Drie functies maken iOS 16 geweldig. Ik gebruik de openbare bètaversie van iOS 16… | door MG Siegler | juli 2022

Ik gebruik de afgelopen weken de openbare bèta van iOS 16. Het is fijn dat het redelijk stabiel is. Maar het is ook eerlijk gezegd niet zo anders in het dagelijks gebruik. Behalve drie echt belangrijke en echt geweldige veranderingen.

Haptisch typen

De eerste is haptische feedback tijdens het typen. Ja, veel Android-apparaten hebben dit al heel lang. En het is echt vreemd dat Apple dit niet heeft aangeboden, aangezien ze niet alleen al jaren hun haptische engine in iPhones hebben, maar het is misschien wel de beste haptische engine. Je moet waarschijnlijk je sterke punten aanprijzen? En toch, zelfs met iOS 16, is deze nieuwe functionaliteit niet standaard ingeschakeld. Je moet het inschakelen in Instellingen.

En dat zou je ook moeten doen, want het is geweldig. Het is een van die dingen waarbij je niet kunt overschakelen naar een apparaat dat niet heb het als het eenmaal aan is. Ik weet dit omdat ik blijf typen op mijn iPad mini, die niet zo’n engine of functie heeft, en het voelt alsof hij kapot is. Misschien is dat de reden waarom Apple het niet standaard inschakelt. Het verpest het typen van glas op andere Apple-apparaten.

En mag ik voorstellen om het te combineren met geluid? Als in, het geluid ging aan. Mijn telefoon is bijna altijd gedempt van elk geluid, maar ik ben al lang dol op de faux “klikken” van het iOS-toetsenbord en wou dat ik dat kon alleen maar zet die aan en niets anders. Nu wil ik dat nog meer met haptische feedback. Omdat het typen op het apparaat bijna leuk maakt. Soort grillig.

Mooi vergrendelscherm

De tweede killer-functie van iOS 16 is de grote. De nieuwe lockscreens zijn verdomd geweldig. Nogmaals, Android heeft al jaren meer aanpassingen en doet dat nog steeds, yadda yadda. Maar Apple heeft dit in hun eerste poging genageld. Het is zo goed.

Misschien zou dit geen grote verrassing moeten zijn, gezien hoeveel van het UI-paradigma eigenlijk is geleend van de Apple Watch, die vergelijkbare conventies heeft. Dat is een slimme kruisbestuiving. Apple heeft hun gebruikersinterface voor de Apple Watch gemaakt uit vorm- en functiebeperkingen en -mogelijkheden. Maar ze werken ook briljant opgeschaald. De complicaties zijn groot, zij het beperkt in overvloed in de nog-bèta-fase. Maar dingen zoals onderwerpfocus in foto’s die de tijd overlappen, zien er gewoon prachtig uit. En dit diepte-effect zorgt ervoor dat het onderwerp als eerste in beeld komt wanneer het scherm wordt verlicht. Zo goed.

Ook verbluffend, de nieuwe typografie-opties. Dit lijkt alledaags, maar als je al 15 jaar naar dezelfde standaard lockscreen-esthetiek staart, is het een enorme verandering. Kleuropties ook. En Apple doet goed werk door goede combinaties voor te stellen. Lief.

Weer (dat het huidige weer kan markeren waar u zich bevindt). Aarde en Maan (die laten zien waar je op aarde bent of welke maanfase je ziet). Photo Shuffle (waar je Mensen, Huisdieren, Natuur, Steden of een combinatie daarvan kunt kiezen – en ja, je kunt kiezen welke mensen je wilt laten zien). Allemaal geweldig.

Maar de echte ster van de show, althans in dit vroege stadium, is misschien wel de Emoji. Nogmaals, sprekend over het idee om met je sterke punten te werken, Apple heeft altijd de beste emoji gehad. Maar aangezien het emoji zijn, zijn ze klein wanneer ze in apps worden gebruikt. Apple besloot hun briljante ontwerpen te verweven in het ontwerp van iOS 16. Je kunt nu je favoriete emoji mixen en matchen op manieren die verrassend bevredigend en zelfs bevredigend zijn. En gewoon leuk.

Als iemand die geobsedeerd is door het regelmatig veranderen van zijn iPhone-achtergrond sinds de eerste dag 15 jaar geleden, is deze nieuwe functionaliteit een uitkomst. En ik ben vooral onder de indruk van hoe slim Apple is met hun interpretatie van hoe dit te doen.¹

Maar dat is niet alles.

Mediabediening

ik heb lang gehamerd op het feit dat voor een bedrijf dat zo gefocust is op muziek als Apple beweert te zijn, ze je een klein chiclet geven voor albumillustraties wanneer je muziek afspeelt op je lockscreen. Geef ons gigantische, grote gedurfde albumillustraties. Zoals we vroeger hadden bij het luisteren naar platen, of cd’s, of zelfs cassettebandjes! Dat verandert in iOS 16 en het resultaat is geweldig. Eindelijk.

Het afstemmen van de achtergrondkleur op het artwork is het mooie type aanraking dat je van Apple zou verwachten. Het is ook leuk om de illustratie te kunnen “minimaliseren” als je liever je lockscreen-achtergrond om welke reden dan ook het middelpunt wilt houden.

Maar iets anders waar ik niet echt over had nagedacht, is hoeveel beter deze zelfde verandering het luisteren naar maakt andere dingen op de iPhone. Podcasts zien er nu bijvoorbeeld niet alleen beter uit met grote albumhoezen, maar als een podcast illustraties heeft die aan de inhoud zijn gekoppeld, zoals die van Ben Thompson strategie vaak doet, het is geweldig. De afbeeldingen komen mooi groot op het lockscreen terwijl er over wordt gepraat. Hetzelfde met zoiets als De econoom, waar ik vaak naar luister via hun app. Artikelafbeeldingen komen door terwijl je luistert.

Ten slotte merk ik op dat het geweldig is om de bedieningselementen onderaan het iPhone-scherm te hebben in plaats van in het midden. Het is veel gemakkelijker om met uw duim te navigeren.

Een gerelateerd element dat controversieel zal zijn, zijn meldingen die vanaf de onderkant van het scherm binnenkomen. Dit is leuk en logisch op het lockscreen, maar het is beslist anders bij het gebruik van de belangrijkste iOS-gebruikersinterface, waar we allemaal gewend zijn om naar beneden te vegen om het systeemvak te openen, dat nog steeds werkt, behalve dat je nu omhoog veegt na de veeg naar beneden . Het is gecompliceerd.

Leave a Comment