Hoe iOS-aanpassing in de loop van de tijd is geëvolueerd


AppleInsider wordt ondersteund door zijn publiek en kan commissie verdienen als Amazon Associate en aangesloten partner op kwalificerende aankopen. Deze partnerrelaties hebben geen invloed op onze redactionele inhoud.

Dit is hoe het aanpassen van de iOS-gebruikersinterface in de loop der jaren is geëvolueerd, voordat er geruchten gaan over ‘nieuwe apps’ en nieuwe ervaringen voor aanpassers op WWDC 2022.

Apple-klanten hebben sinds de lancering in 2007 een zekere mate van aanpassing van de iPhone gehad. De veranderingen waren beperkt tot achtergronden en vrij klein. Maar het is ook de eerste stap naar het personaliseren van een apparaat.

Na de eerste versie van iOS verscheen het volgende stukje maatwerk in iOS 4. Deze update zorgde voor multitasking en de mogelijkheid om apps in mappen te sorteren. Nu kunnen mensen gemakkelijk teruggaan naar de vorige app of ze in categorieën sorteren.

Op 7 mei 2012 bracht iOS 5 het Berichtencentrum naar miljoenen iPhone-bezitters. Eindelijk een manier om app-waarschuwingen van het hele systeem bij te houden. Gebruikers kunnen op een melding tikken om rechtstreeks naar die app te worden gebracht en actie te ondernemen.

Apple’s release van de iPhone 6 in 2014 zorgde ervoor dat de iOS-gebruikersinterface veranderde. Deze iPhone gaf klanten een groter scherm voor een extra rij voor apps. De vorige iPhone-modellen waren 4,5 inch groot en het display was gemakkelijk te bereiken met een duim.

Vervolgens was iOS 7 de eerste update om de gebruikersinterface volledig te herzien. Jony Ive nam de ontwikkeling van iOS over en liet de wereld kennismaken met plat, minimalistisch design.

Daarvoor omarmde iOS skeuomorfisme met texturen, stiksels, glas en 3D-knoppen en app-pictogrammen. Scott Forstall, het vorige hoofd van iOS-ontwikkeling, had in dit tijdperk de leiding.

Apple-gebruikers kregen interactieve widgets in iOS 8 die in de Today View leefden. Apps kunnen bruikbare taken presenteren die mensen kunnen uitvoeren. Dit legacy-systeem is nog steeds aanwezig vanaf iOS 15, maar de nieuwe widgets in vrije vorm zijn de norm.

Met de iPhone 6s en iOS 9 introduceerde Apple Live Wallpapers die mensen konden instellen met de nieuwe 3D Touch, nu bekend als Haptic Touch. Op dit moment hebben gebruikers ook de mogelijkheid om bewegende dynamische achtergronden in te stellen.

Live Wallpaper laat een object, zoals een vis, een seconde lang animeren wanneer een persoon op het vergrendelscherm drukt. Met Dynamic Wallpaper bewegen een aantal cirkels in slow motion op de achtergrond.

De release van iOS 12 introduceerde de Shortcuts-app en door Siri voorgestelde snelkoppelingen. Dit was een mijlpaal voor maatwerk en ontgrendelde nieuwe manieren van interactie met een Apple-apparaat. Automatisering kan routinetaken omzetten in tijdbesparende acties.

Apple leende verschillende functies van Android toen iOS 14 werd uitgebracht. Widgets op het startscherm bieden in één oogopslag app-informatie en de app-bibliotheek organiseert uw apps automatisch.

Met aangepaste app-pictogrammen kunnen gebruikers het startscherm ook personaliseren als nooit tevoren. Pictogrammen kunnen nu in kleur worden gecoördineerd met achtergronden.

Startschermwidgets geïntroduceerd in iOS 14

Startschermwidgets geïntroduceerd in iOS 14

Widgets bestonden al op de allereerste Android-telefoon die in oktober 2008 werd gelanceerd. Dit is zelfs vóór Dashboard, een huis voor desktopwidgets, gelanceerd met Mac OS X 10.7 Lion in 2011.

Een ontwikkelaar kan verschillende soorten gegevens op een widget weergeven en een gebruiker kan erop tikken om rechtstreeks naar de app te gaan. Het is nog niet mogelijk dat de nieuwe widgets in vrije vorm interactief zijn, zoals een gebruiker die een Apple Note schrijft vanuit de Notes-widget. AppleInsider heeft een overzicht van de beste iPhone-widget-apps voor het startscherm.

Een andere functie die Android als eerste had, is de mogelijkheid om standaard-apps in te stellen. Apple-gebruikers kregen deze functie pas onlangs met de release van iOS 14 en het is beperkt tot e-mail- en browse-apps.

In de huidige versie van iOS 15 laat Apple mensen Safari aanpassen. Het is nu eenvoudiger om uw browsertabbladen te beheren en met tabbladgroepen kunt u ze ordenen.

Wanneer u een nieuw tabblad opent in Safari, kunt u bepalen welke informatie op de startpagina wordt weergegeven. Privacyrapport, Siri-suggesties en meer kunnen worden geconfigureerd. U kunt hier ook een achtergrond instellen.

Logo voor iOS 16

Logo voor iOS 16

Wat is het volgende

Volgens geruchten zal iOS 16 er qua gebruikersinterface hetzelfde uitzien als zijn voorganger. Vermoedelijk zullen er nieuwe manieren zijn om met het systeem te communiceren, evenals widget-achtige achtergronden op het vergrendelscherm.

Sommige iPad-gebruikers krijgen misschien zelfs waar ze om hebben gevraagd: vrij aanpasbare vensters zoals Mac-bezitters ervan genieten. Er zullen ook nieuwe toegankelijkheidsfuncties zijn, waaronder de mogelijkheid om je Apple Watch-display op je iPhone te spiegelen.

Op het gebied van maatwerk zouden standaard-apps een verbeterpunt kunnen zijn. U kunt een standaard-app kiezen voor e-mail en surfen op het web. Bijvoorbeeld een uitbreiding van categorieën, zodat mensen standaardinstellingen kunnen instellen voor notities, herinneringen, agenda, muziek en andere.

Meer opties voor Live en Dynamic Wallpapers zouden een welkome update zijn. Apple heeft door de jaren heen oude wallpapers verwijderd en andere bestaan ​​al jaren.

De release van iOS 16 zal zeker nog meer opties bieden voor iPhone-aanpassing.

.

Leave a Comment