De Murena One laat zien hoe moeilijk het is om je smartphone te de-Googlen

Een Android-telefoon zonder Google. Geen Google-apps, geen Google Play-services, geen vrolijke Google-assistent. Geen Google-surveillance en gegevenssnooping, geen onophoudelijke advertentietargeting, geen gevoel dat privacy een zinloze oefening is. Sommige bedrijven, zoals Huawei, zijn gedwongen uit te zoeken hoe ze dit soort apparaten kunnen bouwen. Een paar anderen hebben het geprobeerd omwille van het behoud van uw privacy en als een manier om terug te vechten tegen de tirannie van Big Tech. Geen ervan heeft ooit echt gewerkt.

Het team van Murena heeft de afgelopen jaren gewerkt aan het Googlen van Android-telefoons, te beginnen in 2017 toen Gael Duval een besturingssysteem creëerde dat hij oorspronkelijk Eelo noemde. “Net als miljoenen anderen ben ik een PRODUCT VAN GOOGLE GEWORDEN”, ​​schreef Duval in 2017. Hij zei dat hij iets wilde bouwen dat net zo goed was als andere Android-software, minus alle bewaking. “Ik heb iets nodig dat ik zelfs aan mijn ouders of mijn kinderen zou kunnen aanbevelen”, schreef hij. “Iets aansprekend, met garanties voor meer privacy. Iets dat we in een redelijke tijd zouden kunnen bouwen, iets dat in de loop van de tijd steeds beter zal worden.”

Het besturingssysteem, nu /e/OS genaamd, is al een tijdje beschikbaar op een paar apparaten, maar nu is het product zogenaamd klaar voor prime time: Murena brengt wat het “/e/OS V1” noemt, samen met de de allereerste smartphone van het bedrijf, de Murena One van $ 369.

Als eerste hardware-inspanning is het redelijk indrukwekkend: een gladde plaat met een 6,5-inch scherm, een 8-core MediaTek-processor, een vingerafdruklezer aan de zijkant en drie camera’s in een kleine bult aan de achterkant. De fotografiespecificaties zijn ook indrukwekkend, waaronder een 48-megapixel hoofdsensor aan de achterkant en een 25-megapixel pinhole-camera aan de voorkant voor selfies. De camera was de enige plek die Murena hier lijkt te hebben uitgegeven, wat volgens COO Alexis Noetinger uit noodzaak was. “Mensen zijn bereid nogal wat compromissen te sluiten wanneer ze verhuizen naar een omgeving die meer gericht is op privacy,” zei hij, “maar we hebben gezien dat de camera het meest waarschijnlijk is waar mensen erg kieskeurig over kunnen zijn.”

We zullen ze allebei meer moeten testen voordat we een volledig oordeel kunnen vellen, maar in mijn beperkte tests lijken ze allebei fatsoenlijke camera’s te zijn, maar een verre schreeuw van wat je zou verwachten van een recente Google, Apple of Samsung telefoon.

De Murena One is een vrij eenvoudige Android-telefoon, althans in hardwarematige zin.
Afbeelding: Murena

Om zijn apparaat te ontdoen van elk mogelijk overblijfsel van Google, moest Murena ongelooflijk veel dingen bouwen. De /e/OS-software wordt geleverd met: een op maat gemaakte berichten-app, dus je hebt geen Google Berichten nodig; een browser om Chrome te vervangen; een kaarten-app die OpenStreetMap-gegevens gebruikt in plaats van die van Google; een e-mailclient, een agenda, een bestandsopslagsysteem, een app voor contacten en praktisch al het andere dat u in de Google Workspace-suite zou krijgen; apps voor notities en taken en muziek en zelfs spraakopnamen. Murena plant zelfs zijn eigen virtuele assistent, genaamd Elivia, dus je zult Google Assistant niet missen.

Murena heeft voor veel van die services ook cloud-backends gebouwd, dus je kunt je e-mail controleren in de /e/OS-e-mailapp, maar ook je /e/-e-mailadres gebruiken in plaats van een adres dat eindigt op gmail.com. Al uw online services leven in Murena Cloud in plaats van op Google- of Microsoft-services. Tot op zekere hoogte is het enige wat je hier echt doet de ene gecentraliseerde provider voor een andere inruilen, maar Murena zegt dat al zijn producten zijn ontworpen met dezelfde anti-surveillance privacyprincipes als zijn smartphones.

Het is een bewonderenswaardige poging, maar zelfs Murena kan maar zo ver gaan in het negeren van Google. Elk bedrijf dat dit ooit heeft geprobeerd, van Huawei’s Harmony OS tot noodlottige projecten zoals Ubuntu Touch en Firefox OS, ontdekte uiteindelijk hetzelfde: zonder het Android-app-ecosysteem is je telefoon dood bij aankomst. Dus probeerde Murena zijn taart te hebben en ook op te eten: het bedrijf verruilde Google’s Play Store voor de “App Lounge”, waarmee je alle belangrijke Android-apps – inclusief, ja, die gemaakt door Google – maar hebben geen teken van Google-branding.

Om de App Lounge te gebruiken, moet je echter de servicevoorwaarden accepteren, die helemaal bovenaan zeggen dat je twee opties hebt – inloggen met je Google-account of anoniem door de Lounge bladeren – maar hoe dan ook, je app -downloadrelatie is meestal met Google. Je downloadt gewoon Play-apps in een winkel die er anders uitziet. The Lounge haalt zijn informatie rechtstreeks uit de Play Store (zonder Google te vertellen wie je bent, zegt Murena) en gebruikt Google voor alle vormen van betaling.

De App Lounge bevat enkele niet-Play Store-apps en je kunt in de instellingen duiken en ervoor kiezen om alleen open-source-apps en progressieve web-apps te zien, maar dat beperkt het aantal beschikbare apps behoorlijk serieus.

Verbinding maken met Google druist behoorlijk in tegen de beloften van Murena en heeft veel vroege testers van Murena gek gemaakt, maar ik denk niet dat Murena een andere keuze had dan het op deze manier aan te pakken. “Een smartphone zonder toezicht van Google” is voor veel gebruikers een aantrekkelijk idee, maar “een smartphone zonder de gewenste apps” is voor bijna iedereen een dealbreaker. Noetinger zegt dat Murena zeker een Linux-telefoon had kunnen bouwen die aan ieders privacydromen voldeed, maar het zou geen apps hebben uitgevoerd. En niemand zou het gewild hebben. “We hebben mensen nodig om apps te vinden”, zegt hij, “anders gaan we contact maken met een klein aantal mensen, die het project geweldig zullen vinden, maar daar eindigt het.” Murena probeert hier een dunne lijn te bewandelen, maar de waarheid is dat die lijn gewoon niet bestaat. Je kunt gewoon niet de volledige Android-ervaring hebben zonder Google bij de vergelijking uit te nodigen.

In plaats daarvan probeert Murena, wanneer u zich aanmeldt bij Google of zijn services gebruikt, de gegevens die Google kan verzamelen te beperken. Het steunt op een project genaamd MicroG dat in wezen een meer privé-kloon is van enkele van de bibliotheken die Google nodig heeft om zijn apps uit te voeren, zodat je apps kunt gebruiken die Google Play-services vereisen zonder daadwerkelijk Google Play-services te gebruiken. veel graven in Instellingen om daadwerkelijk in te loggen op mijn Google-account op de Murena One. Ik kan me niet voorstellen dat veel mensen /e/OS-apparaten kopen en zich dan haasten om Google Maps en Chrome te installeren, maar het is nog steeds een frustrerende bug.

Murena heeft de meeste Google-services, inclusief kaarten, vervangen door zijn eigen services.
Afbeelding: Murena

Murena’s algemene benadering van privacy lijkt minder gericht te zijn op het volledig stoppen van het verzamelen van gegevens en meer op beveiliging door onduidelijkheid. Als u Geavanceerde privacy inschakelt in /e/OS, gebruikt het een VPN om uw locatie te maskeren – ofwel door een “willekeurige plausibele locatie” ergens ter wereld te kiezen of u te laten kiezen waar u wilt zijn – en verbergt zelfs uw IP-adres van de sites die u bezoekt. Het probeert ook trackers te blokkeren in elke app die je downloadt en lijkt dit redelijk succesvol te doen.

Geavanceerde privacy heeft echter zijn eigen afwegingen. Om te beginnen is het moeilijk om weer- of kaarten-apps te gebruiken wanneer je telefoon denkt dat je in Singapore bent, zoals de mijne deed toen ik hem voor het eerst opstartte vanuit mijn huis in Virginia. Veel apps zijn ook op de een of andere manier geofenced, dus uiteindelijk moest ik alle bescherming voor apps zoals Netflix en YouTube TV uitschakelen. (Oh ja, en ik heb YouTube en YouTube TV gedownload omdat Murena die niet kan vervangen, dus Google bracht me daar toch.) meer gehannes dan ik wilde.

Heel /e/OS is natuurlijk nog steeds gebaseerd op Android. Het apparaat dat ik gebruik, draait op een gevorkte versie van Android 10 op basis van Lineage OS, een Android-spin-off op basis van het oude CyanogenMod-project. (Het is een vork van een vork! En LineageOS is helemaal tot Android 12, dus het is jammer om te zien dat /e/OS achterblijft.) En ondanks al het werk van Murena, ziet het er nog steeds uit als … Android. De organisatie heeft gezegd dat het van plan is om bijvoorbeeld de manier waarop meldingen werken te heroverwegen en andere wijzigingen aan te brengen in de manier waarop Android werkt, maar op dit moment is het slechts een eenvoudig opstartprogramma in iPhone-stijl bovenop een verder bekende versie van Android.

De Murena One is een ambitieus apparaat en /e/OS is een nog ambitieuzer besturingssysteem. Maar tot nu toe hebben ze me vooral laten zien hoe ingebakken Google is in ons digitale leven en hoeveel meer controle het bedrijf heeft over zijn zogenaamd open-source besturingssysteem. De enige manier om Android vrij te krijgen van Google, zo lijkt het, is om alles over Android een beetje erger te maken. En de enige manier om het uiteindelijk beter te maken, is door het van de grond af opnieuw op te bouwen. Dat zal voor iedereen moeilijk zijn om voor elkaar te krijgen, hoe vurig ze ook in de missie geloven.

Leave a Comment