iOS 16-functies: wat staat er op mijn verlanglijst

We zijn nog maar drie maanden verwijderd van Apple’s jaarlijkse WWDC-evenement, waar het bedrijf zijn volgende ronde van grote software-updates zal aankondigen. Zoals gewoonlijk is de headliner hier iOS 16 en iPadOS 16, die belangrijke nieuwe functies naar de iPhone en iPad zullen brengen.

Hier zijn vier nieuwe iOS 16-functies die ik echt hoop te zien dat Apple dit jaar brengt …

iOS 16-functies

Terwijl iOS 14 een grote update voor de iPhone was met widgets op het startscherm en andere wijzigingen, was iOS 15 meer iteratief – vooral als je bedenkt hoeveel van de eerste functies werden uitgesteld tot latere iOS 15-updates.

Zoals je je misschien herinnert, was iOS 14 een van de meest populaire updates voor de iPhone in jaren, dankzij de introductie van widgets op het startscherm. Dit leidde tot een golf van nieuwe aanpassingsopties voor iPhone-gebruikers, vooral met krachtige apps van derden zoals Widgetsmith.

De verwachting was dat iOS 15 de focus op maatwerk zou voortzetten, maar dit bleek niet het geval te zijn. In plaats daarvan richtte Apple zich op nieuwe functies voor een wereld waar een pandemie nog steeds erg woedde. Deze omvatten functies zoals SharePlay, Focus Modes en meer.

Dit betekent dat Apple sinds de release van iOS 14 geen verdere wijzigingen heeft aangebracht in iPhone-aanpassingen of widgets – en dat is jammer. Dit jaar met iOS 16 ben ik op zoek naar Apple om zich te concentreren op het verbeteren en uitbreiden van enkele van de functies die voor het eerst werden geïntroduceerd in iOS 14.

Eerst en vooral hoop ik dat Apple de ervaring van widgets op het startscherm naar een hoger niveau tilt met iOS 16. Zoals het er nu uitziet, zijn widgets op het startscherm esthetisch aantrekkelijk en kunnen ze snelle, overzichtelijke informatie bieden. Qua functionaliteit zijn ze echter ongelooflijk beperkt.

Terwijl widgets op platforms zoals Android interactief zijn, is dit niet het geval op iPhone. Als u vanaf het startscherm van uw iPhone op een widget tikt, wordt u rechtstreeks naar de app voor die widget geleid. U kunt bijvoorbeeld niet snel een actiepunt van een widget afvinken, en u kunt ook de afspeelknoppen van Apple Music niet beheren.

Deze situatie is nog frustrerender als je je realiseert dat de Apple Music-app voor Android volledig interactieve startschermwidgets bevat. Bovendien is de Shortcuts-app in iOS ook technisch interactief, waardoor je snelkoppelingen rechtstreeks vanaf het startscherm van je iPhone of iPad kunt uitvoeren.

Met iOS 16 hoop ik dat Apple deze widgetfuncties native maakt voor alle first-party apps op iOS en beschikbaar maakt als een API voor ontwikkelaars. Twee jaar na de officiële lancering van widgets voor het startscherm voelt dit als een logische (en te late) volgende stap.

Behangpakketten en meer

Door de focus op maatwerk voort te zetten, hoop ik dat Apple nog meer manieren biedt om het startscherm van je iPhone te personaliseren met iOS 16. Naast widgets zou ik graag zien dat Apple het idee van thema’s over de hele linie omarmt. Dit omvat aangepaste app-pictogrammen voor stock-apps, aangepaste accentkleuren en meer.

Dit is een functie die vorig jaar naar Android kwam, maar het is niet mogelijk op iOS (met enkele uitzonderingen dankzij Shortcuts, maar dit zijn wankele oplossingen). Idealiter bevat iOS 16 een speciale “Personalisatie” -optie in de app Instellingen, waar gebruikers alles kunnen wijzigen, van lettertypen tot kleuren tot pictogrammen en meer.

Er zijn zelfs aanwijzingen dat Apple op een gegeven moment nieuwe aanpassingsopties in de app Instellingen overwoog. In een gelekte build van iOS 14 in 2020 was er bewijs dat Apple van plan was om derden toe te staan ​​te integreren in de app Instellingen om behangcollecties aan te bieden.

Een uitgelekte screenshot een maand later liet zien hoe deze functie had kunnen werken, maar heeft uiteindelijk nooit het daglicht gezien. Hopelijk verandert dit met de iOS 16-update van dit jaar.

Een focus op HomeKit

Na jaren van schijnbare verwaarlozing, kan en moet 2022 het jaar zijn dat HomeKit eindelijk begint te schitteren. De huidige Home-app heeft geen grote opknapbeurt ondergaan sinds de introductie met iOS 10 in 2016.

De interface van de app is niet ontworpen om grote aantallen accessoires en camera’s aan te kunnen. In feite straft de Home-app gebruikers die meer dan een paar HomeKit-accessoires hebben, aantoonbaar. Hoe meer accessoires je toevoegt, hoe slechter de Home-app wordt, zowel qua prestaties als qua design. De Home-app heeft een opknapbeurt nodig in iOS 16.

Er zijn meerdere redenen waarom Apple dit jaar meer aandacht zou moeten besteden aan HomeKit en de Home-app. Eerst en vooral blijft het Thread-protocol wijdverbreid worden toegepast, waardoor de betrouwbaarheid en prestaties van slimme thuisaccessoires aanzienlijk zijn verbeterd. Zelfs Apple’s HomePod mini bevat geïntegreerde Thread-ondersteuning.

Ten tweede wordt verwacht dat de door Apple ondersteunde smart home-standaard “Matter” in 2022 het levenslicht zal zien. Apple heeft beloofd dat Matter het voor apparaatfabrikanten gemakkelijker zal maken om apparaten te bouwen die compatibel zijn met smart home en spraakdiensten zoals Amazon’s Alexa, Apple’s Siri, Google’s Assistant en anderen.

Als Matter inderdaad in 2022 wordt gelanceerd, betekent dit dat er een groot aantal nieuwe HomeKit-accessoires op de markt komen. Zoals het er nu uitziet, is de Home-app nog niet klaar voor primetime, maar hopelijk brengt iOS 16 daar verandering in.

Apple Music-verbeteringen

Last but not least, er is nog een app die dit jaar moet worden opgepoetst met iOS 16 en dat is de Muziek-app. De Muziek-app is een van de meest gebruikte apps in iOS, maar hij heeft last van een aantal eigenaardigheden en bugs, waarvan vele overblijfselen zijn van jaren geleden, zelfs voordat Apple Music werd gelanceerd.

Ik ben niet op zoek naar Apple om de Muziek-app volledig te vernieuwen met iOS 16. Dat zou zelfs contra-intuïtief zijn. Wat ik wil, is dat Apple de prestaties en betrouwbaarheid van de Muziek-app en Apple Music as a service verdubbelt. Spotify heeft ondanks al zijn fouten een betrouwbare backend waardoor zijn apps veel sneller kunnen worden geladen dan Apple Music.

Kunnen we ook ondersteuning krijgen voor het afspelen zonder onderbrekingen met de Muziek-app in iOS 16? Hier is nog een andere functie die beschikbaar is in Apple Music voor Android, maar niet in iOS.

Inpakken

Dit zijn slechts een handvol van de functies die ik hoop dat Apple dit jaar zal toevoegen met iOS 16. Er zijn natuurlijk andere functies die leuk zouden zijn om te zien, maar dit zijn de gebieden waarop ik hoop dat Apple zich zal concentreren. Tot nu toe zijn er geen geruchten geweest over waar de focus van Apple dit jaar zal liggen, dus dit is volledig speculatief.

En jij dan? Wat staat er op je iOS 16-verlanglijstje? Laat het ons weten in de comments!

FTC: we gebruiken auto-affiliate links die inkomsten genereren. Meer.


Bekijk 9to5Mac op YouTube voor meer Apple-nieuws:

Leave a Comment