iOS 16 gezondheids- en fitnessupdates: medicatie volgen, slaapstadia, iPhone-activiteit volgen en meer

Apple heeft met iOS 16 een nieuwe medicatiebeheerfunctie toegevoegd aan de Gezondheid-app, die is ontworpen om gebruikers in staat te stellen hun medicijnen bij te houden om ervoor te zorgen dat er geen dosis wordt gemist. De functie werkt samen met een nieuwe Medicijnen-app op de Apple Watch en is handig voor alles, van recepten tot vitamines.


Deze gids behandelt alles wat u moet weten over de functie voor het volgen van medicijnen, samen met andere nieuwe functies van de ‌iOS 16‌ Health-app.

Medicatie volgen

“Medicijnen” is een nieuwe sectie die beschikbaar is in de Gezondheid-app, toegankelijk door naar de sectie Bladeren te gaan en omlaag te scrollen naar Medicijnen, of door het in de zoekbalk van de Gezondheid-app te typen.

ios 16 medicijnen sectie gezondheid


In de Medicijnen-app kunt u alle voorgeschreven medicijnen, vrij verkrijgbare medicijnen en vitamines invoeren die u neemt, zodat u herinneringen kunt krijgen om medicijnen in te nemen, te controleren op interacties en meer.

ios 16 medicatie toevoegen


Een medicijn toevoegen is zo eenvoudig als op de knop Medicatie toevoegen in de Gezondheid-app tikken. Van daaruit kunt u de naam van een medicijn of vitamine typen, of de camera van uw iPhone gebruiken om het etiket van uw pillenflesje te scannen. Toevoegen via scan is eenvoudig, maar het pikt niet altijd alle informatie op, dus het kan zijn dat u handmatig een dosis en vorm (pil, spray, enz.) moet selecteren.

ios 16 medicatielabel scannen


Van daaruit kunt u de frequentie kiezen waarop u de medicatie inneemt. U kunt een specifieke dag of interval van dagen, specifieke dagen van de week kiezen, of indien nodig kiezen, en vervolgens kunt u de tijd instellen waarop u de medicatie wilt innemen.

ios 16 gezondheidsschema geneeskunde


Medicijnen kunnen worden aangepast met een vorm en een kleur die passen bij de pil die u in het echt neemt, zodat u ze snel en gemakkelijk kunt herkennen.

ios 16 gezondheidsapp medicatie aanpassen


U kunt al uw medicijnen en vitamines toevoegen aan de Gezondheid-app, waarbij alles zichtbaar is in een lijst.

Medicatie Herinneringen

Zodra u uw medicatie aan de Gezondheid-app hebt toegevoegd en een tijd en dag hebt ingesteld om deze in te nemen, stuurt de ‌iPhone‌ u een melding wanneer het tijd is om deze in te nemen. U kunt meldingen krijgen voor alle medicijnen in de Gezondheid-app waaraan een schema is toegewezen.

ios 16 medicatielijst gezondheid


Medicatiemeldingen worden geclassificeerd als tijdgevoelige meldingen en worden op het door u opgegeven tijdstip afgeleverd, tenzij u de instelling opheft.

log medicatie


Meldingen zijn automatisch voor alle medicijnen die een vaste tijd en/of vaste dag hebben waarop u ze inneemt.

Medicatieregistratie

Wanneer er een herinneringsmelding verschijnt, kunt u erop tikken om naar een pop-up te gaan waar u een medicijn kunt markeren als ‘Ingenomen’ of Overgeslagen. Medicijnen kunnen ook als gelogd worden gemarkeerd vanuit de medicatielijst in de Gezondheid-app.

ios 16 gezondheidsapp medicatieregistratie


De Gezondheid-app kan de medicijnen die u inneemt in de loop van de tijd bijhouden, zodat u kunt controleren of u uw medicijnen regelmatig gebruikt. U kunt gegevens zien die zijn geordend op dag, week, maand, zes maanden en jaar.

Apple zal ook een Medicijnen “Hoogtepunt” geven in uw Gezondheidsoverzicht dat u laat weten hoe vaak u een medicijn heeft ingenomen in de afgelopen 28 dagen.

Apple Watch-medicatie-app

In watchOS 9 is er een speciale Medicijnen-app die u kunt gebruiken om sneller te loggen. U kunt elke medicatie afzonderlijk in de app loggen of de “Alles registreren als genomen” gebruiken om ze allemaal tegelijk te openen. Als u een dosis heeft overgeslagen, kunt u de optie “Overgeslagen” kiezen.

recept horloges 9


De Apple Watch-app is alleen bedoeld om medicijnen te markeren als ingenomen en al het andere medicatiebeheer moet in de Health-app worden gedaan.

Medicatie-interacties

De Gezondheid-app controleert regelmatig of de medicijnen die u gebruikt geen interactie met elkaar hebben, waardoor u geen combinatie van medicijnen gebruikt die gevaarlijk kunnen zijn.

medicatie interacties ios 16

Bijwerkingen van medicijnen en andere informatie

Als u een medicijn uit uw Gezondheid-applijst gebruikt, kunt u de knop “Bijwerkingen” kiezen om de vermelde bijwerkingen voor dat geneesmiddel te zien, indien beschikbaar.

ios 16 medicijnen bijwerkingen


Niet alle medicijnen hebben bijwerkingen, en de informatie wordt geleverd door Elsevier, een in Nederland gevestigd bedrijf dat gespecialiseerd is in medische inhoud, waaronder de jaarlijkse ScienceDirect-boekenreeks over bijwerkingen van geneesmiddelen.

Medicijnen exporteren

In het gedeelte Medicijnen van de Gezondheid-app is er een optie om ‘PDF met medicijnenlijst te exporteren’, die, zoals de naam al doet vermoeden, een eenvoudige pdf maakt van de medicijnen die u neemt. U kunt deze lijst delen met een arts.

Slaapfuncties

Voor degenen die de Apple Watch naar bed dragen voor slaapregistratiedoeleinden, brengen ‌watchOS 9‌ en ‌iOS 16‌ nieuwe functionaliteit. De slaap die door de Apple Watch wordt geregistreerd, is onderverdeeld in de categorieën Awake, REM, Core (light) en Deep sleep, zodat je een idee krijgt van hoe goed je ‘s nachts hebt geslapen.

ios 16 slaapinfo


De Apple Watch houdt bij wanneer je naar bed gaat, hoe lang het duurt voordat je in slaap valt, hoe vaak je wakker wordt en hoeveel tijd je doorbrengt in REM, Core en diepe slaap.

Apple definieert de verschillende slaapcategorieën als volgt:

  • Wakker – U kunt tijdens delen van een slaapsessie wakker worden. Het is normaal dat mensen af ​​en toe wakker worden. Het is mogelijk dat je meteen weer in slaap valt en je je niet herinnert dat je ‘s nachts wakker bent geworden.
  • REME – Deze slaapfase kan een rol spelen bij leren en geheugen. Tijdens deze fase zijn je spieren het meest ontspannen en bewegen je ogen snel van links naar rechts. Dit is ook wanneer de meeste van je dromen plaatsvinden.
  • Kern – Soms aangeduid als lichte slaap, wordt deze fase als net zo belangrijk beschouwd als de andere. Deze fase vertegenwoordigt vaak het grootste deel van je slaap elke nacht. Hersengolven die belangrijk kunnen zijn voor cognitie treden op tijdens deze fase.
  • Diep – Ook bekend als slow wave-slaap vanwege de hersengolfpatronen, dit is het stadium waarin lichaamsweefsels worden gerepareerd en essentiële hormonen worden afgegeven. Deze fase vindt meestal plaats in langere perioden tijdens de eerste helft van uw slaapsessie.

De slaapgegevens die door de Apple Watch worden verzameld, kunnen worden bekeken in het gedeelte ‘Slaap’ van de Gezondheid-app. Slaapgegevens kunnen nu per dag worden bekeken in plaats van alleen per week, zodat u uw slaapkwaliteit van dag tot dag kunt bekijken.

Afgezien van de nieuwe slaapcategorieën, is de slaapfunctie hetzelfde. U gebruikt nog steeds dezelfde functies voor bedtijd en wakker worden, die aansluiten bij de opties Wind Down en Sleep Focus.

Uitnodigingen voor het delen van gezondheid

U kunt gezinsleden uitnodigen om hun gegevens met u te delen in ‌iOS 16‌, waardoor het gemakkelijk wordt om de gezondheidsinformatie van oudere familieleden of kinderen bij te houden. Zodra een uitnodiging is ontvangen, kan de persoon ervoor kiezen om te selecteren welke gegevens met u worden gedeeld.

ios 16 gezondheid delen

Fitnessactiviteiten volgen

In iOS 15 en eerder had je een Apple Watch nodig om te profiteren van de Fitness-app, maar dat is veranderd in ‌iOS 16‌.

fitness-app ios 16


U kunt de Fitness-app gebruiken met de bewegingssensoren van de ‌iPhone‌ om uw activiteitenniveau bij te houden. De ‌iPhone‌ kan stappen schatten, afgelegde afstand en trainingen van derden volgen om details te geven over het aantal calorieën dat je op een dag hebt verbrand.

Zonder Apple Watch ben je beperkt tot een dagelijks beweegdoel, zonder dat de trainings- en sta-doelen beschikbaar zijn.

Gids Feedback

Heeft u vragen over de nieuwe gezondheids- en fitnessfuncties in ‌iOS 16‌, kent u een functie die we hebben weggelaten of wilt u feedback geven over deze handleiding? Stuur ons hier een e-mail.

.

Leave a Comment