De nieuwe “unsend” -functie van iMessage werkt niet op iOS 15

Met de aankomende versie van iMessage kun je berichten tot 15 minuten ongedaan maken en bewerken. Klinkt geweldig, erg handig – Signal en WhatsApp en Viber hebben al jaren vergelijkbare functies. Je kunt het nu uitproberen in de openbare bèta’s voor iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura. Slechts een kleine waarschuwing.

Als de ontvanger van uw poging tot tapijtvegen is niet de openbare bèta’s draaien op elk apparaat dat ze gebruiken voor iMessage, bent u de enige die de geschiedenis zal zien zoals u zou willen dat u deze had geschreven.

Waarin ik interesse veins in de NFT van mijn collega. Aan de linkerkant is wat ze zagen op een iPhone met de openbare bètaversie van iOS 16; aan de rechterkant is hoe het eruit zag op een iPod Touch met 15.5.
Screenshots door Mitchell Clark / The Verge

Om de nieuwe functie voor het verwijderen en bewerken te testen, startte ik iMessage op mijn nieuwe bètaversie van iPhone 11 en vroeg mijn collega Mitchell om me de NFT te laten zien die ze hadden verkregen tijdens het testen van Amerika’s meest wettelijk verplichte nieuwe 5G-netwerk. Ik stuurde een bericht met de tekst: “Dacht dat je apen had”, stuurde het niet, stuurde een tweede bericht dat alleen maar “cool” zei en bewerkte het een paar minuten later om te zeggen “HEEL cool”. (Het is niet cool. Sorry, Dish.)

Dit is wat Mitchell zag: op de bèta’s voor iOS 16 en macOS Ventura zagen ze dat ik een bericht niet had verzonden (maar niet het bericht zelf), en ze kregen de bewerkte versie van de tweede, met een kleine “Bewerkte” badge eronder. Op iOS 15.5 en macOS Monterey werd ik onthuld als de NFT-hater die ik ben: ze konden het ingetrokken bericht nog steeds zien en Zowel de bewerkte als de originele versies van de tweede.

Ik heb deze functie getest met verschillende mensen in meerdere versies van iOS en macOS en kreeg dezelfde resultaten: als beide partijen de openbare bèta’s uitvoeren, werkt de functie zoals bedoeld en mag je zoveel van je waardigheid behouden als je kunt opschonen. Zelfs de ongelezen berichtmeldingen in het meldingscentrum verdwijnen stilletjes.

Een screenshot van een iMessage-uitwisseling op iOS 16, met het bericht

Apple waarschuwde me wel dat het ongedaan maken van de verzending misschien niet werkt op oudere versies, maar niet dat mijn poging tot bewerking er zo onhandig uit zou zien.
Screenshot door Nathan Edwards / The Verge

Maar op elk Apple-apparaat niet draait op de openbare bèta – dat wil zeggen, statistisch gezien, allemaal van hen – niet-verzonden berichten hangen daar gewoon rond, verzonden. En als u een bericht bewerkt, in plaats van het te verwijderen en een ander bericht te verzenden, laat Apple het oorspronkelijke bericht intact en stuurt een seconde bericht met uw bewerkingen, die het tussen aanhalingstekens en voorwoorden met de woorden “Bewerkt naar:” in het bericht plaatst, alsof u het zelf had getypt. Dit is verwarrend en mogelijk gênant, en de afzender is niet wijzer – ze kijken toevallig naar het gesprek op een van de hun oudere apparaten.

Om eerlijk te zijn, Apple waarschuwt je wel na je verwijdert een bericht dat het misschien niet werkt op apparaten waarop niet de nieuwste software wordt uitgevoerd, maar er is niets in de gebruikersinterface dat aangeeft dat het bewerken van een bericht het equivalent is van een correctie in de krant van morgen.

Er zijn tal van goede redenen om een ​​bericht terug te roepen nadat je het hebt verzonden: gênante typefouten, eigenzinnige autocorrectie, berichten die naar de verkeerde persoon zijn gestuurd, zelfs als je besluit dat je eerste poging een beetje onbeleefd was. (Sorry, Mitchell.) Met Slack en Discord kun je al berichten bewerken, en onder andere WhatsApp, Viber en Signal laten je verzonden berichten verwijderen – hoewel geen van hen de standaard berichten-app is voor de helft van de smartphones in het land. Voor de meeste mensen is het een manier om blunders te vermijden en sociale interacties glad te strijken, meer niet.

Maar niet-verzenden en bewerken hebben meer snode toepassingen. Organisaties voor de rechten van slachtoffers hebben zich uitgesproken over de mogelijkheid van misbruik en gaslighting – berichten bewerken om er onschadelijk uit te zien nadat ze zijn gelezen, ongevraagde grafische afbeeldingen verzenden en ze vervolgens ongedaan maken, en het in het algemeen moeilijker maken voor hun slachtoffers om bewijs van de wandaden te bewaren . “Manipulatie van edit- en unsend-functies past netjes binnen elke machts- en controledynamiek door een slechte acteur toe te staan ​​​​in het apparaat van een slachtoffer te reiken en zonder toestemming wijzigingen aan te brengen”, Adam Dodge, CEO van EndTAB – die organisaties opleidt om te helpen bij het aanpakken en voorkomen van online misbruik – vertel De rand. “En er kan veel schade worden aangericht in een tijdsbestek van 15 minuten.” Dodge voegde eraan toe dat hij met rechters had gesproken die bezorgd waren dat het “ravage zou aanrichten” met de toelaatbaarheid van iMessage-screenshots in de rechtbank.

Op dit moment is bewerken en ongedaan maken alleen beschikbaar voor het verdwijnend kleine percentage Apple-gebruikers dat is ingeschreven voor de openbare bèta’s. Maar dit najaar zullen ze voor iedereen beschikbaar zijn op een iPhone 8 of nieuwer, wat een aanzienlijk deel is van de hele Amerikaanse smartphonemarkt.

Als je het idee niet leuk vindt dat mensen berichten kunnen bewerken of intrekken in de standaard berichten-app van je telefoon, moet je dan de iOS 16-update vermijden? Dat is ook geen goede optie, zoals Dodge uitlegt:

Het is zeker een optie, maar ik denk dat dit een onrechtvaardige last is voor de slachtoffers. iOS-updates verbeteren de apparaatprestaties en beschermen gebruikers tegen nieuwe bedreigingen. Het behouden van een oudere iOS-versie betekent dat je slachtoffers moet vragen om andere nadelen en risico’s te dragen om veilig te blijven. Ik ben meer voor een opt-in-functie waarmee gebruikers ervoor kunnen kiezen om berichten op hun apparaat te bewerken en niet meer te verzenden, vergelijkbaar met leesbevestigingen.

Met nog enkele maanden te gaan voordat de nieuwe besturingssystemen officieel worden uitgerold, is er misschien nog tijd voor Apple om de opt-in-functies te bewerken en ongedaan te maken, zoals Dodge suggereert. Mensen die de functies willen, kunnen ze inschakelen. Of ze kunnen een andere berichten-app gebruiken, zoals Signal, waarmee je eenmalig berichten kunt verzenden en automatisch kunt verwijderen. Het werkt zelfs op Android.

Leave a Comment