Hoe Pgadmin 4 te installeren op Ubuntu 20.04 LTS Linux

Leer de opdrachten om pgAdmin 4 – PostgreSQL-tools op Ubuntu 20.04 LTS Focal Fossa Linux te installeren om databases te beheren met behulp van een webgebaseerde grafische gebruikersinterface.

Net als populaire phpMyAdmin om MySQL- of MariaDB-databases grafisch te beheren, hebben we hier: pgBeheerder. Het is ook gratis en open source software om een ​​grafische interface te bieden voor de ontwikkeling en beheerders van PostgreSQL-databases. De open source-licentie van pgAdmin is overgenomen van het PostgreSQL-project. pgAdmin draait op Windows, Linux, macOS en andere Unix-derivaten.

In tegenstelling tot Linux kan pgAdmin op Windows en macOS echter eenvoudig worden geïnstalleerd om PostgreSQL op afstand of lokaal te beheren.

pgAdmin ondersteunt die versies van PostgreSQL die worden ondersteund op het moment van de release van een bepaalde versie van pgAdmin (zie het versiebeleid van PostgreSQL).

Zelfs voor gebruikers die niet bezig zijn met het ontwikkelen van databases, is pgAdmin nog steeds een onmisbare software voor degenen die PostgreSQL gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer u direct toegang wilt tot de aangemaakte databases ten behoeve van controle of foutcorrectie; voor back-up en herstel van databases en kan het zelfs gebruiken om databases te verwijderen die niet meer in gebruik zijn.

Welnu, die pgAdmin biedt twee soorten installatie, een is Desktop Deployment en een andere Server Deployment.

Serverimplementatie: Bij deze installatiemethode wordt pgAdmin geïnstalleerd als een webtoepassing met behulp van een webserver op een opdrachtregelserver, zodat één of meerdere gebruikers er tegelijkertijd toegang toe hebben via een webbrowser. Uiteraard zijn inloggegevens vereist voor de beveiliging.

Desktop-implementatie: Dit type installatie is net als elke andere software die lokaal op de computer is geïnstalleerd. Dit betekent dat je geen browser nodig hebt om verbinding te maken en toegang te krijgen tot PostgreSQL, maar dat je beperkt bent tot slechts één gebruiker die momenteel is aangemeld bij het besturingssysteem. Ook hiervoor heeft de gebruiker een GUI nodig met een ondersteund besturingssysteem.

Welnu, het installeren van pgAdmin als een centrale webtoepassing in het lokale netwerk (serverimplementatie) is handig als u het niet wilt beperken tot slechts één pc. Hier laten we u echter zowel de installatie van Web als Desktop voor Ubuntu 20.04 Focal Fossa zien.

Stappen om te installeren: PostgreSQL pgAdmin 4 op Ubuntu 20.04

De stappen in deze tutorial kunnen ook worden gebruikt voor andere Linux op basis van Ubuntu 20.04 Focal Fossa zoals Linux Mint, Elementary OS, POP_OS en meer…

1. Voeg pgAdmin 4 repository toe

Hoewel pgAdmin een open-sourcetoepassing is, kunnen we deze niet installeren met behulp van de standaard systeemrepository van Ubuntu omdat het daar niet beschikbaar is. Om het te krijgen, moeten we handmatig de officieel uitgegeven repo door de ontwikkelaars van deze tool aan ons systeem toevoegen. Hier is de opdracht om dat te doen.

sudo sh -c 'echo "deb https://ftp.postgresql.org/pub/pgadmin/pgadmin4/apt/$(lsb_release -cs) pgadmin4 main" > /etc/apt/sources.list.d/pgadmin4.list'

2. Voeg openbare GPG-sleutel toe

Vervolgens moet ons systeem ervoor zorgen dat de pakketten die we zullen ontvangen om pgAdmin 4 te installeren, afkomstig zijn van de originele bron zoals uitgegeven door de ontwikkelaar, zonder enige wijziging. Daarom moeten we daarvoor de GPG-sleutel toevoegen aan ons systeem die wordt gebruikt om de pakketten van deze tool door de ontwikkelaars te ondertekenen.

sudo curl https://www.pgadmin.org/static/packages_pgadmin_org.pub | sudo apt-key add

3. Update Ubuntu 20.04

Nadat u de bovenstaande twee stappen heeft uitgevoerd, hebben we ons systeem voorbereid om de nieuwste versie van pgAdmin te installeren. Werk daarvoor echter het systeem bij om het systeem de pakketindexcache van de APT-pakketbeheerder te laten herbouwen.

sudo apt update && sudo apt upgrade

4. Installeer pgAdmin4 op de Ubuntu 20.04-server

Zoals we aan het begin van deze tutorial hebben besproken, kan pgAdmin zowel als desktop-app als als webtoepassing worden gebruikt, daarom laten we u hier zien hoe u beide of een van de twee kunt installeren.

Degenen die willen alleen pgadmin4 Desktop app op Ubuntu Linux kan deze opdracht gebruiken:

sudo apt install pgadmin4-desktop

Terwijl degenen die Ubuntu Server gebruiken en vereist: alleen de webgebaseerde interface van pgAdmin kan deze gebruiken:

sudo apt install pgadmin4-web

Welnu, er kan een scenario zijn waarin u mogelijk een GUI Ubuntu-server of -desktop gebruikt en wilt zowel een pgAdmin-desktop als een web-app op één systeem. Als dat het geval is, kunt u gebruik maken van:

sudo apt install pgadmin4

Hier gebruiken we Ubuntu 20.04 Server, daarom gaan we voor de webtoepassing van deze PostgreSQL GUI-tool.

5. Configureer het pgAdmin-gebruikersaccount

Deze stap is alleen voor de webinterface, wat betekent dat als je hebt geïnstalleerd pgadmin4-web voer vervolgens de gegeven opdracht uit om een ​​gebruikersnaam en wachtwoord aan te maken voor het pgAdmin-gebruikersaccount. Dit is voor veiligheidsdoeleinden, zodat willekeurige gebruikers geen toegang hebben tot de webinterface van pgAdmin om de databases te beheren.

sudo /usr/pgadmin4/bin/setup-web.sh

Voer het e-mailadres in dat u hiervoor als gebruikersnaam en wachtwoord wilt gebruiken. Als u klaar bent, wordt u gevraagd om de Apache-webserver opnieuw op te starten. druk op Y en raak de Binnenkomen toets om het opnieuw te starten.

6. Open de pgAdmin-webinterface

Als alternatief, als u de Desktop-app hebt geïnstalleerd, kunt u eenvoudig naar Application launcher gaan en daar zoeken naar pgAdmin. Gebruikers zoals wij die de web-app van deze tool hebben geïnstalleerd, moeten echter de browser op het systeem openen die toegang heeft tot het IP-adres van de server waarop u de pgAdmin hebt geïnstalleerd.

Typ in het URL-vak: http://your-server-ip-address/pgadmin4

Als u de webinterface hebt ontvangen, gebruikt u de gebruikersnaam en het wachtwoord die in de vorige stap van deze zelfstudie zijn geconfigureerd om in te loggen.

Toegang tot de PgAdmin-webinterface

7. Verbind de PostgreSQL-database

De volgende stap is om de beschikbare lokale of op afstand geïnstalleerde PostgreSQL-server te verbinden om deze in pgAdmin te openen en te beheren met behulp van de grafische interface.

Als je echter nog geen PostgreSQL-database hebt geïnstalleerd en geconfigureerd om op afstand/lokaal toegang te krijgen, dan is hier de tutorial daarover: Hoe PostgreSQL-database op Ubuntu Linux te installeren.

Stap 1Klik op uw pgAdmin Dashboard op de Nieuwe server toevoegen.

Voeg een nieuwe server toe in PgAdmin ubuntu 20.04

Nieuwe databaseserver toevoegen in pgAdmin 4

Stap 2: Geef een naam aan uw server die u wilt toevoegen in de pgAdmin. Het is alleen bedoeld om de server gemakkelijk te identificeren, dus u kunt elke naam geven die u maar wilt. Klik daarna op de “VerbindingTabblad.

Naamserver PostgreSQL PgAdmin

Naamserver PostgreSQL-server

Stap 3: In deze stap voegen we de details toe van de lokale of externe PostgreSQL-databaseserver waarmee we verbinding willen maken. Voeg het iP-adres van de server toe. Laat de Port and Maintenance database waarden zoals ze zijn. Voeg vervolgens in de gebruikersnaam de gebruiker toe van de database waartoe u toegang wilt en in het vak Wachtwoord het wachtwoord van uw databasegebruiker.

Klik ten slotte op de Opslaan knop. Als alles goed gaat, heeft u toegang tot uw externe databaseserver.

Verbinding instellen pgadmin 4

Databaseverbinding instellen

Hier is het Dashboard van pgAdmin zodra je verbinding hebt gemaakt.

Hoe Pgadmin 4 te installeren op Ubuntu 20.04 LTS Linux

7. Hoe te updaten

Hier hebben we de APT-pakketbeheerder en de officiële repository van pgAdmin 4 gebruikt om het op Ubuntu 20.04 te installeren. Daarom, als u in de toekomst de nieuwste compatibele update die ervoor beschikbaar is op uw systeem wilt installeren. Gewoon uitvoeren:

sudo apt update && sudo apt upgrade

8. Verwijder of verwijder pgAdmin van Ubuntu 20.04

Degenen die pgAdmin 4 niet meer op hun Ubuntu 20.04 LTS-server of desktopsysteem willen, kunnen het verwijderen. Ga daarvoor naar je opdrachtterminal en voer de volgende opdracht uit:

Alleen voor desktop-app

sudo apt autoremove --purge pgadmin4-desktop

Alleen voor webappdegene die we hier hebben geïnstalleerd.

sudo apt autoremove --purge pgadmin4-web

Of u kunt het volledig verwijderen, ongeacht het installatietype:

sudo apt autoremove --purge pgadmin4*

Om de repository ook te verwijderen:

sudo rm -r /etc/apt/sources.list.d/pgadmin4.list

Andere artikelen:

Hoe installeer ik phpMyAdmin met Apache op Ubuntu 22.04 LTS
Installeer Postgresql 13 op AWS Ec2 Amazon Linux 2.
Installeer PostgreSQL en pgAdmin in AlmaLinux / Rocky 8
Installeer de Stremio Streaming-app op Ubuntu 22.04 LTS Jammy

Leave a Comment