Hoe u uw ChromeOS Linux-container overschakelt van Debian naar Ubuntu

Linux op ChromeOS, ook bekend als Crostini, is niet meer in bèta en is al geruime tijd beschikbaar. Gebruikers die de flexibiliteit en kracht van een Linux-omgeving willen benutten, hebben toegang tot een Linux-terminal die de deur opent naar een overvloed aan uitvoerbare pakketten die niet direct beschikbaar zijn op ChromeOS. Of je nu een alternatieve browser wilt installeren of krachtige app-ontwikkelingssoftware wilt installeren, Linux op ChromeOS maakt dat karwei een fluitje van een cent.

Standaard draait de Linux-container op ChromeOS de stabiele en veilige distro die bekend staat als Debian. Meer specifiek, Debian 11 of “Bullseye”. Hoewel Debian veel van de tools biedt waar Linux-gebruikers naar op zoek zijn, bieden andere distributies meer flexibiliteit en toegang tot een breder scala aan pakketten zonder de noodzaak om extra repositories toe te voegen.

Wat populariteit betreft, neemt Debian de tweede plaats in qua marktaandeel en is erg populair vanwege zijn veilige, stabiele karakter. Aan de top van de lijst met maar liefst 34% van het marktaandeel, is Ubuntu verantwoordelijk voor het runnen van meer dan een derde van de internetwebsites. Ondanks de recente daling van het gebruik in de afgelopen jaren, heeft Ubuntu nog steeds 30% van de Linux-desktopmarkt in handen.

Of je nu een ontwikkelaar bent of net als ik en je houdt gewoon van knutselen, de ingebouwde Linux-omgeving van ChromeOS is een krachtig hulpmiddel. Als je de overstap naar een Chromebook hebt vermeden vanwege de standaard Debian Linux-container, heb ik goed nieuws. Je bent niet gebonden aan Debian als je Ubuntu echt nodig hebt of wilt gebruiken. Hoewel dit misschien een ontmoedigende onderneming klinkt voor degenen die niet bekend zijn met de Linux-omgeving, verzeker ik je dat de stappen relatief eenvoudig zijn. In feite kunt u binnen een kwartier een Ubuntu-container op uw Chromebook hebben staan ​​en ik ga u precies laten zien hoe u dit moet doen.

Aan de slag

Voordat we beginnen met het vervangen van de Debian-container door Ubuntu, is er één voorwaarde waaraan moet worden voldaan. Je hebt een ChromeOS-apparaat nodig dat de Linux-ontwikkelaarsomgeving ondersteunt. Maak je geen zorgen. Als uw Chromebook na 2019 op de markt komt, is er bijna gegarandeerd ondersteuning voor Linux-apps. Als uw Chromebook ouder is, kunt u hier de lijst controleren om te zien of Linux-ondersteuning beschikbaar is. U kunt ook gewoon naar het instellingenmenu op uw apparaat gaan, naar beneden scrollen en op het tabblad Geavanceerd in het menu aan de linkerkant klikken. Als uw apparaat Linux is, zou u een optie “Ontwikkelaars” direct onder het menu Afdrukken en scannen moeten zien. Als het daar is, klik je op het tabblad Ontwikkelaars en klik je op de knop ‘Inschakelen’ om Linux in te schakelen.

Ontwikkelaarsinstelling in het ChromeOS-instellingenmenu.

U wordt gevraagd om de hoeveelheid opslagruimte in te stellen die u voor Linux wilt gebruiken. Stel het in op wat u maar wilt uit de beschikbare opslagruimte. Houd er rekening mee dat het bedrag dat u voor Linux gebruikt, wordt gehaald uit de totale opslagruimte die beschikbaar is voor ChromeOS. Bekijk hier ons Command Line-artikel voor meer informatie over het instellen van de Linux-omgeving op ChromeOS. Zodra u helemaal klaar bent, kunnen we aan de slag met het installeren van Ubuntu op uw Chromebook.

Maak de Ubuntu-container

We zullen dit proces starten door de Ubuntu-container te maken. Om dit te doen, moet u de Chrome-shell openen, ook wel bekend als: kruis. Dit lijkt op de Linux-terminal-app die werd geïnstalleerd toen je Linux inschakelde, maar het is niet hetzelfde, dus zorg ervoor dat je in crosh werkt, niet in de terminal. Om een ​​crosh-venster te openen, drukt u op Ctrl+Al+T op uw toetsenbord. Crosh zou in een nieuw Chrome-tabblad moeten openen. Typ of plak de volgende opdracht bij de prompt “crosh>” en druk op enter.

vmc start termina

Het kan lijken alsof er niets gebeurt, maar geef het een minuut. Je zou snel de prompt moeten zien veranderen in “(termina) chronos@localhost ~ $” en dan ben je klaar voor de volgende stap. De standaardcontainer op ChromeOS heet pinguïn. We gaan die container stoppen en de naam ervan wijzigen, zodat we Ubuntu in de standaardcontainer kunnen installeren. Om dit te doen, voert u de volgende twee opdrachten uit – één voor één – bij de nieuwe prompt in crosh.

lxc stop penguin --force
lxc rename penguin debian

Vervolgens zullen we Ubuntu in de pinguïncontainer installeren. Voor deze tutorial heb ik Ubuntu 20.04 gebruikt, maar je kunt elke smaak gebruiken die je leuk vindt, zolang de afbeeldingen beschikbaar zijn op de Linux-containerwebsite. Om de Ubuntu-container te maken, voert u de lxc-startopdracht uit in crosh, samen met de afbeeldingsnaam en de containernaam. Voor Ubuntu 20.04 ziet de opdracht er als volgt uit. (Als u bijvoorbeeld Ubuntu 22.04 wilt gebruiken, vervangt u eenvoudig de onderstaande afbeelding door ubuntu:22.04)

lxc launch ubuntu:20.04 penguin

Voer in als root

Vervolgens moeten we de nieuwe container invoeren als de rootgebruiker. Dit geeft de machtigingen die nodig zijn om alle benodigde pakketten en hulpprogramma’s te installeren waarmee Ubuntu goed kan spelen met het ChromeOS-hostsysteem. Om de container in te voeren als de rootgebruiker, typ of plak je de volgende opdracht in crosh en druk je op enter. Het resultaat is een opdrachtprompt die er als volgt uitziet: wortel@pinguïn:~#

lxc exec penguin -- bash

Nu moeten we alle beschikbare pakketten voor Ubuntu bijwerken en upgraden. Doe dit door de update- en upgrade-opdrachten hieronder in het crosh-venster uit te voeren. Je kunt ze samen of één voor één uitvoeren. Druk desgevraagd op “Y” of enter om door te gaan met de pakketupdates.

apt update
apt upgrade

Omdat Linux op ChromeOS zijn eigen, aangepaste repository heeft, moeten we die repo’s en sleutels toevoegen aan onze nieuw aangemaakte container. Hiermee wordt de repo toegevoegd aan het bestand sources.list.d en worden tegelijkertijd de benodigde serversleutels toegevoegd. Kopieer de onderstaande opdrachten en plak ze in uw crosh-venster bij de opdrachtprompt. Plak ze allemaal tegelijk en druk op enter. Als u geen fouten ziet, is het goed om naar de volgende stap te gaan.

echo "deb https://storage.googleapis.com/cros-packages bullseye main" > /etc/apt/sources.list.d/cros.list
if [ -f /dev/.cros_milestone ]; then sudo sed -i "s?packages?packages/$(cat /dev/.cros_milestone)?" /etc/apt/sources.list.d/cros.list; fi
apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 78BD65473CB3BD13
apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 4EB27DB2A3B88B8B
apt update

Nu moeten we een tijdelijke oplossing installeren waarmee Ubuntu kan worden geïntegreerd met ChromeOS. Eerst moeten we de opdracht “ar” installeren waarmee we archiefbestanden kunnen extraheren en wijzigen. Om dit te doen, moeten we het pakket met binaire hulpprogramma’s installeren. Gebruik de volgende opdracht in kruis om het pakket te installeren.

apt install binutils

Vervolgens zullen we het tijdelijke pakket installeren cross-ui-config. Je kunt al deze commando’s tegelijk in crosh plakken en op enter drukken. U zult waarschijnlijk een waarschuwingsbericht zien met de melding “Download wordt zonder sandbox uitgevoerd als root als bestand.” U kunt dit bericht negeren en doorgaan met het installatieproces door op enter te drukken als daarom wordt gevraagd.

apt download cros-ui-config # ignore any warning messages
ar x cros-ui-config_0.13_all.deb data.tar.gz
gunzip data.tar.gz
tar f data.tar --delete ./etc/gtk-3.0/settings.ini
gzip data.tar
ar r cros-ui-config_0.13_all.deb data.tar.gz
rm -rf data.tar.gz

Zodra de tijdelijke oplossing is uitgepakt, kunnen we deze installeren met behulp van de onderstaande opdracht. U kunt dan de tweede opdracht gebruiken om het cros-ui-config-bestand te verwijderen omdat het niet langer nodig is.

apt install cros-guest-tools ./cros-ui-config_0.13_all.deb
rm cros-ui-config_0.13_all.deb

Last but not least moeten we de container afsluiten en ChromeOS opnieuw opstarten. U kunt de container stoppen met behulp van de onderstaande opdracht. Zodra u dat heeft gedaan, schakelt u uw Chromebook volledig uit en start u opnieuw op om door te gaan naar de volgende stappen.

shutdown -h now

Uw standaard Linux-container draait nu Ubuntu en u kunt deze openen met de standaard Terminal-app in het ChromeOS-opstartprogramma. De eerste keer dat u de container probeert te starten, kan dit mislukken. Probeer het gewoon opnieuw en u zult zien dat de terminal wordt geopend met de opdrachtprompt ubuntu@pinguïn:~# Om te controleren of u de Ubuntu-afbeelding gebruikt die u hebt geïnstalleerd, plakt u eenvoudig de volgende opdracht in uw Linux-terminal en drukt u op enter.

cat /etc/os-release

Uw standaardgebruiker in de nieuwe container is Ubuntu. De volgende keer bespreken we hoe u een nieuwe standaardgebruiker instelt en overtollige gebruikers en groepen verwijdert. Google werkt aan een methode om meerdere containers op ChromeOS te beheren en het is zelfs mogelijk om Ubuntu in één container naast Debian in een aparte container te installeren. Het vereist momenteel enkele vlaggen, maar het zal een zeer handige manier zijn om meerdere Linux-distributies tegelijkertijd op uw Chromebook uit te voeren. Nu je weet hoe je Linux kunt maken op ChromeOS Ubuntu in plaats van Debian, ligt de wereld aan je voeten en kun je naar hartenlust knutselen. Blijf op de hoogte voor meer terwijl ik de komende weken dieper in Linux, container en virtualisatie op ChromeOS duik.

Opmerking: om terug te gaan naar Debian, kunt u Linux gewoon uitschakelen in het ChromeOS-instellingenmenu en helemaal opnieuw beginnen. U verliest alle bestanden in de Ubuntu-omgeving, maar u krijgt een schone, nieuwe installatie van Debian in uw standaardcontainer.

Leave a Comment