat was alles wat nodig was.

Dus als u een draagbaar apparaat nodig heeft en u in het verleden naar de winkel zou zijn gegaan om een ​​laptop te kopen, heroverweeg dan uw behoeften. Stel jezelf de vraag: wat wil ik echt met dit apparaat doen? Wil ik iets gemakkelijk in mijn tas kunnen doen of bij me kunnen dragen? Wil ik mezelf kunnen vermaken in wachtkamers en dokterspraktijken? Ben ik van plan om nu meer te reizen en wil ik niet zoveel netsnoeren en omvormers hoeven te onthouden? Als je ooit hebt gereisd en je realiseert je dat je de oplaadkabel voor je laptop bent vergeten, merk je al snel dat elke fabrikant op irritante wijze unieke voedingen gebruikte die het bijna onmogelijk maken om een ​​bijpassende kabel te vinden in de cadeauwinkel van het hotel of de nabijgelegen technologiewinkel. Reizen met een tablet maakt het echter veel gemakkelijker om een ​​geschikte USB-kabel te vinden.

Kortom, als het technologische “ding” waar je het meest van houdt moet worden vervangen, stop dan en denk in plaats daarvan na over je technologische “behoefte”. Het vervangen door een nieuwere versie van wat je nu hebt, is misschien niet wat je in de toekomst nodig hebt.

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.

Leave a Comment