De dubbele camerafunctie van Instagram kopieert BeReal, maar mist het punt – TechCrunch

We kennen de drill: Snapchat voegt de functie Verhalen toe, Instagram haalt het op. TikTok wordt te populair, Instagram draait naar korte video. Nu, hier is er nog een voor de lijst. Deze week heeft Instagram stilletjes een functie toegevoegd aan zijn TikTok-kloonspoelen genaamd Dual, waarmee je tegelijkertijd kunt opnemen met zowel je camera aan de voor- als achterkant. Visueel lijkt het enorm op BeReal, de bruisende, twee jaar oude sociale app die momenteel nr. 1 in de App Store.

BeReal, opgericht in Frankrijk door voormalig GoPro-medewerker Alexis Barreyat en Kévin Perreau, brengt zichzelf op de markt als een anti-Instagram. Elke dag op een ander tijdstip ontvang je een melding dat het “time to BeReal” is (een zin die een meme op zich is geworden). Vanaf het moment dat de melding uitgaat, heb je precies twee minuten om een ​​foto te maken van wat je op dat moment doet, en heb je geen andere keuze dan zowel de camera aan de voor- als achterkant te gebruiken. Het idee is dat deze willekeur authenticiteit genereert, maar in de praktijk betekent het gewoon dat we veel foto’s van onze vrienden op hun laptop zien of Netflix kijken.

Afbeeldingscredits: voorachter

Instagram Dual is een duidelijke rip-off van BeReal, maar BeReal is ook bekritiseerd voor het kopiëren van Frontback, een kortstondige app die opschepte over gebruikers als Jack Dorsey, Ashton Kutcher en de premier van België. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je met Frontback tegelijkertijd foto’s maken met je camera aan de voor- en achterkant. Twitter toonde interesse in het kopen van de app, maar in plaats daarvan haalde het bedrijf durfkapitaalfinanciering op … en stopte uiteindelijk. Zoals zoveel startups op sociale media, kon Frontback de interesse van de gebruiker niet behouden buiten zijn flash-in-the-pan populariteit.

BeReal is als Wordle

Instagram is duidelijk aan het riffen van BeReal, niet van Frontback, maar het lijkt erop dat Instagram niet begrijpt waarom mensen zelfs van BeReal houden. Hoewel de functie met twee camera’s leuk is, lijkt BeReal misschien meer op Wordle dan op Instagram of Frontback (die andere schrijvers heb er ook op gewezen). Bij BeReal gaat het niet zozeer om de foto’s, maar om het dagelijkse ritueel om iets met je vrienden te delen. Natuurlijk is het niet zo belangrijk dat een vriend gisteravond pad thai heeft gegeten, maar het is toch leuk om een ​​moment van de dag met ze te delen. Die vriend maakt het waarschijnlijk ook niet uit of ik de Wordle vandaag in vier of vijf pogingen heb gekregen. Maar we hebben er allemaal een gewoonte van gemaakt om onze Wordle-scores met elkaar te delen, omdat het een eenvoudige, onopvallende manier is om contact te houden, zelfs als we alleen maar reageren met een duim omhoog.

“Wordle is zo’n eenvoudige manier om in te checken”, vertelde Wordle-maker Josh Wardle eerder dit jaar aan TechCrunch. “Soms post je gewoon je resultaat, soms kun je op anderen reageren’, maar het is een heel geruststellende manier om andere mensen te laten weten dat je aan ze denkt. Het is een gedeelde ervaring.”

BeReal app store afbeeldingen

Afbeeldingscredits: Wees echt (opent in een nieuw venster)

BeReal is alom bekritiseerd omdat het niet echt authentiek was. Als je het dagelijkse venster van twee minuten mist, is daar echt geen straf voor, dus het is niet zo moeilijk om gewoon te wachten tot je aan een lekkere lunch zit, in plaats van je rommelige bureau, om je deel van het leven te delen. En als je de app authentiek gebruikt, is de kans groot dat je waarschijnlijk niets interessants doet. Maar BeReal gaat niet echt over het spook van authenticiteit.

De Wordle-rage bewees dat we honger hebben naar online sociale ervaringen die van nature niet verslavend zijn. Er is één Wordle per dag, en nadat je het hebt voltooid, ben je klaar. En op BeReal zijn jij en je vrienden allemaal beperkt tot één post per dag. Zelfs als je de feed twee of drie keer controleert om te zien of iemand een nieuwe BeReal heeft gepost, is dat waarschijnlijk nog steeds minder dan je Instagram of Twitter of TikTok opent. Het is verfrissend. Je kunt FOMO echt niet voelen op BeReal… tenzij je vrienden posten dat ze zonder jou rondhangen, een angst zo oud als MySpace.

BeReal’s rookie-status vs. De identiteitscrisis van Instagram

BeReal staat nu misschien bovenaan de App Store-hitlijsten, maar de app heeft nog steeds een zware strijd om een ​​steunpilaar van sociale media te worden. Om te beginnen is het op dit moment behoorlijk glitchy – zelfs als je de dagelijkse pushmelding ziet zodra deze uitgaat, kun je misschien niet eens in het venster van twee minuten posten, omdat het de app lang kan duren om laden als er zoveel gebruikers zijn. Een andere zorg is dat, zoals op Snapchat, als je je locatie deelt op BeReal, je in wezen uitzendt waar je woont, omdat vrienden je locatie op een kaart kunnen zien. Bovendien is het mogelijk dat we er verveeld van raken, net zoals we deden met Frontback — maar nogmaals, ik doe Wordle nog steeds elke dag.

Om de paar jaar voelt het alsof er een nieuwe uitdager opduikt om de dominantie van Instagram uit te dagen, maar het is moeilijk om te concurreren met een app die naar verluidt meer dan 2 miljard maandelijkse actieve gebruikers heeft. Volgens statistieken van Apptopia is BeReal tot nu toe 7,67 miljoen keer gedownload, wat neerkomt op 74,5% van zijn levenslange installaties. Daarmee loopt BeReal voor op Dispo, een andere durfkapitaalschat die zich ook positioneert als alternatief voor Instagram (CEO Daniel Liss zelfs wierp wat schaduw bij Instagram-hoofd Adam Mosseri vandaag).

Dispo, oorspronkelijk mede opgericht door de inmiddels beruchte YouTuber David Dobrik, wil de sensatie van het gebruik van een wegwerpcamera vastleggen. U kunt zoveel foto’s maken als u wilt, maar u kunt uw foto’s pas de volgende ochtend zien. Op die manier kun je niet dat ding doen waarbij je 20 selfies maakt voordat je de “beste” kiest om te posten. BeReal heeft een vergelijkbare functionaliteit – als je je foto terugneemt, kunnen je vrienden het zien – maar het basisconcept van de apps is behoorlijk anders, ondanks hun gedeelde doel van authenticiteit.

Afbeeldingscredits: Apptopia

Het was een slechte week om een ​​Meta-executive te zijn. Instagram-hoofd Adam Mosseri werd belazerd omdat hij recente tests op Instagram probeerde te verdedigen, waardoor het aanvoelt als een knock-off TikTok. Toen Meta gisteravond tegenvallende kwartaalcijfers meldde, zei CEO Mark Zuckerberg dat aanbevolen inhoud volgend jaar nog meer van onze Instagram- en Facebook-feeds zal uitmaken. Het publieke sentiment lijkt te zijn dat mensen een tijdperk van Instagram missen waarin we de berichten van onze vrienden konden zien in plaats van algoritmisch aanbevolen rollen van vreemden. Maar dat tijdperk van Instagram en de perfecte foto’s van gebruikers is hoe we eindigden met apps zoals Dispo en BeReal die blijven proberen een gevoel van authenticiteit te creëren.

Het is moeilijk te zeggen wie hier zal winnen: de glitchy, ietwat saaie BeReal, of de beproefde Instagram, een app die we allemaal een beetje haten en toch kunnen gebruiken?

Hoe leuk TikTok ook kan zijn, mensen kunnen maar zoveel eindeloze, algoritmisch gegenereerde contentfeeds gebruiken. Het is altijd moeilijk geweest voor een startup om Instagram op te nemen, maar als er ooit een goed moment is geweest om te profiteren van de groeiende angst voor de app, dan is het nu.

Leave a Comment