De 10 slechtste dingen over Windows 11

Hoewel het overwegend positieve reacties heeft gekregen, is Windows 11 ook het doelwit geweest van nogal wat weerhaken, waaronder een aantal van PCMag. Sommigen zijn het misschien niet eens met de onderstaande klachten of beschouwen ze als onbeduidend. Anderen zullen terechte verontwaardiging en verontwaardiging voelen wanneer ze het nieuwe besturingssysteem proberen. Sommige van deze scrupules hebben veel ruis veroorzaakt, vooral op sociale media en technische nieuwssites. Sommige zijn persoonlijke ergernissen. Waar nodig ontkrachten we klachten die onterecht of onbeduidend zijn. Maar anderen lijken echte klachten. Dat gezegd hebbende, vindt u hieronder onze selectie van de belangrijkste klachten die gebruikers hebben over Windows 11.


1. De hardwarevereisten van Windows 11 zijn te streng

Bij de lancering werd veel rekening gehouden met de veeleisende hardwarevereisten van Windows 11. Deze klacht treft vooral degenen die hun huidige pc willen upgraden naar Windows 11. Ik heb beweerd dat dit geen scenario is dat van groot belang is voor Microsoft. Het bedrijf wil niet dat je upgradet naar Windows 11 – het wil dat je een nieuwe computer koopt met Windows 11. Microsoft lijkt ook niet geïnteresseerd in doe-het-zelf pc-bouwers. Er is nog steeds geen optie om een ​​zelfstandige licentie voor Windows 11 te kopen zoals voor Windows 10, dus degenen die willen upgraden van Windows 7 of zelf een nieuwe pc willen bouwen, moeten eerst Windows 10 installeren en vervolgens de gratis upgradeprocedure doorlopen.

Om eerlijk te zijn, zijn veel van de hardwarevereisten voor Windows 11 eigenlijk verrassend laag— een 1GHz CPU, 4GB RAM en 64GB opslagruimte. Dat klinkt als specificaties van 10 jaar geleden. De echte blokkers zijn drie specifieke hardwarevereisten.

  1. De CPU moet recent zijn, van ongeveer de laatste drie jaar.

  2. De pc moet een TPM-beveiligingschip hebben.

  3. De firmware van de computer moet Secure Boot kunnen gebruiken.

Die laatste twee vereisten zijn al lang standaard op pc’s. Ik zou beweren dat de recente CPU-vereiste het struikelblok is voor de meeste gedwarsboomde upgraders – het heeft me ervan weerhouden om verschillende van mijn pc’s te upgraden.


2. Standaardapps wijzigen in Windows 11 is te moeilijk

Standaardapps wijzigen in Windows 11

Om een ​​standaard-app in Windows 11 in te stellen, moet u elk bestandstype afzonderlijk toewijzen aan de app die u ervoor wilt gebruiken. Dit betekent dat u, in plaats van één instelling om bijvoorbeeld CyberLink PhotoDirector te wijzigen in uw standaard foto-app voor alle foto’s, door allemaal de bestandstypen en protocollen waarmee een webbrowser te maken heeft: BMP, DNG, JPG, PNG, TIFF, NEF, enzovoort. Er is geen reden waarom de standaard app-instellingen zo ingewikkeld zijn. Gelukkig werkt Microsoft naar verluidt aan updates voor Windows 11 waarmee je gemakkelijker de standaardbrowser kunt instellen(Opent in een nieuw venster); hopelijk wordt dat uitgebreid naar foto’s en andere mediatypes.


3. U moet zich aanmelden bij een Microsoft-account om Windows 11 te gebruiken

Het uitvoeren van de Windows 11 Home Edition vereist dat gebruikers zich aanmelden bij een Microsoft-account, wat verschillende voordelen biedt, zoals eenmalige aanmelding voor Office, back-up naar OneDrive, synchronisatie-instelling tussen meerdere apparaten, volledige schijfversleuteling voor de systeemschijf en de mogelijkheid om Windows opnieuw te installeren zonder een serienummer. Ik daag je uit om een ​​enkele Mac-gebruiker te vinden die niet inlogt op een Apple-account om hun computer te gebruiken, en vergeet een Chromebook te gebruiken zonder in te loggen op een Google-account. Maar mensen worden gek(Opent in een nieuw venster) wanneer ze zich moeten aanmelden bij een Windows-account. Eigenlijk heeft alleen de Windows 11 Home-editie deze vereiste. Windows 11 Pro vereist niet dat u zich aanmeldt, en ik verwacht dat dit de SKU is die de grootste klagers in ieder geval zouden gebruiken, aangezien alleen de technorati erom geven.


Windows 10 Startmenu Vs.  Windows 11 Startmenu

Met bijna elke belangrijke nieuwe versie van Windows zijn de Start-knop en het Start-menu belangrijke twistpunten. Voor mij doet het Windows 10 Start-menu het goed en is het een ondergewaardeerde functie. MacOS heeft niets zo handig. Het launchpad is er, maar het is niet zo direct en ingebouwd als het Windows Start-menu. Het equivalente Chrome OS-opstartprogramma is het model voor het nieuwe Windows 11 Start-menu, wat ik jammer vind. Met Windows 10 betekent alles in de linkerbenedenhoek dat het menu geen apps omvat die in het midden van het scherm worden uitgevoerd. Gelukkig kun je de Start-knop van Windows 11 links uitlijnen als je in Instellingen duikt (zie het volgende item).

Het Start-menu van Windows 10 biedt ook gemakkelijke toegang tot stroom, instellingen en mappen direct boven de Start-knop. Het zet ook de meest gebruikte apps en de laatst geïnstalleerde apps bovenaan (als je dit inschakelt). Dat gaat allemaal verloren in Windows 11, dat in plaats daarvan voorgestelde en vastgezette app- en documentpictogrammen biedt. Hoewel ze niet bijzonder populair zijn, ben ik een fan van de Start-menutegels, omdat je hiermee app-prioriteiten kunt instellen op basis van de grootte van de tegel. Voor een belangrijkere app die je vooral zichtbaar wilt hebben, gebruik je een grotere tegel. Ik heb grote tegels voor Spotify en WhatsApp, dus ik hoef er niet naar te zoeken. Ze zijn ook veel beter voor gebruik met een aanraakscherm.


5. De taakbalk van Windows 11 is minder nuttig dan die van Windows 10

Met de gecentreerde taakbalk van Windows 11 is een probleem dat de Start-knop is niet gecentreerd. Het bevindt zich aan de linkerkant van de taakbalk en als u meer apps opent, verandert de positie ervan.

Windows 10 taakbalk vs.  Windows 11 taakbalk

Gelukkig is er een oplossing voor deze ergernis. Ga naar Taakbalkinstellingen en verander het in links uitlijnen. Op die manier blijft de Start-knop op één voorspelbare plek, net zoals dat al tientallen jaren het geval is. Het zou geweldig zijn als Microsoft een optie zou aanbieden om de Start-knop te centreren voor degenen die van dat arrangement houden. Wat uw voorkeur ook is, de knop moet blijven zitten zodra u er een plaats voor kiest.

In ander Taskbar-nieuws zijn de app-knoppen minder informatief. Net als hoe het werkt in macOS, laten ze je niet zo duidelijk zien welke programma’s worden uitgevoerd en welke gewoon zijn vastgezet. Je kunt ze niet breder maken en ze laten de download- of verwerkingsvoortgang niet zien zoals Windows-apps dat kunnen. Ten slotte biedt de taakbalk van Windows 11 niet zoveel ondersteuning voor slepen en neerzetten, hoewel rapporten aangeven dat Microsoft eraan werkt om dit in toekomstige updates aan te pakken.


6. Windows 11 “dwingt” u om de Edge-browser te gebruiken

Microsoft Edge-webbrowser

Sommige Windows 11-gebruikers klagen dat ze nu gedwongen zijn Microsoft Edge als hun webbrowser te gebruiken. Deze klacht heeft meer dan een behoorlijke hoeveelheid lawaai opgeleverd, maar is misleidend. U kunt elke webbrowser gebruiken die u kiest op Windows 11, hoewel sommige beperkte OS-functies zoals de ingebouwde zoek- en weerfuncties Edge automatisch openen. Ik heb Firefox en Chrome met plezier op het nieuwe besturingssysteem geïnstalleerd. In termen van, na wat aanvankelijke reserveringen, ben ik het ontwerp en de gemakken van Edge gaan waarderen, waardoor Chrome en Firefox er verouderd en beperkt uitzien. Probeer trouwens de standaardbrowser in Chrome OS, iOS of iPadOS te wijzigen. Hoewel er veel browsers in de Apple App Store zijn, dwingt Cupertino hen om de Safari-webbrowser van Apple te gebruiken als de onderliggende webweergave-engine.

Aanbevolen door onze redactie


7. Windows 11 dumpt het actiecentrum en zijn vervangingen stinken

Actiecentrum en Windows 11-panelen

Het Window 10 Action Center is een van de beste Windows-toevoegingen in vele jaren, maar in Windows 11 is het verdwenen, vervangen door een potpourri van afzonderlijke instellingen en meldingspanelen zoals die in macOS. Als u op Batterij klikt, gaat u niet alleen naar batterijgegevens. Als u op het Wi-Fi-pictogram klikt, worden de Wi-Fi-instellingen en beschikbare netwerken niet geopend. Mijn collega Matthew Buzzi wees me erop dat de Volume Mixer niet langer toegankelijk is vanuit de Toolbar. Het Windows 10 Action Center combineert snelle instellingen en meldingen in één handig, aanpasbaar paneel. Het zal gemist worden. De verandering doet ook tabletgebruikers pijn, zoals u in het volgende gedeelte zult zien.


8. Windows 11 is een stap achteruit voor tablets

Windows 11 op een tablet

Ik was blij met het gebruik van mijn Surface Go als een aanraaktablet onder Windows 10 – ik heb er zelfs nooit een toetsenbord voor gekocht. Ik vond het op deze manier beter bruikbaar dan een iPad, vooral omdat als je vanaf rechts naar binnen veegt het actiecentrum wordt geopend en als je vanaf links naar binnen veegt de taakweergave wordt geopend. Beide acties zijn nu helaas verdwenen. Een ander uiterst nuttig tabletgebaar, van boven naar beneden vegen om een ​​app te sluiten, is ook verdwenen. Ja, er zijn nieuwe gebaren met drie vingers die een app minimaliseren en de taakweergave openen, maar die zijn minder handig als je de tablet aan de zijkanten vasthoudt, de natuurlijke manier om hem vast te houden. Ik heb gemerkt dat Windows 11 ook niet altijd betrouwbaar overschakelt naar de nieuwe, afgezwakte tabletmodus, wat betekent dat het schermtoetsenbord niet verschijnt wanneer ik in een tekstvak tik.


9. U hebt nog steeds antivirus van derden nodig met Windows 11

Windows 11-beveiliging

Hoewel hij erkent dat Windows Defender de afgelopen jaren enorm is verbeterd en dat Windows 11 de beveiliging verbetert, stelt PCMag-beveiligingsexpert Neil Rubenking dat je nog steeds antivirussoftware van derden nodig hebt. De omgedoopt Microsoft Defender Antivirus krijgt gemengde resultaten van onafhankelijke malwaretestlaboratoria en blijft achter bij de concurrentie op het gebied van phishing-bescherming.


10. Windows 11 is niet innovatief

De innovatieve interface van Windows 8

Dit is meer een filosofisch probleem dat ik heb met het “nieuwe” besturingssysteem. Hoewel Windows 8 werd verguisd en grote schade aanrichtte aan de reputatie van het besturingssysteem, introduceerde het in ieder geval gedurfde veranderingen in Windows. Afgezien van een paar dingen zoals Snap-lay-outs, is Windows 11 gewoon een nabootsing van Chrome OS en macOS. Dat is geen goede reden voor een OS-upgrade. Als je een Chrome OS-kloon wilt maken voor de onderwijsmarkt, maak dan een apart besturingssysteem in plaats van je hoofdproduct te villen om er zo uit te zien.


Het is nog steeds een uitstekend besturingssysteem

Ondanks deze scrupules is er veel om van te houden in Windows 11: de mooie nieuwe afgeronde vensterhoeken en vloeiende, doorschijnende ontwerpaccenten, Snap Layouts, Widgets, Android App-mogelijkheden, Focus Sessions in de Clock-app en pc-gamingverbeteringen. Voor een diepere duik in alles waar we van houden en waar we een hekel aan hebben, bekijk onze Windows 11-hubpagina.

Ontvang onze beste verhalen!

Meld je aan voor Wat is er nu nieuw? om onze topverhalen elke ochtend in je inbox te krijgen.

Deze nieuwsbrief kan advertenties, aanbiedingen of gelieerde links bevatten. Als u zich abonneert op een nieuwsbrief, geeft u aan dat u akkoord gaat met onze gebruiksvoorwaarden en ons privacybeleid. U kunt zich op elk moment afmelden voor de nieuwsbrieven.

Leave a Comment