Apple iOS-privacyinstellingen om nu te wijzigen

Hoe u uw iPhone en iPad zo privé mogelijk kunt maken

iStock/Washington Post-illustratie
iStock/Washington Post-illustratie (Washington Post-illustratie)

Opmerking

Privacy is een centraal onderdeel van de marketingcampagnes van Apple en het klinkt geweldig in de advertenties en productaankondigingen van het bedrijf. Maar om dingen zo privé mogelijk te maken op Apple-apparaten, kost wel wat moeite en tijd.

We hebben alle instellingen verzameld die u op uw iPhone en iPad kunt wijzigen om de apparaten zo privé mogelijk te maken. Deze instructies zijn allemaal gebaseerd op iOS 15, de nieuwste versie van het besturingssysteem, maar de details kunnen per update verschillen.

Apple heeft een aantal instellingen en rapporten toegevoegd aan zijn mobiele iOS-besturingssysteem, dat op iPhones en iPads draait, om persoonlijke informatie meer privé te maken van webpagina’s, apps van derden en zelfs Apple zelf. Het begint allemaal met een reis naar de iOS-instellingen-app. (De meeste instellingen gebruiken een schakelaar die groen is wanneer deze is ingeschakeld en grijs wanneer deze is uitgeschakeld.)

Er is maar zo veel dat kan worden gedaan aan de apparaatkant, dus zorg ervoor dat je ook de instellingen voor de meest populaire apps zelf in de gaten houdt met de rest van onze privacygids.

Bij advertentietracking verzamelen bedrijven informatie over wat u online doet, waar u bent en details over wie u bent. De gegevens kunnen worden verkocht aan derden om advertenties beter op u te richten. Met deze instelling kunt u standaard alle verzoeken om u te volgen weigeren.

 • Ga naar Instellingen → Privacy → Volgen en schakel “Apps toestaan ​​om te volgen” uit, zodat de schakelaar grijs is, niet groen. Als je onderstaande apps ziet, hebben ze in het verleden toestemming gevraagd om je te volgen. Schakel ze uit om de toegang in te trekken.

Als je je nog steeds zorgen maakt over privacy

Leg vast wat je apps van plan zijn

Deze nieuwe functie, toegevoegd in de iOS 15.2-update, geeft een momentopname van wat Apple en apps van derden aan het doen zijn. Nadat u het hebt ingeschakeld, laat u het een paar uur of dagen draaien en komt u terug. Het slaat tot 7 dagen aan gegevens op. U zult veel informatie in een volledig rapport zien, maar niet veel richtlijnen over wat het betekent of wat u eraan kunt doen.

 • Om het in te schakelen ga je naar Instellingen → Privacy → (scroll naar beneden) App-privacyrapport → App-privacyrapport inschakelen
 • Kom terug en kijk naar het eerste gedeelte – Gegevens- en sensortoegang – om te zien welke apps toegang hebben tot meer informatie dan nodig is om hun hoofdfuncties uit te voeren. Het kan uw locatie, microfoon, camera, contacten of mediabibliotheek zijn. Een weer-app zou bijvoorbeeld geen toegang tot je microfoon moeten hebben. Helaas is er geen manier om de toegang vanuit het rapport in te trekken, dus je moet er nota van nemen en het ergens anders in de instellingen doen of die app verwijderen, wat we in de volgende sectie zullen zien.
 • Scroll naar beneden om te zien tot welke domeinen apps en websites toegang hebben. Deze informatie is moeilijker te ontleden en er actie op te ondernemen. Er is hier weinig hulp van Apple, behalve dat als je meerdere apps en sites ziet die contact opnemen met hetzelfde domein, het je gegevens kan gebruiken om een ​​profiel aan te maken.

Big Tech pusht apps op uw apparaten. Hier leest u hoe u de controle over uw apps terugkrijgt

Toegang tot uw gegevens vrijelijk intrekken

Dit is een van de beste dingen die u kunt doen voor uw privacy. Apps hebben toegang tot enorme hoeveelheden gegevens over jou en je apparaat, maar Apple heeft een manier toegevoegd om te bepalen wie wat ziet.

 • Ga naar Instellingen → Privacy → Locatievoorzieningen. Beschouw uw locatie als een van de meest gevoelige informatiecategorieën. Het kan onthullen waar u woont en werkt, welke bedrijven of artsen u vaak bezoekt en of u naar een gevoelige plek gaat, zoals een protest. Je kunt locatieservices uitschakelen en de toegang voor alle apps intrekken, maar dat kan voorkomen dat belangrijke functies werken in bepaalde apps zoals Weer of Uber. Ga in plaats daarvan door de lijst en beheer ze één voor één
 • Wanneer u op een app tikt, krijgt u maximaal vier soorten locatietoegang waaruit u kunt kiezen: Nooit, Volgende keer vragen of Wanneer ik deel, Tijdens gebruik van de app of Altijd. Lees de uitleg van de app waarom deze uw locatie nodig heeft en kies vervolgens de meest conservatieve optie voor delen. Zeer weinig of geen toegang zou “Altijd” moeten worden gegeven, tenzij het een vertrouwde app is die uw constante locatie gebruikt om te functioneren, bijvoorbeeld een vertrouwde fitness-app die al uw bewegingen in kaart brengt. U kunt beginnen met “Nooit” en later terugkomen als dit van invloed is op hoe de app werkt. Er kan ook een optie zijn om de exacte locatie te delen. Schakel dit uit tenzij er een goede reden voor is.
 • Ga terug naar de hoofdprivacypagina en doorloop elke informatiecategorie zoals Kalenders, Foto’s en Microfoon. Schakel de toegang uit voor alle vermelde apps waarvan u denkt dat ze dat soort informatie niet nodig hebben en wees agressief. U kunt bijvoorbeeld op Contacten tikken en toegang uitschakelen voor Amazon, Clubhouse en Venmo, maar deze ingeschakeld houden voor versleutelde berichten-apps.

Voorkom dat Apple zijn eigen advertenties target

Apple maakt veel ophef over andere bedrijven die advertenties targeten, maar doet het ook. De advertenties van het bedrijf verschijnen in plaatsen zoals de App Store, Apple News en de Aandelen-app. Er is een eenvoudige manier om de targeting van Apple uit te schakelen.

 • Ga naar Instellingen → Privacy → Apple Advertising (onderaan het scherm). Schakel de optie voor gepersonaliseerde advertenties uit zodat deze grijs is.

Stop met het delen van gegevens voor analyses

Apple en zijn ontwikkelaars verzamelen gegevens over hoe u uw apparaat en hun producten gebruikt om producten en diensten te verbeteren, maar als u wilt, kunt u de toegang afsluiten. (Misschien heb je je al afgemeld toen je je apparaat instelde.)

 • Ga naar Instellingen → Privacy → Analytics & Verbeteringen (onderaan het scherm). U kunt al deze instellingen veilig uitschakelen, zodat ze grijs worden in plaats van groen. Sommige zijn meer onthullend dan andere, zoals de instelling “Improve Siri & Dictation”, waarmee het bedrijf daadwerkelijke audio-opnames kan bekijken van uw apparaten die zijn stemassistent gebruiken. U kunt de optie om iPhone Analytics bovenaan te delen uitschakelen om ze allemaal tegelijk uit te schakelen.

Surf op internet en deel minder

Deze instellingen kunnen Safari persoonlijker maken, maar je hebt ook de mogelijkheid om een ​​browser-app van derden op iOS te gebruiken, zoals Firefox.

 • Ga naar Instellingen → Safari → Zoekmachine. Wijzig uw standaardzoekmachine van Google naar een meer privé-optie zoals DuckDuckGo.
 • Terug in Safari, scrol omlaag naar het gedeelte Privacy en beveiliging. Zorg ervoor dat Cross-Site Tracking voorkomen is ingeschakeld, IP-adres verbergen is ingesteld opVan Trackers” (of “Trackers en Websites” als u iCloud Private Relay gebruikt), en dat u Privacybehoudende advertentiemeting uitschakelt, waardoor de tool voor adverteerders wordt gedeactiveerd. U kunt de optie Alle cookies blokkeren inschakelen, maar houd er rekening mee dat sommige websites zich vreemd gedragen.
 • Tik op “Geschiedenis en websitegegevens wissen” als u een schone lei wilt, maar bij sommige sites moet u zich mogelijk opnieuw aanmelden.
 • Zet een adblocker aan. Tik onder Instellingen → Safari → Algemeen op Extensies. U kunt Safari-extensies bekijken in de app store en zoeken naar inhoudblokkers die u wilt installeren, zoals Adblock, Wipr of Crystal.
 • Voel je vrij om de privénavigatiemodus in Safari te gebruiken, maar onthoud dat het alleen je zoekgeschiedenis op de telefoon of aangesloten apparaten verbergt.

Deze functie is nieuw in iOS 15 en voorkomt dat bedrijven die u e-mails sturen uw IP-adres krijgen of weten of u hun bericht hebt geopend.

 • Ga naar Instellingen → E-mail → Privacybescherming. Schakel de schakelaar voor E-mailactiviteit beveiligen in.
 • Schakel ‘Hey Siri’ uit, de functie die de microfoon van uw apparaat aan laat zodat het continu naar de zinnen kan luisteren om de persoonlijke assistent te activeren. Ga naar Instellingen → Siri en zoeken → schakel ‘Luister naar ‘Hey Siri’ uit. “Je zult het handmatig moeten activeren.
 • Scrol omlaag naar Siri- en dicteergeschiedenis en druk op de optie om Siri- en dicteergeschiedenis te verwijderen.

Hoe u uw intieme, gênante of schadelijke sms-berichten zo privé mogelijk kunt houden?

Als je extra voorzichtig wilt zijn

Schakel iCloud Private Relay in

Deze functie is nieuw, nog in bèta en vereist een betaald iCloud-abonnement, dat begint bij $ 1 per maand. iCloud Private Relay is Apple’s draai aan een virtueel particulier netwerk, of VPN, dat werkt op Safari-verkeer. Het verbergt uw IP-adres voor websites en verzendt browse-activiteit via een derde partij, zodat uw netwerkprovider die informatie niet ziet. Uw IP-adres en websites die u bezoekt, zijn niet gekoppeld, waardoor het moeilijker wordt voor derden om u te volgen. (In tegenstelling tot een traditionele VPN kun je met iCloud Private Relay geen IP-adressen uit verschillende landen gebruiken om landspecifieke regels te omzeilen.)

 • Ga naar Instellingen → Uw naam → iCloud → klik op Privérelay (bèta) en schakel de schakelaar Privérelais in. Klik op IP-adres Locatie en stel in op ‘Land en tijdzone gebruiken’ als u liever wilt dat websites en netwerkproviders niet weten waar u zich bevindt.

Laat het ons weten als we iets hebben gemist of als een instelling is gewijzigd, stuur een e-mail naar yourhelpdesk@washpost.com.

Leave a Comment