De nieuwste Linux-kernel, Linux Kernel 5.19 is nu beschikbaar voor downloads

De Linux Kernel 5.19 is getipt om de systeembeveiliging met grote sprongen te verbeteren.

De langverwachte Linux Kernel 5.19, de nieuwste Linux Kernel is eindelijk hier! Het was meer dan twee maanden in de maak onder de bekwame leiding van de hoofdontwikkelaar uit Finland, Linus Torvalds. De meest recente toevoeging aan de illustere Linux OS-serie heeft naar verluidt een enorme upgrade ondergaan en ziet er met een groot aantal geavanceerde functies fascinerend veelbelovend uit.

Linux Kernel 5.19 – Wat is er nieuw?

Het Linux-besturingssysteem wordt alom geprezen en miljoenen gebruikers wereldwijd vertrouwen op het Linux-besturingssysteem als de steunpilaar van hun respectieve werkstations. Als het gaat om compatibiliteit, vinkt de Linux-software een breed scala aan vakjes aan, omdat het een lange lijst met apparaten ondersteunt dankzij de veelzijdigheid van de aanwezige stuurprogramma’s. Laten we de nieuwste Linux-kernel eens van dichtbij bekijken om een ​​gedetailleerde lijst van zijn geavanceerde aanbod op te stellen.

  • Geavanceerd ondersteuningssysteem – De Linux Kernel 5.19 heeft veel add-ons op het gebied van ondersteunde bestanden/systemen. Dit zijn de belangrijkste nieuwkomers in de lange lijst: a) ZSTD-gecomprimeerde firmwarebestanden b) AMD’s Secure Nested Paging-functie c) Gebruikersruimte-API voor het beheren van MultiPath TCP (MPTCP)-stromen d) Loongson’s “LoongArch” RISC ISA CPU-architectuur [*initial support only] e) ARM Scalable Matrix Extension (SME) f) Op pagina gebaseerde geheugentypen in supervisormodus

Bovendien is het uitgerust met de geavanceerde tools om de 32-bits binaire bestanden soepel uit te voeren op 64-bits systemen voor RISC-V-architecturen. Het is compatibel met SMP-coprocessors, KCSAN en Xtensa-architectuur. Met dank aan een nieuw-generiek-ticket spinlock-type, breidt het zijn ondersteuning uit voor volledige qspinlock-implementatie in verschillende architecturen zoals RISC-V, OpenRISC en C-SKY. De aanwezigheid van een nieuwe ‘FAN_MARK_EVICTABLE’-vlag die aan het fanotify-mechanisme is bevestigd, maakt cache mogelijk om te voorkomen dat de beoogde inode in de inode wordt vastgezet.

De nieuwste Linux Kernel, Linux Kernel 5.19, zal naar verluidt een reeks nieuwe functies bieden. (Alleen voor representatieve doeleinden) [Image Credit: Wikimedia Commons]

  • Nieuw Intel ‘In-field Scan’-mechanisme – Deze gloednieuwe functie van de nieuwste Linux-kernel vergemakkelijkt de detectie van problemen in Intel-CPU’s – het oplossen van veel essentiële problemen.
  • Extra ondersteuning – De Linux Kernel 5.19 voegt een geavanceerde implementatietool voor virtuele machines toe aan de m68k-architectuur op basis van de Android Goldfish-emulator, opnieuw een hoognodige verbetering.
  • Geavanceerde opslagmogelijkheden Met de nieuwste Linux-kernel tot je beschikking, kun je miljarden uitgebreide attributen opslaan met een bepaalde inode. Het wordt ook geleverd met een nieuwe functie voor het opnieuw afspelen van gelogde attributen, waardoor meerdere uitgebreide bestandsattributen tegelijkertijd kunnen worden gewijzigd in het XFS-bestandssysteem.
  • Bijgewerkt EROFS alleen-lezen bestandssysteem – In de nieuwste Linux-kernel heeft dit een enorme sprong voorwaarts gemaakt om de uiterst belangrijke fscache-laag te gebruiken. Deze enige update dient als een enorme boost voor de algehele prestaties – nu is de kernel in staat om het gebruik van geheugen te regelen tijdens het gebruik van de Zswap.

Linux Kernel 5.19 – Beveiligingsupgrade

Met de groeiende bezorgdheid over gegevensdiefstal, is de beveiliging van uw besturingssysteem nog belangrijker geworden. Het is iets dat extreem integraal deel uitmaakt van de kern van de dingen, en met de nieuwste Linux-kernel kun je achterover leunen en ontspannen. De verbeterde vergrendelingsmodus voorkomt dat de bevoorrechte processen het kernelgeheugen wijzigen buiten de controle van de kernel. Het versterkt de ondersteuning voor regels in de Landlock-beveiligingsmodule om het hernoemen van bestanden te regelen. Bovendien voegt het ondersteuning toe voor fs-verity bestandssamenvattingen aan de Integrity Measurement Architecture (IMA) en bevat het een Clang-gecompileerde structuur randomisatie verhardingsfunctie. Exponentiële groei is ook waargenomen in de generator van willekeurige getallen.

Is Linux Kernel 5.19 de moeite waard om te installeren?

De geheel nieuwe Linux-pc biedt verbeterde beveiligingspatches, systeemondersteuning en veel nieuwe tools om de algehele output van uw systeem te versterken. Van de Raspberry Pi Sense HAT-joystick, de forcefeedback van de Mega World-controller tot het ThinkPad TrackPoint Keyboard II en het Google Whiskers-touchpad – de nieuwste Linux Kernel ondersteunt ze allemaal. Je kunt de source-tarball van Linux 5.19 meteen downloaden van de kernel.org-website om aan de slag te gaan met het geavanceerde Linux-besturingssysteem.

Leave a Comment