De nieuwste openbare bèta’s van iOS 16 en iPadOS 16 zijn stabiel genoeg om te proberen

Ben je het zat om alleen maar over het nieuwe iPhone-vergrendelscherm te lezen en wil je het proberen? Wil je graag volledig gebruik maken van een extern scherm met je iPad? Er is goed nieuws: Apple heeft deze week nieuwe openbare bèta’s van iOS 16 en iPadOS 16 uitgebracht, en mijn tests laten zien dat ze stabiel genoeg zijn voor gemiddelde gebruikers om ze uit te proberen.

Dat gezegd hebbende, wees voorzichtig. Dit zijn voorlopige versies – ze bevatten nog steeds bugs. De definitieve versies worden al maanden niet verwacht, en er is nog genoeg ruimte voor verbetering

Enkele geweldige nieuwe functies zijn beschikbaar in iOS 16 en iPadOS 16

Apple onthulde iOS 16 op zijn Worldwide Developers Conference in juni, en ongetwijfeld zijn de verbeteringen aan het vergrendelscherm het hoogtepunt. Het is veel meer aanpasbaar en je kunt widgets toevoegen.

En dat is niet alles. U kunt berichten ongedaan maken en bewerken. Bovendien is horizontale Face ID-ontgrendeling eindelijk iets.

iPadOS 16 werd ook onthuld op WWDC22 en is meer controversieel omdat enkele van de beste functies alleen voor iPads met processors uit de M-serie zijn. Dat omvat de grootste verandering: ondersteuning voor zwevende app-vensters op de iPad en op externe beeldschermen. Maar alle iPads krijgen een verzameling andere verbeteringen.

Wat een verschil een paar weken maakt

De bètatests van iOS 16 en iPadOS 16 begonnen voor ontwikkelaars nog voordat WWDC22 eindigde. Ik gebruikte die vroege versies, maar deed dat alleen omdat het mijn werk is. Ze waren erg onstabiel. De nieuwe functies waren er, maar ook willekeurige crashes en software-incompatibiliteiten. Ik moest mijn iPad vaker opnieuw opstarten dan ik kan tellen.

De eerste openbare bèta’s kwamen begin juli uit. En hoewel Apple dacht dat deze klaar waren voor gemiddelde gebruikers om te testen, was ik het daar niet mee eens.

Maar deze week bracht de op één na slechtste openbare bèta’s, die ook de vierde ontwikkelaarsbèta’s zijn van iOS 16 en iPadOS 16. Er was een wachttijd van drie weken en mijn praktijktests laten zien dat Apple de tijd gebruikte om veel van de problemen op te lossen. problemen.

iOS 16 openbare bèta 2 biedt een betere batterijduur

Voor mij was het grootste probleem met de vorige iOS 16-bèta een slechte levensduur van de batterij. Bèta’s zijn meestal inefficiënt, maar deze was bijzonder slecht, tot het punt waarop mijn iPhone 13 elke keer dat ik hem langer dan kort gebruikte, zou opwarmen.

De nieuwe openbare bèta 2 die deze week uitkomt, heeft dit probleem niet. Ik heb het voor de zekerheid meerdere dagen gebruikt. Apple zal het waarschijnlijk verder aanpassen om de levensduur van de batterij te verlengen, maar de huidige versie is acceptabel.

Voor alle duidelijkheid, er zijn nog steeds bugs in iOS 16, maar geen dealbreakers. Tenminste niet voor mij. YMMV. Dus, als je je moedig voelt, waarom zou je het dan niet eens proberen?

iPadOS 16 public beta 2 is ook niet zo buggy als voorheen

Met de toevoeging van zwevende app-vensters in Stage Manager en op externe beeldschermen, is iPadOS 16 ambitieuzer dan de iPhone-upgrade. Het is dus niet verwonderlijk dat iPad-gebruikers met vroege bèta’s een buggi-ervaring hebben doorstaan.

Ik heb de mogelijkheden grondig getest – mijn iPad Pro is mijn primaire computer en ik heb er een extern beeldscherm op aangesloten wanneer ik aan het werk ben. Ik gebruik het tweede scherm voor secundaire taken, waaronder e-mail en Slack. Met deze setup en de eerste bètarondes van juni en begin juli crashte het besturingssysteem regelmatig en crashten sommige apps van derden elk uur.

Met de nieuwe iPadOS 16 public beta 2 zijn de meeste ernstige problemen verholpen. Ik kom nog steeds problemen tegen, maar niet zo vaak.

De meeste problemen die ik ervaar komen van apps van derden. Zowel Slack als Twitter geven me bijvoorbeeld altijd af en toe een zwart scherm wanneer ik ze schakel tussen de iPad en een extern scherm. De enige oplossing is om ze te sluiten en vervolgens opnieuw te openen.

Toch is iPadOS 16 een stuk bruikbaarder dan een paar weken geleden. Tot het punt waarop ik denk dat gemiddelde gebruikers niet al te gefrustreerd zouden zijn.

Pak ze

Als je dit weekend op zoek bent naar een project en je tolerantie voor softwarefouten vrij hoog is, installeer dan iOS 16 en/of iPadOS 16.

Het is gratis en gemakkelijk. Ik heb een handleiding geschreven om je door het proces te leiden. Ik raad je ten zeerste aan om aandacht te besteden aan het gedeelte over het maken van een back-up van je apparaat voordat je een bèta installeert, zodat je indien nodig kunt terugkeren naar een niet-bètaversie.

Laatste waarschuwingstijd: Jij zullen Ondervind zowel bugs als problemen met applicaties van derden met deze bètaversies van iOS 16 en iPadOS 16. Als je echt afhankelijk bent van je iPhone of iPad, wacht dan tot de definitieve versies, die vrijwel zeker in september verschijnen.

Leave a Comment