Een cd rippen in Windows 11

Compact discs hebben hun hoogtijdagen allang voorbij, die kwam in 2000, toen ze een omzet van $13 miljard bereikten(Opent in een nieuw venster) in de VS. Eerst mp3-spelers en daarna streamingdiensten. Maar er zijn nog steeds mensen onder ons met grote collecties van de iriserende plastic schijven, en je kunt ze nog steeds te koop vinden bij vintage platenwinkels en online.

De nieuwe Media Player-app van Windows 11 bevatte aanvankelijk geen mogelijkheid om cd’s te rippen, maar een update in preview-builds van het besturingssysteem laat zien dat het terugkomt. Hier bekijken we die nieuwe functie en laten we u enkele andere manieren zien waarop u uw cd’s kunt omzetten in mediabestanden op uw pc.


Voor de meeste lezers is dit gedeelte alleen interessant als Microsoft het rippen van cd’s toevoegt aan de vrijgegeven versie van het besturingssysteem. Op dit moment is het alleen in preview. Maar maak je geen zorgen: het bedrijf heeft zich ertoe verbonden nieuwe functies voor het besturingssysteem uit te brengen wanneer ze klaar zijn, dus je hoeft waarschijnlijk niet te wachten op een grote release-update. Voorlopig kan elke Windows 11-gebruiker dit al Speel CD’s met de Media Player-app, die er als volgt uitziet:

(Tegoed: PCMag)

Na de update krijg je de nieuwe Rip CD-keuze:

De keuze voor het rippen van cd's

(Tegoed: PCMag)

Je kunt je cd laden, op die knop tikken en je bent klaar om te gaan. Nadat het is voltooid (het percentage geript wordt weergegeven tijdens het proces), verschijnen uw muziekbestanden in de map Muziek, in een submap die is gemaakt met de naam van de artiest en het album, zoals hieronder wordt weergegeven.

De map Muziek waar geripte cd's naartoe gaan

(Tegoed: PCMag)

Merk op dat als je alleen geselecteerde tracks wilt rippen en niet het hele album, je individuele tracks kunt selecteren (waarvan de items in kleur worden gemarkeerd) en de Rip-knop die verschijnt gebruiken om een ​​kopie van de muziekbestanden op je schijf op te slaan.

Tracks selecteren om te rippen in Windows 11

(Tegoed: PCMag)


Windows 11 Format-instellingen voor het rippen van cd’s

De nieuwe Rip-tool gaat verder dan een simpele bediening met één klik. Je hebt de keuze uit vier formaten voor de audiobestanden die de app kan maken:

  • AAC: Advanced Audio Coding, een uitbreiding op de MPEG-2-standaard en gebruikt door Apple-apparaten

  • WMA: Windows Media-audio

  • FLAC: gratis audiocodec zonder verlies

  • ALAC: Apple Lossless Audio Codec

Met name ontbreekt MP3, wat geen groot verlies is omdat het een inferieure geluidskwaliteit en grotere bestandsgroottes levert dan de meegeleverde.

Rip-instellingen in Windows 11

(Tegoed: PCMag)

Voor AAC (wat net als MP3 en WMA een verliesgevend codec), kun je ook een bitsnelheid kiezen van 96Kbps tot 320Kbps, en voor WMA krijg je keuzes van 96Kbps tot 192Kbps.

Voor de twee verliesvrije codecs, FLAC en ALAC, is er geen dergelijke keuze, omdat er geen compressie is. Welk formaat en bitsnelheid je kiest, hangt af van hoeveel schijfruimte je aan de muziekbestanden wilt besteden en hoe kieskeurig je oren zijn als het gaat om geluidskwaliteit. De puristen zullen de lossless formaten willen gebruiken, maar als je de bestanden overzet naar een smartphone, wil je misschien een lossy codec zoals AAC gebruiken om opslagruimte te besparen.


Zelfs als je nog geen ripmogelijkheden hebt in de nieuwe mediaspeler, heb je nog genoeg andere opties voor het rippen van cd’s in Windows 11. Laten we er eens drie bekijken. De ene vereist geen installatie en de andere is gratis en krachtig.

Merk op dat Apple iTunes, dat u op uw Windows 11-pc kunt installeren, ook cd’s kan rippen, maar dat programma is in de loop der jaren opgeblazen, dus misschien geeft u de voorkeur aan een lichtere optie. Het heeft echter wel de extra mogelijkheid om de geripte muziek te synchroniseren met een iPhone.

De oude Windows Media Player gebruiken

Hoewel de nieuwe Media Player-app een miljoen keer gemakkelijker is voor de ogen en veel moderner dan degene die al een paar decennia in Windows rondhangt, geloof het of niet, die old-school applicatie is nog steeds beschikbaar en voorgeïnstalleerd in Windows 11 .

Aanbevolen door onze redactie

Verouderde Windows Media Player

(Tegoed: PCMag)

Let op de optie CD rippen boven de tracktitels. Met deze tool kun je nog steeds cd’s naar MP3-formaat rippen, dus als je daar behoefte aan hebt, zou je deze oude man willen gebruiken, zelfs als je de nieuwe ripfunctionaliteit van Media Player hebt. Al met al biedt het een andere set bestandsindelingen, zonder AAC. Het voegt WAV toe, een ander, hoewel ouder, verliesvrij formaat.

Rip-instellingen in legacy Media Player

(Tegoed: PCMag)

Gebruik Foobar 2000

Foobar 2000(Opent in een nieuw venster) is een gratis open-source-app die al vele jaren bestaat, maar nog steeds regelmatig wordt bijgewerkt. De interface is kaler dan de meeste, maar hij is zeer configureerbaar en ondersteunt meer bestandsindelingen voor zowel afspelen als rippen, zolang je bereid bent meer instellingen te doorlopen. Als u bijvoorbeeld naar FLAC wilt rippen, moet u het uitvoerbare FLAC-bestand downloaden, hoewel u een pakket met converters in één keer kunt downloaden van de site van de ontwikkelaar. Ondersteunde formaten zijn onder meer MP3, MP4/M4A, CD Audio, Vorbis, Opus, FLAC, WavPack, WAV, AIFF en Musepack. Er zijn veel plug-ins beschikbaar voor Foobar, dus het is zeer uitbreidbaar naar elke bestaande audiocodec.

De app dient ook als een muziekbibliotheek, met aangepaste afspeellijsten, tags, maporganisatie en monitoring voor nieuwe muziekdownloads en krachtig zoeken.

Foobar 2000-formaten

(Tegoed: PCMag)

Als u een cd in het station plaatst, verschijnt een optie om cd te rippen. De app vraagt ​​dan of je kunst en informatie over de schijf uit openbare databases wilt downloaden.

Gebruik EZ CD Audio Converter

De tweede manier om cd’s te rippen als je de ingebouwde optie in Windows 11 nog niet hebt, is door EZ CD Audio Converter te gebruiken(Opent in een nieuw venster). Deze methode is veel eenvoudiger, maar bijna net zo krachtig als Foobar, met brede ondersteuning voor bestandsindelingen. Het vereist geen setup of kennis van codecs, hoewel je die instellingen naar hartenlust kunt aanpassen. Je stopt een cd in het station en drukt op Rip CD – geen vragen, geen afzonderlijke downloads. Dat gezegd hebbende, kunt u desgewenst wisselen tussen een groot aantal codecs en bestandsindelingen. Het vindt automatisch de albumhoes en trackinformatie van online bronnen. Een betaalde versie van de app ($ 39,99) voegt ondersteuning toe voor lossless en high-end formaten zoals DSD(Opent in een nieuw venster).

EZ CD Audio-omzetter

(Tegoed: PCMag)


Voor meer dan muziek…

Als je meer nodig hebt dan alleen geluid (zoals video), bekijk dan ons artikel over het rippen van Blu-ray-schijven naar je pc, evenals onze verzameling van de beste gratis dvd-rippers.

Zoals wat je leest?

Meld je aan voor tips & trucs nieuwsbrief voor deskundig advies om het maximale uit uw technologie te halen.

Deze nieuwsbrief kan advertenties, aanbiedingen of gelieerde links bevatten. Als u zich abonneert op een nieuwsbrief, geeft u aan dat u akkoord gaat met onze gebruiksvoorwaarden en ons privacybeleid. U kunt zich op elk moment afmelden voor de nieuwsbrieven.

Leave a Comment