Hoe u Windows 11 tekst hardop kunt laten lezen met Verteller

Verteller van Microsoft is een hulpmiddel voor het lezen van schermen dat elk afzonderlijk element op uw scherm kan lezen. De tool is ontworpen voor mensen met een visuele beperking, je kunt Verteller gebruiken om Windows 11 je e-mails, webpagina’s, documenten en meer te laten lezen.

Als u het beste van uw tijd wilt maken en gewoon de e-mails of andere dingen op internet wilt ‘inhalen’, kunt u Narrator gebruiken. U kunt bijvoorbeeld breien of uw baby voeden terwijl u luistert naar de verteller die inhoud voorleest. Hier leest u hoe u de Narrator-tool op Windows 11 instelt, gebruikt en aanpast. Laten we dus zonder verder oponthoud beginnen.

Verteller inschakelen op Windows 11

Met Windows 11 hebt u op verschillende manieren toegang tot de Verteller. U kunt een sneltoets gebruiken om Verteller in te schakelen of deze zo configureren dat deze automatisch wordt gestart voordat of nadat u zich aanmeldt. Ongeacht hoe je het oproept, je moet het eerst instellen. Volg de onderstaande stappen om Verteller in te stellen op Windows 11.

Stap 1: Klik met de rechtermuisknop op het pictogram Start en selecteer Instellingen in het menu dat verschijnt.

Stap 2: Navigeer naar het tabblad Toegankelijkheid en klik op Verteller.

Stap 3: Schakel de schakelaar naast Verteller in om deze meteen te gebruiken. Optioneel kunt u Verteller zo configureren dat deze automatisch wordt gestart voordat of nadat u zich aanmeldt.

U kunt ook de Windows-toets + Ctrl + Enter-sneltoets inschakelen zodat de Verteller er snel toegang toe heeft.

Nadat u Verteller hebt ingeschakeld via het menu Instellingen of via de sneltoets, verschijnt er een dialoogvenster Verteller op uw scherm. Als u dit dialoogvenster niet elke keer wilt zien wanneer u Verteller start, vinkt u het vakje ‘Dit niet meer weergeven’ aan en klikt u voor nu op Overslaan.

Hiermee wordt Narrator Home geopend, waar u enkele functies en opdrachten kunt lezen. Schakel het selectievakje ‘Toon Narrator Home wanneer Narrator start’ uit als u niet wilt dat Narrator Home elke keer dat u Narrator gebruikt, wordt weergegeven. Klik vervolgens op Minimaliseren om Verteller te gaan gebruiken.

De instellingen van de verteller aanpassen op Windows 11

Standaard beschrijft de Verteller alles op uw scherm, inclusief interface-elementen zoals knoppen, pictogrammen, bedieningselementen en meer. Als u de Verteller echter alleen wilt gebruiken om e-mails, webpagina’s of documenten te lezen, kunt u de instellingen van Verteller configureren door de onderstaande stappen te volgen.

Stap 1: Druk op Windows + I om de app Instellingen te openen. Schakel over naar het tabblad Toegankelijkheid en klik op Verteller.

Stap 2: Scrol omlaag naar het gedeelte Breedsprakigheid. Gebruik vervolgens het vervolgkeuzemenu naast het niveau Breedsprakigheid om Alleen tekst te selecteren.

Stap 3: Gebruik vervolgens het vervolgkeuzemenu naast ‘Contextniveau voor knoppen en bedieningselementen’ om Geen context te selecteren.

Optioneel kunt u de Verteller-cursor vanuit hetzelfde menu inschakelen, zodat de cursor beweegt terwijl de Verteller uw scherm hardop voorleest.

Hoe u verteller uw scherm hardop kunt laten lezen

Nadat u de benodigde instellingen hebt geconfigureerd, kunt u Windows 11 tekst hardop laten voorlezen. Om het uit te proberen, opent u een webpagina of document op uw pc en drukt u op de Windows-toets + Ctrl + Enter om Verteller in te schakelen. De verteller leest de tekst en gebruikt een blauwe rechthoek om het woord aan te geven dat wordt gelezen.

U kunt ook uw muis gebruiken om een ​​specifieke alinea of ​​regel te markeren en de Verteller zal hetzelfde beginnen te lezen. Op dezelfde manier kunt u Verteller op elk scherm gebruiken om Windows 11 e-mails, webpagina’s, documenten en meer te laten lezen.

De stem van de verteller wijzigen op Windows 11

De standaardstem van de verteller in Windows klinkt misschien robotachtig in de oren. Gelukkig kun je met Windows de stem van Verteller op verschillende manieren aanpassen. Hier leest u hoe u ermee om kunt gaan.

Stap 1: Klik op het zoekpictogram op de taakbalk, typ in verteller stemen selecteer het eerste resultaat dat verschijnt.

Stap 2: Gebruik het vervolgkeuzemenu naast ‘Kies een stem’ om een ​​stem te selecteren die je leuk vindt.

Stap 3: Onder Kies een stem kun je de schuifregelaars gebruiken om de snelheid, toonhoogte en volume van de vertelling aan te passen.

Daarnaast kunt u ook natuurlijke stemmen voor de Verteller downloaden. Klik daarvoor op de knop Toevoegen naast Natuurlijke stemmen toevoegen.

Selecteer de stem die u wilt downloaden en klik op Installeren. U kunt ook een voorbeeld van de stem bekijken voordat u deze downloadt.

Vraag Windows om uw scherm te lezen

Door Windows tekst op het scherm hardop te laten voorlezen, hebt u de vrijheid om gewoon te luisteren terwijl u andere taken uitvoert. Dankzij de Narrator-tool van Microsoft hebt u geen schermlees-apps van derden nodig voor uw pc. De Narrator-tool werkt op dezelfde manier op Windows 10.

Leave a Comment