Computerhardware met buggy? Hoe u uw stuurprogramma’s kunt bijwerken in Windows

Een stuurprogramma is een klein stukje software dat uw pc helpt te communiceren met een bepaald stuk hardware, zoals uw muis, toetsenbord of printer. Af en toe hebben die stuurprogramma’s echter updates nodig om bepaalde problemen op te lossen, nieuwe functies te introduceren of de prestaties te verbeteren.

Over het algemeen hoeft u uw stuurprogramma’s niet vaak bij te werken. Als uw hardware naar behoren werkt, kunt u dit het beste laten, aangezien nieuwe stuurprogramma’s problemen kunnen veroorzaken en deze kunnen oplossen. Als u echter problemen ondervindt met een specifiek stuk hardware, of als u weet dat een van uw stuurprogramma’s een beveiligingsfout heeft die moet worden verholpen, is het misschien een goed idee om deze bij te werken.

Er is één belangrijke uitzondering op de regel “if it ain’t broken, don’t fix it”: grafische stuurprogramma’s. Als je een gamer bent en je hebt een speciale grafische kaart van Nvidia of AMD, dan komen er voortdurend nieuwe stuurprogramma’s uit met prestatieverbeteringen voor de nieuwste games. Als een game die je speelt een prestatiebump krijgt van de nieuwste driver, is het de moeite waard om te updaten om hiervan te profiteren.

In de meeste gevallen is het bijwerken van een stuurprogramma heel eenvoudig. Ik raad het gebruik van aparte hulpprogramma’s voor het bijwerken van stuurprogramma’s niet echt aan; In plaats daarvan kunt u het zelf doen in slechts een paar klikken.


Stuurprogramma’s bijwerken met Windows Update

Verreweg de eenvoudigste manier om uw stuurprogramma’s bij te werken, is via Windows zelf. Als de fabrikant van het apparaat een stuurprogramma-update verzendt, moet u deze via een officiële Windows-update krijgen. Windows 10-gebruikers kunnen openen Instellingen > Update en beveiligingen klik vervolgens op de grote Controleren op updates knop. Druk op de Installeer nu om beschikbare updates te downloaden.

win 11-update

Voor degenen die een upgrade naar Windows 11 hebben uitgevoerd, ga naar Instellingen > Windows Update. Klik Controleren op updateskies dan Downloaden & installeren naast eventuele updates die beschikbaar zijn. Het scherm kan ook automatisch op updates controleren, of er staat al een update klaar.


Drivers downloaden van de fabrikant

  downloadpagina voor Logitech's StreamCam

Downloadpagina voor Logitech’s StreamCam (tegoed: Logitech)

In de overgrote meerderheid van de gevallen zou dit alles moeten zijn wat u nodig heeft. Het kan echter vaak lang duren voordat deze stuurprogramma’s bij Windows Update komen. Soms distribueert Windows alleen een “generieke” versie van Microsoft die extra functies schuwt.

Met generieke muisstuurprogramma’s kunt u bijvoorbeeld uw muis gebruiken, maar mogelijk niet om de DPI-instellingen of knoppen aan te passen op een zo fijnmazige manier als software van Logitech. (De generieke stuurprogramma’s van Microsoft zijn echter meestal erg betrouwbaar, dus tenzij je die extra functies nodig hebt, is het niet slecht om te behouden wat Microsoft je geeft.)

Om een ​​driver rechtstreeks van de fabrikant te downloaden, gaat u naar de productpagina van het betreffende apparaat. De meeste websites hebben een ondersteunings- of downloadpagina om de juiste driver te vinden. Hier is bijvoorbeeld de downloadpagina(Opent in een nieuw venster) voor Logitech’s StreamCam. Download het installatieprogramma en installeer het zoals elk ander programma.

lenovo-stuurprogramma's

Lenovo ondersteuningswebsite (tegoed: Lenovo)

Als je een laptop hebt, kun je vaak stuurprogramma’s krijgen van de website van de laptopfabrikant – ze werken gegarandeerd beter met je hardware, hoewel ze mogelijk verouderd zijn in vergelijking met stuurprogramma’s van de fabrikant van het betreffende onderdeel.

Aanbevolen door onze redactie

Als u de stuurprogrammasoftware van de fabrikant al hebt geïnstalleerd, kunt u uw stuurprogramma’s mogelijk bijwerken vanuit Windows. Open uw systeemvak in de rechterhoek van de taakbalk van Windows, klik met de rechtermuisknop op het pictogram van de betreffende software en open het hoofdinstellingenvenster.

Om bijvoorbeeld de stuurprogramma’s voor mijn AMD Radeon grafische kaart bij te werken, zou ik met de rechtermuisknop op het pictogram Radeon-instellingen klikken en Radeon-instellingen openen kiezen. Binnen de applicatie is er een tabblad Updates dat nieuwe updates kan zoeken en installeren.

In zeer zeldzame gevallen komt het stuurprogramma niet als installatieprogramma op de website van de fabrikant. In plaats daarvan komt het als een enkel bestand dat u handmatig moet installeren via Apparaatbeheer van Windows. Open hiervoor het menu Start, typ “Apparaatbeheer” en druk op Enter. Zoek uw hardware in de lijst, klik er met de rechtermuisknop op en kies Stuurprogramma bijwerken. Dan klikken Blader door Mijn computer naar stuurprogramma’sen navigeer naar het bestand dat u hebt gedownload om het te installeren.

Nadat het stuurprogramma met succes is geïnstalleerd, zou u over de nieuwste functies en bugfixes moeten beschikken. Als uw stuurprogramma’s met extra software zijn geleverd, kunt u deze openen vanuit het systeemvak of het menu Start, net als elk ander programma.

Zoals wat je leest?

Meld je aan voor tips & trucs nieuwsbrief voor deskundig advies om het maximale uit uw technologie te halen.

Deze nieuwsbrief kan advertenties, aanbiedingen of gelieerde links bevatten. Als u zich abonneert op een nieuwsbrief, geeft u aan dat u akkoord gaat met onze gebruiksvoorwaarden en ons privacybeleid. U kunt zich op elk moment afmelden voor de nieuwsbrieven.

Leave a Comment