Asus Zenfone 9 laat zien dat een kleine Android 12-telefoon nog steeds snel kan gaan

Wat is er gaande

De $ 700 Asus Zenfone 9 heeft zowel een klein 5,9-inch scherm als de nieuwste Snapdragon-chip.

Waarom het uitmaakt

De Zenfone is een van de kleinste Android-telefoons die momenteel wordt gemaakt en een van de goedkoopste telefoons met de krachtigste Snapdragon-processor.

Wat is het volgende

Hoewel kleine Android-telefoons nog steeds een zeldzaamheid zullen zijn, verwachten we dat de Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1-chip in de tweede helft van 2022 in nog meer Android-telefoons zal zitten.

De nieuwe $ 700 Asus Zenfone 9, die donderdag werd onthuld, is bedoeld om fans van kleinere telefoons alle specificaties en kracht te geven van grotere, duurdere vlaggenschiptelefoons. De Zenfone 9 bevat de nieuwste Snapdragon 8 Plus Gen 1-chip, een 120Hz-scherm met hoge verversingssnelheid, twee camera’s aan de achterkant, Android 12, dubbele luidsprekers en een koptelefoonaansluiting.

Ik heb de $ 800-versie van de Zenfone 9 een paar dagen getest, inclusief 16 GB RAM en 256 GB opslagruimte. Het basismodel van $ 700 wordt geleverd met 8 GB RAM en 128 GB opslagruimte. Internationaal kost de telefoon 799 euro, wat neerkomt op ongeveer £ 670 of AU $ 1.170. Een releasedatum is nog niet bekend gemaakt.

Vergelijkingen met Apple’s $ 729 iPhone 13 Mini zijn onmiskenbaar. Hoewel de Zenfone 9 iets groter en breder is dan de kleinste telefoon van Apple, bevatten beide de meest recente en krachtige processor die wordt aangeboden: de A15 Bionic in het geval van de iPhone.

Zenfone 9-dimensies vs. iPhone 13 Mini

Telefoon

Scherm grootte

Hoogte

Breedte

Asus Zenfone 9

5,9 inch

5,76 inch (146,5 mm)

2,68 inch (68,1 mm)

Apple iPhone 13 Mini

5,4 inch

5,18 inch (131,5 mm)

2,53 inch (64,2 mm)

Het kleinere formaat van de Zenfone, samen met zijn indrukwekkende specificaties, hebben het tot nu toe tot een genot gemaakt om te gebruiken. De telefoon voelt aan als een kleine afstandsbediening die alles aankan wat ik erop gooi: games, foto’s in de nachtmodus en videogesprekken. Wanneer ik de telefoon ontgrendel, is er zelfs een pittige achtergrondanimatie die de snelheid bevordert.

Het sub-6-inch scherm van de Zenfone 9 betekent dat het een zeldzaamheid is onder Android-telefoons. Het is indrukwekkend klein en krachtig en draait op de Snapdragon-chip die voornamelijk te vinden is in gaming-telefoons zoals de $ 729 RedMagic 7S Pro. Hoewel de aankomende OnePlus 10T ook de chip zal bevatten.

Toch mist de nieuwe Asus-telefoon verschillende functies die de meeste andere $ 700-telefoons hebben. De belangrijkste daarvan is het ontbreken van draadloos opladen en een tijdlijn voor software-updates van meer dan twee jaar. Een Asus-vertegenwoordiger zei dat software-updates de afgelopen twee jaar kunnen duren. Maar vergeleken met de drie en vier jaar Android OS-updates die respectievelijk door Google en Samsung worden aangeboden, is dit aan de korte kant.

De Asus Zenfone 9 heeft een hoofdtelefoonaansluiting bovenaan en dubbele luidsprekers.

Mike Sorrentino/CNET

Snel scherm, snel opladen

Het 5,9-inch scherm van de Zenfone heeft een resolutie van 1080p en is gemakkelijk met één hand te bedienen. Asus heeft de instellingen in zijn ZenUI-interface aangepast om het gebruik met één hand nog gemakkelijker te maken: voor de bereikbaarheidsfunctie van Apple kun je het bovenste deel van het scherm naar beneden verplaatsen om dingen gemakkelijker te bereiken.

De verversingssnelheid van 120 Hz maakt het bladeren door apps en websites soepel. Die hoge verversingssnelheid in combinatie met een aanraakfrequentie van 240 Hz geeft het gevoel alsof ik door taken vlieg. Ik heb een paar games op de telefoon gespeeld – wat iets moeilijker was op het kleinere scherm, omdat veel ervan zijn ontworpen met grotere telefoons in gedachten. Maar het reactievermogen van de telefoon is nuttig, waardoor snellere reactietijden tijdens het spelen mogelijk zijn.

Qua duurzaamheid is het scherm bedekt met Corning Gorilla Glass Victus. De telefoon heeft een IP68-classificatie voor water- en stofbestendigheid. Dat betekent dat het kan overleven als het 30 minuten in 1 meter water wordt ondergedompeld.

Hoewel ik nog steeds formele batterijtests moet uitvoeren, heb ik de 4.300 mAh-batterij van de telefoon niet zo vaak hoeven opladen. Tijdens mijn meest actieve dag van gebruik — foto’s maken van een ramenlunch, YouTube-video’s bekijken terwijl ik nieuws las, Google Maps gebruiken om naar een slecht verlichte bar te gaan waar ik foto’s in de nachtmodus nam — eindigde de batterij de dag met ongeveer 50% .

Asus zei dat de batterij 1,9 dagen meegaat. Gelukkig wordt de telefoon geleverd met een oplader van 30 watt in de doos en zijn er verschillende energiebesparende modi in Instellingen, zoals het plannen van een energiezuinige modus om ‘s nachts te werken.

De Asus Zenfone 9 camera's

De achterkant van de Asus Zenfone 9 wordt bepaald door zijn twee grote camera’s aan de achterkant.

Mike Sorrentino/CNET

De dubbele camera’s aan de achterkant zijn redelijk

De achterkant van de Zenfone 9 wordt gedomineerd door zijn twee achterste camera’s. Ze zijn groot genoeg om praktisch een designstatement te zijn. Er is een hoofdcamera van 50 megapixels met een zes-assige hybride gimbal-stabilisator en een 12-megapixelcamera met een ultragroothoeklens. Aan de voorkant zit een 12 megapixel selfiecamera.

Foto’s genomen onder gemiddelde verlichting zien er redelijk goed uit. Bekijk de kleur en het detail op de onderstaande foto die ik van mijn ramenlunch heb genomen.

Ramen lunch foto gemaakt op Asus Zenfone 9

Deze Zenfone-foto van ramen is binnenshuis gemaakt.

Mike Sorrentino/CNET

Plantenfoto genomen op Asus Zenfone 9.

Ik nam deze foto van planten op een zonnig dak in Manhattan.

Mike Sorrentino/CNET

Ik was het meest onder de indruk van de nachtmodus van de telefoon. Bekijk de onderstaande foto die ik in een zeer donkere bar heb genomen. De nachtmodus van de Zenfone zorgt ervoor dat de foto’s er helderder uitzien, bijna alsof er extra verlichting was.

Foto in nachtmodus in donkere balk genomen op Asus Zenfone 9

Merk op hoe de nachtmodus de schaduwen helderder maakte en details behield, zoals de textuur in de houten panelen aan de voorkant van de bar.

Mike Sorrentino/CNET

De camera aan de voorkant is ook prima en pikt genoeg detail op in foto’s. Let op het patroon op mijn shirt in de selfie-foto hieronder. Asus beweert dat de camera aan de voorzijde de snelste autofocus heeft die momenteel beschikbaar is, maar in mijn vroege tests voelde hij gemiddeld aan in vergelijking met andere telefoons in deze prijsklasse. Videogesprekken met de camera aan de voorzijde werkten ook goed.

Camerafoto aan de voorzijde van de Asus Zenfone 9

Camerafoto aan de voorzijde gemaakt met de Asus Zenfone 9.

Mike Sorrentino/CNET

Kleine telefoon met grote prestaties

De Zenfone 9 is een geweldige optie voor iemand die op zoek is naar een kleine telefoon met geavanceerde functies zoals een Snapdragon 8 Plus Gen 1-chip en een 120Hz-scherm met hoge verversingssnelheid. De telefoon draait op 5G en ondersteunt sub-6 en C-band.

Als je de Zenfone 9 overweegt, houd er dan rekening mee dat deze slechts twee jaar software-ondersteuning heeft en geen draadloos opladen en mmWave 5G-ondersteuning heeft (wat nog steeds een zeldzaamheid is in een groot deel van de VS). Als je op zoek bent naar een kleine telefoon van minder dan $ 500, bekijk dan de $ 449 Pixel 6A en het iets hogere 6,1-inch scherm.

Leave a Comment