Hoe Microsoft Office op Linux te gebruiken

Voor veel gebruikers is het ontbreken van native ondersteuning voor Microsoft Office de enige reden waarom ze niet overstappen op Linux.

Ja, Microsoft Office kan niet op Linux worden geïnstalleerd.

Voor sommige bestaande gebruikers zorgt het niet hebben van Microsoft Office op Linux voor extra pijn.

Natuurlijk zijn er verschillende goede open source office-suites beschikbaar en deze zijn voldoende voor de meeste gebruikers.

Maar er zijn situaties waarin u gedwongen bent MS Office te gebruiken.

Als andere mensen op het werk u Office-documenten met complexe macro’s sturen, werkt het mogelijk niet goed met LibreOffice.

Evenzo, als uw universiteit of werkplek vereist dat u in .docx of .xlsx schrijft en u LibreOffice gebruikt, kunnen er compatibiliteitsproblemen zijn als tabellen, macro’s en andere elementen erbij betrokken zijn.

Dit zijn praktische problemen die mensen tegenkomen die moeten samenwerken met MS Office-gebruikers.

Als u zich in een situatie bevindt waarin u Microsoft Office moet gebruiken, hoeft u Linux niet helemaal te schrappen.

Hier zijn een paar suggesties over hoe u Microsoft Office op de Linux-desktop kunt gebruiken.

Uw opties voor het gebruik van Microsoft Office op Linux

Er zijn verschillende alternatieve methoden u kunt gebruiken om toegang te krijgen tot Microsoft’s Office op Linux.

Natuurlijk, het is niet hetzelfde met MS Office op Windows, maar het stelt je in ieder geval in staat om met Office-documenten te werken.

1. Gebruik Microsoft Office 365 Online

Ja, u kunt Microsoft Office-toepassingen gebruiken in uw webbrowser. En dit werkt op elk besturingssysteem. Daar hoort natuurlijk ook Linux bij.

Dit is de beste manier om toegang te krijgen tot Microsoft Office-apps als je een stabiele internetverbinding hebt.

Houd er rekening mee dat de online Office-versie niet alle functies heeft die u in de desktopversie krijgt. Toch is het in veel gevallen een goede keuze.

Als u een Microsoft-account hebt, kunt u zich rechtstreeks aanmelden bij Microsoft 365. Als u er geen heeft, moet u een Microsoft-account maken.

Zonder een betaald abonnement kunt u een lite-versie van alle essentiële kantoorhulpmiddelen zoals Microsoft Word, Excel en meer rechtstreeks in uw webbrowser gebruiken.

Klinkt goed, toch?

Het beste van deze service is dat je gratis 5 GB OneDrive-opslag kunt gebruiken om je documenten online te houden, en het integreert goed met alle apps die beschikbaar zijn in het pak. Niet te vergeten, je kunt de mobiele app ook onderweg gebruiken.

Merk op dat er enkele functieverschillen zijn tussen Office Online en de native desktop-applicaties. U kunt er meer over weten in de officiële documentatie.

Als u er bovendien het maximale uit wilt halen, met meer cloudopslag en enkele premiumfuncties, kunt u ook kiezen voor het Microsoft 365-abonnement.

Pro

 • Wordt gratis geleverd met Microsoft-account
 • Documenten worden opgeslagen in de cloud en zijn toegankelijk vanaf elk apparaat
 • 5 GB gratis opslagruimte bij OneDrive
 • Kan op elk besturingssysteem worden gebruikt zonder de software te installeren

nadelen

 • U moet een Microsoft-account maken
 • Gratis versie mist functies
 • U kunt alleen gratis documenten tot 5 GB opslaan
 • Heeft een internetverbinding nodig om bestanden te openen en te bewerken

2. Een Windows-compatibiliteitsprogramma gebruiken

Wat als u de desktop-app van Microsoft Office wilt ervaren vanuit uw Linux-systeem?

U kunt een virtuele machine gebruiken om Windows te installeren, maar dat bespreken we hierna, aangezien het tijdrovend is.

In plaats daarvan kunt u Windows-compatibiliteitslagen gebruiken voor specifieke software, waarmee u ze op Linux-machines kunt uitvoeren.

Ik zal twee manieren voorstellen om de Microsoft Office-desktoptoepassing op Linux te installeren

 • PlayOnLinux gebruiken (gratis maar biedt oudere versies van MS Office)
 • CrossOver gebruiken (betaald en wordt geleverd met de juiste ondersteuning)

Laat me je een kort overzicht geven van hoe je ze kunt gebruiken

PlayOnLinux gebruiken

PlayOnLinux is een van de beste manieren om Windows-applicaties op Linux uit te voeren.

Op Ubuntu kunt u het als volgt installeren met een opdracht via de terminal:

sudo apt install winbind playonlinux winetricks -y 

Na de installatie start u het programma en klikt u op de knop Installeren waarmee de beschikbare pakketten worden gesynchroniseerd en we MS Office (gewenste versie) kunnen installeren.

PlayOnLinux gebruiken op Ubuntu

Nu krijgt u een prompt waar we naar onze gewenste software zullen zoeken.

Als je Microsoft Office al eerder hebt gekocht, kun je de installatiemedia of het ISO-bestand klaar hebben staan ​​vanaf hun officiële downloadpagina.

Schakel de optie in met het label “Geen cd nodig” als u niet van plan bent uw installatieprogramma te gebruiken en zoek op “Office”.

Het toont alle compatibele Microsoft Office-programma’s. Selecteer uw gewenste versie en klik op de Installeren om het automatisch te downloaden/installeren.

Zoeken naar MS Office in PlayOnLinux
Zoeken naar MS Office in PlayOnLinux

Het zal automatisch een virtuele ruimte voor MS Office creëren en Wine installeren via het installatieprogramma. Als u klaar bent met de basisstappen, wordt er een prompt weergegeven waarin u de installatiemethode moet kiezen tussen het installatiebestand en de dvd.

Voor het gemak gaan we voor de eerste optie. Zoek na het selecteren van de eerste optie het installatiebestand en alle andere processen worden automatisch afgehandeld.

setup-bestand gebruiken
MS Office instellen met PlayOnLinux

Binnenkort start het installatieprogramma het installatieproces en binnen de kortste keren heb je je favoriete kantoorsuite op je systeem geïnstalleerd. Je hebt er rechtstreeks toegang toe zonder PlayOnLinux vanaf je Linux-systeem of ook vanuit de applicatie.

MS Office-pakket op Linux met PlayOnLinux

Laten we bijvoorbeeld proberen MS Word te starten. Hier is hoe het eruit ziet:

MS Office draaien

Merk op dat u met deze methode niet de nieuwste versie van Microsoft Office zult vinden, en waarschijnlijk niet de beste ervaring in termen van prestaties.

CrossOver gebruiken

CrossOver is betaalde software waarmee u Windows-applicaties op de best mogelijke manier op Linux kunt uitvoeren.

kruising

Het is gebouwd op Wine en verschillende open-sourceprojecten. De CrossOver-ontwikkelaars dragen zwaar bij aan het WINE-project.

Je hoeft het maar één keer te kopen en het zo lang te gebruiken als je wilt. Helaas kunt u er nog steeds niet de nieuwste Microsoft Office-versie 2021 mee werken. De beoordelingen zijn slecht. De nieuwste die goed werkt met CrossOver is Office 2016 op het moment van schrijven van dit artikel.

Oh ja! CrossOver heeft een compatibiliteitsdatabase. U kunt zoeken naar de gewenste Windows-software en kijken of deze goed wordt ondersteund of niet.

Als je gemak wilt, en een tool om Windows-applicaties op Linux te draaien (niet alleen Microsoft Office) en je vindt het niet erg om ervoor te betalen, dan moet je het proberen.

Pro

 • Geen internet nodig tijdens het gebruik van Office
 • Uw bestaande Office-licentie werkt mogelijk hetzelfde

nadelen

 • Alleen oudere versies zijn beschikbaar

Als je het niet erg vindt om te betalen

Windows-software gebruiken op Linux met Crossover

Duizenden Windows-games en -programma’s om op je favoriete Linux-distro te draaien.

Ondersteunde Windows-apps draaien op native snelheid, spelen games met volledige fps, allemaal met behoud van de Linux OS-integratie. Gewoon magie!

Uw aankoop ondersteunt ook de ontwikkeling van WINE.

Windows-software gebruiken op Linux met Crossover

Wij verdienen een commissie als u een aankoop doet, zonder extra kosten voor u.

3. Gebruik een virtuele machine om Windows uit te voeren

Dus als u iemand bent met voldoende systeembronnen, kunt u met deze optie een breed scala aan exclusieve software gebruiken. Het is omdat je Windows vanuit Linux gaat gebruiken als een virtuele machine.

Als u er niet bekend mee bent, kunt u met het mechanisme van de virtuele machine een ander besturingssysteem (zoals Windows) binnen Linux gebruiken als een gewone toepassing.

U kunt ervoor kiezen om opties zoals Quickgui, VMware, GNOME Boxes of VirtualBox te gebruiken.

Als voorbeeld kunt u onze handleiding volgen over het installeren van Windows 10 met VirtualBox op Linux.

Het kan spannend zijn, weet je! Maar om een ​​virtuele machine te laten draaien, moet u een computer hebben met voldoende systeembronnen. Het zal ellendig worstelen als je het probeert te gebruiken op een 4 GB RAM en i3-processor.

Het is niet perfect. Aangezien u mogelijk problemen ondervindt bij het delen van klemborden en bestanden tussen het gast-besturingssysteem (Windows) en het host-besturingssysteem (Linux).

Een ander ding gaat over Windows-licenties. Als u een nieuw systeem heeft waarop Windows is voorgeïnstalleerd, is uw licentie op BIOS-/firmwareniveau aan uw machine gekoppeld. U zou Windows zonder problemen op de virtuele machine moeten kunnen gebruiken. Maar als dat niet het geval was, moet u mogelijk Windows activeren.

Pro

 • Geen internet nodig tijdens het gebruik van Office
 • Gebruik de nieuwste versie van MS Office
 • Andere alleen-Windows-software gebruiken

nadelen

 • Werkt alleen goed met geavanceerde computers met goede systeembronnen
 • Licenties kunnen een probleem zijn

4. Gebruik alternatieve kantoorpakken die compatibel zijn met MS Office-bestanden

Dus als je Linux al een tijdje gebruikt, is de kans dat je distro wordt geleverd met LibreOffice vrij groot. Maar LibreOffice is niet altijd compatibel met MS Office-bestandsindelingen.

ik zou voorstellen twee kantoorsuites die bekend staan ​​om hun betere compatibiliteit met uw Microsoft Office-bestanden:

1. Alleen Office

alleen kantoor

Als u op zoek bent naar een kantoorsuite die identiek is aan Microsoft Office met verschillende essentiële functies, kan OnlyOffice een goede keuze zijn.

Je kunt de desktopeditie gratis downloaden op Linux, Windows en macOS.

Als u een Nextcloud-instantie of iets dergelijks heeft, kunt u deze ook voor gebruik daarmee integreren.

2. WPS-kantoor

wps kantoor

WPS Office was voorheen bekend als Kingsoft Office. De Chinese ontwikkelaars van WPS Offices zijn onbeschaamd over het imiteren van de look en feel van de MS Office-producten.

Dit is echter niet open source.

WPS is afgestemd op persoonlijk gebruik en biedt een goede compatibiliteit met Microsoft Office-documenten.

Omdat het een van de beste alternatieven voor MS Office is, kun je onze handleiding volgen voor eenvoudige installatie en WPS in een mum van tijd op Linux laten draaien.

Pro

 • Geen internet nodig tijdens het gebruik van Office
 • Gebruik de nieuwste versie van MS Office
 • Andere alleen-Windows-software gebruiken

nadelen

 • Werkt alleen goed met geavanceerde computers met goede systeembronnen
 • Licenties kunnen een probleem zijn

Geen echte liefde voor Linux van Microsoft, maar je vindt altijd wel een manier

Microsoft heeft duidelijk gemaakt dat het net zoveel van open source houdt als iedereen. Maar we moeten nog steeds onze toevlucht nemen tot tal van manieren om Microsoft Office op Linux uit te voeren. In plaats van zijn Office-suite naar Linux te brengen, schonk Microsoft zijn rekenmachine aan de gemeenschap.

Linux-gebruikers vinden altijd een manier om dingen te omzeilen. Hoewel MS Office officieel niet beschikbaar is voor Linux, kun je nog steeds een van de oplossingen gebruiken die ik hier heb voorgesteld.

Naar mijn mening is Office 365 een redelijk goede optie als je altijd verbonden bent met internet.

Wat denk je?


Leave a Comment