De beste Linux-distributies voor gamen

Je hebt alle beschuldigingen gehoord. Gamen op Linux is gek, toch? Gamers moeten een Windows-pc gebruiken en er klaar mee zijn. Linux is allemaal terminalopdrachten en Firefox-dingen. Valve wil graag met je praten. Het Valve Steam Deck draait immers op Linux. Steam is beschikbaar op Linux, met meer dan 6.000 titels beschikbaar. Veel game-ontwikkelaars zijn ook begonnen met het bouwen voor Linux-systemen.

Je kunt echter niet dezelfde games krijgen als op een pc. Populaire shooters zoals Hallo en Rainbow Six Siege werken niet op Linux. Geen van de EA-games werkt op Linux, dus vergeet de meeste sporttitels. Hardcore gamers vinden gamen op Linux misschien een les in frustratie.

Casual gamers zouden daarentegen prima moeten zijn. Linux-distributies zijn soepele, gelikte en intuïtieve interfaces met veel te bieden. Om te beginnen zijn ze gratis. Ze volgen u niet en adverteren u niet zoals Windows, Chrome OS en MacOS dat doen. Het beste van alles is dat ze lichtgewicht en gebruiksvriendelijk zijn. Oudere computers kunnen ineens weer als nieuw aanvoelen.

Dus welke Linux-distributies zijn het beste voor gaming? Gelukkig heb je er een paar om uit te kiezen. Laten we er meteen in duiken.

Ubuntu

Screenshot van Ubuntu 22.04 Jammy Jellysfish met een donker menu in de linker benedenhoek
afbeelding met dank aan Canonical Ubuntu 22.04 Met dank aan Canonical Ubuntu 22.04

Ubuntu is een van de meest populaire Linux-distributies ter wereld. 4% van alle computers heeft Ubuntu geïnstalleerd, net achter MacOS en Chrome OS.

Als gevolg hiervan is Ubuntu de beste Linux-distro voor gaming, al was het maar omdat het de meeste titels direct uit de doos heeft. Je kunt Steam rechtstreeks vanuit de Ubuntu Universe-repository installeren zonder dat je op internet hoeft te dansen. Het is hetzelfde als de App Store of Windows Store. Klik Installeren en je gaat wat spelletjes spelen.

Er zijn ook tal van open-source games beschikbaar in de Ubuntu Universe- en Ubuntu Multiverse-repositories. En als iets wat je wilt er niet is, kun je ernaar zoeken op internet of GitHub. Andere spelbibliotheken die beschikbaar zijn voor Ubuntu zijn GameHub en Lutris, waarmee je een aantal Windows-spellen op Linux kunt spelen.

Het beste van gamen op Ubuntu is de community die is opgebouwd rond het besturingssysteem. Je kunt hulp krijgen met elke vraag die je hebt, en de kans is groot dat je antwoorden vindt op alle problemen die je tegenkomt. De Ubuntu-gemeenschap geeft je alle hulp die je nodig hebt.

Linux Mint

Linux Mint is een op Ubuntu gebaseerde Linux-distro met een Windows-flair. Voor mensen die Windows gewend zijn, is Mint de beste Linux-distro voor gaming. Alles is gemakkelijk te vinden en veel van de navigatie is hetzelfde als in Windows.

Omdat Linux Mint op Ubuntu is gebouwd, deelt het veel van dezelfde repositories, zodat je gemakkelijk games kunt installeren. Stoom is beschikbaar zonder poespas.

Je wordt ook omringd door een enorme Linux Mint-gemeenschap, net zoals bij Ubuntu.

Fedora

Beste Linux-distributies

Fedora is een van de meest gelikte Linux-distributies die er zijn. Gebaseerd op de GNOME 3-shell (zoals Ubuntu), biedt het vloeiende animaties en gebruiksvriendelijke opslagplaatsen. Dit maakt het geweldig voor gamen omdat het uit de weg gaat.

Het ding over Fedora is dat het hele besturingssysteem is gebouwd rond gemakkelijke toegang tot de repository. Je zult naar de juiste repositories moeten zoeken (er zijn er een heleboel bij Fedora), maar je zult vinden wat je zoekt. Steam is bijvoorbeeld beschikbaar in de RPM Fusion-communityrepository.

Deze is een beetje lastiger om te gebruiken dan Ubuntu, omdat je wat meer moet zoeken om de juiste plaatsen te vinden om je games te downloaden, maar het concept is hetzelfde. Bovendien is er een behoorlijke gemeenschap om je te helpen als je in de problemen komt.

Elementair besturingssysteem

Elementary OS is een andere op Ubuntu gebaseerde distro, maar ze zijn gegaan voor een MacOS-look en feel. Velen beschouwen Elementary OS als een van de mooiste Linux-distributies die er zijn, dus als esthetiek jouw ding is, is dit degene voor jou.

Gelukkig is het ook geweldig om te gamen. Je kunt sommige games vinden in de standaard repo van Elementary OS, genaamd AppCenter, maar je zult hier niet veel gametitels vinden. Ze proberen tenslotte Apple te zijn. In plaats daarvan moet je naar de Steam Store + Linux-website gaan en het daar downloaden. Hetzelfde geldt voor andere winkels zoals GameHub.

Ubuntu-gamepakket

wereld van tanks een tank in een magazijn

Ondanks zijn naam is Ubuntu Game Pack een zelfstandige Linux-distro die is ontworpen voor gaming. Het is Ubuntu en gebruikt de GNOME 3-shell hetzelfde als Ubuntu, maar het is ontwikkeld door een in Oekraïne gevestigd bedrijf genaamd User en Linux in plaats van Canonical.

De GNOME-shell die in Ubuntu Game Pack wordt gebruikt, is sterk gewijzigd ten opzichte van zijn Ubuntu-neef. Het besturingssysteem bevat ook Flash- en Java-ondersteuning en heeft een op maat gemaakte optimalisatieprogramma om uw grafische kaart te helpen meer gecompliceerde grafische afbeeldingen beter te verwerken.

Het beste van Ubuntu Game Pack is dat het hele besturingssysteem is gebouwd rond gamen. Je hebt gemakkelijk toegang tot de repository tot Steam, Lutris, PlayOnLinux, Game Jolt, itch.io en meer. Je kunt ook een maandelijks bedrag betalen voor Cross Over, een premium Linux-app waarmee je Windows-pc-games op Linux kunt spelen.

Pop!_OS

Een zwart Pop!_OS-startscherm met een wit menu en geopende kalender
afbeelding met dank aan System76

Pop!_OS is een aangepaste Linux-distro gemaakt door computerfabrikant System76. Het systeem is een aangepaste interface die over Ubuntu is gelegd, waardoor het aangenaam is om naar te kijken, maar met alle kracht van Ubuntu erachter.

Gamers zullen Pop!_OS leuk vinden omdat het hen in staat stelt om grafische afbeeldingen rechtstreeks vanaf de GPU te laten werken in een menu-instelling. Er zijn geen opdrachtregels in de terminal vereist. Gamers kunnen Steam en Lutris ook rechtstreeks downloaden van de Pop! app Winkel.

Pop!_OS bevat Nvidia-stuurprogramma’s direct uit de doos.

Lakka

Een vintage monitor met het Lakka-logo in een mand met paaseieren

Wat als je niet om alle moderne AAA-titels geeft en liever achterover leunt en geniet van retro-games? Als dat zo is, is Lakka de beste Linux-distro voor jou.

Dit is een barebones-distro en verandert je oude pc in een retro-gameconsole. Je hebt niet eens een pc nodig. Het draait geweldig op Raspberry Pi.

Lakka is gebaseerd op Libretro en gebruikt een aangepaste RetroArch-shell voor de voorkant. Je kunt een eigen dongle van Lakka kopen en PlayStation- en Xbox-controllers gebruiken met het besturingssysteem. Je krijgt geen games met Lakka, maar je kunt eenvoudig games installeren vanuit ISO-images of ROM-bestanden.

Manjaro

Beste Linux-distributies

Manjaro is een andere niet-Ubuntu-distro en is gebaseerd op Arch Linux. Het verandert die onhandige en niet-intuïtieve distro echter in een mooi en soepel besturingssysteem dat toevallig geweldig is voor gamers.

Manjaro doet denken aan Windows, met linksonder een applicatiemenu en rechtsonder informatie. Het heeft ook een enorme opslagplaats vol met software en games. Het beste van alles is dat Steam vooraf is geïnstalleerd. Log gewoon in op uw account en begin met het downloaden van games.

De distro bevat ook automatische hardwaredetectie, die vertelt welke componenten je hebt en automatisch de juiste stuurprogramma’s installeert. Arch Linux krijgt het hele jaar door updates, en dit geldt voor Manjaro, dus het blijft altijd op de voorgrond.

Hoewel het een beetje kieskeurig kan zijn om te gebruiken in vergelijking met Ubuntu, zal iedereen die geen fan is van GNOME 3 Manjaro een uitstekend alternatief vinden voor gamedistributies. Leer een paar commandoregelprompts, stel vragen aan de enorme Manjaro-community en alles komt goed.

Wat is de beste distro voor jou?

Er zijn veel Linux-distributies om uit te kiezen. De beste distro voor gamen hangt sterk af van je voorkeuren. Liever een gebruiksvriendelijke, no-nonsense interface? Geeft u de voorkeur aan een Windows-achtige omgeving of een MacOS-achtig systeem? Vergeet indie-ontwikkelaars zoals Pop!_OS en Lakka niet. Ze doen iets leuks met Linux.

Het maakt niet uit welke je kiest, de beste Linux-distro voor gaming is degene die je de meeste toegang tot je games geeft met de minste problemen. Al deze distro’s doen dat tot op zekere hoogte.

Aanbevelingen van de redactie


Leave a Comment