Hoe verwijderde bestanden te herstellen in Windows 10 of 11

Je hebt problemen met het vinden van een bepaald bestand op je Windows-pc en je hebt het idee dat je het hebt verwijderd. We zijn er allemaal geweest. Maar in plaats van te kreunen en te vloeken, kun je proberen het te herstellen. Ervan uitgaande dat je de Prullenbak al hebt doorzocht en leeg bent, is het tijd om naar een goede hersteltool te gaan.

Microsoft biedt zijn eigen herstelprogramma voor de opdrachtregel, hoewel het niet helemaal gebruiksvriendelijk is. In plaats daarvan kunt u gratis programma’s zoals Recuva en Glarysoft File Recovery Free gebruiken. Hier is hoe ze werken.

De prullenbak gebruiken

U hebt waarschijnlijk de Prullenbak al gebruikt om een ​​bestand terug te halen. In een notendop, Windows besteedt een klein percentage van uw harde schijfruimte aan een verborgen systeemmap die bekend staat als de Prullenbak. Dit zorgt ervoor dat verwijderde bestanden niet daadwerkelijk worden verwijderd, maar in reserve worden gehouden. Zolang u het bestand niet permanent verwijdert of de prullenbak leegt, zou het bestand beschikbaar moeten zijn om te herstellen.

Open eenvoudig het Prullenbak-pictogram op uw bureaublad. Zoals bij elke map, kunt u de bestanden sorteren op naam, locatie, datum en andere criteria. U kunt een bestand ook op naam zoeken. Als u het juiste bestand vindt, klikt u er met de rechtermuisknop op en selecteert u Herstellen (Figuur 1).

Afbeelding: Lance Whitney

Hoe een bestand wordt verwijderd

Als u een bestand permanent verwijdert (druk op Shift+Del om dit te doen) of de hele Prullenbak leegt, is het herstellen van een bestand lastiger, maar nog steeds uitvoerbaar. Dit hangt vooral af van hoe snel je hem te hulp schiet.

Wanneer u een bestand verwijdert, worden de gegevens niet fysiek van uw schijf verwijderd. In plaats daarvan wordt de ruimte gemarkeerd als beschikbaar door het besturingssysteem, wat betekent dat de clusters die aan dat bestand zijn toegewezen, kunnen worden overschreven door nieuwe gegevens. Als u snel genoeg naar binnen duikt, is het bestand mogelijk volledig intact en herstelbaar. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat de meeste of alle clusters van een bestand worden overschreven, waardoor de kans kleiner wordt dat het volledig wordt hersteld.

Windows Bestandsherstel van Microsoft gebruiken

Microsoft biedt een gratis opdrachtregelhulpprogramma voor Windows 10 en 11 dat probeert verwijderde bestanden te herstellen. De tool staat bekend als Windows File Recovery en ondersteunt mechanische harde schijven, SSD’s, USB-drives en geheugenkaarten. Het biedt ook zowel reguliere als uitgebreide modi in een poging een bestand nieuw leven in te blazen.

Download en installeer het programma vanuit de Microsoft Store. Door de snelkoppeling te starten, wordt een opdrachtprompt geopend met voorbeelden van de basissyntaxis. Microsoft heeft ook een ondersteuningspagina met aanwijzingen voor het gebruik van Windows Bestandsherstel, die u zeker wilt lezen voordat u ermee aan de slag gaat. In wezen moet u de opdracht typen gevolgd door de herstelbestemming, vervolgens de herstelmodus en ten slotte de naam of locatie van het verwijderde bestand of de verwijderde bestanden (Figuur 2).

Afbeelding: Lance Whitney

Als een opdrachtregelprogramma kan Windows Bestandsherstel een uitdaging zijn om te gebruiken, waarbij u de juiste syntaxis en schakelaars moet gebruiken (een GUI-versie is dringend nodig). En zelfs dan vindt of herstelt het niet altijd de bestanden die u nodig hebt.

Ik heb het verschillende keren gebruikt en het is beslist wisselvallig geweest. Misschien wil je het als eerste stap proberen, maar ik denk dat je een goed product van een derde partij minder frustrerend zult vinden.

Hulpprogramma’s voor herstel van derden

Ik heb verschillende hersteltools van derden gebruikt en heb er over het algemeen succes mee gehad. Nogmaals, hun effectiviteit hangt grotendeels af van hoe snel je een bestand probeert te herstellen nadat het is verwijderd. Maar ervan uitgaande dat het bestand nog steeds volledig of grotendeels intact is, zullen deze tools u helpen het nieuw leven in te blazen.

Er zijn verschillende programma’s beschikbaar, zowel gratis als betaald. Hier zijn twee gratis hulpprogramma’s die het proberen waard zijn.

Recuva

Recuva is beschikbaar in zowel gratis als betaalde smaken en kan bestanden terughalen van interne en externe harde schijven, USB-sticks en geheugenkaarten. De website biedt de volledige installatieversie van Recuva, maar elders vindt u een draagbare versie om op een USB-stick te installeren, zodat u geen nieuwe gegevens naar uw harde schijf hoeft te schrijven.

Het programma begint met een wizard die u vraagt ​​welke soorten bestanden u probeert te herstellen en waar ze zich bevinden. Recuva scant vervolgens de gekozen locatie en retourneert alle verwijderde bestanden die beschikbaar zijn voor herstel.

Als u de specifieke bestandsnaam en het specifieke pad kent, kunt u de wizard omzeilen. Recuva biedt een reguliere scan voor snel en eenvoudig herstel en een diepe scan voor meer uitdagende gevallen.

Na de scan toont Recuva de namen van alle overeenkomende bestanden en geeft het de kans op een succesvol herstel aan. U kunt zelfs een voorbeeld van veel soorten bestanden bekijken. Selecteer het bestand en klik op de knop Herstellen om het terug te halen (figuur 3).

Afbeelding: Lance Whitney

Glarysoft Bestandsherstel Gratis

Een ander herstelprogramma dat beschikbaar is in zowel gratis als betaalde edities, Glarysoft File Recovery Free begint met te vragen welke schijven of partities op uw pc u wilt scannen. Het programma voert vervolgens een snelle scan uit om naar verwijderde bestanden te zoeken. Tijdens of na de scan kunt u specifieke bestanden opsporen op type, locatie en naam.

Zodra de scan is voltooid, toont de tool u een lijst met alle verloren bestanden en hun herstelstatus, zodat u kunt bladeren of zoeken naar degene die u zoekt. U kunt zelfs een voorbeeld van afbeeldingen en andere leesbare soorten bestanden bekijken om er zeker van te zijn dat u de juiste hebt (Figuur 4).

Afbeelding: Lance Whitney

Het grootste nadeel van de gratis editie is dat je slechts drie bestanden en tot 2 GB groot kunt herstellen. Voor meer kost de Pro-editie $ 50 per jaar. Maar als u slechts één of twee of drie bestanden hoeft te herstellen, is de gratis versie voldoende.

Leave a Comment