Cardio Recovery: wat is het op Apple Watch en iPhone?

Een van de nieuwe gezondheidsfuncties in watchOS 9 en iOS 16 is iets wat Apple Cardio Recovery noemt. Volg mee voor een gedetailleerd overzicht van wat de functie is, hoe u deze kunt volgen met Apple Watch, waarom deze waardevol is, wat goede Cardio Recovery-nummers zijn en tips om deze te verbeteren.

Het blijkt dat Cardio Recovery iets is dat eerder beschikbaar was op Apple Watch onder de veelgebruikte term ‘hartslagherstel’. Met watchOS 9 en iOS 16 heeft Apple de functie hernoemd naar Cardio Recovery – mogelijk om overeen te komen met de Cardio Fitness (VO2 max) -metriek in de Health-app. Opmerkelijk is dat de functie voorheen niet verscheen in de Gezondheid-app – alleen in de Fitness-app – maar is toegevoegd met iOS 16.

Net als HRV en VO2 max is Cardio Recovery of hartslagherstel een minder bekende gezondheidsstatistiek die door Apple Watch wordt gemeten telkens wanneer u een training bijhoudt. Of je de functie nog nooit eerder hebt gebruikt of nieuwsgierig bent naar waarom het waardevol is, hoe je ervoor kunt zorgen dat je nauwkeurige metingen krijgt of hoe je de jouwe kunt verbeteren, lees verder šŸ˜.

Wat is Cardio Recovery (hartslagherstel) en waarom is het belangrijk?

Cardio Recovery (hartslagherstel) meet hoeveel uw hartslag direct na het sporten daalt. Net als bij hartslagvariabiliteit, biedt hartslagherstel (HRR) een blik op de gezondheid van uw hart door hoe snel het reageert op het autonome zenuwstelsel.

MedPage Today legt HRR als volgt uit:

Metingen van die activiteit weerspiegelen het evenwicht tussen het sympathische zenuwstelsel (dat vecht- en vluchtreacties activeert) en het parasympathische zenuwstelsel (dat ‘rust en vertering’-activiteiten activeert) en het is aangetoond dat het krachtige voorspellers van sterfte zijn.

Een abnormaal lage HRR werd gevonden als een voorspeller van het feit dat individuen binnen zes jaar twee keer zoveel kans hebben om te overlijden in een van de meest geciteerde onderzoeken – meer dan 1000 keer verwezen – van Cole, Blackstone, Pashkow, Snader en Lauer.

Verwant:

Wat zijn goede Cardio Recovery-nummers?

Meer recente studies die de Cole et al. bevindingen tonen aan dat Cardio Recovery of hartslagherstel van 13 of geweldigr (een daling van 13 bpm of meer) na 1 minuutof 22 of hoger na twee minuten ligt in het normale/gezonde bereik.

Houd er echter rekening mee dat om het hartslagherstel zo nauwkeurig mogelijk te testen, u de opname van uw Apple Watch-training direct na uw training wilt stoppen. Als u uw training bijvoorbeeld laat lopen nadat u klaar bent, stretcht, gaat zitten, ontspant en vervolgens de training beƫindigt, ziet u lage HRR-cijfers omdat Apple Watch uw trainingshartslag niet vergelijkt met uw 1-minuut en Hartslag van 2 minuten na inspanning.

Evenzo zullen trainingen met een cooldown ook de HRR-cijfers scheeftrekken. En apps van derden die het starten van trainingen op Apple Watch ondersteunen, zoals Peloton enz. kan ook trainingen beƫindigen voordat de wearable het herstel van de hartslag kan meten. In deze gevallen worden hartslagherstelnummers niet weergegeven op Apple Watch of iPhone.

Maak je geen zorgen als je hier en daar een lage HRR opmerkt en deze cijfers kunnen onder andere variƫren afhankelijk van je leeftijd. Maar als je jezelf consequent onder de bovenstaande cijfers ziet en stopt met Apple Watch-trainingen direct na het beƫindigen van je training, is het misschien de moeite waard om contact op te nemen met je arts.

Nog een opmerking: een studie uit 2018, gepubliceerd in de Journal of the American Heart Association, concludeerde dat het herstel van de hartslag, gemeten slechts 10 seconden na het sporten, nauwkeuriger kan zijn bij het voorspellen van sterfte, maar de Apple Watch houdt vast aan een meer traditionele benadering van 1 en 2 minuten .

Apple Watch Cardio Recovery: volgen en bekijken

Apple Watch

Apple Watch houdt automatisch uw Cardio Recovery (hartslagherstel) bij. Dit gebeurt wanneer u het volgen van uw training beƫindigt, dus zorg ervoor dat u uw wearable daarna drie minuten aan laat (per Apple).

Om uw gegevens te bekijken (Heart Rate Recovery in iOS 15/watchOS 8 en eerder, en Cardio Recovery in iOS 16/watchOS 9):

 1. Ga op Apple Watch naar de Hartslag-app
 2. Veeg of scrol naar beneden
 3. Zolang je een training voor die dag hebt geregistreerd, zou je een moeten zien Herstel sectie in watchOS 8, gelabeld Na de training in watchOS 9
 4. Tik erop om details te zien
 5. Cardio-/hartslagherstel laat zien hoeveel uw hartslag is gedaald, zowel 1 als 2 minuten na uw training
  • Houd er rekening mee dat u uw Apple Watch na de training aan moet laten staan ā€‹ā€‹om de HRR-waarde te meten
 6. Om gegevens van vorige dagen te zien, moet je naar je iPhone gaan, volg hieronder

iPhone

In de Gezondheid-app (alleen iOS 16)

 1. Ga in iOS 16 naar de Gezondheid-app op iPhone
 2. Kies de Tabblad Bladeren rechtsonder
 3. Tik nu op Hart
 4. Zoeken Cardio herstel
 5. Je kunt nu alle gegevens zien die je met Apple Watch hebt verzameld, tik op de D/W/M/6M/Y-tabbladen bovenaan om verschillende tijdframes te zien
Cardio Recovery watchOS 9 iOS 16 iPhone

Optie 2 – iOS 16, 15 en eerder

 1. Om Apple Watch Cardio-/hartslagherstelgegevens van eerdere trainingen te bekijken, ga je naar de Fitness-app op iPhone
 2. Kies de Tabblad Samenvatting aan de onderkant
 3. Tik op een recente training vanaf het hoofdscherm of tik op je Activiteitenringen > kies een dag > veeg naar beneden om je workout(s) te vinden
 4. Vind je hartslaggegevens onderaan > veeg van links naar rechts om je cardio-/hartslagherstel te zien
Cardioherstel iPhone iOS 16

Interessant is dat Apple de cardio-/hartslagherstelgegevens niet opneemt in de Gezondheid-app onder het hartgedeelte in iOS 15 en eerder.

Hoe cardio herstel te verbeteren?

Er zijn een aantal manieren om Cardio Recovery (hartslagherstel) te verbeteren. Wearable maker Whoop heeft deze lijst met tips gedeeld om de respons tussen je hart en het autonome zenuwstelsel te verbeteren:

 • Slaapkwaliteit
 • Blijf gehydrateerd
 • Eet een voedzaam dieet
 • Oefen meditatie of ademwerk
 • Stress verminderen
 • Vermijd alcohol

Lees verder 9to5Mac bijlessen:

FTC: we gebruiken auto-affiliate links die inkomsten genereren. Meer.


Bekijk 9to5Mac op YouTube voor meer Apple-nieuws:

Leave a Comment