Apps en adverteerders komen voor je vergrendelingsscherm, en het zal vermoeiend zijn

Het vergrendelscherm van je telefoon is het populairste nieuwe onroerend goed in technologie. Apple maakte van het vergrendelingsscherm van de iPhone een centraal onderdeel van iOS 16, waardoor gebruikers meer controle kregen over hoe hun scherm eruitziet en werkt. Maar terwijl Apple sprak over mooie kloklettertypen en handige achtergronden in bijpassende kleuren, liet het ook een wereld zien waarin je vergrendelscherm meer is dan alleen een beveiligingsmaatregel; het wordt een ander oppervlak waarop bedrijven informatie, apps en zelfs advertenties kunnen plaatsen. Apple is verre van het enige bedrijf dat hier ook over nadenkt. TechCrunch meldt dat Glance, een bedrijf voor vergrendelscherminhoud (wat blijkbaar een ding is!), al in gesprek is met Amerikaanse providers en van plan is om in de komende twee maanden op enkele Android-telefoons in de VS te lanceren.

De concurrentie om je ogen en aandacht is al uit apps en op je startscherm gekomen via widgets en meldingen. Nu lijkt het erop dat het nog een stap verder gaat: naar het eerste wat je ziet wanneer je je telefoon aanzet voordat je hem zelfs maar oppakt of ontgrendelt. Dat is misschien minstens een stap te ver.

Als je nog nooit een Glance-apparaat hebt gezien, kun je je de app een beetje voorstellen als een Snapchat Discover-feed op het vergrendelingsscherm van je telefoon. Het bedrijf biedt een wisselende reeks nieuwskoppen, video’s, quizzen, games en foto’s die verschijnen telkens wanneer uw telefoonscherm wordt ingeschakeld. Glance noemt deze inhoudskaarten natuurlijk ‘blikken’ en zegt dat gebruikers deze blikken gemiddeld 65 keer per dag consumeren.

Glance is een oneindige inhoudsmachine op je vergrendelingsscherm.
Afbeelding: Blik

En natuurlijk staat het allemaal vol met advertenties. Glance is een dochteronderneming van InMobi Group, een Indiaas advertentietechnologiebedrijf. Het heeft partnerschappen met een aantal fabrikanten, waaronder Samsung en Xiaomi, en het bedrijf zegt dat zijn software is ingebouwd in meer dan 400 miljoen telefoons in Azië. Google is een investeerder in het bedrijf – en Peter Thiel ook.

In een bepaald licht is Glance of iets dergelijks een heel verstandig idee. U hoeft niet constant in en uit apps te duiken op zoek naar nieuws en informatie – u hoeft uw telefoon niet eens te ontgrendelen. U vertrouwt erop dat uw apparaat u elke keer dat u het aanzet iets interessants brengt. En een paar niet-opdringerige advertenties kunnen geen kwaad, toch? Ik heb tenslotte de Kindle gekocht met advertenties op het vergrendelscherm om een ​​paar dollar te besparen, en het stoort me niet. (Hoewel ik nooit de Prime Exclusive-telefoons zou hebben gekocht die met vergrendelschermadvertenties werden geleverd, en blijkbaar niemand anders.)

Apple heeft dit idee herhaald door te praten over hoe het een meer functierijk vergrendelingsscherm ziet als een manier om u te helpen uw telefoon te gebruiken minder. Apple’s softwarechef Craig Federighi noemde het vergrendelscherm “het gezicht van je telefoon” en zei dat functies zoals Live-activiteiten het gemakkelijker kunnen maken om snel informatie te krijgen zonder je telefoon te ontgrendelen en jezelf bloot te stellen aan alle afleiding binnenin. “Als je het antwoord in één oogopslag kunt krijgen, ontgrendel je niet,” zei hij, “en als je je telefoon eenmaal hebt ontgrendeld, vergeet je bijna waarom je daar in de eerste plaats bent!”

Het is een goed idee om je vergrendelingsscherm aan te passen!
Afbeelding: Appel

Maar door deze ruimte open te stellen, bieden deze bedrijven apps en adverteerders een kans om nog dichter bij je te komen. Ontwikkelaars zullen zeker Live-activiteiten bouwen die blijven bestaan ​​lang nadat ze klaar zijn met nuttig zijn – om je beter te kunnen pakken elke keer dat je telefoon oplicht. Platforms zullen manieren vinden om meer van hun inhoud naar vergrendelschermen te trekken en proberen u in de feed te haken voordat u zelfs maar op een knop drukt.

Over het algemeen veranderen de meeste gebruikers hun instellingen niet, en je kunt er maar beter van uitgaan dat ontwikkelaars dat in hun voordeel zullen gebruiken. “Consumenten zullen niet langer content zoeken, maar consumeren wat hen wordt getoond”, zegt InMobi-CEO Naveen Tewari. Forbes toen Glance werd gelanceerd. Dat is super somber en waarschijnlijk waar!

Bovenal is een Glance-achtige toekomst een manier om smartphones nog verder te veranderen in apparaten die alleen voor consumptie bestemd zijn. En is “gemakkelijkere toegang tot eindeloze feeds van medium-interessante inhoud” echt een waardevol doel? Terwijl we onze relatie met technologie willen resetten, zou ik zeggen dat we plaatsen moeten vinden om toevoegen Wrijving, om je te geven wat je nodig hebt als je naar je telefoon kijkt… maar om je ook te helpen beseffen dat je helemaal niet naar je telefoon hoeft te kijken. En als, zoals Federighi zei, het de taak van het vergrendelscherm is om je te helpen afleiding te voorkomen, kan ik me geen slechter idee voorstellen dan een videofeed in TikTok-stijl tussen jou en je startscherm te plaatsen.

Glance zal zeker concurrentie hebben, maar het is al een goed voorbeeld van waar dit allemaal naartoe gaat. In juni was er Glance Live Fest, een virtueel driedaags festival dat volledig plaatsvond op de vergrendelschermen van gebruikers. Het streamde concerten en interactieve uitdagingen, live tutorials en interviews, en een heleboel live shopping content naar meer dan 70 miljoen gebruikers. Het is als een opt-out muziekfestival, waar je elke keer naartoe wordt geleid als iemand je een sms stuurt. Dat klinkt afleidend, frustrerend en gewoon ronduit vermoeiend.

Het lijdt geen twijfel dat onze vergrendelingsschermen beter kunnen. Het hele “lopende lijst met meldingen” ding is niet geweldig, en een push voor meer personalisatie zal veel gebruikers blij maken. Maar die ruimte moet alleen van gebruikers en gebruikers zijn, niet weer een nieuwe broedplaats worden voor afleiding en reclame. We zouden de controle over onze telefoons terug moeten nemen – niet meer ervan weggeven.

Leave a Comment