Deze iOS 16-functies zijn niet beschikbaar bij de lancering

Niet alle nieuwe iOS 16-functies zullen op een dag arriveren wanneer het besturingssysteem dit najaar wordt gelanceerd. Een handvol van hen zal later komen, nadat Apple de kans heeft gehad om ze op te poetsen en klaar te maken voor prime time.


iOS 16-functies niet beschikbaar bij lancering

Apple kondigt doorgaans alle nieuwe belangrijke functies aan die naar iOS en zijn andere platforms komen tijdens zijn jaarlijkse Worldwide Developers Conference. Tijdens de keynote van dit jaar was het iOS-gedeelte gericht op aanpassingsopties voor het iPhone-vergrendelscherm en nieuwe manieren om meldingen te beheren.

Apple heeft echter ook enkele andere geweldige functies laten zien die om verschillende redenen niet met de eerste versie van iOS 16 zullen worden geleverd.


Vanaf nu zijn dit de enige iOS 16- en iPadOS 16-functies die niet bij de lancering zullen aankomen. Apple zou echter andere functies kunnen tegenhouden als het denkt dat ze niet klaar zijn voor een openbare release in september.

1. Vrije vorm

Freeform is als een virtueel whiteboard dat samenwerking op iPhone, iPad en Mac mogelijk maakt.
Foto: Appel

Freeform is de aankomende platformonafhankelijke samenwerkingsapp van Apple waarmee gebruikers kunnen samenwerken in een gedeelde digitale ruimte. Hiermee kunnen mensen op iPhone, iPad en Mac werken zonder zich zorgen te hoeven maken over lay-outs en paginaformaten.

Je kunt de app gebruiken om notities te maken, bestanden te delen en foto’s of video’s in te voegen. Het ondersteunt ook Apple Pencil, zodat je je creativiteit de vrije loop kunt laten. Wanneer het wordt gestart, kun je een Freeform-sessie starten via een FaceTime-oproep en live updates van andere gebruikers zien in een berichtenthread.

Hoe geweldig het ook klinkt, het zal niet aankomen met de eerste versie van de bijgewerkte besturingssystemen van Apple. De app komt ‘later dit jaar’ naar iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura, zegt Apple.

2. Materie

Materie is de aankomende smart home-standaard die er toe gaat doen. De standaard wordt onderhouden door de Connectivity Standards Alliance en heeft de steun van Apple, Google, Samsung, Amazon en meer dan 200 andere bedrijven. Het zal interoperabiliteit tussen smart home-apparaten in verschillende ecosystemen mogelijk maken.

Theoretisch zou Matter je HomePod mini als hub voor de Google Nest-deurbel laten fungeren.

Het klinkt behoorlijk ambitieus – en zou het bezitten van smart home-producten mogelijk veel lonender kunnen maken. De lancering van Matter is nu echter een paar keer uitgesteld. De laatste schatting is dat de nieuwe standaard in het najaar van 2022 wordt gelanceerd.

3. SharePlay-integratie in Game Center

Apple brengt SharePlay-integratie naar Game Center met iOS 16. De functie, waarmee je games kunt spelen met een vriend of familielid tijdens een FaceTime-gesprek, is echter niet beschikbaar bij de lancering.

4. Live-activiteiten

Live-activiteiten is een belangrijke nieuwe iOS 16 Lock Screen-functie. Het geeft je realtime informatie over dingen die constante aandacht nodig hebben: de bezorgstatus van eten, spelscores en meer. Het doel is om te voorkomen dat u herhaaldelijk een app moet openen om de nieuwste gegevens te controleren.

Apple zegt dat Live Activities later dit jaar in een update zal verschijnen.

5. CarPlay-verbeteringen

CarPlay gaat in een hogere versnelling
CarPlay ziet eruit alsof het de basis is voor een Apple-auto.
Foto: Appel

Apple demonstreerde de next-gen CarPlay tijdens de onthulling van iOS 16 op WWDC22. De volgende versie kan het instrumentenpaneel van uw auto overnemen en aanpasbare statistieken weergeven, zoals snelheid, afstand, motortoerental en temperatuur. U kunt CarPlay zelfs gebruiken om het binnenklimaat van de auto te regelen, de airco aan of uit te zetten en meer.

“Door de diepe integratie met de hardware van de auto kun je de autoradio afstemmen of je temperatuur wijzigen zonder de CarPlay-ervaring te verlaten”, zei Emily Schubert, senior manager auto-ervaringstechniek bij Apple, tijdens de WWDC22-keynote.

Bovendien zal de schijnbaar nieuwe CarPlay-ervaring worden geïntegreerd met schermen over het hele dashboard.

Raak er echter nog niet te enthousiast over. De nieuwe CarPlay-ervaring zal in 2023 arriveren in voertuigen van Land Rover, Ford, Audi, Honda, Volvo en meer.

6. Web push-notificaties

Apple heeft de basis gelegd voor web-pushmeldingen sinds de eerste bètaversie van iOS 15.4. Met de langverwachte functie kunnen web-apps waarschuwingen verzenden in mobiele Safari zoals reguliere apps. (Safari op Mac staat al pushmeldingen voor web-apps toe.)

Apple zegt opt-in ondersteuning voor webmeldingen van websites via Safari in iOS 16 en iPadOS 16 in 2023.

Leave a Comment