Hands on: alles nieuw met CarPlay in iOS 16


AppleInsider wordt ondersteund door zijn publiek en kan commissie verdienen als Amazon Associate en aangesloten partner op kwalificerende aankopen. Deze partnerrelaties hebben geen invloed op onze redactionele inhoud.

Tijdens de WWDC-keynote van dit jaar heeft Apple veel aandacht besteed aan CarPlay. Er zijn verschillende veranderingen gepland – sommige op handen en sommige voor later. Dit is wat er nieuw is met CarPlay en wat we daadwerkelijk zullen zien in iOS 16.

Tot nu toe heeft Apple alleen een eerste ontwikkelaarsbèta van iOS 16 uitgebracht. Daarom kunnen sommige functies bij de definitieve release veranderen en kan er functionaliteit worden toegevoegd.

Neem bijvoorbeeld Kaarten. Apple heeft een grote update aangekondigd die multi-stoproutes mogelijk maakt. Je zou een reis kunnen plannen van je huis, naar een benzinestation, naar het huis van een vriend, naar een coffeeshop, naar een eindbestemming.

Deze routes kunnen met macOS Ventura op uw Mac worden gemaakt voordat ze naar uw iPhone worden verzonden. In deze eerste bèta ondersteunt CarPlay geen stapsgewijze aanwijzingen voor deze routes. Hopelijk is dit inbegrepen bij de volledige release in het najaar van 2022.

Verbeteringen aan bestaande apps

Met iOS 16 heeft Apple verbeteringen aangebracht aan bestaande CarPlay-apps. Met Berichten kan Siri nu automatisch een bericht verzenden nadat het aan u is voorgelezen.

Met iOS 15 zou Siri bevestigende bevestiging nodig hebben voordat een bericht wordt verzonden, wat het proces kan vertragen. Zolang het bericht correct is, wordt het zonder uw tussenkomst verzonden. Als het bericht moet worden gewijzigd, is er nog steeds een knop “wijzigen” zichtbaar op de CarPlay-interface.

Bijgewerkte podcast-bibliotheek in iOS 16 CarPlay

De Podcasts-app krijgt ook een grote opknapbeurt met iOS 16. Het was voorheen extreem beperkt en kon recente afleveringen niet weergeven. Apple heeft met deze update een nieuwe bibliotheek toegevoegd, zodat je opgeslagen afleveringen gemakkelijker kunt vinden, evenals de nieuwste afleveringen van elk programma dat je volgt.

Nieuwe app-categorieën

Af en toe voegt Apple nieuwe categorieën ondersteunde apps voor CarPlay toe. Doorgaans zijn CarPlay-apps navigatie- of audio-apps met slechts een beperkt aantal andere categorieën die in de interface kunnen worden weergegeven. De iOS 16-update ondersteunt twee nieuwe soorten apps.

Zowel tank- als rijtaken zijn compatibel met iOS 16, hoewel je moet wachten tot ontwikkelaars dit later dit jaar als update leveren. Tankapps spreken voor zich en bevatten apps die u kunnen helpen bij het vinden van tankstations of lagere gasprijzen.

Rijtaak-apps zijn iets breder. Alle apps die helpen bij taken terwijl u in het voertuig zit, kunnen worden opgenomen, zoals apps die toltarieven/routes, weginformatie of sleephulp bieden.

Een geheel nieuwe CarPlay-ervaring

De meeste gebruikers zijn enthousiast over de geheel nieuwe CarPlay-ervaring die Apple tijdens het evenement heeft bekeken. Helaas komt dit niet snel.

De toekomst van CarPlay

De toekomst van CarPlay

Beginnend met voertuigen die eind 2023 worden aangekondigd, zal CarPlay op alle schermen van je auto aanwezig zijn. Het is momenteel beperkt tot uw primaire middenconsoledisplay en navigatiebegeleiding in het midden van uw instrumentenpaneel. De CarPlay van de toekomst zal alle displays volledig overnemen, inclusief extra dashboarddisplays.

CarPlay in het instrumentenpaneel

CarPlay in het instrumentenpaneel

Het instrumentenpaneel zit vol met maatwerk met veel lettertypen, thema’s, kleuren en lay-outs om uit te kiezen. Dit alles met behoud van de vereiste informatie zoals de snelheid, het bereik, het brandstofniveau, het toerental en meer. Dit is een aanpassingsniveau dat we niet vaak zien bij Apple.

CarPlay-widgets

CarPlay-widgets

Grote displays of brede displays zijn de thuisbasis van widgets. Apple heeft standaardwidgets voor je agenda, het weer, het afspelen van audio, tijd, reisinformatie en Home-bediening. Ook dit is aanpasbaar.

We zijn erg enthousiast over de mogelijkheid om de systemen van uw voertuig rechtstreeks vanuit de CarPlay-interface te bedienen. U hoeft CarPlay niet langer te verlaten om de airconditioning van uw auto aan te passen, het stuur te verwarmen, de ventilatieopeningen van uw stoelen aan te zetten of de radio af te stemmen.

Dit is een enorm vertrek en zal autofabrikanten waarschijnlijk een pauze geven. Door het geheel van het voertuig aan CarPlay af te staan, kunnen ze hun systemen niet benadrukken.

CarPlay in iOS 16

Apple zegt dat voertuigen eind 2023 zullen worden aangekondigd, wat betekent dat we dit pas in 2024 in het wild zullen zien. Op WWDC kondigde Apple toezeggingen aan van verschillende grote fabrikanten om deze bijgewerkte versie van CarPlay te gebruiken.

Ford, Acura, Honda, Volvo, Land Rover, Nissan en anderen waren in deze lijst opgenomen. Dat gezegd hebbende, hoeveel voertuigen en in welke mate van ondersteuning valt nog te bezien.

Binnenkort beschikbaar

Op dit moment bevindt iOS 16 zich momenteel in de ontwikkelaarsbèta. Een openbare bèta is gepland voor juli, voor een volledige release dit najaar. Blijf op de hoogte AppleInsider Terwijl we door meer functies lopen voor de aankomende software-updates van Apple.

.

Leave a Comment