CCleaner 6 Review: een essentieel hulpmiddel voor Windows-gebruikers

Tenzij je een beetje een tech-expert bent, kan het een hele opgave zijn om je computer vrij te houden van wat we vroeger “cruft” noemden: het oude computerjargon voor alles wat over is of overbodig is. Er zijn ook andere, modernere aspecten van computergezondheid, zoals malware, maar CCleaner heeft altijd als doel gehad om uw machine beter te maken door de prullenbak buiten te zetten, waarvoor slechts een minimum aan geavanceerde technische kennis nodig is. Dit gold zelfs voordat het evolueerde tot wat het nu is: het Zwitserse zakmes van apparaatoptimalisatie.

Dit is een gesponsord artikel en is mogelijk gemaakt door Piriform Software. De feitelijke inhoud en meningen zijn de enige mening van de auteur die redactionele onafhankelijkheid behoudt, zelfs wanneer een bericht wordt gesponsord.

Superschoon worden met CCleaner

CCleaner is het toppunt van de kunst van de systeemreiniger. De standaardmodus is een soort wizard die uw systeem scant op afval en rommel en rapporteert wat het vindt, zodat u de mogelijkheid heeft om het op te ruimen.

De interface voor de tool is schoon en zakelijk, volgens het traditionele formaat voor hulpprogramma’s met een lijst met opties in de linkerkolom en de bedieningselementen en weergave van elke taak in een paneel aan de rechterkant. De opties zijn Health Check (de 4-in-1 opschoningsbestanden, tracker, update- en opstartwizard), Custom Clean, Performance Optimizer, Driver Updater, Registry, Tools en een andere link voor opties, vergelijkbaar met instellingen. De beste manier om erover na te denken is dat gratis gebruikers privacy- en ruimtevoordelen krijgen en Pro-gebruikers snelheid en beveiliging.

Ccleaner-statuscontrole

Je hoeft niet meteen voor de betaalde versie te kiezen. Er is een versie die gratis is voor thuisgebruik, die in feite ook dienst doet als proefversie voor de Pro-versie. Hiervan kunt u upgraden naar Pro, waarmee enkele van de meer geavanceerde tools worden ontgrendeld, zoals Performance Optimizer waarvoor een bescheiden abonnementsbedrag vereist is.

Prestatieoptimalisatie

Er zijn een paar systeemopschoonprogramma’s en ook combinatievirus- en malwarecontroles en systeemoptimalisatieprogramma’s, maar ze zijn meestal hetzelfde banale stuk software en doen onverschillig werk.

Dit is niet wat CCleaner is. CCleaner bestaat al heel lang, bijna 20 jaar, en is een van de langst bestaande schoonmaakprogramma’s voor Windows en is vanaf de grond opgebouwd.

Resultaten van Ccleaner-statuscontrole

Ze voegden macOS toe in 2012 en Android-versies in 2014, maar het vlees en de aardappelen van hun bedrijf is Windows. Dit professionele bedrijf heeft het dikke einde van twee decennia besteed aan het opschonen en opknappen van Windows-computers en heeft een patent verdiend voor zijn Performance Optimizer-technologie.

Ccleaner-patching

De alledaagse taak van het handmatig opschonen van Windows en het verwijderen van verweesde bestanden en installatieresten is echt heel moeilijk. Je moet zeker weten wat je doet en weten waar je moet zoeken. Het is de moeite waard om te doen, aangezien deze bestanden schijfruimte in beslag nemen. Hoewel de meeste inert zijn zonder het hostprogramma, kunnen sommige leiden tot systeemafwijkingen als ze verstrikt raken in andere software.

De beste manier om uw machine schoon en snel te houden, is door ongebruikte of verweesde code te wissen. Dit is het basisniveau van zorg dat CCleaner biedt, en een keer per maand wassen met de automatische wizard houdt uw machine schoon en fris.

Ccleaner voltooid

Het proces is eenvoudig: scan gewoon uw machine, wacht op de resultaten en start het reparatieproces. Het duurt een behoorlijke tijd om deze pas te voltooien, maar het is niets te zwaar. U kunt bepaalde dingen vinden terwijl het actief is. Ik ontdekte bijvoorbeeld dat een aantal programma’s die waren bijgewerkt, hun bureaubladpictogrammen opnieuw hadden geïnstalleerd. Het is een eenvoudige zaak om ze te verwijderen.

Maar er is een verfijning die u kunt doen aan dat reinigingsproces. Met Custom Clean kunt u dezelfde zoek- en verwijderingstaken uitvoeren, maar het is gericht op specifieke delen van uw machine. Kies deze gebieden uit een menu en selecteer de zones voor controle. Als u er bijvoorbeeld zeker van wilt zijn dat Firefox vaker schoon wordt uitgevoerd, kunt u alle vakjes aanvinken en het opslaan als een aangepaste opschoning die vaker moet worden uitgevoerd dan de algemene wizard.

Ccleaner Aangepast opschonen

Het meest indrukwekkende deel van de Pro-kant is de gepatenteerde tool Performance Optimizer, mijn favoriete tool in het pakket. Het scant uw machine en laat u weten welke specifieke stukjes software op uw machine klokcycli uit uw processor halen. Het verzacht deze onvermijdelijke systeemgriep door je toe te staan ​​de programma’s te houden, maar ze in slaapstand te sturen wanneer ze niet nodig zijn, waardoor snelheid en kracht vrijkomt.

Als de programma’s nodig zijn, worden ze wakker en gaan ze aan het werk. Als ze klaar zijn, vallen ze gewoon terug in een rustgevende dutje. Je kunt ze ook handmatig wekken als je denkt dat je ze van tevoren nodig hebt. Dit is een geniale tool, een heel slim systeem en werkt perfect.

Ccleaner Performance Optimizer

Dat zou op zich de toegangsprijs meer dan waard zijn, maar er is meer. De driver-updater is precies hoe het klinkt, een systeem dat uw schijven scant en controleert of ze een update nodig hebben. Het haalt dan de nieuwste op en installeert deze op de machine. Ik vind dit erg handig, omdat ik er vreselijk aan denk om dit essentiële stukje digitale huishouding zelf te doen.

Dit is een van de tools die ik met een kleine mate van voorzichtigheid zou gebruiken. Het bijwerken van stuurprogramma’s is natuurlijk handig, maar soms kan het storend zijn om stuurprogramma’s bij te werken als u het druk hebt en alles nodig hebt om te werken. Misschien wilt u wachten, wachtend op een rustigere tijd. Als je met stuurprogramma’s aan het knoeien bent, moet je tijd hebben om eventuele problemen op te lossen en een herstelpunt in te stellen voordat je dit doet. CCleaner is zich hiervan bewust en heeft rollback-tools om u te helpen.

Ccleaner-stuurprogramma-updater

Dat brengt ons bij de Register-tool, die hetzelfde doet voor registerafwijkingen en alle problemen en verweesde DLL’s opspoort. Maar, en ik kan dit niet genoeg benadrukken, laat dit niet zomaar losbarsten zonder de inzendingen door te nemen of enige voorzorgsmaatregelen te nemen. Pas dezelfde waarschuwingen toe die hierboven werden gegeven voor chauffeurs, en neem ze indien mogelijk nog serieuzer.

Ccleaner-register

Hoewel ik het een beetje ongemakkelijk vind om een ​​machine dit automatisch te laten doen, vertrouw ik CCleaner wel. Mijn instinct zou zijn om een ​​herstelpunt op te slaan, en dit is een goed advies voor ELK diepgaand onderhoud als dit.

Beschikbaarheid van CCleaner

CCleaner is wat ik beschouw als een essentieel hulpmiddel als je een Windows-gebruiker bent. Het neemt veel giswerk weg om uw machine in goede staat te houden en geeft u een voorsprong in de zin dat u niet meer hoeft te weten over de moeren en bouten van uw machine.

Het basisabonnement voor Pro kost momenteel $ 29,95/pc/jaar. De volgende stap is CCleaner Professional Plus, dat $ 44,95/3 pc’s per jaar kost. Of koop de CCleaner Premium-bundel voor $ 69,95/5 pc’s/jaarlijks. De kosten zijn van grote waarde voor een dergelijke hoogwaardige gereedschapsset.

Alle screenshots zijn gemaakt door Phil South.

Is dit artikel nuttig?

Abonneer op onze nieuwsbrief!

Onze nieuwste tutorials rechtstreeks in je inbox

Leave a Comment