Apple Configurator in 2022: wat is er nieuw met iOS 16?

Apple @ Work wordt u aangeboden door Mosyle, het enige Apple Unified Platform. Mosyle is de enige oplossing die 5 verschillende applicaties volledig integreert op één enkel Apple-platform, waardoor bedrijven en scholen al hun Apple-apparaten gemakkelijk en automatisch kunnen implementeren, beheren en beschermen. Meer dan 32.000 organisaties maken gebruik van Mosyle-oplossingen om dagelijks de implementatie, het beheer en de beveiliging van miljoenen Apple-apparaten te automatiseren. Vraag vandaag nog een GRATIS account aan en ontdek hoe u uw Apple-vloot op de automatische piloot kunt zetten tegen een prijs die moeilijk te geloven is.

De komende weken zal ik kijken naar Apple’s WWDC 2022-aankondigingen die gevolgen zullen hebben voor IT-professionals in zowel onderwijs- als bedrijfsomgevingen. Er valt dit jaar veel uit te pakken dat misschien niet de krantenkoppen heeft gehaald in de meeste nieuwsverhalen, dus ik kijk ernaar uit om de kleine weetjes uit te pakken en te kijken wat voor impact elk zal hebben op IT-professionals die Apple-apparaten beheren, maar ook die die beheerde Apple-apparaten gebruiken voor werk en op school. Deze week wil ik kijken naar het nieuws dat Apple Configurator op iPhone nu andere iPhones en iPads kan integreren in Apple Business Manager en Apple School Manager.

Over Apple @ Work: Bradley Chambers beheerde van 2009 tot 2021 een zakelijk IT-netwerk. Door zijn ervaring met het implementeren en beheren van firewalls, switches, een beheersysteem voor mobiele apparaten, enterprise-grade wifi, honderden Macs en honderden iPads, zal Bradley de manieren benadrukken waarop Apple IT-managers zetten Apple-apparaten in, bouwen netwerken om ze te ondersteunen, trainen gebruikers, verhalen uit de loopgraven van IT-beheer en manieren waarop Apple zijn producten voor IT-afdelingen kan verbeteren.


Het is moeilijk te geloven dat Apple Configurator nu meer dan TWAALF jaar oud is. In feite kun je nog steeds het originele release-verhaal lezen van toen 9to5Mac de aankondiging deed. Ik weet nog waar ik was toen het werd aangekondigd. Ik verliet een andere school die wilde migreren naar Google Workspace (destijds Google Apps) vanaf hun lokale Exchange Mail Server, en ik gaf ze wat tips van toen ik het een paar jaar eerder had gedaan.

Toen ik terugkwam op kantoor, begon ik de release-aankondigingen op verschillende Apple-websites te zien. Vergeleken met de huidige cloud-first tools, is Apple Configurator niet iets dat de meeste bedrijven kunnen gebruiken als hun enige iOS- en macOS-beheertool. Toch was het destijds een fundamentele doorbraak voor veel organisaties die net begonnen met iOS-beheer. Het maakte technologie zoals het Volume Purchase Program eindelijk schaalbaar voor organisaties die apps in bulk kopen. De rol van Apple Configurator in 2022 is heel anders, maar laten we eens kijken naar wat het leven was voordat het werd uitgebracht.

Voordat Apple Configurator

Vóór Apple Configurator was het proces van het implementeren van apps: verdachte op zijn best. Je koopt hoeveel exemplaren van een app je nodig hebt (20 was/is het minimum om korting te krijgen) en je ontvangt een Excel-spreadsheet met app-codes. Je zou de eerste nemen, deze inwisselen in iTunes en dan de test “bewaren” om nalevingsredenen. Als u apps op persoonlijke apparaten zou implementeren, zou u de app-code eenvoudig naar mensen kunnen e-mailen om deze in te wisselen.

Met Apple Configurator zou je de eerste code in iTunes verzilveren om het App-bestand te pakken, het toe te voegen aan Apple Configurator, en dan zou je de spreadsheet importeren om extra licenties te ontgrendelen. Je hebt dan de mogelijkheid om het via een USB-verbinding in bulk te synchroniseren met apparaten. Ik heb nogal wat gesleuteld om USB-hubs te vinden die meerdere iPads tegelijk van stroom konden voorzien – het meeste dat ik ooit kon krijgen was 8-10 tegelijk. Als u een app wilt verwijderen, sluit u deze weer aan, schakelt u het vinkje uit in Apple Configurator en synchroniseert u opnieuw. Vergeleken met de huidige omgeving lijkt dit proces archaïsch, maar in die tijd liep het lichtjaren vooruit op wat we hadden.

MDM + Apple-configurator in 2022

De rol van Apple Configurator anno 2022 is heel anders. Sterker nog, je hebt niet eens hebben om het te gebruiken. Het zero-touch-implementatiemodel van Apple betekent dat het apparaten in dozen kan uitdelen en dat werknemers/studenten kunnen uitpakken, verbinding maken met wifi, zich inschrijven voor MDM en de juiste apps en profielen installeren. Het is mogelijk dat IT jarenlang een Apple-implementatie kan uitvoeren zonder ooit een apparaat aanraakt. Met Wis alle inhoud en instellingen is het mogelijk voor een IT-afdeling om apparaten te wissen en deze van MDM te verwijderen om ze door te verkopen/in te ruilen wanneer de lease ook is afgelopen. In het tijdperk van werken op afstand is het echt verbazingwekkend wat alle IT-professionals kunnen doen zonder een apparaat aan te raken.

Apple Configurator is echter nog steeds handig als u het wilt gebruiken. In mijn ervaring heb ik ontdekt dat het gebruik op pas uit de doos gehaalde apparaten om handmatig een wifi-profiel te installeren, de implementatietijd kan versnellen als de IT-afdeling geen wachtwoordvrij wifi-netwerk wil opzetten. Ik gebruikte vaak de macOS-versie van Apple Configurator om een ​​enkel Wi-Fi-profiel op alle apparaten te installeren terwijl ik ze uitpakte en liet anderen me vervolgens helpen bij het proces van onboarding ervan op de MDM, enz. Het is niet verplicht, maar het is een leuke optie.

Apple-configurator voor iPhone

Afgelopen december bracht Apple de eerste versie van Apple Configurator voor iPhone uit, nadat deze op WWDC 2021 was aangekondigd. De belangrijkste reden om de iPhone-versie van de app te gebruiken, was het onboarden van apparaten die niet via het Apple-account van de school waren gekocht, in Apple Business/School Manager. In welke situatie zou dit gunstig zijn? Mijn eerste pitch voor de app was of een Mac werd gedoneerd aan een school of bedrijf (non-profitorganisatie) om te gebruiken in dagelijkse activiteiten. Ik kwam deze situatie vaak tegen en ik zou gratis iPads nooit weigeren, maar het maakte het beheren ervan een uitdaging.

Met de update naar Apple Configurator in 2022 hebben scholen en bedrijven nu de mogelijkheid om iOS- en iPadOS-apparaten in te bouwen in hun Apple-accounts die we rechtstreeks van Apple hebben gekocht. Waarom is dit gunstig? Om dezelfde redenen die ik hierboven noemde met gedoneerde apparaten, is er ook een nieuwe use case: problemen met de toeleveringsketen. Het vinden van apparaten die op voorraad zijn, is een uitdaging geworden. Apparaten zoeken massaal is een nog grotere uitdaging geworden. Ik heb de hele lente en zomer talloze tweets gelezen van scholen met vertraagde verzendingen. In de zomerperiode zijn scholen over het algemeen bezig met het uitrollen van hun herfstapparatuur, dus een levering in augustus of september is niet ideaal. Ik heb met verschillende scholen gesproken die Mac-implementaties hebben samengevoegd door apparaten te kopen bij Best Buy, Amazon, B&H Photo en andere retailers. Met Apple Configurator voor iPhone kunnen deze apparaten uiteindelijk hun weg vinden naar hun Apple Business/School Manager-account, zodat ze werken alsof ze rechtstreeks van Apple afkomstig zijn.

Samenvatting van Apple Configurator-aankondigingen van WWDC

De extra iPad en iPhone onboarding voor Apple Configurator voor iPhone zal een school vandaag niet helpen, maar het zal in de toekomst helpen. Als er in 2023 nog steeds problemen met de toeleveringsketen zijn, biedt dit scholen een andere mogelijkheid om hun apparaten te kopen. Als ze apparaten krijgen die iOS 16 ondersteunen, kunnen scholen en bedrijven gewoon zeggen: bedankt, onboard ze in Apple Business/School Manager en voeg ze toe aan hun beheersysteem voor mobiele apparaten, net als alle andere apparaten in de vloot. Het lijkt misschien een kleine upgrade, maar het is een aanzienlijke verbetering in de juiste situatie.

Apple @ Work wordt u aangeboden door Mosyle, het enige Apple Unified Platform. Mosyle is de enige oplossing die 5 verschillende applicaties volledig integreert op één enkel Apple-platform, waardoor bedrijven en scholen al hun Apple-apparaten gemakkelijk en automatisch kunnen implementeren, beheren en beschermen. Meer dan 32.000 organisaties maken gebruik van Mosyle-oplossingen om dagelijks de implementatie, het beheer en de beveiliging van miljoenen Apple-apparaten te automatiseren.

Vraag vandaag nog een GRATIS account aan en ontdek hoe u uw Apple-vloot op de automatische piloot kunt zetten tegen een prijs die moeilijk te geloven is.

FTC: we gebruiken auto-affiliate links die inkomsten genereren. Meer.


Bekijk 9to5Mac op YouTube voor meer Apple-nieuws:

Leave a Comment