Functies van iOS 15.5: alles wat nieuw is in iOS 15.5

Apple heeft vandaag iOS 15.5 en iPadOS 15.5 voor het publiek vrijgegeven na een paar weken testen. De nieuwe updates zijn niet zo rijk aan functies als de eerdere updates en richten zich voornamelijk op veranderingen onder de motorkap, maar er zijn nog een paar kleine aanpassingen, die we hieronder hebben beschreven.

Podcasts-update

De Apple Podcasts-app bevat een instelling waarmee gebruikers het aantal afleveringen dat op de iPhone of iPad is opgeslagen, kunnen beperken. Het verwijdert ook automatisch oudere afleveringen, waardoor wordt voorkomen dat de app te veel opslagruimte in beslag neemt op iOS-apparaten.

Apple Cash

In het Apple Cash-gedeelte van de Wallet-app zijn er nu de knoppen ‘Verzoeken’ en ‘Verzenden’ om het gemakkelijker te maken om contant geld rechtstreeks vanuit Wallet te beheren.


Apple Pay in de Berichten-app is ook omgedoopt tot ‘Apple Cash’.

Home-app

Er zijn nu wifi-signaalbalken waarmee je ervoor kunt zorgen dat de HomePod verbinding heeft in de Home-app.

Universele bediening

In iPadOS 15.5 is Universal Control niet langer in bèta. Dat betekent dat de functie volledig, officieel is gelanceerd en dat de bugs zijn opgelost.

Universele controle gekleurde functie


Voor het eerst geïntroduceerd in iPadOS 15.4 en macOS Monterey 12.3, is ‌Universal Control‌ ontworpen om je in staat te stellen één muis/trackpad en toetsenbord te gebruiken op meerdere iPads en Macs.

Apple-kaart

Apple verwijst nu naar de fysieke Apple Card als de “Titanium Card” in de Wallet-app.

iOS 15.5 voegt ondersteuning toe voor de “External Link Account Entitlement” die is ontworpen om lezersapps in staat te stellen een link naar een externe website toe te voegen voor het maken en beheren van accounts. Met een externe link kan een app als Netflix een manier bieden om zich aan te melden voor een account buiten het in-app-aankoopsysteem van de App Store.

Reader-apps omvatten apps die digitale inhoud bieden zoals tijdschriften, kranten, boeken, audio, muziek of video als de primaire functionaliteit van de app, met Spotify, Netflix, Hulu en andere apps als voorbeeld.

Fotoherinneringen

Apple heeft in iOS 15.5 een lijst met ‘gevoelige locaties’ toegevoegd aan de Foto’s-app, wat betekent dat die locaties niet in herinneringen worden weergegeven. Op deze lijst staan ​​verschillende concentratiekampen en Holocaustmonumenten.

Apple Music Playback-API

iOS 15.5 introduceert opnieuw een Apple Music API waarmee Apple Music-spelers van derden de afspeelsnelheid van nummers kunnen wijzigen. De API is verwijderd in iOS 15.4, maar wordt teruggezet in iOS 15.5.

Klassieke Apple-referenties

In de bèta waren er verwijzingen naar de aankomende “Apple Classical”-app die Apple in ontwikkeling heeft als aanvulling op “Apple Music”, maar de app werd niet gelanceerd als onderdeel van de iOS 15.5-update.

Er zijn echter “Open in Apple Classical” en “Open dit in de nieuwe app die is ontworpen voor klassieke muziek” in de muziek-app-code, wat suggereert dat er in de niet al te verre toekomst een lancering zou kunnen komen.

klassieke appel-app


Apple kocht in augustus 2021 de streamingdienst voor klassieke muziek Primephonic en zei dat het een nieuwe klassieke muziekervaring zou bouwen voor ‌Apple Music‌. Apple is van plan een nieuwe zelfstandige app voor klassieke muziek te lanceren, en de app zal de gebruikersinterface en specialisaties van Primephonic voor klassieke muziek combineren met ‘Apple Music’ en functies zoals Lossless en Spatial Audio. Apple heeft geen details gegeven over wanneer de app uit zou kunnen komen, maar er worden duidelijk voorbereidingen getroffen.

SportsKit-updates

Apple blijft zijn “SportsKit”-ondersteuning uitbreiden na de lancering van Friday Night Baseball, en er zijn tv-app-vermeldingen voor het rapporteren van scores voor verschillende honkbalinnings.

Automatisering repareren

iOS 15.5 lost een bug op die ervoor kan zorgen dat domotica die door mensen wordt geactiveerd of arriveert, mislukken.

Communicatieveiligheid in berichten

iOS 15.5 breidt de functie Communicatieveiligheid in berichten uit naar Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en het VK. Communication Safety in Messages, dat eerder beschikbaar was in de Verenigde Staten, is ontworpen om inkomende en uitgaande iMessage-afbeeldingen op apparaten van kinderen te scannen op naaktheid en hen te waarschuwen dat dergelijke foto’s schadelijk kunnen zijn. Als er naaktheid wordt gedetecteerd in een foto die door een kind is ontvangen, wordt de foto onscherp en krijgt het kind hulpmiddelen van kinderveiligheidsgroepen. Naaktheid in een foto die door een kind is verzonden, leidt tot een waarschuwing waarin het kind wordt aangemoedigd de afbeelding niet te verzenden.

Communicatieveiligheid is opt-in, privacygericht en moet worden ingeschakeld door ouders. Het is beperkt tot de accounts van kinderen, met detectie op het apparaat, en het is niet gerelateerd aan de anti-CSAM-functionaliteit die Apple in ontwikkeling heeft en mogelijk in de toekomst zal uitbrengen.

Beveiligingsoplossingen

iOS 15.5 en iPadOS 15.5 bevatten ook meer dan 25 beveiligingsoplossingen, zoals beschreven op de beveiligingsondersteuningssite van Apple. Geen van de fixes is actief gebruikt, maar het is toch de moeite waard om meteen te updaten.

Er zijn oplossingen voor WebKit, de kernel, Wi-Fi, AppleAVD en meer.

Andere mogelijkheden

Vind je nog een iOS 15.5-functie die we hebben weggelaten? Laat het ons weten in de reacties.

.

Leave a Comment