Functies van iOS 15.4: alles wat nieuw is in iOS 15.4

Apple heeft vandaag iOS 15.4 en iPadOS 15.4 uitgebracht, de vierde grote updates voor de besturingssystemen iOS 15 en iPadOS 15 die in september voor het eerst uitkwamen. iOS en iPadOS 15.4 zijn enorme updates die een flink aantal handige nieuwe functies naar de iPhone en iPad brengen.

Gezichtsherkenning met een masker

Met iOS 15.4 is er nu een optie om je iPhone te ontgrendelen terwijl je een masker draagt ​​zonder dat er extra hardware zoals de Apple Watch nodig is. Apple waarschuwt dat full face ID de veiligere optie is, maar mask Face ID is nu beschikbaar.


‌Face ID‌ met een masker kan worden ingeschakeld na het updaten naar iOS 15.4, en het is ontworpen om het gebied rond je ogen te gebruiken voor authenticatiedoeleinden. Het werkt met een bril, maar het is niet compatibel met een zonnebril, en je moet naar de ‌iPhone‌ kijken om hem te ontgrendelen met een masker op.

‌Face ID‌ met een masker is beperkt tot de iPhone 12- en iPhone 13-modellen, dus het is niet beschikbaar op de iPhone 11. In tegenstelling tot de ‌iPhone‌-ontgrendelingsfunctie die een Apple Watch gebruikt om te verifiëren wanneer je een masker draagt, is de ‌Face ID‌ met een maskeroptie en kan worden gebruikt om Apple Pay-transacties en app-aanmeldingen van derden te verifiëren.

emoji’s

iOS-updates in de lente brengen vaak nieuwe emoji-tekens met zich mee, en iOS 15.4 is daarop geen uitzondering. De update introduceert ondersteuning voor Emoji 14 en voegt 37 emoji’s en 75 huidtinten toe, voor een totaal van 112 nieuwe karakters.

iOS 15


Nieuwe gezichten zijn onder meer een smeltend gezicht, een saluerend gezicht, een gezicht met open ogen en hand over de mond, een gezicht met een glurend oog, een gezicht met een diagonale mond en een gestippeld gezicht, terwijl nieuwe emoji’s bijtende lip en bubbels zijn.

Er zijn verschillende nieuwe handemoji’s, zoals harthanden, rechtse hand, linkerhand, handpalm naar beneden, handpalm omhoog, hand met wijsvinger en duim gekruist, wijsvinger wijzend naar de kijker, samen met een update van de handdrukemoji.

Nest met eieren, leeg nest, röntgenfoto, kruk, speelglijbaan, wiel, ringboei, hamsa, spiegelbol, pot, identificatiekaart en lege batterij zijn nieuwe items, terwijl planten en dieren koraal en lotus zullen bevatten. Wat fantasiekarakters betreft, kunnen we een nieuwe trol-emoji verwachten, en eieren, bonen en gietvloeistof vormen nieuwe etenswaren.

Meldingen voor persoonlijke automatiseringen uitschakelen in snelkoppelingen

Voor persoonlijke automatiseringen die zijn ingesteld in de app Snelkoppelingen, is er een nieuwe optie “Melden bij uitvoeren” waarmee u meldingen voor geactiveerde snelkoppelingen kunt in- of uitschakelen. Met deze optie kun je ervoor kiezen om geen melding te krijgen wanneer een snelkoppeling wordt geactiveerd, iets wat niet mogelijk was met eerdere versies van ‌iOS 15‌.

snelkoppelingen melden wanneer uitgevoerd


Notify When Run wordt alleen weergegeven als u de instelling ‘Vraag voordat u begint’ uitschakelt.

De app Snelkoppelingen ondersteunt ook het toevoegen, verwijderen of opvragen van tags met Herinneringen.

Er is nu een Apple Card-widget in de weergave Vandaag, die kan worden toegevoegd aan het startscherm. De ‌Apple Card‌-widget toont je huidige saldo en je dagelijkse uitgaven in verschillende categorieën.

Apple-kaartwidget

iCloud-sleutelhangernotities

Gebruikers van iCloud-sleutelhanger kunnen nu notities toevoegen aan elk wachtwoord, waardoor ‌iCloud‌-sleutelhanger meer in lijn komt met andere opties voor het opslaan van wachtwoorden, zoals 1Password.

icloud sleutelhanger notities


Op ‌iPhone‌ en ‌iPad‌ is ‌iCloud‌-sleutelhanger toegankelijk in de app Instellingen onder “Wachtwoorden”.

Wachtwoordwaarschuwingen verbergen in iCloud-sleutelhanger

Apple geeft beveiligingsaanbevelingen voor zwakke of gecompromitteerde wachtwoorden die zijn opgeslagen in ‌iCloud‌ Keychain, maar in sommige situaties kunt u die wachtwoorden mogelijk niet wijzigen.

wachtwoord verbergen beveiligingsaanbeveling ios 15 4


Als dat het geval is, kunt u in iOS 15.4 die waarschuwingen negeren door op de “x”-knop naast de waarschuwing te tikken. De actie verbergt de beveiligingsaanbeveling zodat deze niet wordt weergegeven in het hoofdgedeelte Wachtwoorden van de app Instellingen.

ios 15 4 verborgen beveiligingsaanbevelingen


Als u de waarschuwing opnieuw moet bekijken, kunt u deze vinden onder Verborgen beveiligingsaanbevelingen in Wachtwoordinstellingen.

120Hz-animaties in apps van derden op iPhone 13 Pro

Nadat de iPhone 13 Pro-modellen uitkwamen, merkten gebruikers dat apps van derden niet alle animaties met de volledige 120Hz ProMotion-verversingssnelheid weergaven. Apple zei dat er een Core Animation-bug was die in een toekomstige update zou worden opgelost, en het lijkt erop dat iOS 15.4 die update is.

iphone 14 pro 120hz promotie blauw


Met iOS 15.4 worden alle animaties in een app weergegeven op 120 Hz voor een veel soepelere en meer gestroomlijnde app-gebruikservaring.

Aangepaste e-maildomeinen

iOS 15.4 breidt de ondersteuning uit voor de aangepaste e-maildomeinfunctie die beschikbaar is voor betaalde ‌iCloud‌+ abonnementen, en voegt een optie toe om een ​​aangepast domein met ‌iCloud‌ Mail rechtstreeks op de ‌iPhone‌ in te stellen.

aangepast e-maildomein mail ios 15 4


Als je naar Instellingen > Apple ID > ‌iCloud‌ gaat, is “‌iCloud‌ Mail” nu een aanklikbare optie en bevat het een sectie voor het instellen van een aangepast e-maildomein.

SharePlay

In apps die SharePlay ondersteunen, is er nu een optie om het rechtstreeks vanuit het gedeelde blad te activeren.

tiktok deelplay

Aanpassing van tv-app

In het TV-gedeelte van de Instellingen-app onder ‘Voorkeuren’ kun je nu de opties ‘Stilstaand frame’ of ‘Posterkunst’ kiezen voor de Up Next Display in de app. Still Frame toont stilstaande beelden van wat u aan het kijken bent, terwijl Poster Art de hoofdtitelafbeeldingen voor shows of films toont.

tv-app op volgende scherm

Inloggen op de website met wachtwoord

Apple zegt dat de iOS 15.4- en iPadOS 15.4-updates een nieuwe sleutelfunctie toevoegen waarmee gebruikers zich kunnen aanmelden bij met wachtwoorden compatibele websites en apps op Mac en ‌iPad‌ met een ‌iPhone‌ met een opgeslagen wachtwoordsleutel.

Dat betekent dat u op websites die authenticatie via ‌Face ID‌ of Touch ID mogelijk maken, u kunt authenticeren met een ‌iPhone‌ in plaats van een wachtwoord in te voeren.

Noodsituatie SO

Nood-SOS gebruikt nu standaard de functie Oproep met wacht om een ​​noodoproep te plaatsen. Om een ​​noodoproep te starten, houdt u de zij- en volumeknoppen ingedrukt totdat het aftellen begint. Daarna zal de ‌iPhone‌ de hulpdiensten bellen.

noodoproep met wachtstand


De eerdere vijf keer drukken om een ​​oproepfunctie te starten is ook nog steeds beschikbaar, maar moet worden ingeschakeld in het gedeelte Emergency SOS van de app Instellingen.

Vaccinatiegegevens in de Health-app

Verifieerbare medische dossiers ondersteunen nu het toevoegen van vaccinatiegegevens in het EU Digital COVID-certificaatformaat aan de Health- en Wallet-apps, zodat mensen in de EU hun vaccinkaarten kunnen toevoegen aan de Wallet-app voor gemakkelijke toegang.

Tik om te betalen op iPhone

iOS 15.4 voegt ondersteuning toe voor de functie “Tik om te betalen op ‌iPhone‌” die is ontworpen om NFC-compatibele iPhones in staat te stellen betalingen te accepteren via ‌Apple Pay‌, contactloze creditcards en betaalpassen en andere digitale portefeuilles, zonder dat er extra hardware nodig is.

tik om iphone te betalen


Tikken om te betalen op ‌iPhone‌ is ingeschakeld in iOS 15.4, maar er zijn wel externe providers voor nodig om ondersteuning toe te voegen. Stripe heeft aangekondigd dat het het eerste betalingsplatform zal zijn dat Tap to Pay op ‌iPhone‌ aanbiedt aan zakelijke klanten, waaronder Shopify-gebruikers. Apple Stores in de VS zullen later dit jaar ook ondersteuning voor de functie uitrollen.

De functie Tap to Pay werkt met de ‌iPhone‌ XS of hoger, en zal ondersteunde iOS-apps toestaan ​​om ‌iPhone‌ naar ‌iPhone‌-betalingen te accepteren. Bij het afrekenen kan een handelaar een klant vragen om zijn ‌iPhone‌, Apple Watch, contactloze creditcard of betaalpas of andere digitale portemonnee dicht bij de ‌iPhone‌ van de handelaar te houden om een ​​betaling via NFC te voltooien. Net als bij ‌Apple Pay‌ ondersteunt de functie beloningskaarten en restituties.

Safari-vertalingen

De vertaalfunctie in Safari ondersteunt nu Italiaans en Chinees (traditioneel).

Apple Nieuws

De Apple News-app biedt verbeterde detectie van audio-inhoud in zowel de Today-feed als het tabblad Audio.

Podcastfilters

Wanneer u een programma in uw bibliotheek bekijkt, kunt u afleveringen filteren op afgespeeld, niet afgespeeld, gedownload of opgeslagen. Er is ook een optie om naar een show te gaan en te filteren op een specifiek seizoen.

podcastfilters

Offline Siri-updates

Apple zegt dat Siri in staat is om tijd- en datuminformatie te verstrekken terwijl hij offline is op ‌iPhone‌ XS, ‌iPhone‌ XR, ‌iPhone 11‌ of nieuwer.

Nieuwe Siri-stem

iOS 15.4 voegt een nieuwe ‌Siri‌-stem toe voor Amerikaanse gebruikers, die kan worden gekozen in de app Instellingen door naar ‌‌Siri‌‌ & Zoeken te gaan en vervolgens ‌Siri‌‌ Stem te selecteren.

siri gloed

Apple voegt in iOS 15.4 anti-stalking AirTag-wijzigingen toe die in februari zijn aangekondigd. Bij het instellen van een AirTag of een Vind mijn-accessoire is er nu een waarschuwing dat het apparaat is vergrendeld met een ‌Apple ID‌ en dat het een misdaad is om iemand zonder toestemming te volgen.

Apple id-waarschuwing


“U kunt dit item lokaliseren met behulp van het ‌Find My‌-netwerk”, leest het installatiescherm. “Het gebruik van dit item om mensen te volgen zonder hun toestemming is een misdaad in veel regio’s over de hele wereld. Dit item is ontworpen om te worden opgespoord door slachtoffers en om wetshandhavers in staat te stellen identificerende informatie over de eigenaar op te vragen.”

Met deze waarschuwing wil Apple degenen die AirTags en Find My-compatibele apparaten van externe bedrijven zouden gebruiken als stalkingtools, duidelijk maken dat een dergelijke use case illegaal is en criminele gevolgen heeft.

Apple repareert ook een bug die verwarring veroorzaakte rond ongewenste tracking. AirPods kunnen een waarschuwing “Onbekend accessoire” veroorzaken die door sommige mensen werd geïnterpreteerd als een bericht van een AirTag. ‌AirTags‌‌ kunnen het bericht “Onbekende accessoire gedetecteerd” niet weergeven, wat wordt veroorzaakt door AirPods Pro, AirPods Max, AirPods van de derde generatie en in sommige gevallen een netwerkaccessoire ‌Find My‌‌.

Inruil cosmetische scan

Code in iOS 15.4 suggereert dat Apple werkt aan een “Cosmetic Scan”-functie die zal worden gebruikt bij het inruilen van een ‌iPhone‌. Cosmetic Scan zal waarschijnlijk worden gebruikt om een ​​‌iPhone‌ te controleren op schade zoals krassen en deuken om een ​​nauwkeurigere schatting van de inruilwaarde te geven.

Vergrootglas

Volgens Apple kan de close-up in Magnifier nu de ultrabrede camera op ‌iPhone 13 Pro‌ en ‌iPhone 13 Pro‌ Max gebruiken om kleine objecten beter te markeren.

Bugfixes

Er zijn ook verschillende bugfixes opgenomen in deze update, zoals hieronder beschreven.

  • Toetsenbord kan punt tussen getypte cijfers invoegen
  • Nieuws-widgets in de weergave Vandaag openen mogelijk geen artikelen wanneer erop wordt getikt
  • Foto’s en video’s worden mogelijk niet gesynchroniseerd met iCloud-fotobibliotheek
  • De functie Speak Screen Accessibility wordt mogelijk onverwacht afgesloten in de Boeken-app
  • Live luisteren wordt mogelijk niet uitgeschakeld als het is uitgeschakeld in het bedieningspaneel

Alleen iPad-updates

Universele bediening

iPadOS 15.4 en macOS Monterey 12.3 maken de langverwachte Universal Control-functie mogelijk, die is ontworpen om u in staat te stellen een enkele cursor en toetsenbord te gebruiken om de iPads en Macs te bedienen die zijn aangemeld bij uw ‌iCloud‌-account.

universele bediening wwdc


Universal Control is supergemakkelijk te gebruiken en standaard ingeschakeld zodra je een upgrade naar iPadOS 15.4 en ‌macOS Monterey‌ 12.3 hebt uitgevoerd. Als je bijvoorbeeld een MacBook en een iPad‌ hebt, kunnen het trackpad en toetsenbord van de MacBook ook rechtstreeks op het scherm van de ‌iPad‌ worden gebruikt.

Er zijn nieuwe instellingen voor ‌Universele besturing‌ op de iPad‌ en de Mac, en op de ‌iPad‌ staat de optie om het aan of uit te zetten onder Handoff & AirPlay. ‌Universal Control‌ is alleen voor Mac/‌iPad‌ en is niet compatibel met de ‌iPhone‌.

iPadOS Notes App Corner Gebaren

In het gedeelte Notities van de app Instellingen op ‌iPad‌ is er een nieuw gedeelte ‘Hoekgebaren’ onder ‘Snelle notities’. In dit gedeelte kunt u functies selecteren voor het vegen in de linkerhoek en het vegen in de rechterhoek.

notities app hoekgebaren


Opties zijn onder meer Quick Note of Screenshot, en er is ook een optie om hoekbewegingen uit te schakelen.

Toetsenbordhelderheid

In iPadOS 15.4 is er een nieuwe optie Toetsenbordhelderheid die aan het Control Center kan worden toegevoegd, zodat je de helderheid van een aangesloten toetsenbord met achtergrondverlichting kunt aanpassen.

toetsenbord helderheid ipad


Het werkt voor Apple’s Magic Keyboard, maar het moet wel aan het Control Center worden toegevoegd door naar Instellingen> Control Center te gaan en op de knop “+” naast Toetsenbordhelderheid te tikken.

Gids Feedback

Kent u een iOS 15.4-functie die we hebben weggelaten of wilt u feedback geven over deze handleiding? Stuur ons hier een e-mail.

.

Leave a Comment