Android 13 komt eraan: elke functie die we tot nu toe kennen

De openbare bèta van Android 13 arriveerde vorige maand en daarmee kwam een ​​duidelijker beeld van de nieuwe functies en functies die naar de geruchten kwamen Pixel 7, plus eventueel andere Android-apparaten later dit jaar. Tussen de bèta en speculatie van leakers leren we al veel over hoe Android 13 zou kunnen bouwen op Android 12’s privacyfunctiesverbeteringen aan de gebruikersinterface en Materiaal U ontwerpt revisie. En we krijgen waarschijnlijk nog meer duidelijkheid over het next-gen OS op Google I/Odie vandaag begint.

Als je nieuwsgierig bent naar de releasedatum van Android 13, of als je je afvraagt ​​welke nieuwe functies de komende maanden op je telefoon kunnen komen (hier zijn enkele van de beste verborgen functies van Android 12), raden we aan een bladwijzer voor deze pagina te maken. We zullen het regelmatig updaten met alle Android 13-buzz die we kunnen vinden.

Lees verder: Beste Android-telefoons die u in 2022 kunt kopen

Wanneer is de releasedatum van Android 13?

Hoewel Google geen specifieke releasedatum voor Android 13 heeft bekendgemaakt, biedt de blog van Android Developers een ruwe tijdlijn voor de uitrol, met elke maand tot juli een bètaversie. De bèta in juli wordt vermeld als de “bijna-definitieve build voor de laatste test”.

Afgaande op een precedent, zou Android 13 een maand na die laatste bèta kunnen debuteren. De vijfde en laatste bèta van Android 12 kwam uit in september 2021 en Google bracht de app officieel uit in oktober. Met Android 11 (2020) en Android 10 (2019) vielen de laatste bèta’s in augustus en het besturingssysteem kwam in september uit op telefoons. We kunnen er dus redelijkerwijs vanuit gaan dat Android 13 in augustus van dit jaar zal arriveren. Zo niet, dan is september een veilige gok.

Houd er rekening mee dat Google Android-updates naar zijn Pixel-telefoons eerst (en zal waarschijnlijk de . verzenden) geruchten Pixel 7 met Android 13). Als je een andere Android-telefoon hebt, zoals een Samsung, Motorola of OnePluszult u waarschijnlijk moeten Wacht een paar maanden na de eerste release om Android 13 te ervaren.

Nieuwe fotoprivacyfunctie

Android 12 introduceerde een dodemansknop waarmee je kunt voorkomen dat apps toegang krijgen tot je camera en microfoon, en het heeft ook de optie toegevoegd om apps je geschatte locatie te laten zien in plaats van je exacte verblijfplaats.

Het lijkt erop dat Android 13 deze privacy-instellingen zal versterken. Volgens Google’s Android Developers-blog zal Android 13 een fotokiezer bevatten. Dit betekent dat wanneer een app toegang wil tot je afbeeldingen en video’s – zoals apps voor sociale media en fotobewerking vaak doen – je specifieke mediabestanden kunt selecteren om te delen in plaats van ze allemaal toegang te verlenen. (Android heeft al een documentkiezer die hetzelfde mogelijk maakt.)

Apps hebben uw toestemming nodig om u op de hoogte te stellen

De tweede ontwikkelaarspreview voor Android 13 introduceerde een nieuwe functie genaamd “meldingstoestemming”, aldus de blog van Android Developers. Om je meldingen te sturen, hebben apps je toestemming nodig – en je kunt ‘nee’ zeggen. De blogpost toont een dialoogvenster waarin wordt gevraagd: “Toestaan [App] om u meldingen te sturen?” (U wordt vervolgens gevraagd om “Toestaan” of “Niet toestaan” te selecteren.) Apple vereist al dat ontwikkelaars uw toestemming krijgen voor apps om u meldingen te sturen.

Verbeterd ontwerp met meer kleuropties

De Materiaal dat u opnieuw ontwerpt was de ster van de show voor Android 12, met UI-kleurenschema’s die automatisch worden aangepast op basis van de achtergrond die u selecteert. De Android Developers-blog zegt dat Android 13 nog meer kleuraanpassing zal toevoegen aan Material You.

In Android 12 werken alleen Google-apps met de functie voor het aanpasbare kleurenpalet. Maar Android 13 zal de functie uitbreiden naar alle apps, zolang de ontwikkelaars van de apps ermee instemmen alternatieve pictogrammen te ontwerpen die monochroom zijn.

Een gerucht van AndroidPolice dat een “vertrouwde bron” aanhaalt, zegt dat je met Android 13 meer opties voor kleuraanpassing kunt kiezen. Hiertoe behoren ‘spritz’, een onverzadigde versie van het kleurenschema, en ‘expressief’, dat tinten bevat die verschillen van de standaardkleuren bij je achtergrondselectie.

Meldingen over apps die de batterij leeg verbruiken

Je zou er versteld van staan ​​hoeveel van je batterijduur een enkele app kan opslokken – zelfs als je de app niet actief gebruikt. Android 13 stuurt je een melding wanneer een app in de loop van een dag een aanzienlijk deel van je batterij gebruikt, volgens de blog van Android Developers.

Een iOS-voordeel aanpassen

De zaklampen op Apple’s iPhones bieden al jaren instelbare helderheid, maar een gerucht van Android-analist Mishaal Rahman zegt dat Google de functie eindelijk in Android 13 zal integreren, wat enige aanpassing mogelijk maakt wanneer je de telefoon als lichtbron gebruikt.

Maar Rahman zegt dat veel van de huidige Androids niet over de hardware beschikken die nodig is om deze functie te gebruiken. Misschien is de geruchten Pixel 7 zullen. Als je echter een Samsung-telefoon hebt, kun je met de software-overlay One UI van Samsung al de helderheid van de zaklamp aanpassen.

Lees verder: Wijzigingen in Android-instellingen waardoor u meer van uw telefoon gaat houden

Is mijn telefoon compatibel met Android 13?

Als je een Pixel 4 of . bezit Pixel 4A, Android 13 is mogelijk de laatste ondersteunde software-update die uw telefoon kan ontvangen. Deze voorspelling is gebaseerd op een precedent: Android 12 was waarschijnlijk de laatste update voor de Pixel 3 en Pixel 3A, en Android 11 was de laatste voor de Pixel 2.

Als uw Pixel 3 of 3A niet compatibel is met Android 13, kunt u deze nog steeds blijven gebruiken met een ouder besturingssysteem. Maar dit betekent dat u geen toegang hebt tot de nieuwste beveiligingspatches, en dat kan uw gegevens in gevaar brengen.

Android 13 downloaden

Voorlopig niet doen. Hoe opwindend de previews ook zijn, vroege bèta’s kunnen ervoor zorgen dat sommige apps voorgoed niet meer op uw apparaat werken. Ze hebben meestal bugs en kunnen een domper op de levensduur van uw batterij zijn. (CNET’s Jason Cipriani heb dit meegemaakt tijdens het testen van de iOS 15-bèta’s.) Als u een reserve Android rondslingerenga ervoor — maar we waarschuwen je ten zeerste om je hoofdtelefoon niet bloot te stellen aan bugs.

Als u zich echter echt riskant voelt, kunt u als volgt Android 13 in de huidige staat krijgen. Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben.

Ook al kijken we uit naar alles wat Android 13 zal brengen, het is het ontdekken waard alle hoogtepunten van Android 12. Het besturingssysteem van vorig jaar was leuk verborgen functiesinclusief Game Mode en Modus met één hand. Bekijk ook zeker de Android 12 paasei.

Als je nieuwsgierig bent naar de beste telefoons die je kunt kopen in 2022hebben we een lijst samengesteld met de Google Pixel 6 Pro en die van vorig jaar Samsung Galaxy S21 Ultra.

Leave a Comment