De meest irritante dingen over Windows 11 oplossen

Windows 11 wordt geleverd met merkbaar minder bloatware dan Windows 10, maar dat betekent niet dat het perfect is. Er zijn direct uit de doos tal van vervelende functies die de meeste mensen niet leuk zullen vinden op een nieuwe Windows 11-pc, hoewel gelukkig, Candy Crush is niet een van hen.

Schakel de pop-up met plaktoetsen uit

Dit nuttige bericht over Sticky Keys houdt Windows-gebruikers al tientallen jaren bezig. Je hebt het gezien, je grootmoeder heeft het gezien, en de buitenaardsen die clandestien menselijk gedrag profileren, hebben het zelfs gezien.

De pop-up Sticky Keys

De kritiek wil niet zeggen dat Sticky Keys hun plaats niet hebben – dat doen ze zeker. Door plaktoetsen in te schakelen, verandert de werking van de Control-, Shift-, Alt- en Windows-toetsen. In plaats van een drukknop te zijn die alleen actief is als hij wordt ingedrukt, werken ze meer als tuimelschakelaars die aan blijven totdat ze specifiek worden uitgeschakeld. Voor sommige mensen is dat een onschatbare kwaliteit van leven-functie die het aanzienlijk gemakkelijker maakt om toegang te krijgen tot sneltoetsen.

Het probleem met de Sticky Keys-pop-up is hoe gemakkelijk het is om per ongeluk te activeren. Gelukkig kun je de pop-up volledig uitschakelen in de Toegankelijkheidsopties. Klik op de Start-knop, typ ‘sticky keys’ in de zoekbalk en klik vervolgens op ‘Sticky Keys’ of ‘Open’.

U kunt ook de app Instellingen openen en naar Toegankelijkheid > Toetsenbord > Plaktoetsen navigeren om deze opties te vinden.

Klik op de schakelaar naast “Toetsenbordsnelkoppeling voor plaktoetsen” naar de positie “Uit”.

Dat is het – de pop-up Sticky Keys verschijnt niet meer, hoe hard u ook op uw Shift-toets drukt.

Extra telemetrie uitschakelen

U kunt zich niet afmelden voor alle datatelemetrie op Windows 11, behalve dat u uw Windows-pc volledig loskoppelt van internet. Je kunt het behoorlijk beperken in de app Instellingen. Klik op de Start-knop, typ ‘Diagnose en feedback’ in de zoekbalk en klik vervolgens op ‘Openen’. Het is ook toegankelijk via de app Instellingen, in Privacy en beveiliging > Diagnostiek en feedback.

Er zijn hier nogal wat afzonderlijke opties om verschillende soorten diagnostische gegevens te beperken.

De beschikbare opties in "Diagnostiek en feedback."

U moet ze afzonderlijk doorlopen en uitschakelen. Begin met ‘Diagnostische gegevens’. Klik op de chevron (de kleine staartloze pijl) aan de rechterkant en klik vervolgens op de schakelaar naast “Stuur optionele diagnostische gegevens” naar de uit-positie.

Herhaal dat proces voor ‘Inkt- en typen verbeteren’ en ‘Op maat gemaakte ervaringen’.

Open vervolgens het gedeelte ‘Diagnostische gegevens verwijderen’ en klik op ‘Verwijderen’ om alle extra gegevens te wissen die Microsoft al heeft verzameld.

Scrol ten slotte naar beneden en wijzig ‘Feedbackfrequentie’ in ‘Nooit’.

U verzendt geen onnodige gegevens naar Microsoft en u krijgt geen prompts om handmatig feedback te geven.

Bing verwijderen uit Startmenu Zoeken

Bing-zoekresultaten zijn opgenomen in de zoekopdrachten van het menu Start voor de laatste verschillende versies van Windows. Wil iemand dat echter? Moeten de zoekopdrachten die u uitvoert naar lokale bestanden en programma’s echt naar de Bing-zoekmachine worden verzonden?

Een paar minuten wijzigen van het register kan Bing voor altijd uitschakelen in het Startmenu. Als alternatief hebben we ook een vooraf gemaakte registersleutel toegevoegd die de klus in een paar seconden zal klaren.

Een Bing gratis startmenu.

Verplaats de startknop terug

Windows 11 heeft de taakbalk en het startmenu behoorlijk radicaal opnieuw ontworpen. De Start-knop is naar het midden onderaan het scherm verplaatst in plaats van linksonder. Mensen die gewend zijn aan macOS of sommige Linux-distributies (met de GNOME-desktopomgeving) vinden de nieuwe taakbalk in Windows 11 misschien leuk, maar oude Windows-gebruikers zullen er waarschijnlijk minder enthousiast over zijn – de Start-knop bevindt zich linksonder in de hand hoek voor bijna 27 jaar.

De Start-knop bevindt zich standaard in het midden van het scherm in Windows 11.

Microsoft heeft een aantal functies die aanwezig waren in Windows 11 gewijzigd of verwijderd. Gelukkig voor iedereen is de mogelijkheid om de Start-knop terug te brengen naar zijn historische thuisbasis niet een van hen. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op de lege ruimte op de taakbalk en klik op ‘Taakbalkinstellingen’.

Opmerking: U kunt ook de app Instellingen openen en vervolgens naar Personalisatie > Taakbalk gaan.

Scroll naar beneden totdat je een sectie met de titel “Taakbalkgedrag” ziet en vouw deze indien nodig uit door op de kleine chevron (zoals een staartloze pijl) aan de rechterkant te klikken. Klik op de vervolgkeuzelijst naast ‘Taakbalkuitlijning’ en stel deze in op ‘Links’.

De startknop gaat onmiddellijk terug naar de linkerhoek en alles zal weer in orde zijn met de wereld.

Verwijder het nieuwe rechtsklikmenu en breng het oude terug

Het Windows-rechtsklikmenu is een andere al lang bestaande functie die aanzienlijk werd herwerkt in Windows 11. Het ruilt in plaats daarvan de klassieke opties voor kopiëren, knippen, plakken en hernoemen van tekst voor pictogrammen. Het nieuwe menu staat hieronder aan de linkerkant afgebeeld en het oude aan de rechterkant.

Het nieuwe rechtsklikmenu ziet er uit best goed, maar het is niet per se bruikbaarder dan de oude. De pictogrammen bovenaan doen denken aan het soort dingen dat je zou tegenkomen in een gebruikersinterface die is ontworpen voor aanraakapparaten, zoals een mobiele telefoon of tablet, in plaats van een muis en toetsenbord. Gelukkig kun je de oude contextmenu’s terugkrijgen met een snelle registerhack.

VERWANT: Hoe de oude contextmenu’s terug te krijgen in Windows 11

Breng de oude gelabelde taakbalkpictogrammen terug

De taakbalkpictogrammen die u in Windows 11 moet gebruiken, hebben één ding: ze zijn minimalistisch en er is een zekere elegantie aan het minimalisme. Dat gaat echter ten koste van efficiëntie. Microsoft heeft de LastActiveClick-registerhack in Windows 11 uitgeschakeld (of per ongeluk verbroken) en de gelabelde taakbalkpictogrammen volledig verwijderd, dus als je meerdere exemplaren van hetzelfde programma hebt, open je, blijf je over het pictogram zweven en klik je vervolgens op de gewenste instantie.

Dat is nauwelijks efficiënt – het is sneller om gewoon naar de gewenste instantie te scannen en er direct op te klikken. Stardock heeft de hiaten voor Microsoft opgevuld, net zoals het al decennia doet. Het bedrijf heeft een programma uitgebracht, Start11, waarmee u taakbalklabels op Windows 11 kunt herstellen.

Opmerking: Start11 is niet gratis; het kost 6 dollar. Het is het zeker waard als je de taakbalk en het startmenu van Windows 11 niet leuk vindt.

Het startmenu repareren

Windows-gebruikers zijn notoir gevoelig voor wijzigingen in het menu Start. Het startmenu van Windows 8 werd beroemd slecht ontvangen. Windows 10 leerde van die fout terwijl het er wat esthetische inspiratie uit haalde. Het Startmenu van Windows 11 was aantoonbaar een stap terug van het hulpprogramma dat Windows 10 gebruikers aanbood. Opnieuw komt Start11 te hulp.

Het startmenu van Windows 11 heeft veel meer lege ruimte dan Windows 10.

Met Start11 kunt u kiezen hoe uw Startmenu eruitziet – u kunt kiezen tussen Windows 7-stijl, moderne stijl, Windows 10-stijl of de standaard Windows 11-look gebruiken. Klik gewoon op degene die je leuk vindt en het wordt automatisch toegepast.

De aanpassingsopties van Start11 Start Menu met Windows 10 Start Menu geselecteerd.

Ze werken allemaal goed, en met de Windows 10-optie kun je de informatiedichtheid terugbrengen die het Startmenu van Windows 10 zo praktisch maakte.

Het startmenu van Windows 10 op Windows 11.

Donkere modus inschakelen

Windows heeft sinds de jubileumupdate van Windows 10 een officiële donkere modus, maar Windows 11 komt nog steeds uit de doos met een verblindende witte gebruikersinterface (UI). Donkere modi, of donkere thema’s, zijn momenteel een rage, dus waarom zou u de donkere modus niet inschakelen op Windows 11?

VERWANT: Hoe de donkere modus voor Google Chrome in te schakelen

Klik met de rechtermuisknop op een lege ruimte op uw bureaublad, klik op ‘Personalisatie’ en klik vervolgens op ‘Kleuren’. U kunt “Donker” selecteren in het vervolgkeuzemenu bovenaan de pagina.

Window 11's Setting-app met het donkere thema ingeschakeld.

VERWANT: Hoe de donkere modus op Windows 11 in te schakelen

Activeer DNS via HTTPS

DNS Over HTTPS begon in 2020 mainstream te worden, maar Windows 10 heeft nog steeds geen officiële ondersteuning. Windows 11 verhelpt die tekortkoming – de optie voor DNS Over HTTPS was vanaf dag één aanwezig in het besturingssysteem.

DNS via HTTPS versleutelt uw DNS-serververzoeken zodat derden, zoals uw internetprovider, niet kunnen zien welke websites u van de DNS-server aanvraagt ​​of een man-in-the-middle-aanval tegen u uitvoeren.

Microsoft heeft DNS Over HTTPS rechtstreeks in de nieuwe app Instellingen geïntegreerd, dus inschakelen op Windows 11 is een makkie.

VERWANT: DNS via HTTPS inschakelen op Windows 11

Pas uw widgets aan

Windows heeft widgets sinds de Windows Sidebar werd geïntroduceerd met Windows Vista, hoewel ze toen gadgets werden genoemd, geen widgets. Microsoft heeft sindsdien een aantal variaties van widgets geprobeerd, en Windows 11 is daarop geen uitzondering. Het biedt een variatie op de Nieuws & Interesses-widget van Windows 10. Als u op de widgetknop drukt, verschijnt er een venster met uw lokale weer en een paar items waarvan Microsoft denkt dat ze u zullen interesseren.

Als je helemaal geen fan bent van widgets (of in ieder geval deze implementatie), is het eenvoudig om ze te verwijderen. Ga naar Instellingen > Persoonlijke instellingen > Taakbalk en klik vervolgens op de schakelaar naast ‘Widgets’.

Tip: U kunt ook gewoon op de Start-knop drukken en “taakbalk” in het zoekveld typen. Klik op het resultaat en u gaat rechtstreeks naar de pagina.

Als u de inhoud wilt aanpassen, kunt u dat doen – klik gewoon op de kleine plusknop in de rechterbovenhoek.

Het Widgets-scherm op Windows 11.

Je kunt een paar vooraf bepaalde items toevoegen, of je kunt onderaan op ‘Interesses beheren’ klikken om interesses te selecteren die handmatig in de feed worden weergegeven.

Opmerking: Als u op “Interesses beheren” klikt, gaat u naar de MSN-website.

De standaardbrowser wijzigen

Microsoft maakte het onredelijk moeilijk om de standaardbrowser van Windows 11 te wijzigen toen het besturingssysteem werd uitgebracht, en verdubbelde dat door te experimenteren met functies die tijdelijke oplossingen actief blokkeerden. Onverwacht was dat geen bijzonder populaire zet – Microsoft besloot het proces te stroomlijnen in reactie op feedback van gebruikers.

Het eerste dat u hoeft te doen, is de browser installeren die u wilt gebruiken, of dat nu Google Chrome, Mozilla Firefox of een andere keuze is.

VERWANT: De standaardwebbrowser op Windows 11 wijzigen

Open vervolgens de app Instellingen, klik op het tabblad ‘Apps’ en klik op ‘Standaardapps’.

Blader door de lijst met programma’s totdat u de browser ziet die u hebt geïnstalleerd, klik erop en klik vervolgens op “Standaard instellen” bovenaan de pagina.

Ondanks enkele veranderingen die niet bijzonder populair waren, waren er een aantal goede dingen die bij de release van Windows 11 kwamen. De nieuwe app Instellingen is bijvoorbeeld aanzienlijk slanker en gebruiksvriendelijker dan de versie in Windows 10. Er zijn ook genoeg redenen om optimistisch te zijn over de toekomst van Windows 11 – 22H2, een grote update die waarschijnlijk ergens in de tweede helft zal verschijnen van 2022, heeft een heleboel geweldige functies.

VERWANT: Wat is er nieuw in de 22H2-update van Windows 11: Top 10 nieuwe functies

Leave a Comment