De beste nieuwe Android 13-functies en hoe u deze kunt installeren

Android 13 is De volgende versie van het mobiele besturingssysteem van Google (intern met de codenaam Tiramisu voor alle dessertfans), en zoals gewoonlijk brengt het een reeks nieuwe functies en upgrades naar Android-telefoons en -tablets. We spelen er al een paar weken mee en het is meer een evolutie dan een revolutie ten opzichte van Android 12. Verwacht geen baanbrekende veranderingen.

Het is momenteel in bèta, maar Google zal de officiële versie waarschijnlijk eind augustus of september uitrollen. We hebben hier veel van de belangrijkste nieuwe functies verzameld en we zullen dit verhaal de komende maanden blijven bijwerken als er nieuwe voordelen komen. Als je niet kunt wachten om het zelf te proberen, hebben we ook instructies om het te downloaden.

Android 13 downloaden

Je hebt een Google Pixel-telefoon nodig (Pixel 4 en Pixel 4A en nieuwer) of een andere geschikte Android-telefoon. Google heeft hier een lijst met fabrikanten die een apparaat hebben dat de bèta kan uitvoeren. Als uw apparaat wordt ondersteund, kunt u zich via deze link inschrijven voor het bètaprogramma.

Nadat je je hebt aangemeld, kun je de nieuwste bètaversie downloaden en installeren als een over-the-air (OTA) update, maar pas op: bètaversies kunnen onstabiel en glitchy zijn. Voordat u zich aanmeldt, raden we u ten zeerste aan een back-up van uw Android-telefoon te maken, anders bestaat het risico dat u kostbare gegevens verliest.

Naarmate de bèta vordert, zouden er automatisch nieuwe updates moeten verschijnen, maar je kunt altijd controleren of je de nieuwste versie hebt door naar Instellingen > Systeem > Systeem update en tikken Controleer op updates. Wilt u de bèta verlaten en teruggaan naar Android 12? Ga naar de Android-bètapagina van Google, scrol omlaag om je apparaat te vinden en druk op Afmelden. Dit houdt in dat alle lokaal opgeslagen gegevens worden gewist, dus zorg ervoor dat u een back-up van uw apparaat maakt. U krijgt een update-prompt zodat u terug kunt gaan naar de oudere versie.

Top nieuwe Android 13-functies

We hebben onze 13 favoriete functies en verbeteringen in de nieuwste versie genoteerd, maar er zijn nog veel meer kleine upgrades. U kunt dieper graven op de ontwikkelaarssite van Google. Aangezien Android 13 nog niet definitief is, bestaat de kans dat sommige van deze functies vóór de release zullen veranderen.

Nog meer maatwerk

Google via Simon Hill

Voortbouwend op Google’s Material You-concept om diepere personalisatie mogelijk te maken, ondersteunt Android 13 meer kleuren in de thema-opties. Momenteel kun je kiezen uit vier achtergrondkleuren en vier basiskleuren, maar in Android 13 zijn er 16 van elk. Tik op een leeg stukje startscherm en houd vast of ga naar Instellingen en kies Behang & stijl om de nieuwe kleurthema-opties te vinden. Als u inschakelt Thema pictogrammen, je zou er nu ook meer van moeten zien. (Google moedigt meer ontwikkelaars aan om ze te maken, dus het zijn niet alleen pictogrammen van Google en systeemapps.)

Verbeterde privacy

Er zijn verschillende verbeteringen in Android 13 die beperken waartoe uw apps toegang hebben. Ten eerste, wanneer een app toestemming vraagt ​​voor toegang tot mediabestanden, worden deze gecategoriseerd in afbeeldingen, video- of audiobestanden. Met de nieuwe fotokiezer hoef je geen toegang te verlenen tot al je foto’s. Je kunt specificeren tot welke foto’s en video’s een app toegang heeft in plaats van deze in je hele fotobibliotheek te laten duiken (een functie die sinds iOS 14 beschikbaar is op iPhones).

Tot nu toe betekende het inschakelen van een app om te scannen naar Wi-Fi-apparaten in de buurt, toestemming voor het volgen van locaties. Gelukkig is dat niet langer het geval, want er is nu een aparte toestemmingsoptie voor Wi-Fi-apparaten in de buurt. Het privacydashboard (toegankelijk via Instellingen > Privacy > Privacydashboard), waarin alle apps worden weergegeven die de afgelopen 24 uur toegang hebben gehad tot de camera, microfoon, locatie en andere machtigingen, kunnen nu de geschiedenis van de afgelopen zeven dagen weergeven.

Verbeterd kopiëren en plakken

Met dank aan Google

Wanneer u iets kopieert in Android 13, verschijnt er een klein zwevend paneel onderaan het scherm en kunt u op tikken om de inhoud te bewerken. Soms zie je relevante opties. Als u bijvoorbeeld een URL kopieert, krijgt u een optie om deze in uw browser te openen. Je kunt ook kopiëren op het ene Android-apparaat en ervoor kiezen om te plakken op een ander in de buurt, zodat je jezelf niet meer hoeft te e-mailen van telefoon naar tablet. Google kan het klembord ook zo instellen dat het na een tijdje (mogelijk een uur) automatisch wordt verwijderd om uw privacy te behouden.

Minder meldingen

Wanneer u een app met Android installeert, heeft deze standaard toestemming om u meldingen te sturen. Android 13 zet dat op zijn kop. Vanaf nu moeten apps om toestemming vragen voordat ze je notificaties kunnen gaan sturen.

Betere tabletondersteuning

Google via Simon Hill

Nu Google eindelijk serieus wordt over tablets, komen er verschillende veranderingen in Android 13 die zijn ontworpen om het leven met grotere schermen een beetje gemakkelijker te maken. Op een Android-tablet kun je onderaan een taakbalk verwachten met veelgebruikte apps (je kunt deze verbergen), een indeling met twee kolommen voor snelle instellingen en meldingen, en eenvoudiger multitasken met slepen en neerzetten met de optie om vast te pinnen app-paren in het menu Recente apps. We verwachten ook ondersteuning voor Wear OS-smartwatches om tablets automatisch te ontgrendelen en ondersteuning voor audio-switching, wat betekent dat je draadloze oordopjes van telefoon naar tablet overschakelen wanneer je een film op je lei begint af te spelen.

.

Leave a Comment