Gebruikt u nog steeds apt voor Linux op een Chromebook? Probeer in plaats daarvan Nala

Ik merkte een behoorlijk aantal commentatoren op mijn laatste bericht, “Waarom ik een Chromebook gebruik”, gebruik de Linux op een Chromebook-functie. Meer dan verwacht, om eerlijk te zijn. Ik wed er maar een paar, als elkvan hen zijn gestopt met het gebruik apt, of de Advanced Package Tool, opdracht om Linux-apps te installeren. Ik heb. Ik gebruik nu Nala voor Linux, wat een front-end is voor de opdracht apt package manager.

Hoe installeer ik Nala voor Linux op een Chromebook

Normaal gesproken, wanneer iemand verwijst naar “een front-end”, denken mensen aan grafische gebruikersinterfaces of GUI’s. Maar apt is een Terminal-opdracht. Zo ook Nala.

Het maakt de installatie van Linux-apps echter leuker om naar te kijken, biedt meer nuttige informatie en voegt meer functies toe. Niet alleen dat, maar het kan Linux-pakketten sneller downloaden dan apt en het biedt een geschiedenis van updates en installaties. U kunt zelfs acties uit de geschiedenis ongedaan maken.

Installatie van Nala met Linux op Chromebooks is vrij eenvoudig. De instructies zijn hier en ik heb de stappen uitgevoerd onder het gedeelte ‘Installeer de repository en sleutel’ door deze opdracht in Linux op mijn Chromebook uit te voeren:

sudo apt update && sudo apt install nala-legacy

Maak je geen zorgen over de opname van het woord ‘legacy’ in die opdracht. Het is een versie die werkt met de Debian-versie van Linux op een Chromebook. Zodra de installatie is voltooid, vermoed ik dat dit de allerlaatste keer is dat u de apt opdracht. Als je verder gaat, gebruik je Nala op zijn plaats.

Om de verschillen te illustreren, volgen hier twee Linux-instanties die op dezelfde Chromebook worden uitgevoerd. Ik ga apt in one gebruiken om Node en de Node Package Manager als voorbeeld te installeren. En ik zal Nala in de andere gebruiken om exact dezelfde Linux-pakketten op mijn Chromebook te installeren.

App-installatievergelijking tussen apt en Nala

Dit is wat er aan de hand is sudo apt install nodejs pakket lijkt op het gebruik van apt. Ik ren eerst de apt commando en kijk welke pakketten zullen worden geïnstalleerd.

Ik typ de letter Y en alle pakketten voor Node worden gedownload en geïnstalleerd in Linux op mijn Chromebook.

Apt installatie van Node

Als je ooit een Linux-app hebt geïnstalleerd, zou dit heel bekend moeten zijn. En het werkt goed. Maar dat betekent niet dat het de beste ervaring en informatie biedt.

Laten we eens kijken naar Nala om te vergelijken.

Hier voer ik de Nala-installatieopdracht uit voor hetzelfde Node-pakket. Je ziet meteen het verschil.

Nala-installatie van Node

In plaats van regel na regel informatie, ruimt Nala de interface op een intuïtieve manier op.

En het wordt beter. U kunt het gedeelte waarin mij wordt gevraagd of ik Node wil installeren niet zien, maar het is dezelfde prompt die apt biedt. Het zou moeten zijn omdat Nala apt op de back-end gebruikt. Dit is wat ik zie nadat ik de letter “Y” heb getypt om door te gaan:

Nala-installatie van Node

Nu zie je de installatie stap voor stap met een veel mooiere voortgangsbalk voor elke download- en installatieactie.

Oké, je zegt het, het ziet er mooier uit. En dan? Weet je nog dat ik zei dat Nala eenvoudige, handige functies toevoegt aan apt? Laat me twee van de meest bruikbare delen.

Een nuttige geschiedenis en snellere downloads met Nala voor Linux

Ten eerste kan ik eenvoudig een volledige geschiedenis van mijn installaties voor Linux op een Chromebook bekijken.

Typ gewoon nala history om uw eerdere installatieactiviteiten te bekijken:

Nala geschiedenis

En u kunt de geschiedenis van elke installatieactiviteit bekijken. Hierboven liep ik de nala history info 2 commando om bijvoorbeeld de details van ID nummer 2 in mijn geschiedenis te bekijken.

Ten slotte kunt u Linux-installaties met de geschiedenis ongedaan maken (in wezen verwijderen) of opnieuw uitvoeren.

Hier is hoe het eruit zag toen ik Nala vertelde om de installatie van Node Package Manager ongedaan te maken, wat ID nummer 2 was.

Nala-geschiedenis voor Linux op een Chromebook

Ja, u kunt deze dingen doen met apt-opdrachten. Maar ik vind Nala’s presentatie van de informatie veel beter.

Over veel beter gesproken: ik zei dat Nala Linux-pakketten sneller kan downloaden dan apt. Dat is om twee redenen. Ten eerste ondersteunt Nala parallelle downloads, zodat het meerdere bestanden tegelijkertijd kan ophalen. En ten tweede: het heeft een handige functie die de snelste downloadsites of mirrors test.

Hier heb ik de opdracht “fetch” doorlopen om mijn mirrors te testen en te configureren. Aangezien ik in het oosten van Pennsylvania ben, verbaast het me niet dat servers in New York en mijn thuisstaat de snelste resultaten laten zien:

Nala mirror-test voor Linux op een Chromebook

Ik koos de eerste drie mirrors bij de prompt en Nala vroeg of ik die aan mijn lijst met repositories wilde toevoegen. Ik zei ja en Nala deed de rest. Nu zullen mijn downloads voor Linux-installaties sneller zijn en aangepast aan waar ik me bevind.

Nala set spiegels

Ik hoefde die repositories niet handmatig aan Linux toe te voegen op een Chromebook met archaïsche opdrachten of door een tekstbestand te bewerken. Het is klaar.

Nogmaals, er is niets mis met het gebruik van de opdracht plain ol’ apt. Miljoenen mensen met een Linux-distro die het ondersteunen, gebruiken het elke dag.

Maar jij bent Linux gebruiken op een Chromebook! Chromebooks zouden eenvoudig, veilig en snel moeten zijn. Nala brengt dezelfde kenmerken naar de Linux-app-installatie-ervaring op een Chromebook, dus voor mij is het vaarwel apt!

Leave a Comment