Hoe bloatware van Windows 10 te verwijderen

Windows 10 is niet het nieuwste pc-besturingssysteem, maar is altijd zo capabel en zit natuurlijk vol met zijn ergernissen. In dit artikel laten we je enkele handige trucs zien om die kant-en-klare ergernissen (ook bekend als bloatware) te verwijderen die Windows naar je toe gooit, vooral voor Windows Home-gebruikers.

Laten we erin springen.

Bloatware verwijderen

Wanneer je een nieuwe pc koopt, komt deze vaak met een Windows-licentie en een Windows-installatie gevuld met bloatware. Onlangs werd ik ertoe verleid om naar een paar laptops te kijken die in het kantoor van een paar vrienden waren geïnstalleerd. Ze hadden allemaal Start-menu’s vol met bloatware. Mijn vriend was ongelukkig en we bevonden ons plotseling in een leermoment. Ik zal met je delen wat ik met hen heb gedeeld.

1. Zodra je je pc hebt, kijk je naar de apps

Begin door gewoon naar de apps in uw zoekbalk te kijken. Het zou je verbazen dat zelfs een kale, eenvoudige installatie van Windows 10 vaak gepaard gaat met rommel zoals Candy Crush Friends Saga, Candy Crush Saga en Cooking Fever.

opgeblazen-start.png

2. Verwijder de apps

Het beste is om deze apps te verwijderen. Begin in het zoekvak met het typen van “toevoegen” en de optie programma’s toevoegen of verwijderen zal verschijnen. Klik Het.

add.png

Zodra u naar de instellingen in uw zoekbalk gaat, moet u ervoor zorgen dat u op de derde optie klikt onder ‘Snelle hulp van internet krijgen’.

3. Zoek de vervelende app en klik om hem te laten verdwijnen

Scrol omlaag naar de gewraakte app, klik erop en klik vervolgens op Installatie ongedaan maken. Doe dit voor elke bloatware-toepassing.

Als je de app niet ziet staan ​​onder instellingen…

Soms vindt u de app niet in het instellingenpaneel voor apps en functies. In die gevallen kunt u mogelijk met de rechtermuisknop op het menu-item klikken en Installatie ongedaan maken selecteren.

uninstall-from-start.png

Apps gebruiken in plaats van apps handmatig te verwijderen

Het doorlopen van alle bulk-apps kan tijdrovend en onnodig handwerk zijn. Dus, zoals in veel gevallen, is daar een app voor. Bulk Crap Uninstaller of PC Decrapifier zijn enkele apps die kunnen helpen, maar het eenvoudigweg verwijderen van de vervelende apps doet de klus meestal prima.

Risico’s bij het gebruik van apps

Het risico bij het gebruik van een verwijderprogramma van derden werd behoorlijk levendig geïllustreerd door de altijd-in-trouble CCleaner, van de favoriete privacyschender van vorige maand, Avast.

Zie ook: Vermijd Windows 10 crapware: hoe zich te ontdoen van Candy Crush en al de rest

Advertenties in het startmenu uitschakelen

Microsoft noemt de advertenties die het in het Start-menu plaatst handig ‘suggesties’. Als je eenmaal weet dat deze “functie” nog zo’n vervelend vermomd bulkartikel is, kun je het uitschakelen.

  1. Typ “suggesties” in het zoekvak

Om deze functie te vinden en uit te schakelen, typt u ‘suggesties’ in het zoekvak en klikt u vervolgens op ‘Suggesties af en toe weergeven in Start’.

suggesties-zoeken.png

U kunt uw verzoek ook direct intypen: “af en toe suggesties tonen bij start”

2. Uitschakelen

Na het selecteren van “af en toe suggesties weergeven in start”, klikt u gewoon op de blauwe knop en de status “aan” moet overschakelen naar “uit”. Dan, voilà… geen vervelende advertenties meer!

show-suggesties.png

De tegels verwijderen uit het menu Start

Als je op mij lijkt, geven de tegels in het menu Start je Windows 8-nachtmerries. Bij mijn Windows-installaties is een van de eerste dingen die ik doe ze allemaal verwijderen.

Dit is heel eenvoudig, gewoon losmaken…

Maak het ongewenste los

Voor elke tegel die u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop en selecteert u Losmaken van Start.

losmaken-van-start.png

Zodra je dit met alle tegels hebt gedaan, heb je een Start-menu dat eruitziet en aanvoelt zoals een Start-menu eruit zou moeten zien en aanvoelen.

hoe-het-zou-moeten.png

Daar ga je dan. Snel, schoon en gemakkelijk. Laat me weten wat je gebruikt om je Windows 10-installaties op te schonen. Als je een bijzonder flagrant stuk crapware hebt gevonden, vertel ons dat dan hieronder, zodat we allemaal je pijn kunnen delen.

In wezen is bloatware een allesomvattende term voor al die ongewenste, vooraf geïnstalleerde apps die ruimte, batterijvermogen en opslagruimte op uw pc in beslag nemen. Veel van deze programma’s worden helaas met uw computer gedownload en kunnen apps bevatten zoals QuickTime, CCleaner en Adobe Flash Player.

Als u een gloednieuwe pc heeft, is uw apparaat waarschijnlijk een gekocht slachtoffer van bloatware. Met een simpele scan en scroll door de zoekbalk en app-lijst, kunt u controleren (op elk moment dat u uw laptop gebruikt – niet alleen wanneer het apparaat nieuw is) en zien of er apps zijn die u niet handmatig hebt geïnstalleerd en u niet dagelijks gebruiken. Die onbekende apps zijn hoogstwaarschijnlijk bloatware waar je vanaf moet.


Je kunt mijn dagelijkse projectupdates volgen op sociale media. Volg me zeker op Twitter op @DavidGewirtzop Facebook op Facebook.com/DavidGewirtz, op Instagram op Instagram.com/DavidGewirtz en op YouTube op YouTube.com/DavidGewirtzTV.

Leave a Comment