Bestanden sneller verplaatsen in Windows 10 of 11

Windows is aanzienlijk verbeterd als besturingssysteem, maar het verplaatsen van bestanden tussen locaties is nog steeds een nadeel. Hoewel het kopiëren en plakken van bestanden meestal prima is, kunt u problemen ondervinden als u veel bestanden snel probeert te kopiëren. Gelukkig zijn er een paar alternatieve technieken die u kunt gebruiken om dit probleem op te lossen. In dit artikel gaan we bespreken hoe u het proces kunt versnellen en uw bestanden veel sneller kunt verplaatsen en kopiëren.

Hoe bestanden sneller over te zetten in Windows 10

Gebruikers van Windows 10 kunnen trage bestandsoverdrachten ervaren bij het verplaatsen van bestanden tussen twee interne schijven, tussen een interne schijf en een externe schijf, of bij het verplaatsen van gegevens via het netwerk tussen twee pc’s. Het verwarrende is dat er niets mis is met de computer, aangezien elke andere taak zonder problemen kan worden voltooid.

Schijffragmentatie, bestandssysteemfouten, verouderde stuurprogramma’s, antivirusconfiguraties en een paar andere Windows-functies zijn de meest voorkomende problemen. Als u een soortgelijk probleem ondervindt, kunt u een van de onderstaande methoden proberen om het op te lossen.

Systeemfouten oplossen kan nuttig zijn

Als de kopieersnelheid op Windows 10 extreem laag is, heeft u mogelijk een beschadigd bestandssysteem. Dit kan bestandsoverdracht voorkomen, uitschakelen of zelfs verstoren. De probleemoplosser voor systeemonderhoud kan op de volgende manieren worden gebruikt om onjuiste bestanden te corrigeren:

 1. Typ ‘Configuratiescherm’ in het Windows-zoekvak.
 2. Selecteer ‘Grote pictogrammen’ in het vervolgkeuzemenu naast ‘Bekijken op’.
 3. Selecteer “Problemen oplossen” in de lijst met beschikbare opties.
 4. Selecteer onder “Systeem en beveiliging” “Onderhoudstaken uitvoeren”.

De opties worden weergegeven op het scherm. U kunt nu ongebruikte snelkoppelingen en bestanden lokaliseren en verwijderen, zodat u het probleem kunt oplossen.

Zoek naar beschadigde gebieden op uw harde schijf of USB

Uw trage bestandsoverdrachtsnelheid van Windows 10 kan te wijten zijn aan beschadigde gebieden op de harde schijf of USB. U hoeft zich geen zorgen te maken als er beschadigde sectoren zijn. Windows 10 heeft een ingebouwde functie om schijven en zelfs USB’s te controleren op beschadigde gebieden. Hier is hoe het is gedaan:

 1. Open “Bestandsverkenner”.
 2. Klik in de menubalk met de rechtermuisknop op het USB-station en selecteer ‘Eigenschappen’.
 3. Selecteer het tabblad ‘Extra’ in het gedeelte ‘Eigenschappen’.
 4. Selecteer “Controleren” onder “Foutcontrole”.

Schakel de Windows Search-service uit

Het uitschakelen van Windows Search kan voor sommige gebruikers de bestandsoverdracht in Windows 10 tijdelijk versnellen. Schakel deze service opnieuw in als u een nieuw probleem begint te ervaren.

 1. Om het venster Uitvoeren te openen, drukt u op “Windows-toets” + R. Voer “Services.msc.”
 2. Scroll naar beneden totdat je ‘Windows Search’ tegenkomt.
 3. Wanneer u er met de rechtermuisknop op klikt, kiest u ‘Eigenschappen’.
 4. Zoek het “Opstarttype” op het tabblad “Algemeen”.
 5. Kies “Uitgeschakeld” in de vervolgkeuzelijst “Starttype”.
 6. Klik op ‘Toepassen’ en vervolgens op ‘OK’.

Probeer Robocopy

De Robocopy in Windows 10 kan een fantastische oplossing zijn voor langzame bestandsoverdrachten. Dit is een ingebouwde optie die het kopiëren van bestanden versnelt, geen stukje software van derden. Het gebruik van de opdrachtprompt is de juiste keuze.

 1. Typecmd‘ in het zoekvak naast de ‘Windows-toets’.
 2. Selecteer aan de rechterkant “Als administrator uitvoeren”.
 3. Binnenkomen “robocopy/?” in het opdrachtpromptvenster wanneer het verschijnt. Klik vervolgens op ‘Invoeren’. Zodra u op “Enter” drukt, verschijnen er een paar snelkoppelingen om te kopiëren.

Kopiëren zou veel sneller moeten gaan met deze sneltoetsen. Maar nogmaals, dit is een complexe optie, dus beginnende gebruikers moeten dit vermijden.

Denk na over de aanschaf van een Solid State Drive (SSD)

Simpel gezegd, de modernere SSD’s zijn sneller dan HDD’s (Hard Disk Drives). Uiteraard zal het verplaatsen van bestanden op een HDD resulteren in een langzamere gegevensoverdracht dan het verplaatsen van bestanden op een SSD. De USB-versie die de HDD of flashdrive gebruikt, is iets anders waar u misschien aan denkt. Voor snelle bestandsoverdracht adviseren wij USB 3.0 te gebruiken.

Schijfdefragmentatie-optimalisatie activeren

Deze methode is vooral effectief voor degenen die onlangs een upgrade van Windows 7 naar Windows 10 hebben uitgevoerd en lage kopieersnelheden ervaren.

 1. Open het venster “Uitvoeren” door op “Windows” + R te drukken en te typen”services.msc.Om toegang te krijgen tot “Service Manager”, klikt u op “OK”.
 2. Selecteer ‘Schijven optimaliseren’ om ‘Eigenschappen’ te openen.
 3. Wijzig het “Starttype” in “Automatisch” en klik op “Start” onder “Servicestatus”.
 4. Druk op “Toepassen” en vervolgens op “OK” om de instellingen op te slaan.

Wanneer u begint met het overbrengen van gegevens tussen schijven, zal deze service beginnen met defragmenteren en het systeem helpen bij het opschonen van beschadigde sectoren.

Hoe bestanden sneller over te zetten in Windows 11

Voor Windows 11 zijn sommige oplossingen hetzelfde als voor Windows 10. U kunt ook proberen systeemfouten te herstellen, schijfdefragmentatie te kiezen of zelfs Robocopy te gebruiken. Bovendien kunt u enkele alternatieve methoden proberen.

Automatisch afstemmen van Windows uitschakelen

De autotuning-tool is belangrijk als u gegevens over een netwerk kopieert. In sommige gevallen heeft het volledig deactiveren van Windows Auto Tuning geleid tot hogere netwerkkopieersnelheden.

 1. Gebruik de Windows-zoekbalk om de “Opdrachtprompt” op te zoeken. Voer uit als beheerder door met de rechtermuisknop op de optie te klikken.
 2. Om de volgende opdracht uit te voeren, typt u “netsh int tcp set global autotuninglevel=disableden druk op “Enter”. Probeer nog een keer om het bestand over te zetten.

Zorg ervoor dat u Auto Tuning terugzet naar de normale modus als uitschakelen het probleem niet heeft opgelost.

Aanvullende tips

Om uw leven gemakkelijker te maken, volgen hier een paar andere tips voor het verplaatsen en kopiëren van uw bestanden.

Handige sneltoetsen voor het sneller kopiëren van bestanden

Door sneltoetsen te gebruiken, kunt u sneller en effectiever werken. U moet enkele standaard sneltoetsen leren, zodat u bestanden met de gewenste snelheid kunt verplaatsen, plakken en kopiëren. De standaard knip-, kopieer- en plakbewerkingen zijn het belangrijkst.

 • Om een ​​bestand te knippen, drukt u op Ctrl + X. Het bestand wordt overgebracht naar uw klembord, zodat u het ergens anders kunt plakken. Een geknipt bestand wordt verplaatst van de oorspronkelijke locatie wanneer het wordt geplakt.
 • Druk op Ctrl + C om te kopiëren. Kopiëren is vergelijkbaar met knippen, maar nadat u een kopie hebt geplakt, is het originele bestand er nog steeds.
 • De sneltoets voor plakken is Ctrl + V. Gebruik dit om een ​​gekopieerd bestand te dupliceren of een geknipt bestand naar een andere locatie te verplaatsen.

Handige muissnelkoppelingen

Waar ze zich ook op de website bevinden, u kunt alle bestanden selecteren waarop u klikt terwijl u de Ctrl-toets ingedrukt houdt. Klik op het eerste bestand en houd Shift ingedrukt en klik op het laatste om veel bestanden op een rij te selecteren. Hierdoor kunt u snel meerdere bestanden selecteren om te kopiëren of te knippen. Bestanden kunnen naar hun nieuwe locatie worden verplaatst door ze met de linkermuisknop te klikken en te slepen. Als u ze echter met de rechtermuisknop aanklikt en verplaatst, wordt een klein menu weergegeven. Als u om de een of andere reden geen sneltoetsen gebruikt, kunt u beslissen of u de bestanden wilt kopiëren of overdragen.

Comprimeer uw bestanden

Deze methode kan worden gebruikt om een ​​groot aantal kleine bestanden te verplaatsen. Door ze te archiveren met WinRAR of 7zip voor een hogere compressieverhouding, zijn ze gemakkelijker over te zetten. Uw gegevens worden binnen enkele minuten gecomprimeerd, zodat u een groot enkel bestand overhoudt dat zeer snel kan worden gekopieerd. De standaard Windows-compressietool voert een behoorlijke taak uit bij het comprimeren van tekstbestanden, maar schiet soms tekort als het gaat om het comprimeren van foto’s en films.

Windows loopt vast tijdens het overzetten

Als u probeert een groot aantal bestanden in Windows over te zetten, kan Windows soms vastlopen tijdens het kopieerproces. Omdat de kopieerprocedure zo traag is, is het mogelijk dat er tegelijkertijd andere apps actief zijn. Het sluiten van alle andere geopende apps is de beste manier om bevriezingsproblemen te stoppen. Pauzeer ook uw antivirusprogramma, omdat bekend is dat deze programma’s af en toe bronnen verbruiken, vooral tijdens scans. Als de bevriezing vaak voorkomt, overweeg dan om over te schakelen naar een kopieertool. Deze gebruiken minder bronnen dan de ingebouwde kopieerfunctie van Windows.

Sneller overdragen

Er zijn verschillende manieren om bestanden sneller over te zetten. Of het nu gaat om het oplossen van fouten en het wijzigen van software of het gebruik van hulpprogramma’s voor bestandsoverdracht en het investeren in uw apparatuur, het is aan u om te beslissen. Nu u op de hoogte bent van veel mogelijke oplossingen, zou u geen problemen meer moeten ondervinden met de overdrachtssnelheden van bestanden.

Heeft u ooit problemen ondervonden met bestandsoverdrachtsnelheden? Met welke van de genoemde methoden is het probleem opgelost? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Leave a Comment