Hoe updates in iOS 16 en Android 13 uw telefoon zullen veranderen

CUPERTINO, Californië. — Elk jaar rond deze tijd worden onze smartphones een herinnering om altijd klaar te zijn voor verandering.

Dat komt omdat Apple en Google updates aankondigen voor de besturingssystemen die onze iPhones en Android-telefoons aandrijven. Binnenkort zal de software die de apparaten laat tikken, ontwerpaanpassingen en nieuwe functies hebben – met andere woorden, nieuwe dingen om te leren.

Op maandag onthulde Apple iOS 16, de volgende versie van zijn iPhone-besturingssysteem. Het zal nieuwe functies bevatten, zoals een opnieuw ontworpen vergrendelscherm en de mogelijkheid om sms-berichten te bewerken. Vorige maand introduceerde Google Android 13, met een gestroomlijnde portemonnee-app voor het opslaan van creditcards en belangrijke documenten zoals vaccinatiegegevens. Beide bedrijven zeiden ook dat ze hun apps voor het verzenden van sms-berichten aan het verbeteren waren.

De nieuwe iPhone- en Android-besturingssystemen komen dit najaar als gratis updates op onze telefoons.

Apple en Google begeleiden deze software-updates vaak met hoogdravende taal en beloften. “Vandaag gaan we onze platforms verder dan ooit pushen”, zei Timothy D. Cook, CEO van Apple, in een vooraf opgenomen video voor het evenement waarin de nieuwe software werd aangekondigd.

Maar in werkelijkheid zijn veel van de veranderingen – vooral de mogelijkheid om een ​​tekst met terugwerkende kracht te bewerken – incrementele verbeteringen die aanvoelen alsof ze al lang geleden hadden moeten gebeuren. Hier zijn de meest opmerkelijke updates om naar te zoeken.

Apple zei dat het een wijziging aanbracht in het eerste wat iedereen ziet bij het gebruik van een iPhone: het vergrendelscherm.

In het verleden konden mensen alleen de achtergrond op hun vergrendelschermen wijzigen. Maar met iOS 16 kunnen iPhone-gebruikers het vergrendelscherm aanpassen door te kiezen uit verschillende lettertypen en kleuren voor de klok. Mensen kunnen ook ‘widgets’, die in feite snelkoppelingen zijn naar apps zoals de agenda van de telefoon en de fitnessgegevenstracker, vastzetten op het vergrendelingsscherm.

Deze aanpassingen kunnen ons helpen onze telefoons aan te passen aan onze levensstijl. Bedenk dat met de nieuwe software een iPhone-gebruiker een aantal aangepaste vergrendelingsschermen kan maken voor verschillende scenario’s.

Een vergrendelingsscherm voor werk kan bijvoorbeeld een achtergrond van uw kantoorgebouw tonen en een kalenderwidget bevatten met uw volgende vergaderafspraak. Een vergrendelscherm voor persoonlijke tijd kan een achtergrond van uw hond en een bewegingswidget tonen. Het idee is dat mensen kunnen schakelen tussen vergrendelingsschermen om beter aan hun behoeften te voldoen gedurende de dag.

De pandemie versnelde het gebruik van mobiele aankopen, omdat veel mensen overstapten op contactloze digitale betalingen om contant geld te vermijden. Apple heeft al meer dan vijf jaar een robuust aanbod voor elektronische betalingen met zijn Wallet-software voor iPhones, waarmee mensen creditcardaankopen kunnen doen en belangrijke documenten zoals instapkaarten en gezondheidsgegevens kunnen meenemen.

Google, dat moeite heeft om zijn mobiele betalingstechnologie op de markt te brengen, maakte vorige maand van de gelegenheid gebruik om zich verder te verdiepen in betalingen met Android 13. Jarenlang bleef zijn Google Pay-systeem ernstig achter bij het betalingssysteem van Apple omdat maar weinig Android-gebruikers wisten hoe ze de technologie moesten gebruiken.

Vorige maand heeft Google zijn digitale betaalapp Google Wallet hernoemd. Het bedrijf vereenvoudigde de technologie door een snelkoppeling naar de portemonnee in het Android-vergrendelingsscherm in te sluiten. Het is ook van plan om de software verder uit te breiden dan creditcards, met documenten zoals instapkaarten, bioscoopkaartjes en Covid-19-vaccinatiebewijs.

Iedereen die wel eens sms’jes heeft verstuurd met een telefoon kent de digitale kloof tussen de zogenaamde groene bubbel en blauwe bubbel.

Wanneer een sms-bericht wordt verzonden vanaf een Android-telefoon, wordt dit weergegeven als een groene bubbel op het scherm van de ontvanger, met afbeeldingen en video’s die vaak korrelig en vervormd zijn. Dat komt omdat er een groen bubbelbericht wordt verzonden via het netwerk van de telefoonmaatschappij, wat automatisch de kwaliteit van het beeld verslechtert.

Berichten met blauwe luchtbellen die tussen iPhone-gebruikers worden verzonden, gaan daarentegen via iMessage, de eigen berichtenservice van Apple, die een hoogwaardige look voor foto’s en video’s behoudt.

Met Android 13 probeert Google een eigen blauwe bubbelervaring te creëren. Het bedrijf bouwt in zijn berichten-app een technologie genaamd Rich Communication Services, die afbeeldingen met hoge resolutie en grote bestanden kan verzenden. Het stelt mensen ook in staat groepsgesprekken te voeren, zoals de meeste moderne berichten-apps.

Apple brengt ondertussen wijzigingen aan in iMessage, zodat iPhone-gebruikers berichten kunnen bewerken of terughalen nadat ze zijn verzonden. Het met terugwerkende kracht bewerken van berichten, die ons de schaamte van bizarre autocorrectie-typefouten of de onbedoelde zaktekst zou besparen, is een functie waar mensen al jaren naar op zoek zijn.

Tegenwoordig zou geen enkele software-update compleet zijn zonder dat een Big Tech-bedrijf verklaart dat het om onze privacy geeft. Dat komt omdat de technologiebedrijven willen dat gebruikers zich veilig voelen bij het delen van persoonlijke gegevens, vooral omdat Europese regelgevers en anderen hen over de kwestie hebben aangepakt.

Dus natuurlijk zeiden Apple en Google dat ze meer bescherming boden aan gebruikersgegevens in hun volgende besturingssystemen.

Apple, dat iPhone-gebruikers al lang toestaat om familieleden en romantische partners permanente toegang tot hun locatiegegevens te geven, zei dat het zou zorgen voor meer controle over het delen van gegevens als een intieme relatie mis zou gaan. De nieuwe softwarefunctie, Safety Check, stelt mensen in staat dergelijke gegevens snel te bekijken en in te trekken, zodat ze hun informatie kunnen beschermen tegen misbruikers.

Google zei dat het gebruikers meer controle zou geven over welke gegevens werden gedeeld met apps van derden. In de volgende versie van Android kunnen mensen apps ook toegang geven tot alleen bepaalde foto’s in plaats van hun hele filmrol – een maatregel van bescherming tegen kwaadaardige apps die zich vermommen als fotobewerkingssoftware.

Als veel van deze aanpassingen veel te laat lijken, is dat omdat ze dat zijn. Net zoals hardware-upgrades voor smartphones steeds meer en meer incrementeel zijn geworden, dringt de software er ook op aan om beter te worden – maar onopvallend.

Leave a Comment