Hoe u uw Raspberry Pi via Windows bestuurt via SSH

Misschien ben je het zat om steeds een kabel op die HDMI-poort vast te leggen. Of misschien heb je de poort al gebroken. Hoe dan ook, je kunt de Raspberry Pi zelfs zonder monitor gebruiken dankzij SSH. Dat wordt een ‘headless computer’ genoemd en het is een redder in nood die veel dingen gemakkelijker maakt.

Wat is een headless computer?

Een headless computer is een computer zonder monitor. Deze computer kan van alles zijn – het hoeft niet eens een Raspberry Pi te zijn. Om een ​​voorbeeld te geven: de webserver die u toegang geeft tot deze webpagina vanuit elk deel van de wereld, is waarschijnlijk een headless computer van een datafaciliteit.

Mini-pc Raspberry Pi

Headless computers kunnen op verschillende manieren worden bestuurd. Sommigen luisteren naar een webpagina om opdrachten te ontvangen. Anderen laten je op afstand verbinding met ze maken en bedienen via opdrachten op een console. Deze keer doen we het laatste.

Verander je Raspberry Pi in een headless computer

We splitsen dit op in drie delen. De eerste is voor het downloaden van PuTTY voor Windows. Dan zou de tweede zijn voor het voorbereiden van de Raspberry Pi voor SSH. Het laatste deel is voor het inloggen op de Raspberry Pi via Windows via SSH.

Download PuTTY voor Windows

 1. Download eerst de x86-versie van PuTTY. Als u niet zeker bent van de architectuur van uw Windows-pc, kunt u het beste de 32-bits versie downloaden, aangezien deze op zowel 32- als 64-bits systemen kan draaien. Download de 64-bits versie alleen als u zeker weet dat u een 64-bits systeem gebruikt.
Putty-downloadpagina
De PuTTY-downloadpagina wordt gehost op een ander domein dan de startpagina.
 1. Voer het installatieprogramma uit en voltooi de installatiewizard.
Installatiewizard Putty
 1. Nadat we de wizard hebben voltooid, laten we dat opzij zetten en de Raspberry Pi configureren om SSH toe te staan.
Putty-toepassingsscherm
PuTTY-configuratievenster.

Bereid je Raspberry Pi voor

Dit veronderstelt dat uw Raspberry Pi al is ingesteld met Raspberry Pi OS.

 1. Schakel uw Raspberry Pi in (uiteraard met een monitor) en klik vervolgens op het Raspberry Pi-pictogram -> Voorkeuren -> Raspberry Pi-configuratie.
Raspberry Pi Rpi-configuratie
 1. Je zou een nieuw venster moeten zien openen. Ga naar het tabblad Interfaces en klik vervolgens op “Inschakelen” in het gebied met “SSH”.
Rpi-configuratie-interface en Ssh-instellingen
 1. Controleer daarna of uw Raspberry Pi is verbonden met uw wifi-router. Als dit niet het geval is, klikt u op het netwerkpictogram -> de naam van uw wifi-netwerk.
Raspberry Pi Wifi-netwerken
 1. Als u op de naam van uw wifi-netwerk klikt, verschijnt er een nieuw venster. Dit zal u om uw wifi-wachtwoord vragen. Sla deze stap over als u al bent verbonden met uw wifi-netwerk.
Raspberry Pi Wifi-wachtwoord
 1. Open vervolgens de terminal en typ ifconfig. U vindt een lijst met dingen over de netwerkverbindingen van uw Raspberry Pi. Zoek naar iets dat “wlan0” zegt en kopieer vervolgens het IP-adres naast “inet”. Dat heb je nodig voor de volgende stap.
Terminal Ifconfig IP-adres
Noteer het IP-adres naast het woord ‘inet’.

Inloggen via SSH

 1. Nu terug naar Windows. Open de PuTTY-app en typ vervolgens het IP-adres in het vak met de tekst ‘Hostnaam (of IP-adres)’. Houd de poort op 22. Zorg er ook voor dat het “Verbindingstype” is ingesteld op SSH. Klik daarna op “Openen”.
Ip-adres voor putty-invoer
 1. Daarna zou u moeten worden begroet met een beveiligingswaarschuwing, die u waarschuwt voor verbinding met een onbekende host. Klik op ‘Accepteren’.
Putty-beveiligingswaarschuwing
 1. U ziet dan een inlogprompt. Standaard zou uw Raspberry Pi “pi” als gebruikersnaam moeten hebben. Het standaardwachtwoord is “framboos”.
Putty-aanmeldingsprompt
U zult geen sterretjes of iets anders zien tijdens het typen in het wachtwoordgebied. Het is een beveiligingsfunctie.
 1. Als dat allemaal is gebeurd, zou je klaar moeten zijn om PuTTY te gebruiken om je Raspberry Pi via SSH te besturen!
Putty Ssh-terminal

Wat kunt u doen met uw onthoofde Raspberry Pi?

Nu weet je hoe je via SSH via Windows toegang krijgt tot de terminal op je Raspberry Pi. Vervolgens moet je weten hoe je er dingen mee kunt doen.

Het ding dat je moet onthouden, is dat het Raspberry Pi-besturingssysteem is gebaseerd op de Debian-distro voor Linux. Dit betekent dat je Linux-terminalopdrachten in het PuTTY-terminalvenster kunt gebruiken om in principe alles te doen.

Dat werkt echter alleen als je het Raspberry Pi OS op je Raspberry Pi hebt. Het werkt niet als je iets anders op je systeem hebt staan, zoals Windows 11.

Belangrijke Linux Terminal-opdrachten

Gezien dat alles, zijn er enkele commando’s die je moet kennen als je nog niet gewend bent om dingen op de Linux-terminal te doen. Hier zijn er een paar die je misschien wilt weten.

 • Computer uitschakelen: sudo shutdown -h now
 • Herstart computer: sudo reboot -h now
 • Directory’s wijzigen: cd <path>
 • Lijst bestanden en mappen: dir of ls

Zonder een bestandsverkenner om op te klikken, moet u in het terminalvenster typen waar u heen wilt. Gebruiken cd om mappen te veranderen dir om te laten zien wat er in de huidige map staat.

Een beetje dieper in de virtuele directorystructuur van Linux lezen, kan je misschien helpen om beter te begrijpen hoe cd werken.

 • Nieuwe mappen maken: mkdir <folder name>
 • Een teksteditor gebruiken: nano <filename>

Misschien wel de eenvoudigste teksteditor die er is, nano laat je onderweg tekstbestanden schrijven en scripts programmeren. Natuurlijk, het is geen IDE die zelfs code voor je kan compileren, maar het is goed genoeg als je gewoon aan het tekenen bent met codeerideeën.

Nano Terminal-venster Nieuw bestand
Het terminalvenster zou na het invoeren zo moeten draaien: nano your-filename.txt.
 • Bestanden en mappen verwijderen: rm <file or folder name>

Bekijk dit artikel voor meer informatie over het verwijderen van bestanden in Linux.

 • Pakketten installeren: sudo apt <install or uninstall> <package 1> <package 2>

Meestal gebruikt u deze opdracht om een ​​of meer pakketten te installeren of te verwijderen. U kunt bijvoorbeeld het Python 3-pakket installeren om de GPIO-pinnen van de Raspberry Pi te besturen door te typen sudo apt-get install python3-rpi.gpio.

Misschien wil je meer leren over apt als je meer softwaregerelateerde dingen op de Raspberry Pi wilt doen.

Veel Gestelde Vragen

Wat gebeurt er als ik een cd in een niet-bestaande map plaats?

Als u de probeert te gebruiken cd commando om naar een niet-bestaande map te gaan, zal de terminal “Geen dergelijk bestand of map” retourneren en niets anders doen.

Wat moet ik doen als ik een typfout maak tijdens het typen van het wachtwoord?

Als je een typefout maakt, kun je backspace gebruiken om het laatste teken dat je hebt getypt te verwijderen. Als alternatief kunt u ook gebruik maken van <- en -> samen met Huis en Einde om tussen tekens te navigeren. Of je zou kunnen gebruiken Ctrl + EEN om alles te selecteren druk dan op Verwijderen of Backspace om alles te verwijderen. Deze is handig als je niet weet welk personage fout was.

Waarom wordt er een waarschuwingsbericht weergegeven wanneer ik mijn Raspberry Pi uitschakel?

Als je hem afsluit, weet PuTTY alleen dat hij plotseling de verbinding met de Raspberry Pi is kwijtgeraakt. Hij weet niet of hij zichzelf afsluit of de verbinding met het netwerk heeft verbroken. Daarom zou een waarschuwingsbericht "Fatal Error" moeten verschijnen nadat u hebt ingevoerd sudo shutdown -h now op de terminal. Hetzelfde zou ook moeten werken voor al zijn andere varianten, zoals de opdrachten voor opnieuw opstarten.

Afbeelding tegoed: close-up van framboos pi pico door 123RF

Is dit artikel nuttig?

Abonneer op onze nieuwsbrief!

Onze nieuwste tutorials rechtstreeks in je inbox

Leave a Comment