De privacy-instellingen van Android 12 die u nu moet bijwerken

Google heeft de De eerste openbare versie van zijn Android 12-besturingssysteem tegen het einde van oktober, maar niet voor iedereen. Het werd eerst uitgerold op door Google gemaakte Pixel-telefoons en druppelt geleidelijk zijn weg naar de handsets van andere fabrikanten. Samsung maakt het nu beschikbaar voor zijn vlaggenschip Galaxy-telefoons, en OnePlus, Oppo en Realme zullen de komende weken volgen.

De nieuwe functies in Android 12 zijn niet de grootste update, maar Google heeft een heleboel privacy- en beveiligingstoevoegingen toegevoegd. Ze gaan niet zo ver als de nieuwste privacy-instellingen van de iPhone bij het vergrendelen van uw gegevens, maar ze zijn nog steeds de moeite waard om in te duiken.

Sommige van de nieuwe Android-updates, zoals het in slaapstand zetten van apps die je lange tijd niet hebt gebruikt en het minder nauwkeurig maken van locatiegegevens, zullen onder de motorkap werken. Maar andere veranderingen zijn de vijf minuten waard die nodig zijn om ze te bekijken. Terwijl u uw telefoon bijwerkt, moet u er ook voor zorgen dat de rest van uw privacy-instellingen zijn vergrendeld – Google is tenslotte een bedrijf dat is gebouwd op persoonlijke gegevens en gerichte advertenties.

Gebruik het privacydashboard

Veel van de grootste privacyaanpassingen in Android 12 zijn gebaseerd op de machtigingen die u de apps op uw telefoon geeft. Wanneer je apps installeert, kunnen ze om toegang vragen tot je camera, contacten, bestanden, locatie, microfoon en meerdere andere sensoren en datasets die op je apparaat zijn opgeslagen.

Sommige van deze machtigingen zijn cruciaal om apps te laten werken. Maar niet alle apps hebben toestemming nodig om toegang te krijgen tot elk type gegevens. Een AR-app heeft bijvoorbeeld waarschijnlijk toegang tot je camera nodig om goed te kunnen functioneren, maar een agenda-app misschien niet.

Android 12 introduceert een nieuw privacydashboard om de transparantie van machtigingen te vergroten. Dit laat zien welke apps de afgelopen 24 uur toegang hebben gehad tot de sensoren op je telefoon en je kunt ze verdere toegang weigeren. Het is een eenvoudige manier om te zien welke apps wat doen op uw telefoon.

U vindt het dashboard door naar: Instellingen > Privacy en dan opengaan Privacydashboard (je kunt er ook gewoon naar zoeken in Instellingen). Tik bijvoorbeeld op de agendatoestemming en u ziet welke apps toegang hebben tot gegevens uit uw agenda en welke niet. Door op elke app afzonderlijk te tikken, kunt u de instellingen wijzigen. Er is ook een tijdlijn voor het gebruik van toestemmingen. Open bijvoorbeeld locatiemachtigingen en u kunt van minuut tot minuut zien welke app toegang heeft tot waar u zich bevindt.

Microfoon- en cameratoegang controleren

Al jaren gaan er geruchten dat Facebook de microfoon van je telefoon gebruikt om af te luisteren wat je zegt. Dit is niet waar, hoewel Facebook je op meerdere manieren volgt. Een van de nieuwe privacy-instellingen van Android 12 helpt de afluistermythe verder te ontkrachten.

Wanneer een Android-app de microfoon of camera van je telefoon gebruikt, verschijnt er een kleine groene stip in de bovenste menubalk, vergelijkbaar met een Apple-functie die is toegevoegd in de iOS 14-release van vorig jaar. Door naar beneden te vegen vanuit de bovenhoek van het scherm wordt de Snelle instellingen menu, waar u de camera- en microfoontoegang van de app direct kunt uitschakelen. Hoewel die blokkering tijdelijk is, kunt u hier de machtigingen van de afzonderlijke app invoeren en de wijziging permanent maken.

Uw advertentie-ID verwijderen

Uw telefoon heeft een eigen advertentie-ID waarmee apps gegevens aan uw apparaat kunnen koppelen en een profiel van u en uw interesses kunnen opbouwen, zodat u op basis van deze informatie gepersonaliseerde advertenties kunt zien. Hoewel het al enige tijd mogelijk is om je af te melden voor deze advertentiepersonalisatie op Android, maken wijzigingen in Android 12 een subtiel verschil.

U kunt nu uw instellingen wijzigen om de reeks cijfers die u identificeert te resetten naar een reeks nullen en te voorkomen dat derden op deze manier informatie aan uw apparaat koppelen. (Hoewel de wijziging niet specifiek deel uitmaakt van Android 12, wordt deze eerst uitgerold op apparaten waarop het besturingssysteem wordt uitgevoerd). Om de wijziging aan te brengen, gaat u naar Instellingen > Privacyscroll naar Advertentiesen tik vervolgens op Advertentie-ID verwijderen. Het betekent niet dat u geen advertenties meer op uw telefoon ziet, alleen dat de advertenties niet gebaseerd zijn op uw gedrag en persoonlijke gegevens.

Behandel de basisprincipes van Android-privacy

Hoewel de meeste nieuwe privacy-instellingen in Android 12 gericht zijn op machtigingen, zijn er tal van bestaande opties die u kunnen helpen uw gegevens en accounts te beschermen – het duurt ook niet lang om ze te veranderen.

U vindt de meeste privacyopties van Android in de Instellingen app op je telefoon of tablet, door te navigeren naar de Privacy menu. Hier vindt u eenvoudige schakelaars om uw camera- en microfoontoegang voor alle apps in of uit te schakelen; laat uw wachtwoorden kort zien terwijl u ze in de velden typt; apps uitschakelen die uw gegevens gebruiken om Android-instellingen te personaliseren; en schakel de toegang van apps uit tot wat er op uw klembord staat.

.

Leave a Comment