Apple onthult software-updates voor iOS 16

CUPERTINO, Californië. — Meer dan twee jaar na de pandemie van het coronavirus heeft Apple maandag een grote stap gezet om terug te keren naar de normale gang van zaken door honderden softwareontwikkelaars en op de campus uit te nodigen voor een onthulling van een reeks nieuwe softwarefuncties die het nut van de iPhone uitbreiden.

Tijdens een presentatie van twee uur onthulde Apple een programma voor kopen-nu-betalen-later dat een aankoop over meerdere maanden verdeelt, net zoals programma’s die worden aangeboden door PayPal en anderen. Het zei ook dat het de mogelijkheid uitbreidde om een ​​iPhone te gebruiken om deuren van appartementen, hotelkamers en huurauto’s te ontgrendelen. En het introduceerde een versie van CarPlay die het hele dashboard van een voertuig zou overnemen, met informatie over snelheid en brandstof, evenals kaarten en muziek.

Gezamenlijk laten de nieuwe functies zien hoe Tim Cook, de chief executive, nog steeds manieren vindt om het nut en de levensduur van Apple’s belangrijkste product uit te breiden en er tegelijkertijd meer omzet uit te persen door functies die het bedrijf dieper in aangrenzende sectoren duwen, zoals financiën, onroerend goed en auto’s.

“Ze zijn het digitale controlecentrum en breiden hun bereik uit naarmate meer en meer apparaten worden gedigitaliseerd”, zegt Bob O’Donnell, president van TECHnalysis Research, een bedrijf dat gespecialiseerd is in technisch onderzoek. “Veel hiervan zal de wereld niet veranderen, maar het zijn verbeteringen die een beetje frisheid geven die mensen waarderen.”

De software-updates zetten een jarenlange stilte voort in de introductie van een nieuwe productcategorie van een bedrijf dat medeoprichter Steve Jobs synoniem maakte met revolutionaire nieuwe apparaten. Apple onthulde voor het laatst een nieuwe productcategorie, wearables, in 2014 toen het de Apple Watch introduceerde.

De pandemie heeft ertoe bijgedragen dat de verkoop van oudere Apple-producten is gestegen. Studenten en werknemers die gedwongen thuis moesten werken, vonden het waardevol om te upgraden naar de nieuwste versies van hun iPhones, iPads en Mac-computers. Velen wendden zich tot videogames en abonnementen op Apple TV+, waardoor de omzet van het bedrijf vorig jaar met 33 procent steeg tot 366 miljard dollar.

Maandag keek Apple verder naar het momentum van zijn Macs door zijn populairste computer, de MacBook Air, te updaten. De nieuwe versie werpt een tien jaar oude wigvormige behuizing af ten gunste van een slanke, rechthoekige laptop. De computer is verkrijgbaar in een groot aantal kleuren, waaronder zilver, spacegrijs, goud en donkerblauw. Het nieuwe model is 20 procent kleiner dan zijn voorganger en weegt 2,7 pond, aldus het bedrijf.

De MacBook Air is uitgerust met de nieuwste processor van Apple, de M2, waarvan het bedrijf zei dat deze betere prestaties bood, zelfs als er minder batterijvermogen nodig was.

Het bedrijf zei dat het meer personalisatie naar de iPhone bracht, met de mogelijkheid om het vergrendelscherm aan te passen met kleuren, widgets en live-activiteiten. Met de nieuwe software kunnen iPhone-gebruikers aangepaste vergrendelingsschermen maken voor verschillende doeleinden, zoals een scherm voor werk dat een voorbeeld van een kalender toont, of een persoonlijk scherm dat gegevens over de activiteitsactiviteit toont.

De nieuwe softwarefuncties, onderdeel van Apple’s nieuwe iOS 16-besturingssysteem voor iPhones, weerspiegelen de functies die Google in 2021 voor zijn Android-systeem introduceerde. Google heeft Material You gemaakt, een aanbod waarmee gebruikers het uiterlijk van hun vergrendelingsschermen kunnen veranderen door te trekken uit kleuren in hun achtergronden op het startscherm.

Naast deze updates zei Apple dat het zijn berichtensysteem aan het herzien was, zodat mensen teksten kunnen oproepen en bewerken nadat ze ze hebben verzonden. Er is ook een nieuwe mogelijkheid om berichten op te stellen door vloeiend te schakelen tussen het typen van tekst en het dicteren van spraakmemo’s.

De inspanningen van het bedrijf om verder te gaan dan zijn bestaande activiteiten, breidden zich uit tot nieuwe software voor de iPad. Het toonde nieuwe tools voor samenwerking, Freeform genaamd, waarmee collega’s tegelijkertijd op verschillende apparaten kunnen brainstormen. De functie, vergelijkbaar met aanbiedingen van Microsoft en Google, heeft het potentieel om de waarde van de iPad voor bedrijven te vergroten.

Apple heeft ook software-updates voor zijn smartwatch onthuld waarmee hardlopers hun gang kunnen volgen – mogelijk afzien van werk met trainers – en mensen helpen de stadia van hun slaapcyclus te volgen.

De presentatie was het eerste grote evenement dat Apple sinds 2019 op zijn campus in Cupertino heeft georganiseerd. In het licht van de toenemende gevallen van coronavirus in de Bay Area, zette het bedrijf schermen en stoelen neer buiten de cafetaria in het hart van zijn $ 5 miljard campus, Apple Park . Onder de aanwezigen waren ontwikkelaars en winkelmedewerkers, een groep waarmee Apple graag de betrekkingen wil verbeteren te midden van een toename van vakbondsorganisaties.

Hoewel het evenement zich concentreerde op bestaande producten, strooide het hints van een virtual reality-product waarvan het bedrijf hoopt dat het het volgende bedrijfsveranderende apparaat zal zijn. Apple zei dat het het voor apps gemakkelijker maakte om Siri te gebruiken, door een snelkoppeling te maken die het mogelijk maakt om met apps te communiceren via spraak in toekomstige headsets, zei een persoon die bekend is met het project. Het toonde ook een demonstratie van een nieuwe Resident Evil-videogame met het soort geavanceerde grafische afbeeldingen in virtual reality-games.

De headset, die eruitziet als een skibril, wordt naar verwachting pas volgend jaar verzonden vanwege uitdagingen met batterijvermogen en prestaties, zeiden twee mensen die bekend waren met het project.

Het succes ervan is verre van gegarandeerd. Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft moeite om de aantrekkingskracht van zijn Quest virtual reality-headset uit te breiden tot buiten de enthousiaste videogamespelers. Vorig jaar overtrof het de verkoop van ongeveer 10 miljoen stuks, een klein deel van de 240 miljoen iPhones die volgens analisten door Apple zijn verzonden.

Apple heeft moeite om ontwikkelaars te overtuigen om zijn visie van een mixed reality-wereld te omarmen. In 2017 introduceerde het ARKit om ontwikkelaars in staat te stellen de camera en bewegingssensor van de iPhone te gebruiken om de digitale en echte wereld te combineren. Maar ongeveer 70 procent van de ontwikkelaars van Apple zei dat ze de tool niet gebruikten, volgens een onderzoek onder meer dan 500 ontwikkelaars door Creative Strategies, een technologieonderzoeksbureau.

Leave a Comment