Hoe de geïnstalleerde pakketten op Linux te vermelden

fatmawati achmad zaenuri/Shutterstock.com

Met duizenden gratis Linux-applicaties is het gemakkelijk om uit het oog te verliezen wat je ooit hebt geïnstalleerd maar niet meer gebruikt. Hier leest u hoe u de geïnstalleerde applicaties op de belangrijkste Linux-families kunt weergeven.

Het applicatiekerkhof

De keuze aan gratis en open-source applicaties die beschikbaar zijn voor Linux-gebruikers is verbazingwekkend. Voor een nieuwkomer in Linux kan het overweldigend zijn. Maar het is ook een deel van het plezier. Als u een bepaalde behoefte heeft, zoekt u naar een stukje software om aan die behoefte te voldoen. Als je het niet eens bent met degene die je vindt, is dat geen probleem. Er zijn er waarschijnlijk nog tientallen die u kunt proberen totdat u er een vindt die al uw vakjes aanvinkt.

Als je niet scrupuleus bent bij het verwijderen van degenen waarvan je weet dat je ze niet zult gebruiken, zullen ze in je systeem blijven zitten en ruimte op de harde schijf innemen. Als je een programmeur bent, heb je ook ongebruikte toolkits en bibliotheken verspreid over je computer. Op een desktopcomputer, met de tegenwoordig redelijk goedkope schijven met hoge capaciteit, is dat op zich misschien niet zo’n groot probleem. Op laptops is het meer een zorg vanwege hun kleinere opslagcapaciteit.

Maar of u nu wel of geen ruimte op de harde schijf over heeft, het hamsteren van ongebruikte software betekent dat software-updates langer duren omdat u al die ongebruikte toepassingen bijwerkt, samen met degene die u daadwerkelijk gebruikt. Systeemimages en andere back-ups zijn groter dan nodig, zullen langer duren om te voltooien en zullen meer back-upmedia verbruiken.

Er is ook de mogelijkheid van incompatibiliteit tussen componenten van geïnstalleerde en vergeten applicaties en nieuwe die u probeert te installeren.

Om de situatie te beheren, is de voor de hand liggende eerste stap om erachter te komen wat er is geïnstalleerd. Als je eenmaal weet wat, kun je de lijst bekijken en beslissen wat blijft en wat gaat. Hoe u erachter komt wat er is geïnstalleerd, varieert van Linux-distributie tot distributie. RedHat-afgeleide distributies gebruiken de dnf pakketbeheerder, van Debian afgeleide distributies gebruiken apt en Arch-gebaseerde distributies gebruiken pacman.

Er zijn andere distributie-agnostische installatiemethoden zoals: snap en flatpak waar we ook rekening mee moeten houden.

Geïnstalleerde applicaties weergeven met dnf

Fedora is de meest succesvolle van de RedHat-afgeleide desktopdistributies. We zullen dat gebruiken om de lijst van geïnstalleerde applicaties te bespreken met de dnf pakket manager.

Het weergeven van de geïnstalleerde pakketten is heel eenvoudig.

dnf list installed

lijst met geïnstalleerde apps met dnf

Dit levert een lawine aan informatie op.

Lijst met geïnstalleerde apps van dnf

Om te zien hoeveel pakketten werden vermeld, kunnen we de uitvoer doorgeven wcmet de -l (lijnen) optie.

de geïnstalleerde apps tellen met dnf en wc

Dit vertelt ons dnf 1.968 geïnstalleerde pakketten gevonden. Om de uitvoer beter beheersbaar te maken, kunt u deze naar: grepen zoek naar interessante pakketten.

dnf list installed | grep terminal

grep gebruiken om te zoeken naar specifieke items in de uitvoer van dnf

Je zou de output ook kunnen pijpen naar: less en gebruik de zoekfunctie binnen less om te vinden wat u zoekt.

Als u een pakket in de lijst ziet waar u meer over wilt weten – wat een goed idee is als u overweegt het te verwijderen – kunt u de dnf info opdracht.

U moet de naam van het pakket opgeven zonder de details van de platformarchitectuur. Als u bijvoorbeeld de details van het pakket “gnome-terminal.x86_64” wilt zien, typt u:

dnf info gnome-terminal

de details van een enkele applicatie verkrijgen met dnf

VERWANT: Wat is er nieuw in Fedora 36

Geïnstalleerde applicaties weergeven met apt

De apt commando is de vervanging voor de oudere apt-get opdracht. Het is de opdrachtregeltool voor de Debian-distributie en de vele distributies die eruit zijn voortgekomen, zoals de hele Ubuntu-familie van distributies.

Gebruik deze opdracht om de lijst met geïnstalleerde pakketten te zien:

apt list --installed

lijst met geïnstalleerde apps met apt

Zoals verwacht is de output lang en scrollt hij snel voorbij.

De uitvoer van de opdracht apt list

Om te zien hoeveel inzendingen er zijn, kunnen we doorpijpen wczoals we eerder deden.

apt list --installed | wc -l

geïnstalleerde apps tellen met apt en wc

Om interessante pakketten te vinden, kunnen we gebruiken grep en een deel van de naam of het onderwerp waarin we geïnteresseerd zijn.

apt list --installed | grep xfonts

grep gebruiken om naar specifieke items in de apt-uitvoer te zoeken

Om een ​​enkel pakket te onderzoeken, gebruik de apt show commando met de naam van het pakket.

apt show xml-core

De details van een enkele app verkrijgen met apt

VERWANT: geschikt versus apt-get: Wat is het verschil op Linux?

Geïnstalleerde applicaties weergeven met pacman

De pacman pakketbeheerder wordt gebruikt op Arch Linux en zijn derivaten, zoals Manjaro en EndeavourOS. Pakketten weergeven met pacman we moeten de gebruiken -Q (zoek) optie.

pacman -Q

Geïnstalleerde apps weergeven met pacman

De lijst met pakketten wordt weergegeven in het terminalvenster.

Lijst met geïnstalleerde applicaties van pacman

Het installeren van een enkele applicatie zal er waarschijnlijk toe leiden dat meerdere pakketten worden geïnstalleerd vanwege onvervulde afhankelijkheden. Als de toepassing een bepaalde bibliotheek vereist en deze niet op uw computer aanwezig is, zal de installatie deze leveren. Evenzo kan het verwijderen van een toepassing ertoe leiden dat verschillende pakketten worden verwijderd. Het aantal applicaties is dus niet hetzelfde als het aantal pakketten.

Om de geïnstalleerde pakketten te tellen, sturen we de uitvoer door wc en gebruik de -l (lijnen) optie, zoals eerder.

pacman -Q | wc -l

de geïnstalleerde apps tellen met pacman en wc

De -i (info) optie laat ons kijken naar de details van een pakket.

pacman -Qi bash

Informatie krijgen over een enkele app met pacman

De . toevoegen -i optie tweemaal kan wat meer informatie geven, indien beschikbaar.

pacman -Qii bash

De -i optie twee keer gebruiken met pacman

In dit geval zijn er enkele extra regels onderaan de lijst die laten zien waar de sjabloonbestanden “.bash_profile” en “.bash_logout” zich bevinden.

extra informatie verstrekt door de -i optie twee keer te gebruiken met pacman

VERWANT: Waarom ik ben overgestapt van Ubuntu naar Manjaro Linux

Geïnstalleerde applicaties weergeven met flatpak

Er zijn manieren om applicaties te installeren die distributie-agnostisch zijn. Ze zijn ontworpen als universele pakketbeheerders. Ze installeren sandbox-versies van apps, inclusief eventuele afhankelijkheden die ze hebben. Dit maakt het gemakkelijk om verschillende versies van een applicatie te installeren zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over incompatibiliteit of kruisbesmetting van versie naar versie.

Vanuit het perspectief van de softwareontwikkelaar betekent het gebruik van een universele pakketbeheerder dat ze hun applicatie maar één keer hoeven te verpakken en dat alle distributies gedekt zijn.

De flatpak systeem is een van de twee meest populaire universele installatieprogramma’s. Als je hebt gebruikt flatpak op uw computer, kunt u nog steeds de geïnstalleerde toepassingen weergeven.

flatpak list

lijst met geïnstalleerde apps met flatpack

Dit geeft een overzicht van de geïnstalleerde applicaties en de bijbehorende runtimes die zijn geïnstalleerd om te voldoen aan de afhankelijkheden van die applicaties. Om alleen de toepassingen te zien, voegt u de --app keuze.

flatpak list --app

apps vermelden maar runtimes uitsluiten met flatpak

Om de details van een individuele toepassing te zien, gebruikt u de info commando en de Applicatie ID van het pakket, niet de naam van de toepassing.

flatpak info org.blender.Blender

De details van een enkele flatpak-app zien

Geïnstalleerde applicaties weergeven met snap

De andere populaire universele pakketbeheerder heet snap. Het is een canoniek initiatief. Het wordt standaard gebruikt in de Ubuntu-softwaretoepassing op recente Ubuntu-releases en snap kan ook op andere distributies worden geïnstalleerd.

Om de applicaties weer te geven die zijn geïnstalleerd met: snapgebruik deze opdracht.

snap list

lijst met geïnstalleerde applicaties met snap

Gebruik de snap info-opdracht en de naam van de applicatie om de details van een enkele applicatie te zien.

snap info firefox

de details van een enkele snap-app krijgen

VERWANT: Hoe te werken met Snap-pakketten op Linux

Neem weloverwogen beslissingen

dnf, apten pacman hebben opties die automatisch verweesde en onnodige pakketten vinden en verwijderen. Maar ze zullen geen oude pakketten vinden die je gewoon niet meer gebruikt. Dat vereist menselijke tussenkomst en de kennis van wat er moet worden verwijderd. Dat is waar deze handige commando’s binnenkomen.

Nadat u ruimte heeft vrijgemaakt, bent u misschien geïnteresseerd in het installeren van Android-apps op uw Linux-apparaat.

Leave a Comment