iOS 15 recensie | Engadget

EENnadat iOS 14 de interface van de iPhone door elkaar schudde met stapelbare widgets en een app-bibliotheek, leek iOS 15 bij de lancering niet zo dramatisch. Aangezien verschillende belangrijke functies, zoals SharePlay, vertraging hadden opgelopen, leek er weinig anders te zijn dan de openbare bèta. Maar nu, met iOS 15.1, lijkt alles naar behoren te werken. Het is tijd om het nieuwste mobiele besturingssysteem van Apple te testen.

SharePlay is eindelijk hier

Mat Smith/Engadget

We moesten wachten tot iOS 15.1 voor SharePlay – een van de weinige belangrijke functies in deze verder rustige update. Alle dingen SharePlay worden ondersteund door de FaceTime-app. We hebben hier een handleiding voor het gebruik van SharePlay, maar het belangrijkste is dat niet alle apps compatibel zijn.

iOS

Pro

  • Vertrouwd en betrouwbaar
  • SharePlay werkt goed, vooral met TV Plus en Fitness Plus
  • Verdere ondersteuning voor oudere iPhones
  • Focusmodi zijn aanpasbaar en handig

nadelen

  • SharePlay mist bredere ondersteuning van apps
  • Niet veel aantrekkelijke Safari-extensies — tot nu toe
  • Een relatief kleine update van iOS 14

U moet een FaceTime-oproep starten voordat u iets met SharePlay doet. Als u vervolgens met iemand bent verbonden, kunt u een ondersteunde app openen en ziet u een melding boven aan het scherm met de vraag of u uw inhoud naar uw FaceTime-contactpersoon wilt streamen. Ze zien dan een pop-up waarin ze worden gevraagd om met je mee te doen.

Gedeelde shows en inhoud zijn indrukwekkend vertragingsvrij en kunnen worden genavigeerd door iedereen die kijkt, zodat je vrienden een tv-programma kunnen pauzeren als ze een snack moeten maken. Een beeld-in-beeld box biedt zicht op alle bellers. Het is een beetje krap op een iPhone, maar werkt goed op Apple TV en iPads. Wanneer shows meerdere ondertitels en audio-opties bieden, kan iedereen luisteren/lezen in de door hen gekozen taal.

Er zijn ook een paar games die compatibel zijn met SharePlay, maar je zult waarschijnlijk de neiging hebben om gratis te spelen, zoals het op charades gebaseerde spel Heads-Up. (Het testen met andere Engadget-editors was veel leuker dan het recht had om te zijn.)

Fitness Plus, de on-demand work-outservice van Apple, werkt ook met SharePlay. Natuurlijk heb je een Apple Watch nodig om deel te nemen, maar het is een leuke manier om een ​​training te delen en iemand met je mee te laten klagen. De app heeft uitstekend werk geleverd door de Fitness Plus-audio uit te dompelen toen mijn praatte metgezel. Soms pikte het omgevingsgeluid op, zoals het dichtslaan van deuren in de verte, maar het was cool om te horen dat iemand anders met me mee zweette (en droeg), terwijl ik nog steeds in de privacy van mijn appartement was.

Helaas werkt je favoriete streamingdienst mogelijk niet op SharePlay. Er is momenteel geen YouTube of Netflix, maar Apple is erin geslaagd TikTok, HBO Max, Hulu, Showtime, Paramount Plus en de NBA te binden. Er zijn enkele fitness-apps van derden (inclusief SmartGym), maar niets opmerkelijks.

Er is hier potentieel, ik zou willen dat deze functie niet op de heup werd toegevoegd aan FaceTime. Ik zou de mogelijkheid om SharePlay van bijvoorbeeld Apple TV+ op prijs te stellen, op prijs hebben gesteld en dan de details van degene met wie ik het wilde delen hebben ingevoerd zodra ik iets had gekozen – die volgorde zou logischer zijn.

Hoewel ik misschien geen FaceTime-gebruiker ben, kan ik de upgrades in iOS 15 waarderen. Je kunt bijvoorbeeld je FaceTime-gesprekken buiten de ommuurde tuin van Apple delen met alles met een webbrowser. Dit werkt het beste op Apple-apparaten, maar het is relatief stabiel in vergelijking met de open bèta die we eerder dit jaar probeerden. Je zult ook de nieuwe rasterweergave opmerken die Apple onmiddellijk op gelijke voet brengt met andere video-oproepdiensten, zoals Google Hangouts of Zoom.

Er is ook ruimtelijke audio, waardoor elke persoon in je FaceTime-gesprek klinkt alsof ze uit een bepaalde richting komen. Het is niet levensveranderend, maar het is een mooie bloei. Wat nog beter is, zijn de nieuwe stemisolatie en brede modi, waarvan de laatste opzettelijk meer omgevingsgeluid binnenhaalt. Die zijn ook beschikbaar buiten Apple’s eigen app voor videogesprekken. Ik zette het per ongeluk aan voor sommige WhatsApp-videogesprekken met familie terwijl ik een chagrijnige peuter probeerde te troosten – de beller had geen idee dat mijn nicht een complete meltdown had. Natuurlijk kan de effectiviteit van ruisonderdrukking variëren, maar ik vond het over het algemeen indrukwekkend.

Scherpstelstanden

iOS 15 recensie

Mat Smith/Engadget

De poging van Apple om ons te helpen een deel van ons leven terug te winnen van onze smartphones is welkom. Vergeleken met Screentime, dat bij iOS 12 werd geleverd, lijkt Focus robuuster. Het is beter uitgerust om je te helpen weg te blijven van je telefoon, en minder om je te vertellen over wat je al weet – je hebt meer dan 40 minuten besteed aan het lezen van Reddit terwijl je had moeten slapen.

Focus biedt meerdere verschillende profielen en ontwikkelt de enkele Do Not Disturb-schakelaar van voorheen. Er zijn drie tijdelijke aanduidingen om mee te beginnen: Werk, Bedtijd en Persoonlijk, maar er is geen belemmering om meer focusmodi toe te voegen voor bijvoorbeeld sportschoolreizen of wanneer je je telefoon aan je kinderen aanbiedt.

Er is ook een schakelaar in de Focus-menu’s waarmee compatibele apps (er zijn er niet veel) iedereen die contact met je probeert op te nemen, op de hoogte kunnen stellen dat berichten ‘stil zijn afgeleverd’. Als het erg belangrijk is, kunnen ze “toch verzenden” en het zal je nog steeds pingen. Dit is natuurlijk alleen van toepassing op iOS-gebruikers. Android-gebruikers hebben geen enkele aanwijzing dat hun bericht niet zal worden gelezen.

In iOS 15 kun je de overgangen automatiseren, zodat je apparaat ‘je buitensluit’ wanneer je je conceptbeoordeling zou moeten indienen en niet vastzit in de nieuwste Apple Arcade-game. Dit kan op basis van locatie, tijd of zelfs op AI-smarts. De telefoon leert van wanneer u handmatig tussen modi schakelt en zal hopelijk dezelfde overgang voorstellen voordat u het zelf doet.

iOS 15 recensie

Mat Smith/Engadget

Binnen de Focus-instellingen kun je zowel apps als contacten goedkeuren. Als ze niet op de lijst staan, worden meldingen weggesleept totdat je van modus wisselt.

U kunt ook Focus-modi gebruiken om uw interface aan te passen. Binnen de instellingen voor elke modus moet u elke nieuwe startschermpagina als een extra paneel maken. Eenmaal ingeschakeld, zie je alleen de panelen ingeschakeld in die specifieke Focus-modus – hoewel de app-lade altijd maar een paar vegen verwijderd is …

Als het enige vorm van goedkeuring is, heb ik een ‘slaap’-focusmodus ingesteld die berichten en de meeste dingen na 22.00 uur onderbreekt, mezelf beschermend tegen een deel van de chaos van een internationaal Engadget-team en vrienden die erg nachtbrakers zijn. Tot nu toe heeft het goed gewerkt.

Een slimmere iOS, alweer

Apple’s machine learning zet nog een paar stappen vooruit in iOS 15. Het zijn kleine toevoegingen, maar ze geven aan waar Apple naartoe gaat met zijn mobiele besturingssysteem.

Een handvol daarvan is gebaseerd op beeldvorming. Visual Look-up zoekt, eh, foto’s op uw iPhone op, identificeert mensen, plaatsen en meer. Het is iets dat Google al jaren doet op Lens – wat je ook op je iPhone had kunnen gebruiken.

Live Text is iets overtuigender. Het kan tekst identificeren en uit een foto halen, die u vervolgens in e-mails of notities kunt plakken. Je kunt deze tekst zelfs in realtime vertalen, waardoor het handig is voor menu’s en borden als we geleidelijk weer buiten onze eigen grenzen gaan.

Spotlight in iOS 15 heeft ook wat slimmigheden op het gebied van machinaal leren gekregen. U kunt nu in uw Foto’s-app zoeken zonder de app te hoeven openen. Typ “hond”, “ramen” of “baby” in en je ziet je eigen afbeeldingen van wat je typt, als je ze hebt. Dit werkt ook voor mensen, als je hun gezichten aan foto’s hebt toegewezen. Nog indrukwekkender, het zal de tekst in je foto’s doorzoeken, hoewel ik het nog niet nodig heb gehad. Dit kan echter averechts werken: ik heb een foto van een Lulu Lemon-draagtas (niet vragen), die is bedekt met willekeurige woorden. Apple heeft ze allemaal geïndexeerd.

iOS 15 recensie

Mat Smith/Engadget

In iOS 15 zie je een nieuwe sectie ‘Gedeeld met jou’ die volledig is gebaseerd op je Berichten-app en welke inhoud en links mensen je hebben gestuurd. Je ziet het in Safari, Foto’s, Podcasts, Apple Music en meer.

Alle inhoud die iemand met u deelt via Berichten, wordt ingevuld in de bijbehorende app. Het werkt naadloos, maar het is ook alleen voor alles wat met Apple te maken heeft. Ik heb het meeste baat gehad bij het verzenden en ontvangen van foto’s, maar ik zag dat het hulpprogramma sterk gebonden was aan hoeveel van mijn vrienden en familie TV Plus kijken – of om te beginnen iPhone-gebruikers zijn.

Safari heeft ook enkele verrassende veranderingen ondergaan. Ja, de adresbalk is nu verplaatst naar de onderkant van het scherm – dichter bij de vingers op steeds grotere iPhones. Hoewel het even duurt om te onthouden dat het URL-vak nu leeft, is het logisch. En als u het absoluut niet kunt tolereren, kunt u deze ontwerpwijziging uitschakelen. Het is een zeldzaam stukje flexibiliteit van Apple.

iOS 15 recensie

Mat Smith/Engadget

Safari op iOS 15 introduceert ook extensies, zoals Safari op Macs heeft. Helaas is de beste extensie (en de enige die ik gebruik) Noir, die een ‘donkere modus’-effect probeert te forceren op alle websites die u in Safari doorbladert. Het is een ander gebied dat over een jaar aantrekkelijker zou kunnen zijn.

Veel van de andere apps van Apple hebben ook subtiele upgrades gekregen. Apple Maps vervolgt zijn langzame weg naar verzilvering met verbeterde openbaarvervoerinstructies en wandelinstructies in augmented reality. Er is een dieper detailniveau voor verschillende steden, waaronder New York, San Francisco en Londen, inclusief fietspaden.

Met de Weer-app kun je nu meldingen instellen voor wanneer het gaat regenen of sneeuwen, geleend van Dark Sky, een weer-app die Apple onlangs heeft gekocht. En de Gezondheid-app brengt u beter op de hoogte van trends, zoals gewicht en lichamelijke activiteit. Deze week kreeg ik een melding dat mijn VO2-niveaus zijn verbeterd sinds ik dagelijkse HIIT-lessen heb gevolgd, wat betekent dat mijn cardiovasculaire systeem sterker wordt, ongeacht het gewichtsverlies of wat ik in de spiegel zie.

Als je betaalt voor iCloud of Apple’s One-service, krijg je een paar extra’s met iOS 15. Het bevat nu een ingebouwd privérelais dat verkeer aan beide uiteinden van je internetverbinding vervormt – iOS markeert wanneer het is in- of uitgeschakeld. Het is handig omdat het zo verankerd is in het besturingssysteem, zonder dat je het aan of uit hoeft te zetten. De betaalde service voegt ook de mogelijkheid toe om uw eigen “brander” e-mailadressen te maken die automatisch doorsturen naar uw hoofde-mailaccount. Deze werken op plaatsen waar de functie Aanmelden met Apple, die iets soortgelijks doet, niet wordt ondersteund.

Ondersteunde apparaten

Net als iOS 14 ervoor ondersteunt Apple apparaten vanaf de iPhone 6s, inclusief de eerste iPhone SE en de 7e generatie iPod touch. Sommige functies, met name functies die afhankelijk zijn van AI en machine learning, zijn echter afhankelijk van modernere mobiele chips. Je hebt een apparaat nodig met een A12-chip, die voor het eerst werd gebruikt in de iPhone Xs van 2018, om de nieuwe spraakisolatiemodus, ruimtelijke audio en de portretmodus met wazige achtergrond van FaceTime te gebruiken. Offline Siri-ondersteuning en verdere Siri-prestatie-upgrades hebben ook dezelfde A12-chip of nieuwer nodig. De fraaie filmische video-opnamemodus blijft ook exclusief voor de iPhone 13 Pro-modellen.

Inpakken

iOS 15 recensie

Mat Smith/Engadget

iOS 15 is een stille update. Het kan moeilijk zijn om te zien wat er is veranderd, tenzij je actief op zoek bent naar de verschillen. Dit is geen versie van iOS om van de thuisknop af te komen. In plaats daarvan richt Apple zich zowel op delen als een manier om mensen buiten iOS voor het gerecht te brengen, terwijl degenen die al toegewijd zijn aan zijn apps diepgeworteld blijven.

Met FaceTime-weblinks, SharePlay en die nieuwe Shared With You-secties haalt het bedrijf je over om foto’s te delen in Berichten, je uit te rekken in een Fitness Plus-yogasessie met vrienden of het laatste seizoen van Ted Lasso te kijken met familie honderden kilometers verderop.

Apple wil dat je al die dingen doet Appels manier, in plaats van via WhatsApp, Netflix of Peleton. Dat is nog steeds een grote vraag, maar Apple heeft al deze vaak ongelijksoortige onderdelen zo goed met elkaar verweven dat het gemakkelijk is om te zien wat het probeert te bereiken, zelfs als de inhoud of flexibiliteit er niet helemaal is.

Alle door Engadget aanbevolen producten zijn geselecteerd door onze redactie, onafhankelijk van ons moederbedrijf. Sommige van onze verhalen bevatten gelieerde links. Als u iets koopt via een van deze links, kunnen we een aangesloten commissie verdienen.

Leave a Comment