De nieuwe Smart Dimmer Switch met draad van Belkin Wemo is exclusief voor Apple’s HomeKit

Wemo, de smart home-arm van Belkin, heeft deze week een bijgewerkte versie van zijn in-wall dimmer switch aangekondigd. De nieuwe Wemo Smart Dimmer met draad ($ 59,99) is een bedrade slimme schakelaar waarmee u op afstand kunt dimmen en lichten aan en uit kunt zetten. Het werkt uitsluitend met het HomeKit-platform van Apple via Thread of Bluetooth en is nu verkrijgbaar in de webwinkel van Belkin (en binnenkort ook op Amazon).

Deze HomeKit-focus volgt een recente trend voor het bedrijf, waarvan de laatste paar producten – de Wemo Stage Scene Controller, slimme stekker en videodeurbel – alleen werken met het slimme thuisplatform van Apple. Dit betekent dat de nieuwe switch exclusief de Apple Home-app zal gebruiken (en niet de Wemo-app) en zal werken met Siri voor spraakbesturing.

Ondanks het gebruik van Thread, het belangrijkste draadloze protocol voor Matter, en nadat het publiekelijk heeft aangekondigd dat het deze zomer nieuwe Matter-ready apparaten zou lanceren, zegt Wemo dat de Smart Dimmer niet zal worden geüpgraded om de komende smart home-standaard te ondersteunen.

“Vanaf nu kan de Dimmer met Draad niet worden geüpgraded naar Matter via firmware-update wanneer de nieuwe standaard later dit jaar wordt gelanceerd”, vertelde Cassie Pineda, een woordvoerder van Belkin, aan De rand in een e-mail. “Wanneer Matter later dit jaar wordt gelanceerd, zullen we nieuwe schakelaars/dimmers op de markt brengen die Matter over Thread ondersteunen.”

Hoewel het overbodig lijkt om in hetzelfde jaar twee bijna identieke versies van hetzelfde product uit te brengen, zei Pineda dat de redenering is dat de dimmer die vandaag wordt gelanceerd HomeKit over Thread ondersteunt, “waardoor consumenten een responsievere, betrouwbaardere en veiligere smart home-ervaring krijgen zonder het gedoe van apps van derden,” zei ze. De vertraging van Matter (oorspronkelijk gepland voor deze zomer), heeft mogelijk ook bijgedragen aan dit gespleten ecosysteem.

De nieuwe $ 60 Wemo Smart Dimmer-schakelaar werkt met Apple’s HomeKit.
Afbeelding: Belkin

De nieuwe Smart Dimmer vervangt niet de huidige Wemo Smart Dimmer Switch, die nog steeds beschikbaar is en werkt via Wi-Fi. Dat is compatibel met Amazon Alexa, Google Home en Apple HomeKit en kost slechts ongeveer $ 40.

De grootste verandering met de nieuwe versie, die exclusief is voor het platform van Apple, is het gebruik van Thread in plaats van Wi-Fi voor connectiviteit. Thread is een draadloos protocol dat speciaal is ontwikkeld voor slimme apparaten voor thuisgebruik; Het is ontworpen om sneller en betrouwbaarder te zijn en minder stroom te verbruiken dan wifi.

Omdat de Smart Dimmer HomeKit over Thread gebruikt, heb je een Apple HomePod Mini of Apple TV 4K (tweede generatie) nodig om als Thread border-router voor de switch te fungeren. Een aanstaande update van Thread zal grensrouters van verschillende fabrikanten openstellen om samen te werken, maar de Wemo Switch kan alleen werken met de grensrouters van Apple.

Als je geen Mini of nieuwere Apple TV hebt, kun je de Smart Dimmer nog steeds via Bluetooth gebruiken. Hiervoor hebt u alleen een iPhone nodig voor lokale bediening en een Apple Home-hub (een iPad of elk model van Apple TV of HomePod) als u de schakelaar wilt bedienen wanneer u niet thuis bent en automatiseringen wilt instellen in de Thuis-app.

Naast Thread en Bluetooth heeft de Smart Dimmer ook NFC-technologie voor een snellere, tap-to-pair setup.

De nieuwe dimmer heeft twee knoppen om de verlichting te dimmen.
Afbeelding: Belkin

Een bedrade schakelaar, de dimmer past in een inbouwdoos.
Afbeelding: Belkin Wemo

Een bedrade schakelaar, de Smart Dimmer werkt met of zonder een neutrale draad, waardoor hij compatibel is met zowel nieuwere als oudere huizen. Er zijn maar een paar slimme schakelaars die werken zonder een neutrale draad: Lutron Caseta, Leviton, Aqara en Cync van GE Lighting bieden enkele van de meer bekende opties.

Wemo’s Smart Dimmer is niet compatibel met driewegschakelaars (lampen die worden bediend door schakelaars vanaf twee locaties). Het kan alleen enkelpolige schakelaars vervangen (Wemo verkoopt wel een Wi-Fi drieweg slimme schakelaar). Het kan worden gekoppeld aan de Wemo Stage Scene Controller om een ​​virtuele driewegconfiguratie te creëren. Wemo zegt dat de schakelaar flikkervrije technologie heeft, dus werkt met zowel standaard als dimbare lampen zonder een flikkereffect te creëren bij lagere lichtniveaus.

Hoewel het goed is om meer Thread-producten naar het slimme huis te zien komen, zal het lanceren van nieuwe Thread-apparaten die vandaag niet naar Matter worden geüpgraded en vervolgens beloven dat hetzelfde apparaat later dit jaar met Matter-ondersteuning komt, voor verwarring zorgen. Verwarring in het slimme huis is een van de belangrijkste dingen die Matter zou moeten oplossen.

De belangrijkste conclusie hier is dat Wemo’s nieuwe Smart Dimmer is ontworpen voor degenen die all-in zijn op Apple’s HomeKit en geen plannen hebben om een ​​ander smart home-platform te proberen. Als je van plan bent om Matter in je slimme huis te gebruiken – wat de belofte met zich meebrengt om je huis met meerdere platforms te besturen als je wilt – wacht dan op de volgende versie.

Leave a Comment