De vooruitzichten worden ingewikkelder voor Meta’s virtual reality-dromen – TechCrunch

Voor een branche die zelden groot nieuws meer heeft, was dit een ontzettend grote week voor virtual reality. Het is niet verwonderlijk dat alle belangrijke datapunten verband houden met de enige weldoener van de industrie tegenwoordig, Meta, die erin slaagde de toegangskosten tot zijn VR-ecosysteem te verhogen, bevindt zich in een nieuwe strijd met de Amerikaanse regering over VR, en kondigt aan dat het had dit kwartaal opnieuw ontzettend veel geld verbrand aan zijn Reality Lab-inspanningen.

Het vreemdste nieuws was absoluut het schijnbaar ontroerende voor Meta om de prijzen van de Quest 2 met $ 100 op te drijven. Dit is opnieuw een headset van een jaar oud die Meta zogenaamd met verlies heeft verkocht om meer consumenten naar de markt te lokken. Deze forse verhoging brengt de instapprijs van $ 299 naar $ 399 en geeft aan dat de bereidheid van het bedrijf om headsets te subsidiëren voor relevantie zijn grenzen kent.

Deze prijsstijging gaat gepaard met recordinflatieniveaus en een vijandige aandelenmarkt die een bijzonder sterke strijd met de aandelenkoers van Meta heeft veroorzaakt. De aandelen van het bedrijf worden nu verhandeld onder het niveau van 5 jaar geleden en de uitgaven bij Reality Labs zijn een meer relevante zorg geworden voor beleggers nu de omzetgroei van het bedrijf begint af te nemen.

VR en de metaverse worden erg dure inspanningen voor Meta. Het bedrijf kondigde woensdag aan dat ze alleen al in het tweede kwartaal $ 2,8 miljard aan Reality Labs hadden uitgegeven, een aantal dat aantoont dat de metaverse dromen van het bedrijf meer zijn dan alleen hokey marketing, en een substantiële financiële gok blijven met weinig voordeel op de korte termijn in een arena waar veel van grote techreuzen leken de afgelopen jaren hun R&D-uitgaven terug te trekken.

Wat de moeite waard is om te onthouden, is waarom Meta de strategie volgde om headsets tegen kostprijs te verkopen om mee te beginnen. Dit was niet het oorspronkelijke plan van het bedrijf, de Rift-headset en zijn controllers werden verkocht voor bijna $ 800 toen ze werden gelanceerd en het was pas na jaren van prijsdalingen dat het bedrijf de verkoop van het apparaat kon opschalen. Dat was natuurlijk een stuk hardware waarvoor een gaming-pc nodig was en dat was er een met naaste concurrenten voor vergelijkbare prijspunten.

Fast forward 5 jaar en er zijn misschien nog steeds een handvol headsets die er zijn, maar de hoeksteen van de groei van het aantal headsets lijkt de laatste tijd exclusief te zijn vastgemaakt aan de Quest 2, het goedkoopste toegangspunt op de markt. Het verhogen van de prijzen van technische hardwareproducten in het midden van zijn levenscyclus suggereert zeker een fundamentele misrekening en een die het bedrijf minder snel zal herhalen.

Terwijl het bedrijf op weg is naar de release van zijn “Project Cambria” -headset waarvan Bloomberg heeft gemeld dat deze de Quest Pro zal worden genoemd en geruchten gaan over een prijs van $ 1500, lijkt de VR-industrie gedwongen te worden om te concurreren op de relatieve verdiensten van zijn ecosysteem en rechtvaardigen iets dat dichter bij de werkelijke kosten van zijn hardware voor consumenten ligt. Dit zou een grote, plotselinge verschuiving zijn voor Meta om te maken en ik vraag me af hoe groot het publiek van gebruikers voor een headset van $ 1.500 is in 2022, zelfs een met een “professionele” focus.

Meta’s inspanningen vinden niet volledig in eenzaamheid plaats. Sony heeft deze week nieuwe details over zijn tweede generatie headset aangekondigd, en Apple heeft zwaar geïnvesteerd in een lang uitgestelde release van een mixed reality-headset, een apparaat dat meer dan $ 3.000 kan kosten wanneer het uiteindelijk wordt uitgebracht en ongetwijfeld zal dienen als een uitbijter in zijn reeks “Pro” -producten.

Apple lijkt echter klaar om een ​​voordeel te behalen als het gaat om het verwerven van nieuwe startups en producten in de VR-ruimte. Meta’s inspanningen om veel geld uit te geven om veel te winnen in de metaverse stuitten woensdag op een behoorlijk zorgwekkende uitdaging toen de FTC aankondigde dat ze een aanklacht indienen tegen Meta’s aankoop van VR-ontwikkelaar Within, de studio achter VR-fitness-app Supernatural. Een blokkering van de deal, die naar verluidt voor meer dan $ 400 miljoen was, zou een behoorlijk verbluffende berisping zijn van een van de enige exit-mogelijkheden van de VR-industrie, in een fase van de industrie waar inkomsten moeilijk te verkrijgen zijn en VR-startups er niet in slagen om te verdienen veel belangstelling van beleggers.

Na het grootste deel van een decennium sinds de Oculus-acquisitie van Facebook, is de VR-industrie nog steeds net zo volledig afhankelijk van Meta’s chequeboek als altijd. Een neergang van de publieke markt dwingt tot een aanpassing aan de oneindige uitgaven van het bedrijf aan de subcategorie en het is duidelijk dat er tal van tweede-orde-effecten op komst zijn.

Leave a Comment