iOS 16 & iPadOS 16 preview: moet je dit najaar upgraden?

Tijdens de jaarlijkse WWDC-ontwikkelaarsconferentie in juni kondigde Apple een hele reeks nieuwe software-updates aan die dit najaar naar zijn apparaten zullen komen. Twee van die updates omvatten iOS 16 en iPadOS 16, en we hebben net een voorproefje gekregen.

De nieuwe updates voor iPhone- en iPad-gebruikers zijn iets dramatischer dan de afgelopen jaren, vooral op twee gebieden: het vergrendelscherm en multitasking. Daarbovenop komt een grabbelton met nieuwe functies en het lijkt erop dat er voor iedereen wel iets te vinden is. We zijn al een paar weken bezig met het testen van iOS 16 en iPadOS 16, sinds de eerste ronde van bèta’s voor alleen ontwikkelaars beschikbaar kwam. Er is nu een openbare bèta beschikbaar voor degenen die de software vroeg willen testen, maar we moeten onthullen dat het geen goed idee is om bètasoftware op je telefoon of tablet te gebruiken, omdat je vaak slopende bugs tegenkomt.

Dat is natuurlijk waarom het internet gekke mensen zoals wij heeft! Volgens onze ervaring met het gebruik van deze vroege previews van iOS 16 en iPadOS 16, zijn hier de functies die u wilt weten wanneer de software wordt uitgerold.

Hoe iOS 16 te proberen – en welke apparaten worden ondersteund

Je kunt je inschrijven voor de openbare bètaversie voor iOS 16 en iPadOS 16 door Apple’s bètasoftwareprogramma te bezoeken en je aan te melden. We raden aan om de bèta indien mogelijk op een secundair apparaat uit te voeren en op zijn minst een back-up van uw gegevens te maken voordat u de nieuwe software probeert.

De iPhones die dit najaar iOS 16 krijgen, zijn onder meer:

De iPads die iPadOS 16 krijgen, zijn onder meer:

Max Buondonno/CNN

Het allereerste dat opvalt aan iOS 16 is het vergrendelscherm, dat waarschijnlijk de meest monumentale upgrade ooit heeft gekregen. Apple heeft het bijgewerkt met aangepaste lettertypen, verschillende widgets, nieuwe foto-effecten en meer. Het is een revisie zoals we nog nooit eerder hebben gezien voor het vergrendelscherm, dat in wezen hetzelfde is gebleven sinds “Vegen om te ontgrendelen” in 2016 met iOS 10 werd stopgezet.

U kunt veel doen met het nieuwe vergrendelscherm om het persoonlijker te maken. U kunt het lettertype en de kleur van de klok aanpassen, wijzigen welke informatie erboven wordt weergegeven en zelfs een paar widgets eronder plaatsen voor informatie in één oogopslag. Op Android bestaan ​​dergelijke functies al een tijdje (met name met de introductie van Android 12 vorig jaar), maar het is leuk om te zien dat Apple een inhaalslag maakt.

Achtergronden hebben een facelift gekregen met nieuwe diepte-effecten die een onderwerp automatisch van de achtergrond kunnen scheiden en met de klok kunnen overlappen, wat een coole esthetiek toevoegt die veel Apple Watch-bezitters zullen kennen. Zoals je je kunt voorstellen, werkt de functie het beste met portretfoto’s, maar Apple’s AI is goed in het werken met foto’s die ook geen speciale dieptegegevens hebben.

Er is ook een reeks nieuwe Apple-achtergronden om te bekijken, van een die je live weer laat zien tot een verzameling die volledig interstellair is. Dit is absoluut het deel van iOS 16 dat het leukst is om mee te spelen.

Max Buondonno/CNN

Daarnaast heeft Apple de notificaties naar de onderkant van het scherm verplaatst om ze beter bereikbaar te maken. In de toekomst zal een nieuwe functie genaamd Live-activiteiten worden uitgerold, die u realtime informatie geeft over actuele gebeurtenissen zoals trainingen, sport, apps voor het bezorgen van eten en zelfs diensten voor het delen van ritten. We hebben dit niet kunnen testen omdat het momenteel niet live is in de iOS 16-bèta, maar het lijkt een leuke functie om te hebben als je het gemak wilt om ergens naar te kijken in plaats van je telefoon te ontgrendelen, een app te openen en direct afgeleid door iets anders.

Om de zaken af ​​te ronden, biedt Apple je de mogelijkheid om meerdere verschillende vergrendelingsschermen in te stellen en ertussen te wisselen. U kunt ook specifieke vergrendelingsschermen toewijzen aan verschillende focusmodi, zodat uw vergrendelingsscherm dynamisch kan veranderen op basis van welke focusinstelling is ingeschakeld.

Helaas komt geen van deze functies naar het vergrendelscherm van de iPad in iPadOS 16, maar je krijgt in ieder geval nog steeds het gedurfdere lettertype en een paar nieuwe achtergronden om het enigszins in lijn te houden met de iPhone.

Max Buondonno/CNN

Aan de andere kant zullen zowel iOS 16 als iPadOS 16 profiteren van drie nieuwe functies in een van de meest gebruikte apps ter wereld: Berichten.

Om te beginnen schudt Apple op hoeveel controle je hebt zodra een bericht is verzonden. Met iOS 16 kun je berichten bewerken voor het geval je iets verkeerd hebt getypt en zelfs verzonden berichten terughalen als je van gedachten verandert. De tweede nieuwe functie betreft reeds verwijderde berichten die in iOS 16 kunnen worden hersteld uit een onlangs verwijderde map. Met de derde nieuwe functie kun je gespreksthreads markeren als ongelezen, zodat je gesprekken waarop je wilt reageren beter kunt volgen.

Apple integreert ook SharePlay in Berichten, wat vooral handig zal zijn op iPadOS 16, omdat je niet alleen kunt genieten van je favoriete films en muziek met vrienden, maar ook kunt samenwerken in apps zoals Pages en Keynote om de productiviteit te verhogen.

Max Buondonno/CNN

Als uw gezin voornamelijk Apple-apparaten gebruikt, moet u iCloud-fotobibliotheek eens bekijken.

Met alle software-updates van Apple, inclusief iOS 16 en iPadOS 16, kun je met iCloud-fotobibliotheek een fotomap maken die automatisch kan worden gevuld met foto’s en video’s van je familie en locaties die je allemaal op vakantie hebt bezocht, en volledige bewerking geven controles voor elk lid. Maximaal zes personen hebben toegang tot de map.

Naar onze mening wordt dit een van de meest populaire features die Apple dit jaar gaat uitrollen.

Max Buondonno/CNN

In iOS 16 gaat Apple groots met de Home-app met een volledig nieuw ontwerp van de interface, waardoor het eenvoudiger wordt om al je slimme huishoudelijke apparaten te beheren.

Maar dat is niet alles. Het heeft ook een nieuwe architectuur ontworpen voor de app die is gebouwd om Matter te ondersteunen. Als je niet bekend bent, is Matter een nieuwe smart home-standaard die veel bedrijven, waaronder Apple, Google en Amazon, hebben beloofd in de toekomst op hun apparaten te zullen ondersteunen. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken of een slimme lamp of thermostaat werkt met HomeKit, Google Nest of Alexa – hij werkt gewoon, op alle platforms.

Het is vermeldenswaard dat het lijkt alsof alleen iOS 16 ondersteuning krijgt voor het besturen van Matter-apparaten, aangezien dezelfde opnieuw ontworpen architectuur voor de Home-app niet naar iPadOS komt.

Focusmodi, Live Text en typen zijn beter dan ooit

Max Buondonno/CNN

Focus-modi worden geüpgraded in iOS 16 en iPadOS 16 met ondersteuning voor het weergeven van bepaalde inhoud in apps zoals Safari, Agenda, Mail en Berichten, afhankelijk van welk Focus-profiel actief is op uw apparaat. In iOS 16 kunnen aangepaste vergrendelingsschermen aan je Focus worden toegevoegd, zodat je een nog persoonlijkere ervaring kunt krijgen.

Live Text — de door machine learning aangedreven functie van Apple waarmee u tekst uit afbeeldingen en de zoeker van uw camera kunt selecteren — wordt ook bijgewerkt met ondersteuning voor het kopiëren van tekst in video’s, het in realtime converteren van valuta en zelfs het vertalen van tekst naar een andere taal, allemaal zonder een aparte app moeten openen.

Over tekst gesproken, typen in iOS 16 krijgt een paar belangrijke verbeteringen. Je krijgt de mogelijkheid om tegelijkertijd Dictation en het toetsenbord te gebruiken om een ​​bericht te schrijven (voor het geval je niet weet hoe je iets moet spellen of als je wilt bewerken wat je zegt), emoji’s te gebruiken tijdens het dicteren door dingen te zeggen als “Gelukkig face emoji’ en schakel haptische feedback in voor het indrukken van het toetsenbord. Dat laatste is een functie waar we verliefd op zijn geworden dankzij de hoge kwaliteit van Apple’s Taptic Engine.

Max Buondonno/CNN

Terwijl de iPhone vasthoudt aan zijn huidige multitasking-systeem (wat alleen een app-switcher betekent en niets meer), zal de iPad zijn evolutie van een opgeblazen iPhone naar een vereenvoudigde versie van de Mac met iPadOS 16 voortzetten.

In de update neemt Apple Stage Manager op, een functie die rechtstreeks is overgenomen van de nieuwste versie van het Mac-besturingssysteem, macOS Ventura. De functie organiseert alle geopende apps en presenteert ze als zwevende vensters. U kunt door elke reeks vensters bladeren door op de bijbehorende pictogrammen aan de linkerkant te tikken.

De iPad krijgt ook veel betere ondersteuning voor externe beeldschermen. In plaats van simpelweg het scherm van je apparaat op een ander scherm te spiegelen, breidt iPadOS 16 het scherm uit zodat je meer ruimte hebt om apps uit te voeren. Volgens Apple kun je tot vier apps tegelijk op elk scherm draaien als er een monitor is aangesloten. Deze functie voelt alsof het al lang aan de gang is, en het is zeker een welkome toevoeging.

Om multitasking gemakkelijker te maken, bouwt Apple een nieuwe functie in, Virtual Memory Swap genaamd, die automatisch meer geheugen kan toewijzen aan apps die het nodig hebben, waardoor ze op de achtergrond blijven werken wanneer je naar iets anders overgaat. Er is ook een Display Zoom die de pixeldichtheid van het scherm van je iPad kan verhogen om meer inhoud weer te geven, evenals nieuwe referentiemodi voor zaken als professionele kleurcorrectie.

Al deze functies hebben één grote disclaimer: ze zijn exclusief voor iPads met M1-voeding. Dit betekent dat als je geen iPad Pro uit 2021 of de nieuwste iPad Air hebt, je dezelfde multitasking-functies hebt als iPadOS 15 en een ervaring die aanvoelt als een grotere versie van iOS 16. Dat is niet per se een slechte zaak, vooral omdat Apple zegt dat het de extra kracht van de M1-chip nodig heeft om al deze functies zo soepel te laten werken als ze willen. Toch zullen degenen zonder een van de nieuwste en beste iPads zeker iets missen.

Max Buondonno/CNN

Zoals gewoonlijk is er een hele reeks andere verbeteringen in verschillende apps in iOS en iPadOS, dus hier is een kort overzicht van enkele van de grootste hoogtepunten.

  • Kaarten krijgt een grote upgrade met de mogelijkheid om meerdere tussenstops langs je route toe te voegen, OV-kaarten toe te voegen aan Wallet en ze naadloos te gebruiken in de Kaarten-app en een breder scala aan driedimensionale meeslepende kaarten te bekijken.
  • In Mail, voegt Apple de mogelijkheid toe om e-mails in te plannen, herinneringen in te stellen voor het verzenden of beantwoorden van e-mails en vervolgsuggesties te krijgen als je bent vergeten te reageren. Er is ook een vernieuwde zoekervaring.
  • De Portemonnee app krijgt uitgebreide ondersteuning voor nieuwe soorten sleutels en identificatiekaarten, evenals ondersteuning voor het veilig tonen van uw overheids-ID aan apps die dit nodig hebben. Apple Pay Later wordt ook toegevoegd, een nieuwe functie waarmee je dingen kunt betalen in vier maandelijkse termijnen gedurende zes weken zonder rente of extra kosten.
  • De Fitness app zal nu beschikbaar zijn voor alle iPhone-gebruikers in iOS 16, in plaats van exclusief te blijven voor Apple Watch-gebruikers. Hiermee kunt u bepaalde basisworkouts volgen met behulp van de ingebouwde sensoren van uw iPhone en uw voortgang bijhouden.
  • Safari ondersteunt nu gedeelde tabbladgroepen in SharePlay, zodat u en uw vrienden samen door dezelfde sites kunnen bladeren.
  • Wachtwoorden ondersteuning zal worden opgenomen in iOS 16 en iPadOS 16, zodat u veilig kunt inloggen op elke gewenste site met Face ID of Touch ID. Hierdoor hoeft u uw wachtwoord niet meer te onthouden en wordt uw digitale leven veel persoonlijker tegen hackers.
  • Live bijschrifteneen functie die populair is gemaakt door Google Pixel-smartphones, komt in iOS 16 en iPadOS 16, die live transcripties zullen bieden van alle inhoud die op uw apparaat wordt afgespeeld.
  • De Het weer app krijgt een grote update met de mogelijkheid om meer informatie over lokale voorspellingen, luchtkwaliteit, windsnelheden, neerslag en meer rechtstreeks vanuit de app te bekijken. Na al die jaren komt het ook eindelijk naar de iPad.

Max Buondonno/CNN

Apple’s iOS 16 en iPadOS 16 zijn behoorlijk substantiële updates, met een lange lijst met nieuwe functies en zinvolle verbeteringen aan veel verschillende apps. Natuurlijk moeten we dieper in deze updates duiken om een ​​goed idee te krijgen van hoe ze zullen werken als ze eenmaal zijn uitgebracht, maar alle tekenen wijzen erop dat dit jaar weer een solide jaar wordt voor iPhone- en iPad-gebruikers.

.

Leave a Comment